Wednesday, April 30, 2008

Prognoza meteo pentru urmatoarele trei luni

Meteorologii anunţă zile frumoase pentru minivacanţa de 1 Mai, cu temperaturi maxime cuprinse între 17 şi 25°C. Sîmbătă şi duminică vremea se mai strică puţin, fiind posibile ploi de scurtă durată, în special în zonele de deal şi de munte. În Capitală, maxima ar putea ajunge la 24 °C, în vreme ce la Constanţa nu va depăşi 20°C. În Bucureşti e posibil să plouă mîine, dar temperaturile se vor păstra în jurul valorii de 23°C. După aceste cîteva zile de vacanţă, vara se va instala uşor-uşor în România, prognoza pe următoarele trei luni fiind cît se poate de optimistă.
MAI. Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale. În intervalele calde din cursul lunii, temperaturile maxime pot depăşi 30°C. În nopţile cele mai reci, temperaturile minime se pot apropia de limita de îngheţ în zonele depresionare din nordul şi centrul teritoriului. Cantităţile de precipitaţii se vor încadra în general în limitele obişnuite. Instabilitatea atmosferică din cursul lunii se va manifesta prin averse de ploaie, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, cu aspect de vijelie şi condiţii de grindină.
IUNIE. Temperaturile medii lunare vor depăşi valorile normale în cea mai mare parte a ţării. Cele mai mari valori de temperatură pot depăşi 35°C în zonele de cîmpie. În cele mai reci nopţi, temperaturile minime pot coborî pînă la 5°C în zonele depresionare din centrul şi din nordul ţării. Cantităţile de precipitaţii vor avea tendinţă spre deficit în sudul şi în estul ţării, iar în rest vor fi în general normale. Perioadele de instabilitate atmosferică ale lunii vor fi caracterizate prin averse de ploaie, însoţite de descărcări electrice, condiţii de grindină şi intensificări ale vîntului, cu aspect de vijelie.
IULIE. Temperaturile medii lunare vor depăşi valorile normale în majoritatea regiunilor. În luna lui Cuptor se aşteaptă atît zile caniculare (temperaturi maxime > 35°C) în vestul şi sudul ţării, cât şi nopţi tropicale (temperaturi minime >20°C) în sud şi pe litoral. Cantităţile de precipitaţii vor fi mai mici decît mediile multianuale în jumătatea de est a ţării, iar în rest vor fi în general normale. Ploile vor avea şi caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, cu aspect de vijelie şi condiţii de grindină.

Fotografii din Paring






Anti-Litoral

Pîrtiile mai sînt deschise doar la Sinaia şi la Muntele Mic. În rest, doar free-ride. Cine nu dă doi bani pe beţiile de la Vama Veche merge la Bîlea Lac sau la Cabana Capra, acolo unde stratul de zăpadă are cam doi metri grosime. În Masivul Bucegi va fi agitaţie mare. Bucureştenii amatori de senzaţii tari vin pe Valea Prahovei pentru schi de tură. În Poiana Braşov sau la Predeal, instalaţiile de transport pe cablu au intrat în vacanţă de multă vreme.Dacă nu îţi plac beţiile care se termină cu un somn pe nisip e cazul să te orientezi către munte, mai ales că preţurile la cazare au scăzut în această perioadă cu 50%. Mai punem la socoteală că zăpadă mai este prin cîteva locuri, ascunsă pe văi, şi iese un 1 Mai de vis. Scoatem schiurile cele mai rele din magazie, le ştergem de praf, după care ura şi la gară, unde urcă şi coboară!
AMORŢEALĂ. Pe Valea Prahovei lucrurile sînt foarte clare. Toată lumea vrea să meargă la Sinaia. Carpul e poveste deja. Pe acolo se culeg brânduşe, lucru care se petrece şi în Valea Dorului. Se schiază totuşi pe cîteva fîşii de zăpadă. Una dintre ele este în stînga telescaunului, iar cealaltă pe Valea Soarelui, spre firul văii. Mai este o variantă care coboară pe lîngă parapeţii din lemn, numai că înaintea ultimei ruperi de nivel zăpada a dispărut, astfel că trebuie să vă daţi jos de pe schiuri şi să o luaţi la vale pe bocanci. Nasol momentu’, nu? Ca avantaj punem faptul că vă puteţi bronza mult mai uşor ca la mare, iar coada la telescaun nu va mai exista pînă iarna viitoare. Cam aceeaşi stare de amorţeală este şi în Banat, la Muntele Mic. Se mai poate schia, dar zăpada este moale. Timişorenii sînt cei care merg să schieze aici, atraşi mai mult de Munţii Retezat, care se văd în zare. Cei mai înrăiţi vin cu schiurile de tură şi merg pînă la Vf. Tarcu. Practic, iarna a intrat în comă şi aşteaptă primăvara să o deconecteze de la aparatele care o menţin artificial în viaţă.
DE ELITĂ. Schiorii se împart în două categorii. Schiorii de dîmb, care strîmbă din nas dacă trebuie să meargă 200 de metri cu schiurile în spate, şi practicanţii de schi alpin, care ar ţine post în fiecare zi numai să nu se topească zăpada. Munţii Făgăraş vor fi colindaţi în aceste zile de turişti pentru care schiul înseamnă totul. Ei trebuie să ţină cont de faptul că la altitudini de peste 2.000 de metri vremea se schimbă de la o oră la alta. În plus, riscul producerii de avalanşe este unul însemnat. La Bîlea Lac lumea se va aduna pentru a petrece un 1 Mai Muncitoresc total opus de cel de la Vama Veche. Şi aici va curge berea în valuri, dar nu se va dormi pe zăpadă şi nici măcar în hotelul de gheaţă. Cu plăci de snowboard sau schiuri de free-ride, toţi vor căuta zăpada cea mai bună. De luni, aici începe SummerJib 2008. Despre chestia asta aflaţi mai multe de pe www.summerjib.ro, unde găsiţi şi un filmuleţ despre cum să-ţi faci de cap pe zăpadă. Organizator este Radu Lungu, de la Sibiu, cel care a organizat la Braşov Revelionul Riderilor. Pe faţa sudică, la Cabana Capra, snowpark-ul nu a fost închis, aşa că cine are chef de rupt şale este liber să-şi facă de cap. Apropo de băieţii care se dau cu placa. În România există două găşti mari şi late. Una la Sibiu, cealaltă la Bucureşti. Taberele se urăsc de moarte şi evită să participe la aceleaşi concursuri pentru a nu fi umiliţi. Din păcate, în Făgăraş, locurile de cazare sînt foarte puţine şi au fost rezervate de cîteva luni. Mai rămîne dormitul la cort, dar e prea periculos. Noroc că în Bucegi accesul este mai uşor şi se poate coborî pînă aproape de Buşteni. Pe salvamontiştii de pe Valea Prahovei îi aşteaptă cîteva zile grele. Pe Vf. Omu stratul de zăpadă se apropie de doi metri.
PROVINCIA. Sezonul de schi s-a închis pînă şi la Borşa, dar pe creste şi pe văi zăpada încă se mai ţine. În Munţii Rodnei şi în Munţii Călimani trebuie să mergeţi cu grijă, deoarece meteorologii au prognozat vreme foarte rea, cu vînt puternic. La Vatra Dornei, sezonul de schi s-a încheiat din februarie, dar pe munte nu e linişte deloc. Amatorii de parapantă au promis un spectacol special. Ei vor urca pe Vf. Ouşoru şi vor încerca să traverse toată depresiunea Dornelor.

