Wednesday, September 26, 2007

Disparut 4 zile. Revin pe 1 octombrie!

Cel mai tare site de snowboard http://www.snowboard.w3b.ro/


La Baia Mare este o gasca de placari renumita in toata tara. Despre ei se vorbeste mereu pe Valea Prahovei, in Poiana Brasov sau la Balea Lac. Kinda Geza ii recomanda si el.

Exista si un site http://www.snowboard.w3b.ro/ de unde puteti afla totul despre acest sport. Tipul care s-a ocupat de acest proiect se numeste Vlad Pasca, are 20 de ani, e tot baimarean. A lui e "mufa" de mai sus.

China înãspreste regulile de acces pe Everest

Asociatia nepalezã de alpinism a anuntat cã oficialitãtile chineze au stabilit reguli mai stricte privind ascensiunile pe vârful Everest prin Tibet, mãsura luatã având legãturã cu trecerea flãcãrii olimpice pe "acoperisul lumii" înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008. Aceste noi dispozitii urmeazã amenintãrilor activistilor pentru independenta Tibetului, care vor sã protesteze fatã de prezenta chinezã în Tibet cu ocazia Jocurilor Olimpice de varã de la Beijing, din august 2008. Chinezii "nu vor limita numãrul de expeditii, dar vor controla minutios echipele de alpinisti", a declarat patronul asociatiei de alpinism din Nepal, Ang Tsering Sherpa. Traseul flãcãrii olimpice a provocat polemici, deoarece va trece prin Tibet si capitala sa Lhassa si prin cel mai înalt vârf din lume, Everest (8.848 m). Potrivit responsabililor nepalezi, China vrea sã limiteze numãrul nationalitãtilor reprezentate de persoanele care fac parte din echipele de alpinisti si sã restrângã cererile alpinistilor cu douã luni si jumãtate înainte de începerea circuitului flãcãrii olimpice, în mai 2008. "Obiectivul lor este ca flacãra olimpicã sã traverseze Tibetul fãrã probleme. Este principala lor preocupare", a explicat Sherpa, dupã ce s-a întâlnit cu responsabili chinezi. Mii de tibetani aflati în exil au protestat, în august, la New Delhi, fatã de organizarea Jocurilor Olimpice la Beijing în 2008. O mare competitie sportivã este prevãzutã în luna mai, la Dharamsala, în India, cartierul general al lui dalai lama, liderul spiritual al budismului tibetan, cu scopul de a umbri putin Jocurile Olimpice de la Beijing (8-24 august 2008).

Landis spune cã suspendarea sa nu îl împiedicã sã doarmã

Rutierul american Floyd Landis a declarat cã suspendarea de doi ani pentru dopaj la Turul Frantei, dar si retragerea titlului câstigat în 2006, nu îl împiedicã sã doarmã. Landis a fost gãsit vinovat de dopaj la Turul Frantei 2006 de cãtre cei trei judecãtori ai Curtii Americane de Arbitraj (AAA), care l-au privat de victoria sa si l-au suspendat pentru doi ani. "Sunt furios dupã aceastã decizie. Acest lucru nu mã împiedicã sã dorm, mai ales stiind cã am câstigat Turul Frantei 2006 onest si cinstit. Mereu mã voi considera adevãratul învingãtor. Pãstrez speranta cã sistemul de control antidoping va fi revizuit pentru ca niciun alt sportiv sã nu mai fie supus unei astfel de proceduri", a declarat Landis. "Noi am demonstrat cã sistemul antidoping este corupt, ineficient si necinstit", a mai spus Landis. Landis, depistat pozitiv la încheierea etapei a 17-a, la Morzine, si-a sustinut mereu nevinovãtia. El si-a bazat apãrarea pe lipsa de seriozitate a laboratorului de la Châtenay-Malabry, responsabil de analizele pozitive cu testosteron a esantioanelor sale A, B, precum si a analizelor retroactive (tot pozitive) efectuate la cererea USADA în luna aprilie 2007. Americanul în vârstã de 32 de ani a adãugat cã de acum înainte se va consacra familiei.

Tuesday, September 25, 2007

Am nume de manelist!!!

Dupa exemplul ciutacesc mi-am verificat si eu numele de manelist. Daca as fi cantat la acordeon m-ar fi chemat BUYAKA SORINEL sau STEFAN CEL MARE.

Avion prabusit

Un avion de mici dimensiuni, cu trei perosane la bord, s-a prăbuşit în apropiere de Horezu, în munţii Căpăţânii. Din informaţiile de până acum se pare că una dintre persoane, cel mai probabil pilotul, a decedat. Avionul efectua activităţi de fotometrie pentru a firmă străină. Cei doi membri ai echipajului erau cetăţeni austrieci, iar fotograful, cea de a treia persoană de la bord, era cetăţean român. Avionul prăbuşit era un Diamond 42 Twin Star.Este vorba despre o zonă greu accesibilă, în zona comunei Vaideeni, potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Vâlcea, iar echipajele de intervenţie fac tot posibilul să ajungă cât mai repede la locul accidentului.

Castelul Bran a fost retrocedat ilegal

Camera Deputaţilor a adoptat astăzi raportul încheiat de comisia de anchetă privind legalitatea retrocedării Castelului Bran. Potrivit concluziilor raportului, retrocedarea şi punerea în vânzare a Castelui Bran s-au făcut prin încălcarea prevederilor constituţionale şi legale referitoare la dreptul la proprietate şi succesiune. Comisia susţine că retrocedarea castelului Bran către familia de Habsburg este ilegală pentru că au fost scoşi din succesiune doi dintre cei cinci moştenitori. În plus, parlamentarii consideră că domeniul Bran trebuia mai întâi transferat din proprietatea publică a statului în cea privată şi abia apoi restituit. Avocatul Casei de Habsburg, Corin Trandafir, a declarat că va da în judecată statul român şi va cere despăgubiri în valoare de 150 de milioane de euro. El a apreciat că este vorba de o decizie politică.Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a susţinut că din punctul de vedere al ministerului pe care-l reprezintă retrocedarea Castelului Bran este legală. El a precizat că "este o perspectivă comunistoidă asupra proprietăţii". Iorgulescu a adăugat că avocatul Casei de Habsburg are dreptate: "este o decizie politică".Castelul Bran a fost retrocedat, în mai 2006, proprietarului de drept, Dominic Habsburg, fiul principesei Ileana, cu menţiunea de a păstra destinaţia de muzeu a castelului Bran în următorii trei ani. (sursa: Realitatea.net)

Monday, September 24, 2007

Circulatie oprita la Sinaia

Traficul rutier în centrul statiunii prahovene Sinaia, din dreptul sediului primãriei pânã la parcul "Dimitrie Ghica", este oprit in acest moment pentru amenajarea sensului giratoriu de la intersectia dintre Bulevardul Carol I si strada Aosta. Întrucât în sensul giratoriu se monteazã o fântânã artezianã, se paveazã si se amenajeazã spatiul verde, autovehiculele nu pot circula în zonã, acestea fiind redirectionate de cãtre politistii rutieri si comunitari pe soseaua de centurã a orasului. În portiunea care este închisã traficului rutier au acces doar autocarele, turistii care sunt cazati la Hotel Sinaia si Hotel Montana si masinile firmelor care fac aprovizionare în zonã. Ceilalti soferi care vor sã ajungã în centrul orasului pot circula pânã la Hotelul Montana, de unde sunt dirijati pe strada Unirii care coboarã în DN 1. Circulatia în centrul statiunii Sinaia va fi redeschisã autivehiculelor in aceasta searã.

Trei turisti bucuresteni, recuperati de salvamontisti din Piatra Craiului

Trei turisti bucuresteni care se rãtãciserã pe creasta sudicã a Masivului Piatra Craiului, în zona denumitã de localnici "Poiana Închisã", au fost recuperati de salvamontistii argeseni dupã o actiune care a durat aproximativ opt ore. Cei trei turisti au venit în Piatra Craiului dinstre nord si, dupã ce si-au parcat autoturismul la cabana Garofita, au început drumetia montanã. Dupã ce s-au rãtãcit, tinerii au sunat la dispeceratul Salvamont Brasov, cerând ajutorul. La un moment dat, unul dintre ei s-a rãtãcit de ceilalti doi pe la cota 1700 si si-a pierdut si rucsacul cu haine groase, echipament, hranã si apã. Imediat dupã primirea apelului, în cãutarea celor trei au plecat salvamontistii de la Câmpulung Muscel. "Am plecat de urgentã sase salvamontisti în cãutarea tinerilor. La un moment dat, am format douã echipe. Prima formatiune Salvamont l-a gãsit dupã trei ore pe cel care îsi pierduse rucsacul. Era epuizat si speriat, mai ales cã nu avea echipament la el si ne-a spus cã a fãcut flotãri toatã noapte pentru a se încãlzi. I-am dat ceai îndulcit si l-am îmbrãcat corespunzãtor. Ulterior, i-am gãsit si rucsacul cãzut într-o prãpãstie adâncã de 400 de metri. Cealaltã formatiune salvamont i-a gãsit pe ceilalti doi turisti aflati la cota 2000. Erau în stare bunã, ei fiind îmbrãcati corespunzãtor anotimpului, mai ales cã în aceastã noapte în Piatra Craiului a fost deosebit de frig", a declarat Puiu Holbosan, seful echipei Salvamont Câmpulung Muscel. Cei trei au fost adusi la cabana Garofita, de unde si-au recuperat masina, iar la ora actualã sunt în drum spre Bucuresti. Salvamontistii argeseni îi avertizeazã pe turisti sã nu se mai aventureze pe traseele interzise iarna, sã încerce sã-si dozeze timpul si efortul în momentul în care urcã pe munte si îi sfãtuiesc sã aibã asupra lor lanternã, apã si telefon mobil.

Predeal Comfort Suites, singurul hotel de cinci stele dintr-o statiune montanã, este scos la vânzare

Hotelul Predeal Comfort Suites, singura unitate de cinci stele dintr-o statiune montanã din România, a fost scos la vânzare, suma cerutã de proprietar fiind de aproximativ opt milioane de euro. "Vreau sã-l vând, nu pentru cã nu este profitabil, ci pentru cã avem probleme cu fluctuatia de personal, care se angajeazã la noi ca sã capete experientã si, dupã câteva luni, pleacã sã lucreze în strãinãtate", a declarat proprietarul hotelului din Predeal, Hussein Awdi. Predeal Comfort Suites a fost construit în urmã cu doi ani, si are 20 de camere, dintre care patru apartamente matrimoniale cu o suprafatã de 125 de metri pãtrati. Hotelul mai detine si douã sãli de conferinte cu 100, respectiv 20 de locuri, si un restaurant libanez. "Vreau sã vând hotelul cu opt milioane de euro. Suprafata construitã a hotelului este de 3.200 de metri pãtrati. Îl vând cu tot cu terenul din jur, adicã 2.800 de metri pãtrati. Dacã reusesc sã-l vând, o sã investesc banii obtinuti în real estate si în terenuri", spune Awdi. Omul de afaceri de origine libanezã spune cã hotelul este profitabil, fãrã sã dea însã detalii despre cifra de afaceri sau valoarea profitului. "Vând pentru cã nu mai suport sã fiu la mâna angajaþilor. Ca sã le mãrim salariile la nivel european, ar trebui sã mãrim si tarifele, iar în cazul acesta ne-am pierde clientii", a precizat el. Hussein Awdi mai detine douã hoteluri în Bucuresti si o serie de spatii comerciale, pe care le-a închiriat mai multor companii. În România,în prezent, existã doar 14 hoteluri de cinci stele. În Bucuresti sunt sapte unitãti clasificate la cinci stele Marriott Grand Hotel, Athenee Palace Hilton, InterContinental, Crowne Platza, Howard Johnson Grand Plaza, Casa Capsa si Carol Parc Hotel, iar pe litoral existã patru astfel de hoteluri - Rex, Mamaia, Palm Beach si Saturn. În afarã de acestea, în restul tãrii mai sunt doar trei hoteluri de cinci stele, Opera Plaza din Cluj, Aro Palace din Brasov si Predeal Comfort Suitess.

Sunday, September 23, 2007

Dem Radulescu

Se face, in sfarsit, dreptate si in Romania

Agentia Mediafax a difuzat acum cateva minute urmatoarea stire cu continut obscen

"VANGHELIE-CONFERINTÃ / NOTÃ: Conferintã de presã a ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu BUCURESTI, 23 sep (MEDIAFAX) - Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, sustine o conferintã de presã, astãzi, la ora 13.00, la sediul ministerului."