Tuesday, April 29, 2008

Trafic aglomerat pe DN 1, în zona statiunilor de pe Valea Prahovei

Aproape 12.000 de autovehicule au tranzitat, azi, în decurs de şapte ore, Drumul Naţional 1, în zona staţiunilor prahovene Azuga, Buşteni şi Sinaia, traficul fiind aglomerat, însă fără blocaje. Mii de turişti care şi-au petrecut sărbătorile de Paşti în staţiunile de pe Valea Prahovei se îndreaptă către Bucureşti şi alte mii de turişti merg către munte, unde-şi vor petrece mini-vacanţa de 1 mai, traficul pe Drumul Naţional 1,î în zona staţiunilor montane, fiind aglomerat. Conform datelor furnizate de reprezentanţii Dispeceratului de Monitorizare a Traficului rutier de la Sinaia, marţi, între orele 8.00 şi 15.00, aproape 12.000 de autovehicule au tranzitat tronsonul de drum care traversează staţiunile Azuga, Buşteni şi Sinaia. În intervalul orar menţionat, un număr de 5.476 de autovehicule au coborât dinspre munte către Bucureşti, numărul maşinilor care au urcat către munte fiind mai mare, de peste 6.350. Poliţiştii de la Dispeceratul de monitorizare din Sinaia spun că numărul maşinilor care au tranzitat tronsonul de drum menţionat este semnificativ mai mare decât într-o zi obişnuită, însă deşi traficul este aglomerat nu se înregistrează nici blocaje şi nici coloane de maşini, viteza medie cu care s-a circulat fiind cea legală, de 45 – 50 de kilometri la oră. Marţi, Poliţia Rutieră Prahova desfăşoară de DN 1 şi în Ploieşti o acţiune de depistare a şoferilor care încalcă limita vitezei legale. Comisarul Ştefan Crivăţ a declarat că de la ora 10.30 şi până la ora 15.00 un număr de 50 de şoferi au fost sancţionaţi în Ploieşti pentru depăşirea vitezei legale, alte câteva zeci de conducători auto fiind amendaţi pentru depăşirea vitezei legale pe DN 1. Marţi după-amiază, două maşini de Poliţie dotate cu radar acţionau pe DN 1 în judeţul Prahova - una pe tronsonul cuprins între localităţile Potigrafu şi Bărcăneşti, cealaltă de la ieşirea din Ploieşti spre Braşov până la Câmpina.

Vremea la munte

Miercuri
Vremea se va incalzi usor. Cerul va fi variabil, cu innorari mai ales dupa-amiaza si in prima parte a noptii, cand pe arii restranse vor fi ploi slabe de scurta durata. Vantul va sufla slab pana la moderat.

Joi
Vremea va continua sa se incalzeasca usor. Cerul va fi variabil, cu unele innorari si averse, pe arii restranse, dupa-amiaza. Vantul va sufla slab pana la moderat.

Vineri
Vremea va deveni in general instabila. Innorarile se vor accentua si va ploua, pe arii relativ extinse, in averse insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. Valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent.

De 1 mai, scad preturile la cazare în statiunile de pe Valea Prahovei

Hotelierii şi proprietarii de pensiuni din staţiunile de pe Valea Prahovei au pregătit oferte speciale pentru a atrage un număr cât mai mare de turişti de 1 mai, în această perioadă multe hoteluri şi pensiuni oferind cazare la preţuri mai mici cu până la câteva zeci de lei. Cei mai mulţi dintre proprietarii de pensiuni şi hoteluri din staţiunile prahovene Azuga, Buşteni şi Sinaia încercă să atragă un număr cât mai mare de turişti de 1 mai oferind cazare la preţuri reduse în această perioadă. Nu este vorba despre pachete turistice asemănătoare celor de Paşti, care au inclus mese festive, ci de reducerea preţurilor la cazare. La Azuga, turiştii pot petrece mini-vacanţa de 1 mai plătind pentru cazare preţuri pornind de la 80 de lei şi până la peste 200 de euro, în funcţie de condiţiile oferite de hotelieri. Viceprimarul oraşului, Claudiu Ivaşcu, a declarat că proprietarii multor pensiuni din staţiune au redus preţurile la cazare pentru începutul lunii mai, o cameră dublă într-o pensiune de două stele ajungând să coste între 80 şi 100 de lei pe noapte. Preţurile pentru hotelul de cinci stele din staţiune au rămas neschimbate, acestea pornind de la 180 de euro pe noapte pentru o cameră de două persoane. Ivaşcu a precizat că nu se poate estima care va fi gradul de ocupare a locurilor de cazare din Azuga de 1 mai, întrucât abia zilele acestea mulţi turişti încep să se intereseze de cazare şi să facă rezervări. Mulţi dintre turiştii care şi-au petrecut sărbătorile de Paşti la Buşteni, profitând de ofertele speciale din această perioadă, au decis să-şi prelungească şederea şi de 1 mai. Potrivit primarului din Buşteni, Emanoil Savin, deşi gradul de ocupare estimat pentru sărbătorile de Paşti era de doar 50%, foarte mulţi turişti au decis în ultimul moment să-şi petreacă Psărbătorile în această staţiune şi au închiriat camere la sfârşitul săptămânii trecute, astfel încât staţiunea a fost plină week-end-ul trecut, iar mare parte dintre turişti şi-a prelungit şederea şi pentru 1 mai. Şi la Sinaia hotelierii şi proprietarii de pensiuni pun la dispoziţia turiştilor oferte speciale de 1 mai. Conform datelor furnizate de reprezentanţii unei agenţii de turism care operează în Sinaia, unele dintre hotelurile din staţiune au scăzut semnificativ tarifele la cazare, existând hoteluri de patru stele unde, în această perioadă, o cameră dublă costă cu 30 de lei mai puţin decât în mod obişnuit. Conform sursei citate, cele mai solicitate pentru 1 mai au fost vilele, însă grupurile de turişti care vor să închirieze zilele acestea vile la Sinaia nu mai au şanse să găsească camere libere, întrucât toate vilele au fost rezervate încă din luna martie.