Vazand titlul, m-am gandit ca Vanghelie mai face o conferinta de presa duminica, cand nu e nimic la televizor pentru ca adversarii sai politici si imobiliari perpelesc mici la Snagov. Dar de unde! E Chiuariu, care stie de la Vanghelie ca presa e chioara daca faci conferinte in zilele lucratoare si a zis sa se dea si el la televizor duminica. Oricum, e o situatie fericita! Mai grav daca Vanghelie era chiar Ministrul Justitiei. Urma Gigi Becali premier si Corneliu Vadim Tudor presedinte.

Saturday, September 22, 2007

Lilla: Doriti-mi mult succes!

Ultimele zile au fost foarte grele. La fel si antrenamentele. Trebuie sa plecam iar la schi, in Elvetia, tot la Saas Fee, unde se afla al doilea ghetar ca altitudine din Europa. Mai avem totusi o saptamana de stat in Finlanda si incercam sa ne punem la punct cu pregatirea fizica. Conditia fizica trebuie pusa la punct inainte de inceperea oficiala a sezonului, cand practic vom fi zi de zi pe schiuri. Au venit si rezultatele oficiale de la testele de conditie fizica pe care le facem in fiecare toamna si primavara, inainte si dupa sezon. Testele contin sprinturi, sarituri, rezistenta, forta si un test pe bicicleta. Rezultatele au iesit bine si antrenorii sunt multumiti. Impreuna cu ei am stabilit obiectivele pentru sezonul viitor. Am facut planul de concurs. Prin noiembrie incepe treaba. Cat mai stam in Finlanda incercam sa ne concentram la scoala pentru ca nu se stie cand mai ajungem. Ar trebui sa ma bucur ca scap, dar sunt constienta de faptul ca la intoarcere voi avea mari probleme cu recuperarea. Chiar si acum mai aveam niste examene. Doriti-mi mult succes!

Miklos a ajuns pe ghetar!!!






Schioarea romanca Edit Miklos se pregateste de 3 zile in Austria. Antrenamentele sportivei legitimate la Dinamo Brasov au loc in statiunea Flatach, pe ghetarul Molltaler, la o altitudine de 3.000 de metri.

Edit, cum e pe ghetar?

E foarte bine. Pana acum, vremea a fost buna. E zapada multa, iar partiile se prezinta foarte bine.

Ce fel de antrenamente faci in perioada asta? Pentru coborare sau pentru slalom?

Ma antrenez numai la liber, cat mai mult. Important este sa am cat mai multi kilometri pe partie.

Mai sunt romani cu tine?

Doar antrenorul secund, Tibor Biro, care a venit cu mine de la Miercurea Ciuc. Schiori nu sunt, dar trebuie sa vina si ei prin octombrie. D-abia astept sa ma vad cu ei.

Cum a fost reintalnirea cu zapada?

M-am bucurat ca un copil mic in prima zi pe ghetar. Acum nu mai am timp de joaca. Trebuie sa trag tare la fiecare antrenament.

Cate ore stai pe zapada intr-o zi?

Cam 5-6 ore. Schiez cat pot de mult!

Ceva probleme medicale? Te mai supara genunchii?

Nu, totul este bine! Astept sa inceapa concursurile oficiale, pe puncte FIS.

Cand ai primul concurs?

Prin decembrie, inainte de Craciun.

Eva Tofalvi, invingatoare la Predeal


Biatlonista Eva Tofalvi (foto), legitimata la Sport Club Miercurea Ciuc, a castigat proba de viteza, disputata astazi la Predeal cu ocazia etapei de Cupa IBU. Recunoscuta ca fiind cel mai important nume din lumea sporturilor de iarna din Romania, Tofalvi spera sa castige si proba de maine.

Lucrarile la Campu lui Neag - Baile Herculane nu vor fi finalizate pana in primavara anului 2008

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, azi, la Deva, că termenul de finalizare a lucrărilor la DN66A, pe sectorul de drum Câmpu lui Neag - Băile Herculane, se va prelungi cu cel puţin trei luni. Reluarea lucrărilor la DN66A, pe sectorul de drum Câmpu lui Neag – Băile Herculane, este blocată de Agenţia Naţională de Mediu care nu şi-a dat încă avizul, deşi Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Retezat a fost de acord cu Planul Urbanistic Zonal (PUZ) prezentat de către constructor, a spus Orban, potrivit căruia din acest motiv termenul de finalizarea al acestei investiţii se va prelungi cu cel puţin trei luni. "Lucrările ar fi trebuit finalizate în luna noiembrie dacă nu erau sistate în urma controlului Gărzii de Mediu. Toată perioada de la momentul încetării lucrului a fost pierdută, pentru că nu s-au putut realiza decât lucrări de conservare", a declarat ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Potrivit acestuia, lucrările nu vor putea fi finalizate până în primăvara anului viitor, ţinând cont de faptul că vine iarna, iar pe perioada anotimpului rece lucrările ar fi fost oricum sistate. Întârzierea obţinerii avizului de mediu necesar reluării lucrărilor poate fi imputată Agenţiei Naţionale de Mediu, care întârzie eliberarea actului, a afirmat ministrul. "În momentul de faţă soţia domnului deputat PD de Timiş, Lambrino, care este preşedinta Agenţiei de Mediu, stă şi contemplă avizul pe care trebuie să-l dea această instituţie. Acest amănunt poate o interesează şi pe colega sa, deputatul de Hunedoara, Ridzi-Piţi (Monica Iacob Ridzi – n.red.), ca să afle cine este de vină pentru întârzierea reluării lucrărilor", a spus Ludovic Orban. Lucrările la DN 66A, Câmpu lui Neag - Băile Herculane au fost sistate la începutul lunii iunie, după ce comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au constatat că drumul nu avea actele necesare pentru efectuarea lucrărilor pe porţiunea care tarversează Parcul Naţional Retezat.

Borbely, hai sa te plimb cu bicicleta!!!

Ministrul Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Borbely Laszlo, a parcurs, azi, pe bicicletă centrul municipiului Cluj-Napoca, de la sediul Agenţiei de Dezvoltare de Nord-Vest până la Primărie, pentru a marca Ziua Europeană fără Maşini. “Mesajul meu este că în oraşele mari trebuie să avem piste pentru biciclişti. Dacă nu facem ceva cu drumurile, peste doi ani de zile o să ajung mai repede la Târgu Mureş cu bicicleta decât cu maşina”, a declarat Borbely. Borbely şi-a amintit că merge cu bicicleta de la vârsta de 6 ani. “Mai întâi cu o bicicletă cu trei roţi, după care am avansat şi pe două roţi. Îmi place să merg cu bicicleta. Din păcate, când au fost inundaţiile în anii 1970 au luat bicicleta mea, rusească, una rezistentă”, a afirmat ministrul Dezvoltării, adăugând că are bicicletă acasă şi că nu a făcut plimbarea pe străzile Clujului de complezenţă. El susţine că măcar demnitarii trebuie să arate, prin exemplul personal, cât de bine e să mergi cu bicicleta. “Haideţi, câteodată, să uităm de maşini şi să mergem cu bicicleta”, a arătat Borbely. Potrivit acestuia, primăriile de oraşe care au construit piste neadecvate de biciclete vor trebui să le desfiinţeze şi să le refacă. “Unele vor trebui refăcute. Sunt standarde care trebuie respectate. Acel biciclist trebuie să aibă posbilitatea să meargă fără să se oprească. Pistele trebuie făcute lângă trotuar, să ştie pietonii că acolo nu au voie să meargă. Trotuarul trebuie să fie mai lat, iar pista separată, doar pentru biciclişti”, a explicat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor. Borbely a amintit că a decis, împreună cu ministrul Mediului, Korodi Attila, pregătirea unei hotărâri de Guvern prin care primăriile să fie obligate să includă piste pentru biciclişti din 2009.

O zi cu bune si cu rele

Dimineata groaznica. Trezit greoi, in suturi. E infernal sa ma scol mai devreme de ora noua. Imbracat in reluare si plecat spre Herastrau, la cross-ul Samsung. Acolo numai belele! A trebuit sa fiu martor al unui concert sustinut de Cristina Rus. Imi placea de fata asta pana acum. Se prezenta bine la televizor. Cand am vazut-o acum am descoperit de fapt o cucoana de la tara, genul de barmanita la bodega satului, care sambata seara face pe cantareata la discoteca din caminul cultural. Nu exagerez deloc! Si nu exagerez nici cand spun ca Andreea Balan, care nu mi-e deloc simpatica, s-a prezentat de 10 ori mai bine decat Rus. Au mai fost pe acolo si cei de la Fly Project, cu tot cu dansatoare. Si ma intreb, adica o intreb pe Cristina Rus, pe Andreea Balan, pe cei de la Fly Project, de unde isi aduna colaboratoarele? Daca vor face un trial pe soseaua de centura vor avea rezultate mai bune. Niste copile imbracate ca intr-un costum inchipuit artisitic repeta aceleasi miscari scenice de parca sunt bagate in priza. Finalul a fost totusi bun. Am castigat un telefon Samsung E590, iar pe scena au urcat cei de la Simplu. Nu sunt eu fanul lor, nu imi place cum se imbraca, nu sunt genul meu. Dar se vede un pic de munca la ei.

Scoala generala

Cross-ul organizat azi de Samsung in centrul Capitalei mi-a reamintit de intrecerile organizate pe vremea mea in spatele fabricii de zahar. Atunci eram batuti daca nu alergam, acum copilarimea este atrasa de muzica si multe premii.

-4 grade Celsius la Miercurea Ciuc

Mercurul din termometre a coborât, azi dimineaţa, până la minus 4 grade Celsius, la Miercurea Ciuc, aceasta fiind cea mai friguroasă zi din luna septembrie a acestui an. Atmosfera s-a răcit, faţă de ziua de vineri, cu aproximativ 8 grade Celsius, astfel încât, sâmbătă dimineaţă, mercurul a coborât, în mai multe localităţi din judeţul Harghita, sub limita de 0 grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură a fost consemnată la Staţia Meteo din Miercurea Ciuc, respectiv minus 4 grade Celsius, la ora 8:30, în vreme ce la Joseni au fost minus 2 grade, minus un grad la Topliţa şi minus 0,5 grade pe Bucin. În tot judeţul Harghita bruma a acoperit solul încă de la miezul nopţii de vineri spre sâmbata. Începând cu data de 17 septembrie, când s-au înregistrat primele valori negative ale temperaturii atmosferice, la cererea unora dintre asociaţiile de locatari din Miercurea Ciuc, societatea de gospodărire comunală GOSCOM a început să furnizeze căldură în anumite cartiere. Directorul instituţiei, Duda Tihomer, a declarat, însă, că în cazul în care temperaturile vor stagna sub zero grade Celsius, va dispune furnizarea agentului termic în tot oraşul. Cele mai multe asociaţii care nu au cerut încălzire sunt formate din pensionari şi familii cu venituri mici, care suportă mai greu costurile de întreţinere. Preţul unei gigacalorii, care nu a crescut faţă de iarna trecută, este de 176 de lei, unul dintre cele mai ridicate din ţară. În Harghita, din cauza perioadei lungi de iarnă, încălzirea trebuie asigurată circa şase luni pe an. Meteorologii prognozează, pentru acest sfârşit de săptămână, vreme însorită în judeţul Harghita, cu nopţi şi dimineţi deosebit de reci şi cu maxime care pot ajunge până la 14 grade Celsius după orele prânzului. Minima absolută a lunii septembrie în judeţul Harghita a fost de minus 10 grade Celsius în anul 1977, iar maxima absolută, de plus 33,8 grade, a fost consemnată în 1958.

Cum se complica lucrurile

Anul trecut pe vremea asta, aveam doua motive sa fierb. Sa fierb ca turburelul. Eram turbulent. Fierbeam ca trebuia sa plecam in Croaziera pe Dunare (cea mai caterincoasa campanie in care am fost implicat vreodata). Fierbeam pentru ca lucram la ghidul de schi, primul din istoria presei romanesti. Il fac si anul asta. Iar pentru ca lucrurile pareau simple, azi s-au complicat. Secretarul de redactie de la Jurnalul National mi-a zis ca ghidul de schi de anul trecut a fost cel mai bun supliment pe care l-a scos ziarul vreodata. Asta asa, pentru ca lucrurile mi se parea simple! Si m-am apucat sa ma uit mai atent la poze, sa stramb din nas la unele, sa mai umblu pe sumar un pic. Daca are cineva poze frumoase de la schi, pliz, help mi. Dar sa nu fie de la Sinaia.