Tineri salvati de jandarmii montani dupã ce s-au cãtãrat pe o schelã pentru a scãpa de ursi pe Tâmpa

Doi turisti bucuresteni care se plimbau, asearã, pe Muntele Tâmpa din Brasov au fost nevoiti sã se urce pe o schelã metalicã si sã cheme ajutoare dupã ce s-au întâlnit cu câtiva ursi, pentru salvarea celor doi intervenind jandarmii montani. Cãtãlin Pantea, în vârstã de 35 de ani, si Cornelia Bunea, de 30 de ani, se plimbau pe Tâmpa, asearã, în jurul orei 21.00, când în zona Belvedere le-au apãrut în cale câtiva ursi. Tinerii s-au cãtãrat pe o schelã metalicã pentru a scãpa de animale si au apelat de pe telefonul mobil serviciul de urgenþã 112 pentru a cere ajutor. "Tinerii coborau pe Tâmpa si în zona saua Tâmpei s-au întâlnit cu ursii. Ei spun cã au vãzut doi ursi si cã l-ar fi auzit si pe al treilea. O echipã a Jandarmeriei mobile a intervenit si i-a coborât pe cei doi în sigurantã de pe schelã. Nu au fost rãniti, dar au tras o sperieturã groaznicã”, a declarat Ciprian Aldea, purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Brasov. Potrivit sursei citate, desi ursii de pe Tâmpa sunt obisnuiti cu oamenii comportamentul acestora poate fi imprevizibil, mai ales cã acum se aflã în perioada împerecherii. Aldea a precizat cã turistii nu trebuie sã se abatã de la traseele marcate si mai ales sã nu se plimbe în timpul serii prin pãdure. "În cazul în care se întâmplã sã întâlneascã ursul, turistii ar trebui sã facã multã gãlãgie pentru a-l determina sã plece. Noi avem patrule speciale în aceastã zonã pentru astfel de urgente si suntem dotati cu petarde pentru înlãturarea animalelor si nu actionãm niciodatã pentru rãnirea acestora", a adãugat Aldea.

Risc însemnat de avalanse în Fãgãras si Bucegi, la peste 1800 de metri altitudine

Salvamontistii îi avertizeazã pe turisti asupra riscului de producere a unor avalanse în Muntii Fãgãras, Bucegi si Postãvaru, reamintind cã în aceastã perioadã traseele montane, care au fost închise pe perioada iernii, rãmân interzise turistilor. Potrivit datelor furnizate de Dispeceratul National Salvamont, Administratia Naþionalã de Meteorologie a emis o avertizare privind riscul producerii de avalanse în munti în aceastã perioadã. În Masivul Bucegi si Masivul Fãgãras, la altitudini de peste 1.800 de metri riscul de avalanse este unul însemnat, fiind cotat cu trei pe o scarã de la unu la cinci. Totodatã, în Bucegi, la sub 800 de metri altitudine si în Masivul Postãvaru riscul ca straturile de zãpadã sã se disloce este unul moderat, cotat cu doi. Conform salvamontistilor, în ultima perioadã a nins în munti, la altitudini mari, stratul de zãpadã proaspãtã ajungând la 15 centimetri. La Vârful Omu stratul de zãpadã este de 199 de centimetri, iar la Bâlea lac zãpada este 219 centimetri. În aceste conditii, traseele montane care au fost închise pe perioada iernii rãmân interzise accesului turistilor, desi de obicei în luna aprilie acestea erau redeschise. Salvamontistii le recomandã turistilor care vor sã facã drumetii montane ca, înainte de a urca pe munte, sã sune la dispeceratul Salvamont, unde pot primi informatii despre stratul de zãpadã si zona unde vor sã urce pe munte.

Monday, April 28, 2008

Cristian Baciu - Fiul primarului din Toplita

Sezonul trecut am fost la schi la Toplita. Acolo am dat cateva ture pe cele doua partii impreuna cu primarul orasului. Il cheama Baciu si este si proprietarul domeniului schiabil de acolo. Mi l-a aratat si pe fiul sau. Nu i-a retinut figura atunci. Mi-a ramas in cap doar ca schia pe Fischer. Anul asta, la Campionatul National de Schi Alpin, la juniori II, pe locul 3, a venit Cristian Baciu, de la LPS Bistrita. Nu imi mai amintesc daca e vorba despre Slalom Special sau despre Slalom Urias, dar m-am uitat la chipul lui si mi-a lasat impresia unui copil foarte serios, plin de ambitie. De cateva zile am aflat ca baiatul e din Toplita, fiind fiul primarului Baciu. Daca la "nationale" a venit pe locul 3, Cristi nu a rupt gura targului in concursurile internationale. Pana acum nu a participat decat la concursul FIS care a avut loc la Predeal in luna ianuarie. La Slalom Special a abandonat in mansa intai, in vreme ce la Slalom Urias a fost descalificat tot in mansa intai.

La multi ani, Bogdan Olaru


Bogdan Olaru, de la CSS Predeal, implineste astazi 19 ani. Campion national de juniori la toate probele care se pot tine in Romania, predeleanu si-a petrecut ziua in fata calculatorului.

Sorin Anghel: Bogdan, la multi ani! Cum te simti la implinirea frumoasei varste de 19 ani?

Bogdan Olaru: Multumesc. Ma simt minunat! Este o varsta deosebit de frumoasa. Parca mi s-a schimbat toata viata. Nu-mi vine sa cred ce mi se intampla.

Sorin Anghel: Ce planuri de viitor ai?

Bogdan Olaru: O nevasta grasa si 10 copii. Sa fie toate fete, ca ma plictisesc.

Sorin Anghel: Cum te vezi la 91 de ani?

Bogdan Olaru: Tanar si nelinistit, cu parul vopsit roz si cu cercei in urechi.

Sorin Anghel: Ce cadouri ai primit in aceasta zi magica?

Bogdan Olaru: O periuta de dinti si o baterie Duracell.

Sorin Anghel: Ti-ai sarbatorit vreodata ziua pe zapada?

Bogdan Olaru: Nu, dar e o idee buna!

Cosmin Smochina la Realitatea TV

Cosmin Smochina, un constantean care a trecut si prin redactia Jurnalului National, a ajuns acum la Madrid. Sunt sanse mari ca el sa lucreze la Realitatea TV - varianta pentru capsunari - impreuna cu Robert Turcescu.

Vremea la munte

Marti
Cerul va fi mai mult noros si vor fi precipitatii in Carpatii Orientali si pe arii restranse in restul zonei montane, predominat sub forma de ploaie, dar si ninsoare la inaltimi de peste 1800 m. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului va creste usor fata de intervalul precedent.

Miercuri
Cerul va fi temporar noros si se vor semnala averse, slabe cantitativ, indeosebi dupa-amiaza, local in Carpatii Occidentali si Orientali si doar izolat in Meridionali. Temperatura aerului va continua sa cresca usor.

Joi
Cerul va fi variabil si doar pe arii restranse vor fi ploi slabe, de scurta durata, dupa-amiaza. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului va caracteriza o vreme relativ calda pentru aceasta data.

Trafic aglomerat pe Valea Prahovei

Centrul Infotrafic al Politiei Române informeazã cã traficul s-a aglomerat pe Valea Prahovei, azi, la ora 14.00, circulându-se cu dificultate, în coloanã, cu viteza de aproximativ 20-30 de km/h, pe DN1, pe sensul cãtre Bucuresti, în zonele Predeal, Azuga, Busteni si Sinaia. Tot dificil se circulã, atât pe un sens, cât si pe celãlalt, pe DN1, la intrarea în Capitalã. Existã echipaje de politisti care dirijeazã circulatia în toate zonele aglomerate. Pentru cresterea fluentei traficului, poate fi folositã urmãtoarea rutã alternativã: DN1A Brasov - Sãcele - Cheia - Vãlenii de Munte - Ploiesti - Buftea - Bucuresti.

Pericol de avalanşe în Munţii Fãgãraş

Ministeriul Mediului informeazã asupra pericolului de avalanşe de mare amploare în Munţii Fãgãraş, astfel cã s-a instituit avertizare de cod portocaliu, în timp ce în Munţii Bucegi şi în Masivul Postãvaru, fiind riscuri de avalanşe de zãpadã umedã, s-a instituit avertizare de cod galben.În Munţii Fãgãraş, zãpada este umezitã, dar în interior mai existã cruste de gheaţã, cu duritate crescutã. În zona înaltã, la peste 2.000 de metri, pe pantele înclinate, încãrcarea suplimentarã a zãpezii, cauzatã de precipitaţii care vor cãdea poate favoriza declanşarea spontanã a avalanşelor de zapadã, de dimensiuni în general medii. În Munţii Bucegi, la peste 1.800 de metri, stratul de zãpadã este umezit în special pe versanţii sudici, avînd şi o zonã cu rezistenţã scãzutã în interior. Precipitaţiile vor duce la supraîncãrcarea cu apã a stratului, crescînd riscul declanşãrii de avalanşe spontane de zãpadã umedã, din care pot antrena o parte mai mare din strat. Riscul declanşãrii va fi amplificat de trecerea turiştilor sau ruperea unor cornişe, riscul fiind moderat. Totodatã, în Munţii Bucegi la altitudini mai mici de 1.800 de metri şi în Masivul Postãvaru, stratul de zãpadã este scãzut şi umezit în întregime. Spontan se pot produce scurgeri şi avalanşe de zãpadã umedã pe unele pante suficient de înclinate, riscul fiind amplificat la supraîncarcare.

Cum va fi vremea la Ecoul Malinului?

Azi noapte am visat zapada, munti, schiori. Era totul perfect. Pe urma mi-am dat seama ca era vorba despre concursului de free-ride Ecoul Malinului, care va avea loc pe 10 mai la Busteni. Mi-e teama ca am visat bine si vremea o sa fie rea. M-am uitat acum pe prognoza meteorologica si am vazut ca in acea perioada nu vor fi precipitatii. Ceea ce este destul de bine, numai ca cerul nu va fi senin, asa cum isi doreste toata lumea. Vor fi cativa nori, sansele ca vantul sa sufle cu putere fiind destul de ridicate.

Bode Miller şi-a făcut site pentru iubitorii schiului

Americanii sînt adevăraţi fabricanţi de vedete. În clipa de faţă, Bode Miller, cîştigătorul de anul acesta al Globului de Cristal, reprezintă pentru americani cam ceea ce însemna Michael Jordan în vremurile sale de glorie. Schiorul din Statele Unite nu şi-a luat vacanţă după încheierea Cupei Mondiale. Împreună cu echipa ma­nagerială, care se ocupă de imaginea sa, a deschis site-ul www.skispace.com, unde doreşte să adune toţi schiorii din lume, indiferent dacă practică acest sport ca profesionişti sau doar ca turişti. Cei care intră pe acest site pot cumpăra şepci şi tricouri cu numele lui Bode Miller, precum şi echipament de la Head, sponsorul tehnic al marelui schior. Skispace.com a fost lansat acum doar în varianta BETA, dar se bucură deja de un succes mare printre iubitorii schiului şi al snowboard-ului. Ca o comparaţie, site-ul lui Bode Miller seamănă foarte mult cu hi5.com şi adună foarte mulţi fani ai ame­ricanului. Lilla Petroczki a fost primul schior din România care şi-a făcut cont pe Skispace.com. La cîteva zile, a urmat Ioan Achiriloaie, de la CSS Braşovia. Dintre schiorii din România, Florentin Nicolae, participant la Jocurile Olimpice din 2006 de la Torino, a fost primul care şi-a făcut blog. Acesta poate fi accesat la adresa www.florentinnicolae.blogspot.com Dacă mergi la schi de Paşte, pe lîngă ceara de schiuri, nu uita să iei cu tine şi aparatul de fotografiat. Trimite-ne cele mai interesante imagini la sorin.anghel@jurnalul.ro şi le pu­blicăm în Jurnalul Naţional. Eşti talentat şi vrei să afle asta toată lumea? E momentul să ne trimiţi o fotografie cu tine pe schiuri.

Ultimul bal

Iubitorii sporturilor de iarnă nu trebuie să lipsească de pe pîrtie în preajma Sărbătorilor Pascale. Chiar dacă e cald, la Bîlea Lac, Sinaia, în Parîng sau la Straja se poate schia în continuare.
Cine iubeşte muntele cu adevărat face orice sacrificiu şi schiază pînă se duce şi ultimul petec de zăpadă. Din fericire, de Paşte vor fi destule astfel de zone în România, aşa că schiorii vor putea urca liniştiţi pe munte.
SCHI DE TURĂ. Evident, cel mai rîvnit loc în această perioadă este Bîlea Lac, dar locurile de cazare în Munţii Făgăraş sînt foarte puţine şi au fost rezervate încă din luna februarie. În plus, cei care îndrăznesc să-şi facă de cap pe versanţii abrupţi din Alpii Transilvaniei sînt oameni cu experienţă, atraşi mai mult de schiul de tură decît de schiul alpin. Rezervările la hotelul de gheaţă au fost anulate deoarece turiştii nu ar fi în si­guranţă dacă şi-ar petrece nopţile acolo. Din cauza căldurii, acoperişul şi pereţii se pot prăbuşi în orice moment. Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru biserica de gheaţă. În plus, lăcaşul de cult nu este unul ortodox, astfel că nu s-ar fi putut ţine o slujbă de Înviere. De altfel, luna mai va fi una foarte activă la Bîlea Lac. Sibianul Radu Lungu, cunoscut de toată lumea drept Jaffar, va organiza SummerJib 2008, eveniment în urma căruia se va stabili care este cel mai bun practicant de snowboard din România. Totul se va desfăşura între 5 şi 25 mai, perioadă în care va avea loc şi un curs aplicat al celor de la Salvamont. Linişte nu e nici pe faţa sudică a Munţilor Făgăraş. Cabanele Capra şi Piscul Negru, precum şi Refugiul Salvamont de la Cota 2.000 vor fi ticsite cu turişti.
UMĂR LA UMĂR. Pentru bucu­reşteni, există doar două variante de schi pentru zilele libere ce urmează. Cea mai apropiată este Sinaia. În Valea Dorului se schiază fără probleme. Ai vrea tu, Harap-Alb! Atenţie mare, pentru că situaţia nu e tocmai plăcută. Ieri a plouat toată ziua şi nu s-a putut schia deloc. Din păcate, şi zăpada este destul de puţină. Pe Subtelescaun nu se mai poate ajunge pînă jos din cauza faptului că zăpada s-a topit pe cele două ruperi de pantă aflate aproape de sosire. În aceste condiţii, se mai poate schia doar pe Valea Soarelui şi pe Scîndurari. Căutaţi să mergeţi pe munte cu schiuri cît mai uşoare. Zăpadă mai este şi în Masivul Postăvaru din Poiana Braşov, numai că singurul teleschi care mai funcţionează este în Kanzel. La Straja, pe Pîrtia Canal, deservită de teleschiul 1, stra­tul de zăpadă depăşeşte o jumătate de metru.