Friday, September 21, 2007

L-au gasit pe polonez

Din noaptea de joi spre vineri, salvamontiştii argeşeni au căutat un turist polonez rătăcit în munţii Făgăraş. Alarma a fost dată de Ambasada Poloniei la Bucureşti, care a fost sesizată de familia tânărului dispărut. Turistul are 22 de ani şi pe 15 septembrie a comunicat pentru ultima dată cu familia sa. El a transmis un sms surorii sale prin care spunea că va urca pe vârful Moldoveanu. De atunci, nu a mai dat niciun semn de viaţă. Alarmată de tăcerea suspectă a tânărului, familia lui a cerut ajutorul autorităţilor. Tânărul a fost căutat de salvamontiştii din Sibiu, Argeş şi Braşov şi a fost găsit ieri după-amiază. Din judeţul Argeş au fost formate mai multe echipe din salvamontişti de la cota 2.000 şi de la Nucsoara. Magnus Macit a ieşit singur ieri în faţa salvamontiştilor de la Cota 2000, fiind îngheţat de frig şi aproape în şoc hipotermic. Polonezul era rănit, dar nu foarte grav, şi a declarat celor care l-au căutat că s-a adăpostit cum a ştiut mai bine. Magnus a sosit singur în România, şi de aceea nimeni nu a putut să anunţe mai devreme dispariţia lui. Turistul polonez a fost luat şi dus la adăpostul de la Cota 2000, până când o ambulanţă de la Curtea de Argeş a sosit să-l ia. Deşi multă lume l-a crezut mort, Magnus Macit a supravieţuit singur timp de patru zile, pe friguri cumplite şi fără hrană!

Miaunezii


Salvamontistii sibieni pleacã si ei în cãutarea turistului polonez dispãrut în Muntii Fãgãras

Patrulele Salvamont Sibiu de la Bâlea Lac si Negoiu au plecat în cãutarea turistului polonez pe care familia l-a dat dispãrut, azi dimineata, dar cãutãtorii nu au, în acest moment, nicio pistã. "Turistul polonez si-a contactat sora ultima datã în data de 17 septembrie, printr-un SMS. De atunci nimeni nu mai stie nimic despre el. Se poate sã fie în sigurantã, undeva în sudul Fãgãrasilor, dar sã nu mai aibã baterie la telefonul mobil, iar drumul prin munte dureazã foarte multã vreme, dar la fel de bine se poate sã fi pãtit ceva. Patrulele noastre de la Bâlea Lac si Negoiu vor întreba la toate cabanele pentru a cere informatii despre el, dar si în zonele de campare pentru turisti. Sperãm sã putem afla indicii care sã ne ducã la gãsirea lui”, a declarat Adrian David, seful Serviciului Salvamont Sibiu. Potrivit aceleiasi surse, salvamontistii din judetele Arges si Brasov au început si ei cãutãrile.

Turist polonez venit într-o excursie montanã în România, dat dispãrut

Un turist polonez în vârstã de 22 de ani venit în vacantã în România a fost dat dispãrut, azi, de cãtre familie, care a anuntat cã tânãrul a ajuns în 15 septembrie pe Vârful Moldoveanu, în judetul Arges, iar de atunci nu a mai dat niciun semn si nu a mai putut fi contactat telefonic. Magnus Macit a venit singur în vacantã în România, iar în 15 septembrie si-a sunat familia de pe telefonul mobil, anuntând cã a ajuns cu bine si cã se aflã pe Vârful Moldoveanu, urmând sã-si continue excursia. Pentru cã tânãrul nu a mai dat niciun semn si nici nu a mai putut fi contactat pe telefonul mobil, rudele sale au luat legãtura cu reprezentantii Ambasadei Poloniei la Bucuresti, semnalând dispartia acestuia. "Am fost sunat de reprezentantii Ambasadei Poloniei la Bucuresti, care mi-au semnalat disparitia acestui tânãr polonez. Noi în ultimele zile de control de rutinã pe munte nu am gãsit niciun turist rãtãcit sau suspect. Asta pe traseele montane. Dacã s-a abãtut de la potecã si s-a întâmplat ulterior ceva rãu, urmeazã sã aflãm în orele urmãtoare", a declarat Valentin Retevoi, seful echipei de Salvamont Nucsoara din judetul Arges. O echipã de sase salvamontisti de la Nucsoara a plecat, azi, în jurul orei 10.00, în cãutarea tânãrului. Magnus Macit are înãltime de 1,76 metri, pãr saten, ochi cãprui si constitutie suplã. În momentul în care a plecat din Polonia era îmbrãcat cu pantaloni negri, geacã neagrã si avea un rucsac negru. Salvamontistii argeseni spun cã faptul cã tânãrul era îmbrãcat în negru va îngreuna reperarea lui.

Thursday, September 20, 2007

Vremea la munte

Vineri
Vremea va fi rece, indeosebi noaptea si dimineata. Cerul va fi variabil, cu unele innorari in Carpatii Meridionali si in Muntii Banatului, unde izolat va mai ploua slab. Vantul va sufla slab si moderat. Izolat se va produce ceata. Temperatura aerului va fi usor variabila.
Sambata
Cerul va fi variabil, mai mult senin in Muntii Apuseni. Vantul va sufla slab si moderat. Dimineata si noaptea izolat se va semnala ceata. Temperatura aerului va inregistra o usoara crestere, indeosebi in masivele din vestul si sud-vestul tarii.
Duminica
Cerul va fi variabil, cu unele innorari in Carpatii Orientali, unde izolat si trecator vor fi conditii sa ploua slab. Vantul va sufla slab si moderat. Temperatura aerului va continua sa creasca usor.

UCI acceptã ca cele trei mari tururi sã nu facã parte din circuitul ProTour

Presedintele Uniunii Cicliste Internationale (UCI), Pat McQuaid, a declarat cã acceptã ca cele trei mari organizatoare de competitii (Franta, Italia, Spania) sã nu facã parte din circuitul ProTour. "Am trimis o propunere celor trei mari tururi înainte de data de 21 septembrie", a spus, ieri, Pat McQuaid, cu douã zile înainte de data stabilitã pentru ajungerea la un compromis în conflictul dintre federatia internationalã si organizatorii celor trei tururi. "Noi le oferim ceea ce doresc, adicã sã nu facã parte din ProTour. Suntem în conflict de trei ani, trebuie sã se termine", a subliniat presedintele UCI. McQuaid a precizat cã UCI lucreazã la un alt concept al ProTour pentru anul viitor. Va exista flexibilitate în privinta regulilor de participare la cursele celor trei mari organizatori, care sunt responsabili pentru aproape toate cursele principale din calendar (ASO în Franta, RCS în Italia si Unipublic în Spania). "Ei au cerut sã facã parte din alt calendar, urmeazã sã discutãm detaliile tehnice. Acum se duce o luptã împotriva dopajului, o problemã întâlnitã mai ales la marile tururi. Marile tururi sunt foarte importante pentru ciclism si Turul Frantei este cel mai important", a mentionat Pat McQuaid.

"Festivalul dintre blocuri"

Raidextrem, în parteneriat cu Centrul de Tineret al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, Autoritatea Nationalã pentru Tineret si Primãria Municipiului Bucuresti, prin ArCuB, organizeazã concursul Raidextrem Trial Open, în cadrul "Festivalului dintre blocuri". Concursul Raidextrem Trial Open se desfãsoarã pe 23 septembrie, pânã în prezent fiind înscrisi 20 de concurenti. "Trialul constã în trecerea unor obstacole foarte dificile cu ajutorul bicicletei. Îti trebuie multã concentrare, antrenament si mãiestrie. Un traseu de trial este format, de regulã, din bobine, paleti industriali, cauciucuri, stupi de albine, bârne de lemn sau butoaie. Noi trebuie sã trecem peste acestea, pe bicicletã, fãrã a ne sprijini cu mâna sau piciorul de altceva în afarã de pedale sau de ghidon. Orice sustinere sau atingere duce la depunctare sau la eliminarea noastrã din traseu", a explicat un practicant al Trial-ului. Printre invitaþii la eveniment se numãrã Adrian Inimãroiu, Primarul Sectorului 4, Liliana Ghervasuc, director general al Loteriei Române, Florin Rotaru, director al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti si Liviu Dan, director în cadrul Autoritãtii Nationale pentru Tineret. Se va desfãsura pe parcursul a douã zile - 22 si 23 septembrie - si va cuprinde, printre altele, battle-uri de street dance, concerte si demonstratii de graffiti.

Defileul Muresului devine parc natural

Defileul Muresului a fost transformat în parc natural, printr-o hotãrâre a Guvernului din aceastã sãptãmânã si va avea o administratie cu rangeri, dar si cu consiliu stiintific, pentru a putea accesa fonduri europene. În urma acestei transformãri, vor fi ocrotite doar zonele foarte valoroase si se vor putea accesa fonduri europene, a declarat, azi, seful compartimentului protectia naturii si biodiversitate din cadrul Agentiei de Protectia Mediului Mures, Abran Peter. "Este o suprapunere totalã cu rezervatia naturalã Defileul Toplita-Deda si Defileul Muresului. Practic, s-a fãcut transformarea rezervatiei în parc natural. Fiind o zonã locuitã cu activitate de micã industrie, nu mai ocrotim totul foarte strict, ci numai zonele foarte valoroase. Acum se va licita cine ia administrarea Parcului Natural Defileul Muresului Superior, se pare cã va fi Directia Silvicã. Administratia va fi alcãtuitã din 11 persoane, din care sase rangeri, care vor întreprinde actiuni de patrule, educatie ecologicã, actiuni de prevenire si pazã”, a declarat Abran. Potrivit acestuia, se adaugã personalul de birou, care va avea ca sarcini relatia cu comunele din zonã si avizele de tãiere pentru fondul forestier, aceastã nouã organizare fiind mai eficientã decât ce s-a întâmplat pânã acum. „Va fi si o coordonare a activitãtii turistice. Are consiliu stiintific, profesori universitari ce au lucrat zonã, partea de stiintã o vor decide ei”, a spus Abran, care a adãugat cã s-a apelat la aceastã transformare întrucât legea este mai restrictivã în cazul rezervatiilor naturale si doar asa se vor putea atrage fonduri europene, atât pentru turism, cât si pentru activitãti agricole. Pentru aceastã zonã existã deja un proiect prin care ar putea fi accesate fonduri în vederea dezvoltãrii turismului prin Programul Operational Sectorial si care vizeazã înfiintarea unui centru de informare si vizitare, în care toate primãriile din zonã vor avea afisate electronic obiectivele, conditiile de cazare

TNUVA

Dupa reclama aia groaznica de pe tv, Tnuva a mai dat un chix. La metrou la Semanatoarea e un panou. In panou, o mama care isi suge degetul in timp ce doarme pe burta. Copilul e in plan secund, catarat ca un alpinist pe spatele mamei. Si copilul e tot cu degetul in gura, semn ca e vorba de ceva ereditar, nu de un lapte fabricat dincolo de Soseaua de Centura a Capitalei, pe drumul spre Oltenita.

Mare e tramvaiul tau, Doamne!!!

Acum cam o ora! Poate mai putin de o ora! Urc in tramvaiul 41, la Crangasi. Statia de la metrou. Imi gasesc loc in picioare, pleaca tramvaiul si imediat incepe o batrana sa ceara bani. Casa in care locuia a fost revendica "conform legii 112", executorul judecatoresc nu stiu ce a facut... Termina femeia monologul si incepe muzica. Muzica religioasa, cantata pe doua voci. Adica a venit la cersit in tramvaiul 41 impreuna cu fiul, un handralau cat mine de mare, numai bun de pus la munca. Dar lor le place sa cante. Si-au facut cor si se plimba cu tramvaiul.

Niste frustrati

Nu am vazut decat pe net emisiunea de aseara, de la Antena 3, despre bloguri. De la tema lui Moise Guran, banii de reclame, s-a ajuns din nou la atacuri. Dar asta nu in fata camerei, ci pe bloguri. Pana la urma, un blog poate fi administrat de oricine. Si fiecare are dreptul sa scrie ce vrea, cum vrea, indiferent de meserie. Tolontan mi se pare cel mai bun ziarist de sport in viata. Dar nu-l citesc decat pe hartie, pentru ca imi place sa rasfoiesc ziarele. Aseara, dupa meci, am intrat pe site-ul Gazetei Sporturilor, sa vad reactiile. Incercam sa aflu cine isi asuma rezultatul. Hagi sau Becali? Undeva in dreapta era chipul sau, inca netuns. Am dat click si am avut surpriza sa constat ca deja aveam un editorial. La nici cinci minute de la terminarea partidei!!! Pentru mine, tolo.ro este locul unde pot sa-l citesc pe om, nu blogul lui Tolontan. Si Tolontan nu e blogger, e ziarist. Dar e atacat de unii care au ca principala ocupatie jignirea online. Si am inteles de ce abia dupa ce am vazut emisiunea BIZ-BAZAR. In vreme ce Tolontan a vorbit foarte explicit cateva secunde, frustratul a aparut pret de o secunda in finalul materialului. Fara sa zica nimic!!! Daca nu scrie nimic!!!