Smaranda Munteanu

Dacă nu se accidentează din nou, Edit Miklos va participa cu siguranţă la Jocurile Olimpice de la Vancouver, din 2010. Alături de schioarea din Miercurea Ciuc, s-ar putea afla şi Smaranda Munteanu, care se pregăteşte de patru ani în SUA. Originară din Braşov, schioarea locuieşte în Alaska şi face parte din echipa de schi, a Universităţii Ancho­rage. Într-un top al schioarelor din ţara noastră făcut pe baza punctelor FIS, Munteanu se află pe locul doi. Sora sa, Alexandra, a făcut şi ea schi, reuşind să participe la Olimpiada din 2002, care a avut loc la Salt Lake City.

Thursday, April 24, 2008

PASTE FERICIT!!!

Si de va fi sa vina Isus
Din ceruri inapoi la noi,
E semn c-a inviat credinta
C-a inviat ce-i bun in noi.
Paste fericit!

Plusenko: „Scopul meu este sa cistig, a doua oara in viaţa mea, la Jocurile Olimpice”

După ce a fost medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Torino, din 2006, rusul a anunat că se retrage din patinajul amator. S-a răzgandit în luna martie a acestui an, anunţAnd că va concura din nou, obiectivul său fiind participarea la Olimpiada din 2010, de la Vancouver.
Jurnalul Naţional: Evgheni, de ce ai decis să te întorci din nou la competiţie?
Evgheni Plusenko: Am luat această decizie pentru că mulţi oameni si-ar dori să mă vadă din nou patinînd si mă susţin cînd eu patinez. Apreciez că sunt sprijinit si că fanii mei sunt prezenţi pe patinoar. Stiu că ei se află acolo pentru mine. Mai mult decît atît, competiţie înseamnă provocare, iar mie îmi place să fiu provocat.
Are această reîntoarcere legătură cu faptul că la 15 februarie japonezul Dasuke Takahashi a obţinut mai multe puncte decît tine?
Nu, nu are nici o legătură cu punctajul sau competiţia. M-am întors tocmai pentru sentimentele pe care le-am descris mai devreme, sentimente pe care audienţa mea le generează si pentru atmosfera pe patinoar din timpul spectacolelor.
După pauza pe care ai luat-o la Jocurile Olimpice de la Torino din 2006, mai ai vreo sansă să cîstigi la JO din 2010 de la Vancouver?
Cred că întotdeauna există o sansă să cîstigi de vreme ce depui toate eforturile în acest sens. Iar asta este exact ceea ce îmi propun să fac – tot ce pot. Am exersat foarte mult în timpul acestei pauze pentru a avea condiţie fizică si a fi pregătit pentru jocurile de iarnă din 2010. Scopul meu este să cîstig, a doua oară în viaţa mea, la Jocurile Olimpice.
Pe cine ai alege dintre canadianul Jeffrey Buttle si francezul Brian Joubert pentru a face un spectacol ca la Bucuresti?
Este foarte greu să răspund. Cred că amîndoi sunt foarte talentaţi si de aceea o alegere între cei doi se dovedeste dificilă. As spune că mi-ar face plăcere să patinez cu oricare dintre ei la orice concurs. Mi-ar face totodată plăcere să patinez alături de orice patinator, mai ales că am mulţi prieteni printre ei.
Ce impresie ţi-a creat publicul din Romania anul trecut?
Publicul roman a reusit să facă o audienţă extraordinară. Am fost plăcut impresionat să mă aflu acolo si să simt energia din sală. Oamenii sunt prietenosi, sensibili si foarte emotivi, sunt bucurosi să te aibe în mijlocul lor si să îţi ofere tot ceea ce au ei. M-au sprijinit foarte mult în timpul spectacolelor. Există o diferenţă de atmosferă între căldura publicului si răceala gheţii.
De ce nu ai invitat la spectacolul din Bucuresti si un patinator romAn? Ai auzit pAnă acum de Roxana Luca?
O cunosc pe Roxana Luca si îi respect realizările. Dar din cauza programului meu încărcat, a călătoriilor si a timpului prea scurt de organizare a evenimentului, a fost imposibil să o invit pe ea sau să îi invit pe alţii. Au existat negocieri privind astfel de invitaţii, dar asa cum am precizat mai devreme nu am putut să rezolvăm aceste probleme în circumstanţele date. Întotdeauna m-am gîndit că sunt o persoană care ajută si îi antrenează pe tineri si care încearcă să le îmbunătăţească vieţile si performanţele lor sportive cu ajutorul cunostinţelor si al experienţei mele. Din nou, am convingerea că acest lucru se datorează vieţii mele si convingerii că lucrurile nu ies întotdeauna asa cum îmi doresc, chiar dacă încerc din greu. Cu toate acestea, îmi aduc contribuţia la bunăstarea tinerilor si îi susţin. Un bun exemplu în acest sens este scoala de patinaj artistic de la Volvograd, la care mi-am adus si eu contribuţia.
Patinajul este un sport sau o artă pentru tine?
Este o combinaţie între cele două. Este artă pentru că patinez pe muzică. Trebuie să simţi muzica pentru a fi capabil să performezi cu perfecţiune. Este totodată artă pentru că te exprimi prin miscări. Muzica produce sentimente în interiorul tău, iar tu le integrezi în spectacolul tău. Este un sport pentru că exersezi zilnic, te menţine sănătos si îţi oferă provocări prin care îţi poţi etala talentul si condiţia fizică. Mă antrenez în studioul lui Edvin Marton foarte mult, exersăm figuri împreună, de aceea chiar si la acest nivel îmbin sportul cu arta.
Campionul Romaniei la patinaj artistic Zoltan Kelemen are un ochi de sticlă. Mai există astfel de cazuri în patinaj?
Nu stiu alte cazuri de acest fel.

Vremea la munte

Vineri
Cerul va fi variabil, cu innorari indeosebi in zona Muntilor Banatului si in vestul Carpatilor Meridionali, unde izolat va ploua slab. In zona inalta a acestor masive, vor fi si precipitatii mixte. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului va marca o usoara crestere, la valorile maxime.

Sambata
Cerul va fi temporar noros si indeosebi ziua, izolat va ploua. Vantul va sufla slab pana la moderat. Valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent.

Duminica
Cerul variabil, se va innora treptat in Carpatii Orientali unde in cursul noptii, local vor fi averse si descarcari electrice. Vantul va prezenta unele intensificari in zona inalta. Temperatura aerului nu va avea variatii importante fata de ziua anterioara.

Ploua la Sinaia

Nu va inghesuiti prea tare la Sinaia in acest week-end. E zapada doar pe Valea Soarelui si pe Scandurari. Pe Subtelescaun se schiaza in conditii bune pana aproape de sosire. Pe cele doua ruperi de panta zapada s-a topit, astfel ca ele nu pot fi trecute decat prin saritura. Azi noapte a nins in Valea Dorului, dar stratul de zapada proaspata nu masoara mai mult de un centimetru. In acest moment, in tot Masivul Bucegi ploua.

Wednesday, April 23, 2008

Oferte turistice speciale de Paste in statiunile de pe Valea Prahovei

Hotelierii şi operatorii de turism din staţiunile de pe Valea Prahovei pun la dispoziţie oferte speciale pentru perioada sărbătorilor de Paşti, preţurile variind între 100 de lei şi câteva sute de euro, în funcţie de condiţiile de cazare, dar şi de staţiune. Cei mai mulţi dintre hotelierii şi proprietarii de vile din staţiunile de pe Valea Prahovei au încercat să atragă în număr cât mai mare de turişti în perioada sărbătorilor de Paşte, oferind pachete pentru cazare şi mese festive cu meniu tradiţional. Preţurile pentru astfel de pachet turistic variază între 100 de lei şi câteva sute de euro, în funcţie de condiţiile de cazare, de numărul de stele cu care este cotat hotelul, dar şi de staţiune. Potrivit datelor puse la dispoziţie de o agenţie de turism din Sinaia, hotelurile de trei şi patru stele din această staţiune oferă turiştilor pachete speciale pentru perioada sărbătorilor. La un hotel de patru stele, cazarea pentru trei nopţi cu mic dejun inclus şi cină festivă pentru două persoane costă 930 de lei, iar pachetul turistic cu patru nopţi de cazare, mic dejun şi cina festivă pentru două persoane ajunge să coste 1.140 de lei. La un alt hotel de patru stele din Sinaia, două nopţi de cazare, cu mic dejun, cină festivă şi dejun festiv în ziua de Paşti costă peste 230 de euro pentru două persoane. Preţurile la hotelurile de trei stele din Sinaia sunt ceva mai mici: trei nopţi cu mic dejun inclus şi cină festivă pentru două persoane costă în jur de 700 - 750 de lei. Conform reprezentanţilor operatorului de turism, cel mai bine vândute au fost ofertele de închirieri de vile, unde turiştii îşi asigură mâncarea şi plătesc doar pentru cazare, acestea fiind cumpărate încă de la începutul anului. Şi hotelierii din staţiunea Azuga au oferte speciale pentru această perioadă. Viceprimarul staţiunii, Claudiu Ivaşcu, a declarat că proprietarii de pensiuni oferă cazare, cu trei mese pe zi, la preţuri începând de la 100 de lei de persoană, acestea putând ajunge până la câteva sute de euro de persoană la hotelurile considerate de lux. Ivaşcu a mai spus că se estimează că gradul de ocupare al staţiunii în perioada sărbătorilor va fi de 80%. La Buşteni, turiştii sunt aşteptaţi, de asemenea, cu oferte speciale de Paşte, la preţuri variabile. Primarul din Buşteni, Emanoil Savin, a declarat că hotelierii nu se aşteaptă la un grad de ocupare foarte mare pentru această perioadă întrucât este ştiut că mulţi dintre români preferă să-şi petreacă sărbătorile acasă, în familie, iar în aceste condiţii se estimează că locurile din hotelurile şi vilele din staţiune vor fi ocupate doar pe jumătate.

Zăpadă în Valea Dorului

Turiştii care îşi vor petrece sărbătorile pascale pe Valea Prahovei vor putea schia pe pârtiile din Valea Dorului, de la Sinaia, acolo unde stratul de zăpadă are o grosime de 30 de centimetri. Pe Carp nu mai este zăpadă, astfel că turiştii sunt sfătuiţi să coboare de la Cota 2.000 cu telecabina. Valea Dorului este singurul loc de pe Valea Prahovei unde se mai poate schia în această perioadă a anului. La Azuga şi la Buşteni, sezonul de schi s-a încheiat în urmă cu o lună.

Recunoasteti personajul!!!

La concursul precedent, au castigat Allen Coliban (Brasov) si Mihai Savu (Cluj-Napoca). Sa vedem daca mai ghiceste cineva acum pe cine avem in poza. Acelasi premiu: starea partiilor prin sms.

Despre inutili

Daca cineva vorbeste urat despre mine, Cristina Chiliman, Andreea Moldoveanu (schiori.ro), Fischer si chiar de Edit Miklos se cheama idiot. Daca tipul mai este si intrigant, dar mai ales frustrat, se cheama tot idiot.

Un urs a intrat într-o curte din Sinaia, fiind dat afarã de politisti si jandarmi

Jandarmii şi poliţiştii din Sinaia au intervenit, aseară, pentru îndepărtarea unui urs care intrase în curtea unei locuinţe din cartierul Furnica, după o intervenţie de aproape o oră forţele de ordine reuşind să dea animalul afară din curte. Potrivit unui comunicat dat publicităţii azi, de Inspectoratul de jandarmi Prahova, aseară, în jurul orei 21.05, jandarmii din Sinaia au intervenit în urma unui apel primit la numărul unic pentru urgenţe 112 pentru îndepărtarea unui urs care intrase într-o locuinţă din staţiunea Sinaia. Reprezentanţii Centrului de Jandarmi Sinaia, care au participat la acţiunea de îndepărtare a ursului au declarat că animalul a intrat în curtea unei case de pe strada Mihail Kogălniceanu din cartierul Furnica din Sinaia. În momentul în care a văzut animalul în curtea sa, proprietara imobilului, o femeie de 40 de ani, s-a încuiat în casă şi a sunat imediat la 112, cerând ajutor. Mai mulţi poliţişti şi jandarmi s-au deplasat urgent la locul incidentului şi, folosindu-se de sirenele şi farurile de la maşinile de intervenţie au reuşit, după o acţiune care a durat aproximativ trei sferturi de oră, să alunge animalul fără ca nimeni să fie rănit. Jandarmii din Sinaia spun că acesta este primul astfel de incident petrecut anul acesta în zone situate la altitudini mici în staţiunea Sinaia, însă au precizat că la înălţimi mari apariţia urşilor nu mai reprezintă de multă vreme ceva neobişnuit. Aceştia au mai spus că animalele coboară de pe munte în căutare de hrană şi rareori devin agresive, în special în cazul în care sunt atacate sau fotografiate cu aparate cu blitz.

Vremea la munte

Joi
Cerul va fi mai mult noros in Carpatii Meridionali si in Muntii Banatului, unde pe arii relativ extinse va ploua, iar cantitatile de apa vor putea depsi 15...20 l/mp. In restul zonei montane, cerul va fi temporar noros si doar izolat va ploua. La altitudini mai mari de 1500 m precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului va continua sa scada usor.