Sarbatoriti

Azi sunt niste motive de chef. E ziua Elizei de la vanzari, dar mai e ziua cuiva. Stiu ca am vazut undeva ca cineva e nascut pe 20 sau 21 septembrie. Si am zis sa nu-i urez deja ceva. Dar mare sarbatorit al zilei este Transfagarasanul. Acum 33 de ani a fost inaugurat. Eu daca as fi nascut azi, m-as duce sa-mi fac ziua pe Transfagarasan. Noroc ca eu nu ma sarbatoresc niciodata.

Wednesday, September 19, 2007

Lilla: Ultima injectie

Antrenamente zi de zi. Sunt obosita. De fiecare data incercam sa facem antrenamentele cat mai variate. Daca ele se repete, intervine plictiseala. De fapt, innebunesti. Azi de dimineata am avut un antrenament usor. Am mers 39 de kilometri cu bicicleta prin padure. Multa adrenalina. Imi place cand imi creste adrenalina. Cred ca fiecare sportiv este dependent de adrenalina. D-asta acceptam orice provocare, nu doar in sport ci si in viata. Chiar daca mi-e frica, nu prea tin cont de lucrul asta. Sunt lucruri pe care le faci o singura data in viata. Oricum cei de aici cred ca sunt cam nebuna. De fapt, asa se spune despre toti sportivii.
Dupa-amiaza am avut cea mai hazardata sedinta de pregatire. Sau cea mai grea din aceasta saptamana. Nu stiu cum sa-i spun. Un antrenament greu, pe care il asteptam de fiecare data cu teama. Sarituri in fata, apoi sarituri de free-style pe masa elastica si trambulina, “jumatate de wolt” si chiar “wolt”. Si un “fake 360”. Nu s-a inteles nimic, dar explic cu alta ocazie.
Ieri am primit ultima injectie in genunchi. Am facut tratament timp de cinci saptamani pentru ca am probleme. Nu este totul in ordine nu ce am fost operata de doua ori in acelasi loc. Sper ca tratamentul asta sa fie de folos. Rezultatul se va vedea abia peste cateva saptamani. Eu stau totusi fara grija.

Partie la Horea

Consiliul Judeţean Cluj a aprobat, azi, asocierea cu Consiliul Local Horea, judeţul Alba pentru realizarea unei pârtii de schi la Ursoaia, comuna Beliş, judeţul Cluj, care va impulsiona turismul în perioada sezonului de iarnă. Consiliul Local al comunei Horea a aprobat deja participarea la asociere cu terenul necesar realizării pârtiei de schi, situat în extravilanul localităţii Poiana Horea, comuna Beliş, judeţul Cluj, în suprafaţă de 101.200 metri pătraţi. Consilierii din Consiliul Judeţean Cluj au mai aprobat încheierea unui protocol de asociere cu Consiliul Local Horea. "În ultimii ani, munţii Apuseni au cunoscut o dezvoltare semnificativă în ceea ce priveşte numărul şi calitatea spaţiilor de cazare şi alimentaţie publică, făcându-se eforturi şi pentru dezvoltarea şi modernizarea domeniului schiabil", au arătat consilierii judeţeni. Demersurile viitoare pentru finalizarea obiectivului mai cuprind întocmirea unor studii de fezabilitate şi identificarea unor surse financiare.

Benzi desenate pentru biciclisti

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) propune ca autorităţile locale din România să fie obligate să amenajeze piste pentru biciclişti, indicând, printr-un proiect de act normativ supus deja dezbaterii publice, chiar şi parametrii pe care acestea trebuie să-i aibă. "Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a propus Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor un proiect de Hotărâre de Guvern pentru completarea anexei 1 la Hotărârea Guvernului 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism. Proiectul propus vizează ca, prin modificarea documentaţiilor de urbanism, realizarea pistelor de ciclişti să devină obligatorie şi nu doar facultativă cum este în prezent, ţinând cont totodată de principiul descentralizării şi al autonomiei locale", se precizează într-un comunicat al MMDD. În acest sens, autorităţile adminsitraţiei publice locale vor fi obligate să modifice regulamentele locale de urbanism şi să stabilească unde vor fi amenajate pistele pentru biciclişti. Pentru a decide unde şi cum vor fi amenajate pistele pentru biclişti, autorităţile locale au termen până la sfârşitul anului 2008. Proiectul de act normativ propus de MMDD se află pe site-ul instituţiei şi poate fi consultat în următoarea lună, cât timp acesta se va afla în dezbatere publică.

Vai de curul tau, Simona Gherghe!


Simona Gherghe, chischirica aia blonda care prezinta Observatoarele de la orele 13 si orele 16 la Antena 1, a avut astazi o zi de pomina.

Inainte de prima aparitie la tv mi-a povestit cum i-a fost suprimata cariera de gimnasta pe vremea cand inca locuia pe malul Bahluiului, in Iasiul natal. “M-a batut o unguroaica, profa de balet, si m-au vazut intr-o zi ai mei ca aveam curu vanat si asa s-a terminat cariera mea”, a marturisit vedeta postului din Baneasa. Simona a fost obisnuita inca de mica cu presa. "Am aparut si in ziar, in Flacara Iasiului. Eram rezerva lotului de gimnastica ritmica".

Cand se ducea spre studioul de unde se transmite Observatorul de la ora 16, moldoveanca a luat o busitura cum n-a luat ea niciodata de cand schiaza. Si Simona schiaza, nu glumeste. Au cules-o operatorii si au dus-o pe brate in platou, altfel incepea Observatorul fara ea. A tremurat in fata camerei, banuind ca i-au reaparut vanataile alea pe care i le-a facut profesoara de balet in copilarie. Vai de curul ei, la propriu!

Urs "internat" la nebuni

Un urs a coborât din pãdure, azi noapte, la Sanatoriul de boli psihice din Predeal, unde a stat pânã dimineatã, dupã ce a rãmas blocat într-un bidon cu mâncare pe care l-a gãsit la intrarea în unitatea medicalã. Ursul a coborât în cursul nopþii din pãdure în curtea sanatoriului, iar la intrarea în spital a gãsit un bidon plin cu mâncare si s-a oprit sã se hrãneascã. Ursul a rãmas însã blocat cu capul în bidon, stând asa pânã dimineatã, când a fost vãzut de angajatii unitãtii medicale. Acestia au anuntat vânãtorii, care au venit imediat si au tranchilizat animalul, apoi l-au scos din bidon. Dupã ce s-a trezit, ursul a fost eliberat în pãdure.

Tuesday, September 18, 2007

Investitie de 5 milioane de euro pentru modernizarea hotelului Orizont din Predeal

SIF Transilvania investeste aproximativ 5 milioane de euro pentru modernizarea hotelului Orizont din Predeal, în urma cãreia gradul de confort va fi ridicat de la trei la patru stele. "Hotelul, care are 150 de camere, a fost închis si a intrat în renovare pe 10 septembrie, iar lucrãrile vor dura circa 10 - 12 luni. Se va ridica gradul de confort de la trei la patru stele si vor fi construite noi sãli de conferinte, care vor cumula peste 1.000 de locuri. Pânã acum, hotelul beneficia doar de 150 de locuri în sãli de conferinte", a spus Dorel Maria. El a adãugat cã va fi amenajatã o nouã zonã de agrement, care va include si o bazã de tratament si înfrumusetare. De asemenea, va fi construitã o nouã piscinã. "Investitia totalã se va ridica la aproximativ 5 milioane de euro. Banii provin din majorarea capitalului social", a mentionat directotul hotelului. Actionarul majoritar al companiei Orizont Turism, care detine hotelul, este SIF Transilvania (97% din capitalul social), restul actionarilor fiind persoane fizice.

În Poiana Brasov, circulatia rutierã va fi restrictionatã sâmbãtã

Circulatia rutierã va fi restrictionatã, sâmbãtã, între orele 10.00 - 17.00, în Poiana Brasov, ca urmare a campaniei europene de protectie a mediului, "În oras, fãrã masinã!", lansatã de Primãria municipiului Brasov. Evenimentul, care face parte din proiectul "Dezvoltare durabilã la Brasov într-un mediu curat", este derulat în cadrul programului Phare Societate Civilã 2004. Ziua "În oras, fãrã masinã" este organizatã pentru a doua oarã la Brasov, în colaborare cu Agentia pentru Managementul Energiei si Protectia Mediului Brasov - ABMEE si Agentia pentru Protectia Mediului Brasov. Primarul George Scripcaru a ales ca evenimentul sã se desfãsoare în Poiana Brasov, si nu în oras, deoarece la editia de anul trecut traficul a fost blocat timp de peste douã ore pe un bulevard din centrul municipiului Brasov. Astfel, sâmbãtã, pe un traseu selectat din Poiana Brasov vor circula doar mijloace de transport în comun, vehicule utilitare, biciclete si pietoni, potrivit primarului brasovean. "Cei care se vor afla, sâmbãtã, în Poiana Brasov pot folosi spatiile de parcare pânã la zona amenajatã si pot alege din timp trasee ocolitoare în cazul în care doresc sã foloseascã masina în ziua evenimentului", a spus Scripcaru. De asemenea, în zona amenajatã vor fi fãcute mãsurãtori ale noxelor în trafic si vor avea loc concursuri cu mijloace de transport nemotorizate (cross, concurs de biciclete, triciclete si skateboard-uri), scopul evenimentului fiind constientizarea cetãtenilor cu privire la efectul noxelor asupra mediului.

Proprietarii Branului vor da în judecatã statul român dacã raportul privind restituirea nu e respins

Proprietarii Castelului Bran amenintã cã vor da în judecatã statul român la Washington D.C., cerând o despãgubire de 150 de milioane euro, dacã Parlamentul nu va respinge raportul subcomisiei de anchetã parlamentarã ce calificã drept ilegalã restituirea castelului. Dominic Habsburg-Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, transmit într-o scrisoare adresatã Parlamentului cã intentioneazã sã dea în judecatã statul român, dacã raportul realizat de subcomisia condusã de deputatul Dumitru Puchianu nu va fi respins. Potrivit raportului, actul prin care a fost retrocedat Castelul Bran este nul, întrucât retrocedarea s-a fãcut cu nerespectarea prevederilor legale si constitutionale. "Concluziile acestui raport sunt lipsite de orice temeinicie. Ele dovedesc cã subcomisia a interpretat în mod gresit legea si cã a ignorat în totalitate documentatia existentã la dosarul în baza cãruia a avut loc restituirea, precum si opinia juridicã lipsitã de echivoc a ministrului justitiei în functie la data respectivã, dna. Monica Macovei, care confirmã legalitatea procedurii de restituire a Castelului Bran sub aspectul statutului juridic al proprietãtii", se aratã în scrisoarea semnatã de societatea de avocaturã Rubin Meyer Doru Trandafir. "În cazul în care Parlamentul României nu va respinge de îndatã raportul subcomisiei, clientii nostri vor fi obligati sã initieze imediat, la Washington D.C., o procedurã arbitralã în baza celor douã tratate de protejare reciprocã a investitiilor încheiate de România cu Statele Unite si, respectiv, Republica Austria, urmând sã solicite despãgubiri de peste 150.000.000 Euro", mai spun reprezentanþii urmasilor principesei Ileana. Potrivit acestora, raportul subcomisiei are ca efect împiedicarea vânzãrii Castelului Bran în conformitate cu legea românã, ceea ce reprezintã "un act echivalent cu exproprierea" si o "violare a dreptului international". Presedintele subcomisiei de anchetã parlamentarã, Dumitru Puchianu, a declarat, în luna iunie, cã actul prin care a fost retrocedat Castelul Bran este lovit de "nulitate absolutã", întrucât retrocedarea s-a fãcut cu nerespectarea prevederilor legale si constitutionale. "Concluzia raportului este cã actul de retrocedare a Castelului Bran este lovit de nulitate absolutã, pentru cã nu s-au respectat prevederile legilor existente, prevederi potrivit cãrora domeniul public este inalienabil", a afirmat atunci Puchianu. În acest sens, proprietarii Castelului Bran spun cã procedura de trecere a imobilului din domeniul public al statului în domeniul privat nu este necesarã în cazul restituirii bunurilor nationalizate. O altã acuzatie adusã de raport este cã, în momentul în care s-au stabilit mostenitorii Castelului nu s-au respectat procedurile, astfel încât în prima cerere de retrocedare, formulatã cãtre Prefectura Brasov, au existat cinci mostenitori, iar ulterior, restituirea s-a fãcut doar cãtre trei dintre acestia. În scrisoare se aratã cã doi dintre mostenitori - Alexandra Baillou si Jerrine Habsburg Lothringen - nu au calitatea de cetãteni români si au renuntat în mod legal la dreptul de a obtine restituirea. În scrisoare se mai atrage atentia cã dreptul de preemptiune al statului la cumpãrarea Branului constã doar în dreptul acestuia de a avea prioritate la vânzare la pret si nu dreptul de a evalua un "sir nesfârºit" de corespondente cu un numãr nedeterminat de potentiali cumpãrãtori. În plus, ei atrag atentia cã din cauza acestui raport, pânã în prezent, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) si Muzeul Bran nu au emis documentatia necesarã restituirii Vãmii Medievale si a terenului folosit ca parcare a Castelului, ambele imobile fãcând parte din domeniul Bran. "Acest fapt a diminuat valoarea proprietãtii clientilor nostri, fiind necesarã începerea procedurilor juridice având ca scop obligarea MCC/Muzeului Bran la adoptarea deciziilor necesare finalizãrii procesului de restituire a Vãmii Medievale", se mai aratã în scrisoare. Raportul subcomisiei de anchetã parlamentarã privind cercetarea legalitãtii retrocedãrii Castelului Bran si a procedurii de scoatere la vânzare a acestuia se aflã pe ordinea de zi a sedintelor Camerei Deputaþilor din zilele de 18-19 septembrie. Bran, a cãrui primã atestare documentarã dateazã din noiembrie 1377, este una dintre cele mai importante destinatii turistice din România, fiind asociat cu numele lui Dracula, dupã ce scriitorul irlandez Bram Stocker l-a utilizat ca sursã de inspiratie pentru romanul "Dracula", publicat în 1897. Familia regalã din România a primit proprietatea în 1920, dar castelul a fost confiscat de regimul comunist în 1947, transformat în muzeu în 1957 si returnat familiei de Habsburg în 2006, de cãtre guvernul român. Totodatã, ministrul Culturii si Cultelor si Dominic Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede cã acesta va rãmâne muzeu timp de trei ani. În decembrie 2006, familia Habsburg a fãcut Consiliului Judetean Brasov o ofertã de vânzare a castelului, în valoare de 60 de milioane euro. Oferta a fost însã retrasã la sfârsitul lunii ianuarie întrucât "proprietarii au constatat cã a fost gresit interpretatã", dupã cum a declarat atunci Corin Trandafir, reprezentantul intereselor familiei Habsburg în România. Anul acesta, arhiducele Dominic Habsburg, care trãieste la New York, si familia acestuia au apelat la serviciile Baytree Capital pentru elaborarea unui plan strategic privind dezvoltarea Castelului Bran. În baza acordului dintre cele douã pãrti, firma va avea drepturi exclusive de reprezentare a familiei de Habsburg, în privinþa Castelului Bran si a proprietãtilor asociate.