Vineri
Cerul va prezenta innorari temporare si va ploua, pe arii restranse, mai ales in Carpatii Occidentali si vestul Carpatilor Meridionali. La altitudini mari vor fi si lapovite si ninsori. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului nu va avea variatii semnificative.

Sambata
Cerul va fi temporar noros si izolat vor fi averse, mai ales in masivele din vestul tarii. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului va marca o usoara crestere.

Fosta patinatoare Oksana Grisciuk, victimã a unei tentative de otrãvire

Dubla campioanã olimpicã la patinaj în proba de dans pe gheatã în 1994 si 1998, rusoiaca Oksana Grisciuk, a fost victima unei aparente tentative de otrãvire cu GHB, un drog cunoscut si sub numele de ecstasy lichidã. Sportiva, în vârstã de 36 de ani, participa "la o întâlnire de afaceri la care se mai afla cel putin încã un bãrbat", în data de 12 aprilie, la sud de Los Angeles, când a remarcat reziduul unei capsule într-un pahar de vin din care bãuse o parte, a precizat purtãtorul de cuvânt al serifului din Orange, Jim Amormino. Grisciuk, care începuse sã aibã ameteli, a sunat la politie, iar analiza paharului a confirmat prezenta GHB. Urme ale aceluiasi drog au fost gãsite si într-un alt pahar, al cãrui continut fusese bãut anterior de patinatoare. Politia interogheazã martori, "ancheta fiind în curs", a mentionat Amormino, care a refuzat sã precizeze care ar fi eventualii suspecti. GHB este un drog cu efecte halucinogene, euforizante si sedative si poate fi utilizat si în scopuri criminale, atunci când o dozã micã este turnatã în paharul unei victime, provocându-i o stare asemãnãtoare celei de ebrietate, dezinhibare si amnezie partialã. O supradozã se poate dovedi fatalã. Fãcând cuplu cu Evgheni Platov, Oksana Grisciuk a câstigat medaliile de aur în proba de dans la Jocurile Olimpice de la Lillehammer (Norvegia) în 1994 si la Nagano (Japonia), patru ani mai târziu. Cei doi au fost si campioni mondiali ai probei patru ani consecutiv, în perioada 1994-1997.

Tuesday, April 22, 2008

În judeţul Bihor, sezonul de schi a fost închis

Week-end-ul trecut a consemnat şi închiderea oficială a sezonul de schi în judeţul Bihor, ocazie cu care Serviciul Judeţean Salvamont – Salvaspeo Bihor a decis să sisteze operaţiunile curente de patrulare şi asistenţă în perimetrul Vârtop-Nucet şi în staţiunea Stâna de Vale.
CIFRE. În această iarnă, s-au înregistrat 60 de accidente, dintre care 12 la Stâna de Vale, unul în perimetrul Acumulării Leşu, cele mai multe, 47, petrecându-se pe pârtia Vârtop de la Arieşeni. Această statistică nu include accidentele suferite cu de snowmobil-ul deoarece Salvamont Bihor nu poate intervenii în astfel de cazuri din cauza lipsei de mijloace mecanizate de deplasare. Salvamontistul Dorel Bordan, împreuncă cu Spit, câine salvamontiştilor bihoreni, au participat în această iarnă la un stagiu de pregătire desfăşurat în Maramureş, tema fiind « Căutarea de victime în avalanşă”.
PREVENIRE. Sezonul estival pe munte va fi deschis pe 1 mai, dar patrulările au debutat în urmă cu două săptămâni în Defileul Crişului, la Vadu Crişului, datorită necesităţii de a acorda asistenţă Salvamont pe perioada desfăşurării unei competiţii de anduranţă, “Tura memorială Czaran Gyula”, manifestare la care au participat 300 de persoane. În arealul zonei turistice Padiş, patrularea preventivă se va face până la 15 iunie doar în zilele de week-end, după care se va reinstitui permanenţa la refugiul Salvamont din Campingul Glăvoi. Cei care doresc să-şi petreacă Paştele la munte, trebuie să ţină cont că drumul de acces spre Glăvoi şi complexul de cabane din Platoul Padiş este deschis până în punctul « La Scăriţă ». Mai departe există porţiuni de gheaţă şi zăpadă udă, care impiedică traficul auto. Pentru mai multe informaţii, este de preferat să contactaţi Poliţia Pietroasa şi Administraţia Parcului Natural Apuseni. Salvamontiştii le recomandă turiştilor să evite această zonă în următoarele săptămâni. Aceeaşi situaţie să găseşte şi pe drumul care merge la « coada » lacului de acumulare Leşu – Stâna de Vale.

Sunday, April 20, 2008

Ioan Achiriloaie – Mai usor cu pianul pe partie!

- a participat la 15 curse, dintre care a terminat doar opt.
- cel mai bun rezultat l-a obtinut la Predeal, atunci cand a terminat pe locul 3 (98 p FIS) proba de Slalom Urias, coborand pentru prima oara in cariera sub 100 de puncte FIS.
- la Campionatul National de Schi Alpin al Romaniei s-a clasat pe locul 3 in proba de Slalom Urias dedicata juniorilor.
Inainte sa se apuce de schi, la 13 ani, Ioan Achiriloaie a facut pian. Antrenorul sau, Florin Cristea, spune ca intrecerile desfasurate la nivel de copii ii lipsesc brasoveanului. Cea mai grava problema a lui Achiriloaie o reprezinta emotiile pe care si le controleaza cu greu inaintea oricarui start banal. Dupa o pregatire de vara in care a efectuat cate 12 antrenamente pe saptamana, schiorul de la CSS Brasovia a participat la primul concurs pe 13 decembrie, in Italia, la Alleghe. Curat ghinion, pentru ca nu a reusit ss termine primele doua curse la care a fost inscris. Nici la urmatoarele concursuri nu a rupt gura targului, astfel ca el nu a participat la cursele de la Bukovel – Ucraina pentru ca ar fi cheltuit bani degeaba.
A dat lovitura in ianuarie la Predeal. Dupa ce la Slalom Special a fost penibil, in proba de Slalom Urias i-a dat pe spate pe toti, reusind ss se claseze pe locul 3, fiind intrecut cu o secunda si 5 sutimi de catre Bogdan Barbu, castigatorul cursei. Au urmat apoi cursele din Bulgaria. Multe abandonuri, dar si doua curse la Slalom Urias, care l-au adus la 110 p FIS. Finalul de sezon a fost o catastrofa. A batut peste 5.000 de kilometri ca sa participe la o singura cursa, pe care a facut-o prost. Cursele de la Val’d’Isere s-au anulat din cauza ninsorii, astfel ca Achiriloaie a intrat in vacanta. Pe langa emotivitatea excesiva, brasoveanul este si foarte superficial. Isi pierde din lucruri, starnind mania antrenorului si a parintilor.