A iesit din coma

Femeia de 43 de ani, din judetul Cluj, care a fost internatã în stare gravã la sectia ATI a Spitalului Clinic Judetean Oradea dupã ce a cãzut de la o înãltime de 60 metri în Muntii Apuseni, a iesit, azi, din comã, însã starea ei este în continuare gravã. "Pacienta a iesit din comã, însã este în continuare sedatã deoarece starea ei este în continuare gravã", a declarat Elena Cassian, purtãtorul de cuvînt al Spitalului Judetean Oradea. Femeia fãcea parte dintr-un grup de speologi români si maghiari aflati în expeditie în Muntii Apuseni. Duminicã dupã-amiaza, în timp ce se afla pe munte, a alunecat de pe o stâncã, rostogolindu-se pe o pantã abruptã cu bolovani. Deoarece accidentul a avut loc într-o zonã greu accesibilã, salvamontistii au avut nevoie de o orã jumãtate pentru a ajunge la victimã. Pentru a coborî victima în sigurantã, aceasta a fost imobilizatã într-o saltea vacuum si instalatã într-o targa. Din cauza terenului deosebit de dificil coborârea a durat circa 90 de minute. La ora 19:20, femeia a fost urcatã în ambulantã si transportatã de urgentã la Spitalul Clinic Judetean Oradea. Suspiciunile initiale cã femeia a suferit fracturã de bazin si de coloanã vertebralã, au fost infirmate de investigatiile ulterioare. "Potrivit analizelor fãcute, femeia a suferit politraumatism prin cãdere de la înãltime, multiple fracture de coaste si picioare", a mai declarat dr. Cassian.

MI-au iesit 7 numere la 6/49

Saptamana trecuta am jucat doua bilete (6 variante). Abia astazi am apucat sa verific daca mi-a iesit ceva. Per total, mi-au iesit 7 numere.
- varianta 1: 34, 41
- varianta 2: -
- varianta 3: 25
- varianta 4: 5
- varianta 5: 41, 43
- varianta 6: 25

Bucuresti

Pe Stefan cel Mare e mai rau ca pe Valea Oltului. Nu cad pietre, dar se arunca pe geam. Nu, nu se arunca nimic de la ferestre. Se arunca pe geam cu chistoace de tigari. De la un cabinet notarial aflat deasupra unei banci, parca Bancpost sau Unicredit, mi-a scuturat cineva o scrumiera in cap. Mai departe, tot in Bucuresti. S-au facut niste dungi inguste pentru biciclisti. Sunt inguste pentru ca asa e si mintea celor ce le-au facut. Alea nu pot fi decat benzi desenate, nici vorba de benzi pentru biciclisti. Nu poti merge in paralel, nu stii ce trebuie sa faci daca mai vine din fata unu din "neamu lu pedala", nu ai voie sa circuli cu viteza. In curand vor aparea si radare pentru biciclete. Plus sisteme de camere, ca pe DN 1. Benzile astea desenate nu vor fi niciodata utile. Spagarii dintr-o institutie publica aflata peste drum de Palatul Parlamentului si-au dat seama deasta si parcheaza ca nesimtitii peste banda desenata. Intr-o zi o sa dau o tura cu cheia pe bicicleta, sa-mi fac dreptate exact ca Zoro.

Joaca de-a maritatelea

Nora pentru mama la Kanal D, nunta pe NV la Radio 21. S-a ajuns prea departe. Nu mi se pare deloc tare sa pui un om sa se casatoreasca peste noapte.

Monday, September 17, 2007

Lilla: Prima lectie de suedeza

Ziua de luni este intotdeauna grea. Ma trezesc greu. Ma antrenez greu. Cam greu si cu scoala. Nici nu vreau sa mai vorbesc. Antrenorii zic ca a fost o zi destul de usoara. Am avut doua antrenament. De dimineata am facut sprinturi, sarituri si coordonare. E cam greu sa explic ce inseamna asta. Dau un exemplu. Se fac patru miscari diferite cu mana si trei cu picioarele, care se repeta una dupa alta. Totul se petrece impreuna cu echipa si in timp ce se merge, se alearga sau se sare. Dupa-amiaza am jucat fotbal o jumatate de ora si am facut stretching inca o jumatate de ora.
E cam de ras ce se intampla la scoala. Nimeni nu tine cont ca suntem schiori. In plus, astazi am avut prima ora de suedeza din viata mea. Vreau sa zic ca e un dezastru. Nici nu stiu bine finlandeza si acum m-au pus sa invat finlandeza. Mai grav este ca trebuie sa invat suedeza din finlandeza. De ce trebuie sa invat suedeza? Pentru ca e a doua limba oficiala in Finlanda.

Sens giratoriu la Sinaia

Traficul rutier pe DN 1, în zona staţiunii prahovene Sinaia, se va desfăşura cu dificultate în zilele de marţi şi miercuri întrucât circulaţia va fi complet blocată în centrul oraşului ca urmare a construirii unui sens giratoriu, toate maşinile urmând să fie redirecţionate pe şoseaua de centură. Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova, începând de marţi, de la ora 8.00, şi până miercuri, traficul rutier în centrul staţiunii Sinaia, pe sectorul de drum dintre Hotelul Sinaia şi Hotelul Montana, va fi complet blocat întrucât în zonă se construieşte un sens giratoriu. Poliţiştii recomandă şoferilor să circule pe şoseaua de centură a oraşului, să nu intre în depăşiri riscante şi să respecte semnalele agenţilor care dirijează traficul. Circulaţia pe Valea Prahovei, inclusiv în staţiunea Sinaia, s-a desfăşurat cu dificultate pe durata verii, în special în zilele de la sfârşit de săptămână, ca urmare a afluxului de turişti.

Am vorbit cu Burebista

Nu mai retin cum il cheama pe administratorul lucrarilor de constructie a telegondolei de la Piatra Neamt. Stiu ca e un Campeanu. Am intrat in agenda telefonului si l-am sunat pe Costel Campeanu. Raspunde imediat si zic: "Buna ziua, domnu Campeanu! Sorin Anghel sunt, de la Jurnalul National". "Salut, mai, Sorine, ce mai faci?", se aude in telefon. Hopa, stai ca m-am imprietenit si cu asta. Sa vezi ce schiez eu la Piatra Neamt de acum inainte... Mai tare ca in Poiana Brasov! "Domnu Campeanu, ce sa fac? Sunt preocupat! Cum va merge lucrarea la telegondola? Va fi gata?", il intreb eu, facand pe preocupatu. Nu vreau sa aflu decat data la care va fi inaugurarea. "Ba, ce telegondola? Eu sunt Campeanu, care a jucat la Bistrita!". Aoleu, l-am redescoperit pe marele Burebista. Cred ca nu l-a mai sunat nici un ziarist dupa ce s-a lasat. La 40 de ani! A urmat o discutie despre Tatarusanu si Albut, portarii de acum ai Gloriei, iar la final m-a sfatuit: "Ai grija cu gondola!".

Mâncăm haotic, fără să ştim ce înseamnă o dietă alimentară echilibrată

Este rezultatul unui studiu, realizat în Marea Britanie. Cei mai mulţi oameni habar nu au cât de important este să consume multe alimente care conţin amidon, precum pâinea, orezul, cartofii şi pastele. O treime dintr-o dietă echilibrată trebuie să fie formată din legume şi fructe şi o altă treime trebuie sã cuprindă alimente bogate în amidon. Laptele şi produsele lactate trebuie sã formeze 15% din dietă, în timp ce carnea, peştele, ouăle, fasolea şi alte proteine de origine non-lactată trebuie sã formeze 12% din dietã.

Minus 1,4 grade Celsius si brumã la sol

Minus 1,4 grade Celsius si brumã la sol s-au înregistrat, azi dimineata, la Miercurea Ciuc. "Prima zi de scoalã a debutat, la Miercurea Ciuc, cu o minimã de minus 1,4 grade, aceasta fiind prima temperaturã negativã înregistratã în acestã toamnã în localitate", a declarat meteorologul Kollo Eniko. Temperaturi negative s-au mai înregistrat, azi dimineata, doar la Joseni, unde mercurul din termometre a coborât pânã la minus 0,8 grade, în vreme ce la Toplita minima a fost de plus 0,4 grade Celsius, iar în pasul Bucin de plus 2,3 grade. Primele temperaturi negative din aceastã toamnã s-au înregistrat în judetul Harghita pe data de 7 septembrie, când la mercurul a coborât pânã la minus 0,3 grade Celsius la Statia Meteo Bucin. Minima absolutã a lunii septembrie în judetul Harghita a fost de minus 10 grade Celsius în anul 1977, în timp ce maxima absolutã, de plus 33,8 grade, a fost consemnatã în 1958.

Sunday, September 16, 2007

Lilla: Am devenit finlandeza

Week-end-ul acesta a fost deosebit. Echipa a votat! Am devenit “oficial” finlandeza. Pana acum eram doar pe jumatate. Ma comport ca ei, am invatat sa mananc niste bomboane traditionale, se numesc Salmiaki, care sunt negre si au kamfor. Dar am devenit finlandeza pentru ca sambata asta m-am bagat in apa rece. Avea numai 13˚C, iar afara erau 12˚C. Bineinteles ca aveam neopren, dar era numai pana la genunchi si nu m-a ajutat prea mult. Am facut wakebord si schi nautic pentru ultima oara in acest an. Deja este prea frig pentru asa ceva. In rest, nimic deosebit. Dormim si ne uitam la televizor. Urmarim serialele. Radem de baieti pentru ca se uita la Baywatch. Le plac fetele de acolo, iar ei ne iau la misto pentru ca nu aratam si noi la fel. Lucrul asta mi se pare absurd. In fiecare duminica jucam fotbal. Toata lumea e plina de noroi si radem unul de altul. Tipam si punem atata pasiune cand intram pe teren de parca e cel mai important joc din viata.
La sfarsit, iar trebuie sa raspund cand sunt intrebata de ce nu are si Romania un lot valoros de schi alpin. Ma gandesc mult la asta, dar de fiecara data ajung la acelasi lucru. Problema porneste de la Federatie, iar lucrurile merg greu acolo. D-asta avem probleme. Pana nu fac un pas inainte e greu ca noi sa realizam ceva notabil. Mi se pare foarte trist.

Apus perfect

Casa Presei, acum, duminica seara. Soarele apune in stanga, iar in fata, spre nord, se vad muntii. Macar sa ma aleg cu ceva, daca nici saptamana asta nu am luat nimic la loto. Dupa ce castig, imi iau o casa acolo, la munte, sa nu mai trebuiasca sa vad muntii doar daca am parte de un apus perfect. Seara ar fi perfecta daca Steaua ar pierde in fata Rapidului. Dar n-am de gand sa ma uit la meci. Lazar si Badea nu joaca.

Autoritatile sucevene considera un succes Targul de Turism al Bucovinei

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, şi primarul Sucevei, Ion Lungu, au apreciat, duminică, într-o conferinţă de presă, că Târgul de Turism al Bucovinei a fost un succes, dovedind potenţialul zonei, arătând că oferta de turism în Bucovina trebuie sincronizată. Preşedintele CJ Suceava a arătat că la acest târg au avut standuri aproximativ o sută de agenţi economici şi a subliniat că au fost încheiate foarte multe contracte între firmele participante. El a subliniat că au fost prezenţi reprezentanţi din 15 ţări care au vizitat târgul, iar printre expozanţi s-au aflat şi regiunile europene partenere ale judeţului Suceava. "Am avut şi o delegaţie din China care a vizitat târgul şi a anunţat că la următoarea ediţie vor participa cu un stand", a spus Mîrza. El a adăugat că, potrivit organizatorilor, târgul a fost vizitat de 5.419 persoane, printre aceştia fiind peste 200 de vizitatori specialişti. "Târgul şi-a atins scopul. Este un început promiţător”, a spus Mîrza. La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că târgul de turism a fost o reuşită, dar a avertizat că firmele din domeniu şi autorităţile că trebuie continue eforturile de promovare şi dezvoltare a structurilor turistice. "Să nu ne lăsăm adormiţi de acest succes. Suntem pe drumul cel bun şi trebuie să dăm dovadă de perseverenţă, să facem din Bucovina o zonă turistică internaţională", a spus Lungu. El a anunţat că în primăvara anului 2008 va fi organizată la Suceava o bursă a turismului pentru a se sincroniza oferta de turism a Bucovinei. "Cred în axa Suceava-Dragomirna”, a spus Lungu referindu-se la promovarea zonei turistice a municipiului Suceava. Directorul executiv al Camerei de Comerţ Suceava, Ovidiu Donţu, a spus în finalul târgului că o nouă ediţie va fi organizată peste un an, menţionând că Anul Bucovina care se desfăşoară până la mijlocul anului 2008 va continua cu alte manifestări de promovare a turismului în zonă. Primul Târg de Turism al Bucovinei, organizat de Romexpo, Consiliul Judeţean Suceava şi CCI Suceava, s-a deschis vineri, fiind prezente agenţii de turism, reprezentanţii mai multor pensiuni şi hoteluri din judeţ şi diferite asociaţii turistice.

Strategie pentru reabilitarea statiunilor balneare

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a afirmat, azi, că staţiunile balneare româneşti sunt într-o stare avansată de degradare, afirmând că ministerul este pregătit să finanţeze programe naţionale pentru reabilitarea centrelor de recuperare din staţiuni. Eugen Nicolăescu - prezent la Congresul Naţional de Medicină Fizică şi de Recuperare - a declarat că Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) pune un accent din ce în ce mai mare pe recuperearea medicală, precizând că Guvernul va acorda sprijin financiar proiectelor din acest domeniu. "Ministerul Sănătăţii recunoaşte nevoia crescândă de servicii de sănătate şi are în vedere dezvoltarea de serviicii îngrijirea sănătăţii pe termen mediu şi lung, mai ales pe domeniul de reabilitare şi îngrijire la nivel comunitar", a explicat Nicolăescu. "Balneologia este o ştiinţă care se ocupă cu aplicarea de factori naturali terapeutici, iar România are asemenea factori : ape minerale, nămol, mofete, climat", a adăugat ministrul, care a precizat că staţiunile balneare din România se află într-o stare proastă, multe dintre ele fiind abandonate sau schimbându-şi profilul. Potrivit ministrului, profesorul Mihai Berteanu - delegat naţional al Uniunii Europene a Medicilor Specialişti - a elaborat mai multe proiecte care sunt în prezent analizate de minister şi care vor fi puse în aplicare. "Avem în vedere proiecte mai mici, cum ar fi alocarea unor fonduri către specialitate şi spitale pentru a le reabilita. Ministerul va continua astfel finanţarea a două spitale de recuperare de la Techerghiol şi Mangalia, unde cu 15-20 de miliarde de lei vechi le vom pune pe picioare", a explicat Nicolăescu. Fără o strategie de reabilitare a staţiunilor balneoclimaterice nu pot avea loc investiţii, a mai spus ministrul Sănătăţii, care a cerut specialiştilor elaborarea acestor documente. "Avem nevoie de o strategie serioasă de reabilitare a staţiunilor balneoclimaterice. Într-unele s-a distrus o parte din baza materială, altele nu au fost deloc întreţinute, au avut loc privatizări care nu au ţinut cont de partea medicală. În scurt timp, adică în câţiva ani, vrem să readucem în atenţie acest domeniu", a mai spus ministrul. O nouă strategie în domeniu va fi elaborată până la sfârştiul anului, a mai spus Nicolăescu. "O să mergem cu ea la Guvern şi voma căuta modalităţile cele mai bune de finanţare. Încercăm să sensibilizăm şi turismul şi IMM-urile care, într-un proiect coordonat, să reabiliteze aceste staţiuni", a spus ministrul. Directorul Societăţii de Medicină Fizică şi de Recuperare, Delia Cinteză şi preşedintele Grupului de balneologie din cadrul societăţii, Nicolae Enea au cerut ajutorul ministerului Sănătăţii pentru a schimba legislaţie şi a coordona activităţile de reabilitare a acestui domeniu, însă ministrul Eugen Nicolăescu le-a spus că aşteaptă ca iniţiativa să le aparţină. "Staţiunile balneare au cunoscut o evoluţie proastă. Concesionarii sau proprietarii hotelieri sunt dispuşi să participe la acţiunea de prezervare şi de monitorizare a staţiunilor balneare. La institutul naţional există standardele necesare pentru prezervarea lor, dar pentru a impune aceste standarde Ministerul Sănătăţii poate să ne ajute foarte mult", a spus Delia Cinteză. "Dumneavoastra sunteţi ministerul şi trebuie să coordonaţi activitatea în domeniul recuperării. Şi vă doresc succes să o faceţi bine", a replicat Nicolăescu. Ministrul i-a cerut şi lui Nicolae Enea un proiect de text pentru a schimba ordonanţa 152/2002, pe care preşedintele a criticat-o, pentru că hotelierii au preluat personalul medical, iar "medicii au devenit sclavi pe domeniul acestora".

O cehoaica este in coma de gradul doi dupa ce s-a accidentat in Masivul Retezat

O turistă din Cehia accidentată grav în Masivul Retezat este internată în comă de gradul doi la Spitalul Judeţean din Deva, după ce a fost coborâtă din munte de salvamontişti şi jandarmi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în urma unei operaţiuni îngreunate de condiţiile montane. Primul ajutor i-a fost acordat tinerei de 23 de ani de către salvamontişti, la altitudinea de 2.300 de metri, în zona situată între vârfurile Peleaga şi Bucura, unde tânăra s-a rostogolit mai mult de 100 de metri, suferind multiple traumatisme. O ambulanţă a spitalului din Haţeg a preluat-o pe tânăra din Poiana Pelegii şi apoi a transportat-o la unitatea medicală din Deva. Operaţiunile de căutare ale echipelor de salvare s-au desfăşurat pe două trasee, respectiv Sălaş - Pietrele – Genţiana si Râul Mare - Cabana Rotunda, întinzându-se pe parcursul mai multor ore, în condiţii severe, pe un drum accidentat, acoperit pe alocuri de zăpadă. "Primul ajutor i-a fost acordat femeii la locul în care a fost găsită, mai exact la 40 de minute de Lacul Bucura. De acolo a fost transportată pe targă, pe un traseu ce a fost străbătut în aproximativ patru ore până în Poiana Pelegii, unde a fost preluată de o ambulanţă", a declarat purtătorul de cuvânt al jandarmilor hunedoreni, sublocotenentul Răducu Nicolae. Potrivit sursei citate, acţiunea de sâmbătă noaptea a fost una greoaie, ceaţa contribuind şi ea la dificulatea de căutare. Tânăra se află internată la Spitalul Judeţean din Deva în comă de gradul doi, în urma accidentării din munte suferind multiple traumatisme. Salvamontiştii şi jandarmii hunedoreni au fost solicitaţi, sâmbătă, prin apelul de urgenţă 112, să intervină în Masivul Retezat pentru a salva un turist străin.

Patru români în Cordiliera Real

Un grup de tineri din România a escaladat în vara acestui an şase vârfuri din Bolivia. Iniţiatorul expediţiei a fost Cristi Dicu, de la Club Alpin Ecoul Bucureşti.Românii obişnuiesc să meargă toată vara la mare. Genul de concediu pentru un om obişnuit, care nu are nimic în comun cu ideea de aventură sau aer liber.
ADUNAREA. În perioada concediilor mai sunt şi persoane care se aventurează spre cele mai înalte culmi din lume. Nu vorbim acum despre Himalaya, ci despre Cordiliera Real, parte a Anzilor Cordilieri. Vara aceasta, Cristi Dicu, de la Club Alpin Ecoul Bucureşti, a iniţiat o expediţie în Bolivia, la care au mai luat parte Cristian Torică şi Daniel Toader, de la acelaşi club, şi Corina Drosino, de la Club Alpin Roman. "Înainte de a pleca la drum am pus la punct toate detaliile. În reuşita unei expediţii contează foarte mult organizarea, să ştii la ce te aştepţi când ajungi la faţa locului", povesteşte Cristian Torică. Nebunia unei expediţii în Bolivia constă în faptul că înălţimile trec de 3.500 de metri şi ajung până aproape de 6.500, salvatori montani nu există, iar semnalul pentru telefonie mobilă pare că nici nu s-a inventat acolo.
TRASEU. Prima ţintă a fost Parcul Naţional Condoriri. Tabăra de bază era la 4.600 de metri, astfel că aclimatizarea a fost una forţată. Cu toate acestea, românii au reuşit să cucerească vârfurile Austria (5.320 m), Pequeno Alpamayo (5.370 m), Piramida Blanca (5.230 m) şi Cabeza de Condor (5.648 m). Printre altele, aici s-a reuşit parcurgerea unui traseu de dificultate mare: Directa din Faţa Sud-Vestică în Vârful Piramida Blanca.
SUCCES. Românii şi-au continuat aventura spre Vârful Huayana Potosi (6.088 m). "Am avut parte de vreme potrivnică. A nins foarte mult, deşi eram în cel mai stabil sezon. Am vrut să facem un traseu mai tehnic, dar nu am reuşit, pentru că era zăpada prea mare. Am abordat o rută clasică. Chiar şi aşa, ninsoarea şi vântul puternic ne-au creat dificultăţi", spune Cristian Torică. Recunoaşte că înainte de a pleca spre Vârful Illimani se acumulase deja oboseala. "Am reuşit să ajungem şi acolo, chiar dacă asta implica un travaliu foarte mare." (sursa: jurnalul.ro)

Saturday, September 15, 2007

Edit: Nu mai pot de nerabdare

Ma pregatesc sa plec din tara, sa plec la schi in Austria. Nu mai pot de nerabdare. D-abia astept sa vad zapada, sa schiez din nou. N-am mai facut asta din luna aprilie. Vara asta am terminat liceul si n-am mai fost pe ghetar, asa cum am facut in anii anteriori. O sa merg acum, la Molltaler Gletcher. Imi place acolo! Schiorii din tara tot acolo merg pana nu ninge si mai jos. Sunt momente cand aproape toti schiorii din Romania sunt acolo. De obicei, dupa-amiaza, jucam fotbal. E misto cand suntem mai multi.

Criminal in serie

Zilele trecuta am cumparat de la un magazin Rodipet o sticla de suc de lamaie. 2 litri, aproape 4 ron. Cam asta e pretul pe piata. Am venit cu recipientul plin la serviciu. A doua zi am observat ca in jurul biroului meu zboara o musca. Sunt de 5 ani la Jurnalul National si e prima oara cand vad asa ceva in redactie. Ieri am descoperit ca musca tragea la sticla de suc. Azi am pus tot ce a mai ramas in sticla direct in cana. Am observat ca se prezinta la fel ca un suc facut in casa. Erau urme de lamaie in suc. Ciudat. Nu stiu de ce. Oricum, musca ma bazaia la cap. Avea de gand sa atace cana. Am pandit-o cand s-a pus pe birou si i-am palit una... Hartiile s-au umplut de sange gros, in vreme ce ea s-a prabusit pe podea. Daca mai prind vreo musca prin redactie o sa-i aplic un tratament si mai dur.

Calendar

Craciunul si Pastele nu mai sunt deloc cele mai importante zile ale anului. De acum inainte avem alte motive de sarbatoare. Pe 12 mai este Ziua Mondiala a Pasarilor Migratoare, iar maine, pe 16 septembrie, e mare motiv de chef pentru ca trebuie cinstita cum se cuvine Ziua Internationala pentru Protectia Stratului de Ozon.

Lilla: De trei ani mi se pun aceleasi intrebari


M-am intors din Elvetia noaptea tarziu. Poate era chiar dimineata. Totul a revenit la normal abia dupa 13 ore de somn. Eram moarta de oboseala! In plus, era un bun motiv pentru a nu merge la scoala. Finlandezii zic altfel. Organismul este in dezvoltare, trebuie sa dormim si sa mancam mult. Tor timpul avem motive pentru a ne scuza.
Am inceput sa desfac bagajul in cautarea adidasilor. Vroiam sa merg la alergare deoarece simteam dureri in tot corpul. In ultima zi de antrenament in Elvetia am luat o cazatura serioasa. Acum, dupa ce mi-am gasit adidasii, camera era un dezastru. Parca explodase o bomba. Dar ce mai conteaza daca eu mi-am gasit adidasii? Mi-am luat iPodul si am plecat. Muzica ma stimuleaza de fiecare data. Numai asa reusesc sa alerg mult, chiar daca nu am chef si injur pe toata lumea.
Seara am jucat poker si am barfit. De fiecare data mi se pun aceleasi intrebari. De ce nu are si Romania un lot puternic de schi alpin? De ce nu avem antrenori buni? Sunt de trei ani de zile aici si mereu mi se pun aceleasi intrebari.

Friday, September 14, 2007

Edit isi tine jurnalul pe www.schi-romania.blogspot.com

La rugamintea lui Sorin o sa tin si eu un jurnal pe acest blog. O sa vorbesc despre mine, despre schiul alpin romanesc, dar si despre cum e viata in strainatete, ce fac diferit cei de acolo fata de noi si de ce sunt mai buni.
Prima oara trebuie sa ma prezint. Ca la clasa intai. Sunt Miklos Edit, am 19 ani, si sunt legitimata la Dinamo. Am si o carte de vizita, undeva in dreapta ecranului. M-am apucat de schi cu un pic inaintea Lillei, care mi-a fost colega vreme de cinci ani. Am avut acelasi antrenor, am stat in aceeasi camera timp de 3 luni de zile, timp in care am ascultat cum sforaie langa mine. Ne-am certat de atatea ori incat am realizat ca e mai bine sa glumim una pe seama celeilalte. Am schiat impreuna cu surorile Narea, Bianca si Sandra, dar ne-am schimbat drumurile si acum fiecare se antreneaza separat. Ceea ce mi se pare absurd.

Prefectul de Suceava propune introducerea unui standard turistic bucovinean

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, azi, la deschiderea Târgului de turism al Bucovinei cã în acest judet trebuie introdus un standard de locatie turisticã bucovineanã arãtând cã nu este normal ca în Obcinele Bucovinei sã comanzi pizza haiduceascã. Onofrei a comparat Bucovina cu o fatã care vrea sã se mãrite, dar care nu merge la strânsurã sau discotecã si a arãtat cã Târgul de turism poate fi considerat ca prima iesire în lume a Bucovinei unde poate "sã fie petitã". El a apreciat cã turismul în Bucovina nu se poate face decât organizat si cã toate constructiile din infrastructura turisticã trebuie sã se realizeze în armonie cu zona. "Trebuie sã introducem un standard pentru locatia turisticã bucovineanã. În constructiile din Bucovina trebuie sã se întâlneascã lemnul cu piatra si cu fierul si nu lemnul cu inoxul si cu gresia", a spus prefectul. Onofrei a mai spus cã trebuie ca si preparatele care sunt servite la diverse unitãti din judet sã fie cu specific bucovinean. "Nu este normal sã ajungi în Obcinile Bucovinei si sã poti comanda la o pensiune pizza haiduceascã sau spaghete bucovinene", a spus Onofrei. Prefectul de Suceava considerã cã în Bucovina nu trebuie prezentatã o ofertã turisticã de tip clasic ci "oferta bucovineanã". Primul Târg de Turism al Bucovinei, organizat de Romexpo, Consiliul Judetean Suceava si CCI Suceava s-a deschis azi, fiind prezente agentii de turism, reprezentantii mai multor pensiuni si hoteluri din judet si diferite asociatii turistice.

Mîrza: "Bucovina are nevoie de infrastructurã rutierã pentru dezvoltarea turismul"

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mîrza, a apreciat, azi, la deschiderea Târgului de Turism al Bucovinei, cã principala ramurã economicã a zonei trebuie sã fie turismul, dar pentru aceasta trebuie infrastructurã si civilizatie bine puse la punct. Mîrza, care a deschis oficial Târgul de Turism al Bucovinei, a declarat cã judetul Suceava are un mare potenþial turistic si cã numãrul turistilor care viziteazã zona ar trebui sã fie mult mai mare. "Nu ne vin turisti pe drumuri cu gropi de un metru. Acum ne preocupãm sã aducem infrastructura rutierã judeteanã la nivelul european si sã introducem utilitãtile în toate localitãtile judeþului”, a spus Mîrza, fãcând referire la drumul european E 576, care face legãtura între principalele statiuni, Vatra Dornei, Cîmpulung Moldovenesc si Gura Humorului, cu Suceava si Ardealul. El a reamintit cã în prezent se deruleazã si un proiect Phare de modernizare a parcãrilor de la principalele mãnãstiri monumente istorice bucovinene. La rândul sãu, presedintele Romexpo, principalul organizator al târgului, George Cojocaru, a spus cã Bucovina poate fi consideratã perla turismului românesc si a arãtat cã pentru promovarea turismului în aceastã zonã Romexpo s-a implicat organizând Anul Bucovina. El a anuntat cã Anul Bucovina, care cuprinde diferite manifestãri cu caracter turistic în localitãti bucovinene, se va încheia în vara anului 2008 cu o întâlnire a bucovinenilor de pretutindeni. Primul Târg de Turism al Bucovinei, organizat de Romexpo, Consiliul Judetean Suceava si CCI Suceava s-a deschis azi, fiind prezente agentii de turism, reprezentantii mai multor pensiuni si hoteluri din judet si diferite asociatii turistice.

Vremea la munte

Sambata
Cerul va fi variabil, cu unele innorari dupa-amiaza si noaptea cand pe arii restranse vor cadea averse si se vor semnala descarcari electrice. La altitudini inalte precipitatiile mai pot fi si sub forma de lapovita si ninsoare. Vantul va prezenta intensificari locale. Pe vai si in depresiuni local va fi ceata. Temperatura aerului va marca o crestere usoara fata de intervalul precedent.
Duminica
Vremea va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil, cu unele innorari si izolat ploi slabe in Carpatii Orientali. Vantul va prezenta intensificari pana la tare. Temperatura aerului va marca o scadere usoara. Noaptea si dimineata, local pe vai si in depresiuni se va produce ceata.

Seles de Romania


Schioarea Edit Miklos este in aceste zile acasa, la Miercurea Ciuc. Legitimata la Dinamo Brasov in aceasta vara, romanca isi petrece timpul jucand tenis de camp.

Lilla isi tine jurnalul pe www.schi-romania.blogspot.com


Este prima oara cand scriu despre schi alpin. Acest sport este un hobby pentru multi, dar pentru mine reprezinta o munca. O munca indulcita cu placere. Toata lumea isi pune intrebarea cine sunt. Ma cheama Lilla Petroczki, am 18 ani, si fac schi alpin de performanta de aproape 8 ani de zile. Sunt legitimata la Dinamo Brasov si fac parte din lotul national de schi alpin al Romaniei. De 3 ani de zile locuiesc in Finlanda, tara in care ma si antrenez. Nu am lasat scoala de izbeliste. Cursurile liceului le fac aici. Ma antrenez in Finlanda,si antrenorii mei sunt finlandez de 3ani, si chiar si liceul fac aici:).
Tocmai am incheiat un cantonament de 14 zile in Elvetia, la Saas Fee. Au fost doua saptamani in care ne-am antrenat numai pe zapada. In aeroport, la intoarcerea spre "casa", adica Finlanda, eram franti. Radeam unul de altul pentru ca toti ne-am bronzat cu ochelari de schi si aratam ca niste ursuleti panda. Scriu si ma gandesc la ce cred oamenii din Romania despre schiul de performanta, ce crede lumea despre noi, schiorii, de ce facem noi asta si ce inseamna pentru noi acest sport. Cred ca multa lumea vrea sa stie lucruri mai simple. Cum traim, cum ne distram... Poate unii vor sa stie daca avem voie sa mancam ciocolata sau nu, ca la gimnastica :)) . O sa scriu in fiecare zi, o sa tin un jurnal pe acest blog, sperand ca voi reusi sa raspund la cat mai multe intrebari. Impreuna cu prietena mea, Edit Miklos, regina Romaniei in probele de viteza, vom prezenta un al stil de viata.

Ullrich i-a plãtit 25.000 de euro lui Fuentes

Justitia germanã, care instrumenteazã o plângere pentru escrocherie împotriva lui Jan Ullrich, a stabilit cã fostul rutier i-a dat 25.000 de euro, în 2004, lui Eufemiano Fuentes, medicul spaniol aflat în centrul scandalului de dopaj sangvin. "Avem o dovadã cã Jan Ullrich a plãtit suma de 25.000 de euro într-un cont detinut de medicul Fuentes, la o sucursalã din Geneva a bãncii HSBC. Aceastã informatie confirmã bãnuielile noastre privind o tranzactie pentru o operatiune de dopaj", a declarat Jorg Schindler, purtãtorul de cuvânt al Parchetului din Berlin. Parchetul din Bonn stabilise deja, la începutul lunii aprilie, cã Ullrich, singurul german care a câstigat Turul Franþei (1997), a depus pungi de sânge în cabinetul mecidului Fuentes. Potrivit lui Schindler, fosta vedetã a ciclismului german, care s-a retras din activitate în luna februarie, ar fi depus o sumã mult mai ridicatã în 2006, într-un cont detinut de Fuentes la Madrid. Purtãtorul de cuvânt a precizat cã procedura continuã si cã nu este în mãsurã sã spunã când se va încheia. Ullrich, în vârstã de 33 de ani, a fost concediat de T-Mobile în iulie 2006, dupã aparitia numelui sãu în ancheta politiei spaniole privind reteaua utilizatã de numerosi rutieri profesionisti si desfiintatã în cadrul operatiunii Puerto. El s-a apãrat mereu, spunând cã nici nu a apelat la serviciile lui Fuentes si nici nu s-a dopat, chiar dacã expertul german Werner Franke a afirmat în 2006 cã Ullrich a cheltuit 35.000 de euro pentru a-si procura produse dopante. Echipa T-Mobile a depus o plângere pentru escrocherie împotriva lui Ullrich, în iulie 2006, în absenta unei legi privind sanctiunii pentru dopaj în Germania.

Thursday, September 13, 2007

Avalansa pe Transfagarasan

Cele 11 persoane blocate pe Transfăgărăşan au fost aduse de salvamontişti din Argeş la Refugiul Cota 2000. Aceştia se aflau în stare de şoc. Turiştii au fost coborâţi din munte şi au plecat spre Sibiu, după ce un sens de circulaţie de pe Transfăgărăşan a fost deblocat. Ei şi-au recuperat autoturismele şi au plecat spre Bâlea Lac şi Sibiu. Grupul de patru polonezi şi şapte români care circulau cu maşinile pe Transfăgărăşan, joi dimineaţă, spre Curtea de Argeş au fost surprinşi de căderi de zăpadă. Turiştii au rămas blocaţi pe şosea până la venirea salvamontiştilor. Oamenii nu au fost răniţi, pentru că zăpada a căzut la distanţă de maşinile lor. Înălţimea stratului de zăpadă depăşea pe alocuri trei metri în zona blocată. Pe Transfăgăraşan a nins abundent, iar intervenţia salvamontiştilor este mult îngreunată.

Vrajeala politica

Cum sa faci impresie in politica? Te duci la o organizatie locala, sa-i zicem intamplator cea a PD Oltenita, pui un laptop pe masa, il mai si deschizi si gata! Succesul e maxim. Fazanii se uita la tine cu gura cascata. Initial am crezut ca se uita la televizor, apoi am observat ca au in fata un domn cu laptop. Pe ecranul laptopului era un fisier cu niste fotografii. Oricum, astia de la PD sunt tari. Pe langa faptul ca stau bine in sondaje, mai au si tehnologie. Si fraieri care sa ii creada.

Stirea tare de la Simona Gherghe

Legendara trupă Led Zeppelin a anunţat că se reuneşte după 19 ani, dar pentru un singur concert, la Londra. **** Cei trei membri ai trupei care mai sunt în viaţă plănuiesc să cânte cele mai cunoscute hituri ale formaţiei. Spectacolul va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie şi va fi dedicat regretatului co-fondator al Atlantic Records. Milioane de fani şi-au exprimat dorinţa de a-i vedea pe scenă pe Jimmy Page, Robert Plant şi John Paul Jones.ln locul lui John Bonham, care a murit in 1980, la baterie va fi fiul său. Concertul va putea fi urmărit însă de doar 20 de mii de oameni. Preţul biletelor va fi de peste 250 de dolari, dar vor fi vândute numai în urma unei tombole.

Wednesday, September 12, 2007

Un pui de urs s-a întepenit într-un gard de sârmã, într-un sat hunedorean

Un pui de urs cu greutatea de aproximativ 40 de kilograme, care a coborât din pãdure pânã la limita cu satul hunedorean Brazi din localitatea Râu de Mori, a fost prins, azi, într-un gard de sârmã cu care localnicii îsi apãrau grãdinile gospodãresti de animalele sãlbatice. Reprezentantii Ocolului Silvic au cerut sprijinul medicilor veterinari pentru eliberarea acestuia. Jandarmii de la Postul Râu de Mori au fost solicitati sã asigure perimetrul pânã la sosirea echipei care trebuie sã elibereze ursul imobilizat în gardul de sârmã. Potrivit jandarmilor, a fost solicitat sprijinul medicilor veterinari care i-au fãcut un tranchilizant puiului de urs pentru a putea fi scos, în conditii de securitate, din lat. Acesta a fost eliberat si lãsat sã se întoarcã în pãdure.

Asfalt la Straja

Locuitorii din Valea Jiului sunt foarte bucuroşi că se modernizează drumul care duce la staţiunea de schi Straja. Ei sunt convinşi că noua şosea va duce la dezvoltarea turismului în zonă. Lucrările au început în urmă cu un an pentru că drumul vechi era impracticabil. Doar cei cu maşini de teren se mai aventurau să urce până la Straja. Cu o investiţie de peste 6 milioane de lei, calea de acces a fost complet modernizată. Acum, drumul se asfaltează şi va avea între 6 şi 10 metri lăţime. Drumul din oraşul Lupeni până în staţiunea Straja are termen de finalizare 30 septembrie. Constructorii speră ca vremea să îi ajute să finalizeze lucrarea la timp. Asfaltarea se efectueaza de sus in jos. Soseaua are ca punct final fosta cabana a minerilor. In clipa de fata, lucrarile de asfaltare nu au iesit din statiune. (Observator 16, Antena 1)

MISS SCHI ROMANIA






Lumea e mica! Lumea schiorilor e si mai mica! In lumea asta mica, mica am descoperit si care este cea mai frumoasa fata din schiul romanesc. Un tanar legitimat la sectia de schi alpin a clubului Dinamo Brasov mi-a trimis un mail in care imi cerea sa scriu mai mult si despre ceilalti campioni, altii decat cei insirati acum pe blog. L-am contactat si am descoperit ca este vorba tot de un campion, dar la juniori. Am mutat discutia si la proba feminina, unde eu am declarat-o pe Iulia Barbu drept cea mai buna. Achiriloaie a spus ca are totusi o concurenta serioasa. Se numeste Lilla Petroczki, e din Odorheiul Secuiesc, se antreneaza in Finlanda si este cea mai frumoasa schioare din Romania. Simona Gherghe zice ca are cosuri, eu nu le-am vazut prima oara, dar cred ca cel mai simplu este sa o admire fiecare. Imi pare rau ca nu am prins-o si pe ea in filmuletele de pe YouTube.com, unde am plasat cele mai frumoase fete pe care le-am vazut pe partie.

Strat de zãpadã de 25 de centrimetri pe Vârful Omu

Stratul de zãpadã mãsura, azi noapte, 25 de centimetri pe Vârful Omu, la altitudinea de peste 2.000 de metri, în timp ce la Bâlea Lac stratul de zãpadã era de zece centimetri. Potrivit meteorologului Narcisa Milian din cadrul Centrului meteorologic Transilvania Sibiu, în cursul noptii trecute a nins în regiunile montane înalte, temperaturile minime s-au încadrat între -3 si 0 grade Celsius, iar azi la prânz continua sã ningã slab la Bâlea Lac si Vârful Omu. "Va mai ninge în zona montanã înaltã, la peste 2.000 de metri altitudine, si în cursul noptii de miercuri , iar joi trecãtor. Acum se înregisrteazã ceatã si ninsoare slabã la Bâlea si Omu. Doar în zonele înalte existã conditii de ninsoare sau lapovitã", a declarat Milian.

Tuesday, September 11, 2007

Accident in Pasul Tihuta

Douã persoane au fost transportate în stare gravã la spital, azi, dupã ce camionul în care se aflau a cãzut într-o râpã de pe DN 17, în Pasul Tihuta, care face legãtura între Transilvania si Moldova. Potrivit purtãtorului de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nãsãud, Raluca Moldovan, accidentul s-a produs din cauza neatentiei soferului din Bistrita Bârgãului, care a plonjat cu autocamionul într-o râpã. Bãrbatul, dar si un pasager din aceeasi localitate, Dan P. aflat în cabinã, au fost grav rãniti. Acesta din urmã a fost transportat de urgentã la o clinicã din Târgu Mures, cu fracturã de coloanã. Din cauza prãpastiei în care a cãzut masina, medicii de la Serviciul Judetean de Ambulantã au avut nevoie de cel putin o jumãtate de orã sã-i scoatã pe rãniti si sã-i urce în masinile Salvãrii. Mai multi martori aflati în zonã au dat vina pe faptul cã DN 17 nu era semnalizat în zona respectivã, unde se fac lucrãri ample de reabilitare a drumului.

A ajuns la spital

Bucuresteanul atacat, azi dimineatã, de un urs în apropierea cabanei Caraiman din Muntii Bucegi, în timp ce se afla într-un cort împreunã cu fiul sãu, a fost internat în sectia de chirurgie a Spitalului Orãsenesc Sinaia si este în afara oricãrui pericol. Potrivit directorului medical al Spitalului Orãsenesc Sinaia, dr. Flavia Cârstea, nu a fost nevoie ca bãrbatul sã fie supus unei interventii chirurgicale, starea lui este stabilã si este constient. Sursa citatã a precizat cã pacientul nu doreste ca date despre identitatea sau diagnosticul ce i-a fost stabilit sã fie fãcute publice. Medicul Flavia Cârstea a precizat cã fiul bãrbatului, care se afla cu el în cort în momentul în care ursul a atacat, nu are nevoie de îngrijiri medicale, nefiind rãnit. Salvamontistii care l-au însotit pe bãrbat de la cabana Caraiman au afirmat cã ursul i-a provocat rãni pe tot corpul si i-a dislocat un deget. Turistul bucurestean (38 de ani) a fost atacat de un urs, azi, cu putin înaintea orei 6.00, în timp ce se afla, împreunã cu fiul sãu de 8 ani, într-un cort amplasat în apropierea cabanei Caraiman. Bãrbatul s-a luptat cu ursul ca sã-si salveze fiul, cei doi reusind sã se refugieze în cabanã dupã ce animalul a fost alungat, pentru o scurtã perioadã de timp, de cãtre oamenii aflati în cabanã.

Turist atacat de un urs

Un bãrbat din Bucuresti, venit pe munte cu fiul sãu, a fost atacat de un urs, azi dimineatã, în timp ce se afla într-un cort pe care-l amplasase în apropierea cabanei Caraiman din Muntii Bucegi, salvamontistii afirmând cã acelasi animal ar fi ucis o turistã americancã, în urmã cu peste douã luni. Potrivit lui Claudiu Vasilescu de la Salvamont Busteni, bãrbatul, în vârstã de 38 de ani, a urcat pe munte luni searã, însotit de fiul sãu în vârstã de 8 ani. Cei doi nu au vrut sã se cazeze în cabana Caraiman, preferând sã rãmânã în cort, pe care l-au amplasat la câtiva metri de cabanã. Azi dimineatã, cu putin înainte de ora 6.00, cei doi au fost atacati de un urs. Sursa citatã a spus cã, pentru a-si salva fiul, bãrbatul s-a luptat cu ursul, care i-a provocat rãni pe tot corpul. Auzind zgomote, cabanierul de la Caraiman a iesit din clãdire si, când a vãzut ce se întâmplã, a chemat ajutoare. Oamenii au reusit sã alunge ursul câtiva metri, pentru ca turistul sã aibã suficient timp sã-si ia copilul si sã intre în cabanã. La scurt timp, ursul s-a întors si s-a repezit asupra cortului, pe care l-a distrus complet. "Se pare cã este acelasi urs care a omorât-o pe turista americancã", a mai spus Claudiu Vasilescu. Foarte probabil, bãrbatul va trebui supus unei interventii chirurgicale, întrucât are un deget dislocat. Copilul, care se afla împreunã cu tatãl sãu si cu salvamontistii, nu este rãnit, dar este în stare de soc. O turistã americancã a fost ucisã de un urs, la sfârsitul lunii iunie, pe o potecã turisticã dintre Babele si Caraiman, în timp ce femeia se afla pe munte cu sotul sãu si cu un grup de prieteni.

Monday, September 10, 2007

Zapada la Balea Lac

Stratul de zăpadă măsura ieri-dimineaţă opt centimetri la Bâlea Lac, iar meteorologii anunţă că precipitaţiile vor continua, transmite Mediafax. În noaptea de sâmbătă spre duminică s-au înregistrat -1 grad Celsius la Bâlea Lac şi 10 grade în municipiul Sibiu. Meteorologii mai anunţă că vremea se va încălzi foarte puţin începând de luni, iar de miercuri va fi frig şi vor cădea precipitaţii.
Şase turişti au fost nevoiţi să se adăpostească, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la releul de la Coştila şi la un canton din zona Babele, din cauza vremii nefavorabile, care i-a împiedicat să coboare de pe munte. Potrivit lui Claudiu Vasilescu, de la Salvamont Buşteni, coborârea celor şase turişti a fost foarte dificilă, din cauza ceţii care a făcut ca marcajele să fie greu vizibile.

Saturday, September 8, 2007

START

A inceput Grand Prix-ul de locomotive mici cu aburi. Pentru localnici este evenimentul anului. Am vazut un tren in miniatura si un vagon prin care se plimbau mai multe trenuri de jucarie. De teama unui atentat am parasit vagonul. Cea mai mare aglomeratie este la vagonul restaurant de la CFR GEVARO ROMANIA. Berbecutul a fost pur la protap, lumea se fotografiaza la intrarea in "pavilion". Totul pana cand locomotivele se vor alinia la start.

Friday, September 7, 2007

DE CINE MI-E MIE DOR

Sunt intr-o deplasare feroviara si nu am vazut nici un aurolac. O ard prin bodega garii si e mai bine ca la carciumile de pe Lipscani

PLOUA

Oare slovacii au si ei cod galben? La Zvolen nu sunt mai mult de 10 grade Celsius si ploua cu galeata. Suntem in depou si habar nu avem ce putem face.

Thursday, September 6, 2007

SOMN UNGURESC

Fortat de faptul ca azi-noapte am dormit mai putin de 4 ore si de vizita prelungita la vagonul restaurant, imediat ce am intrat in Ungaria m-am pus sa dorm. M-am trezit abia la Szolnok, localitate pe care inegalabilul Gabi Boholt a asemanat-o cu Brasovul si a etichetat-o drept comunista. Controlul pasapoartelor m-a surprins la toaleta, exact ca un blatist din personalul Oltenita-Bucuresti. Pe deasupra trenului tocmai a trecut un avion. Acum suntem in gara la Budapesta.

BRANCUSI

Am ajuns, dupa o calatorie crancena la vagonul-crancena, la Curtici. Un tip sculpteaza in pepene. Cand l-a vazut, un politist de frontiera a zis: "Brancusi e fix p... pe langa asta".

VREMEA LA VF OMU

Vf. Omu - 2.505 m altitudine - ora 13:30- Temperatura aerului: 2 grade Celsius - Fenomen meteo: ceata - Vizibilitate: sub 50 de metri - Viteza vantului: 7m/s. In cursul noptii a nins un pic, fara sa se depuna la nivelul solului.

VREMEA LA VF OMU

Vf.Omu - 2.505 m altitudine - ora 06:30- Temperatura aerului: 0 grade Celsius - Fenomen meteo: ceata - Vizibilitate: sub 50 de metri - Viteza vantului: 8m/s. In cursul noptii a nins un pic, fara sa se depuna la nivelul solului.