Am sarit din telescaun

Era sa uit ce era mai important de povestit. Vineri am dat peste o zapada tare urata la Sinaia. Partiile nu erau batute, iar din cauza caldurii zapada s-a inmuiat foarte repede, astfel ca nici coborarile in afara partiile nu erau tocmai delicioase. Dar m-am descarcat. Am strans claparii un pic mai mic si am stat pe coada schiurilor, lucru care nu imi prea place. Am zis ca e bine sa ma dau, considerand lucru asta un mic antrenament pentru Ecoul Malinului. Cel mai neplacut moment l-am patit atunci cand ma pregateam sa urc in telescaunul din Valea Dorului. Masor 194 cm si cantaresc un pic peste 100 de kilograme. Cand ma asez in scaun, fac un balans care imi place, chiar daca pasagerul de langa mine se panicheaza. In balansul asta al meu, am intrat cu varful schiurilor in zapada. Si pentru ca zapada era grea, schiurile nu au mai iesit afara. Am avut noroc ca mi-au sarit schiurile foarte usor. Asta pentru ca niciodata nu le strang pentru o greutate mai mare de 70-80 kg. Ce a urmat? In secunda imediat urmatoare am sarit din telescaun. Pe burta, ca nu cumva sa ma ranesc la vreun picior sau sa ma loveasca scaunul in cap. Mai tarziu am observat ca un individ a reusit aceeasi isprava ca mine. Ba chiar m-a depasit, el fiind nevoit sa sara din telescaun de doua ori.

Lilla Petroczki, prezenta la Campionatul National de Schi Alpin al Finlandei

In vreme ce colegii ei din Romania au intrat in vacanta si isi petrec week-end-urile prin cluburui, Lilla Petroczki este inca pe zapada. In aceasta saptamana, ea a participat la concursul de la Salla - Finlanda, luan startul in doua probe de Slalom Special. Miercuri, romanca s-a clasat pe locul 10 (59 p FIS), fiind intrecuta cu 5 secunde si 50 de sutimi de catre finlandeza Tii-Maria Romar, castigatoarea cursei. A doua, Petroczki a abandonat in mansa a doua. Vineri, schioarea din Odorheiu Secuiesc s-a mutat la Pyha, acolo se tine Campionatul National de Schi Alpin al Finlandei. In proba de Slalom Urias dedicata junioarelor, sportiva noastra s-a clasat pe locul 17 (61 p FIS), la 5 secunde si 30 de sutimi in spatele reprezentantei gazdelor, Tanja Poutiainen, castigatoarea cursei. Poutiainen a participat sezonul acesta la Cupa Mondiala, fiind castigatoarea cursei care a avut loc in Croatia, la Zagreb-Sljeme. Ieri, tot la Slalom Urias, dar la senioare, Lilla a venit pe locul 25. Cursa a fost castigata tot de Tanja Poutiainen, care a avut un avans de 5 secunde si 67 de sutimi in fata schioarei din Romania. Petroczki va avea ultimul concurs oficial din acest sezon pe data de 4 mai. Ea si-a propus ca pe 10 mai sa fie prezenta la Ecoul Malinului, cea mai tare competitie de free-ride care are loc la noi in tara.

Imagini de la Sinaia






Dansînd prin zăpadă

Turiştii au parte de încă un week-end cu zăpadă. Pe pîrtiile din Valea Dorului de la Sinaia se poate schia pe toate cele patru variante. Dintre staţiunile de pe Valea Prahovei, doar la Sinaia se mai poate schia. Concurenţa este reprezentată de Poiana Braşov, dar ca să ajungi acolo înseamnă să mai mergi cu maşină încă o oră. În plus, lumea strîmbă din nas cînd e vorba de Masivul Postăvaru, deoarece în această perioadă pîrtiile sînt deservite doar de teleschiurile Ruia şi Kanzel, plus o telecabină care îi urcă pe turişti din staţiune pînă în vîrful muntelui. Oficial, în Poiana Braşov sezonul de schi este închis de o lună de zile, dar iubitorii sporturilor de iarnă nu se pot despărţi aşa uşor de zăpadă. În această perioadă, cei care mai îndrăznesc să schieze sînt braşovenii, bucuroşi că au scăpat de fiţoşii din Bucureşti.
ALB. Ieri, la Sinaia, a fost interzis pe Carp. Deşi în cursul săptămînii a nins sănătos, zăpada de pe versantul cu faţa către oraş s-a dus repede din cauza căldurii. În aceste condiţii, lumea a stat în Valea Dorului, acolo s-a putut schia pe toate cele patru variante desenate cu ratracul. Dimineaţa zăpada a fost îngheţată, astfel că pîrtiile bătute cu ratracul – lucru care nu s-a întîmpla vineri – au arătat impecabil. După ce s-a încălzit, zăpada s-a transformat într-o pastă moale, asemănătoare cu un piure de cartofi. Chiar şi aşa, turiştii au continuat să schieze pînă cînd instalaţiile de transport pe cablu au fost închise.

Saturday, April 19, 2008

Ni s-a dus vestea

Cîţiva români au îndrăznit să lucreze ca monitori de schi şi snowboard în străinătate. Mulţumiţi de activitatea lor, şefii şcolilor de schi din Austria, SUA şi Canada vor să vină în România pentru a organiza selecţii pentru instructori. Românii fură! Românii cerşesc! Românii sînt ţigani! Românii îţi dau în cap pe stradă! Cam asta cred străinii despre noi. Dar stai, bossu’, că nu e chiar aşa! De la o vreme am început să performăm. Mai o Nadia Comăneci sau un Ilie Năstase, o Anastasia Soare sau un Costel Busuioc. Mai nou, îi dăm pe toţi pe spate cu monitorii noştri de schi şi snowboard. Din păcate, străinii nu vor să schieze în Carpaţi pentru că au găsit o metodă mai bună, care să le aducă profit. După ce o mînă de tineri din Braşov, Sinaia şi chiar din Bucureşti au început să lucreze ca instructori în staţiunile din Austria, Statele Unite şi Canada, şefii şcolilor de schi de acolo sînt decişi ca pentru sezoanele următoare să vină şi să facă selecţii direct în România. De fapt, varianta asta e bună pentru ambele părţi.
EUROPA. Bucureşteanca Ana Damian s-a îndrăgostit atît de tare de Alpi în acest sezon, încît va încerca să lucreze în fiecare an ca monitor de schi pe pîrtiile din Austria. Ea participă zilele acestea la un curs de perfecţionare la Kaprun pentru a obţine un grad mai bun – numit Landesschilehrer – ca instructor de schi. Mihai Olaru, din Predeal, a impresionat şi el pe pîrtiile din Alpi. Ocupantul locului trei în proba de Slalom Uriaş de la Campionatul Naţional de Schi Alpin al României – ediţia 2008 – a lucrat ca instructor în Austria, iar cu banii cîştigaţi şi-a permis să se antreneze şi să participe la concursurile desfăşurate în această iarnă în Balcani.
DINCOLO DE MĂRI. În Canada, An­drei Morţilă, din Sinaia, a ieşit pe locul 6 într-un clasament al şcolii de schi din staţiunea Whistler. Lucrează acolo de doi ani, fi­ind instructor Level II, fiind şi membru al Aso­ciaţiei Monitorilor Profesionişti de Schi din Ro­­­mânia. A ajuns peste Ocean împreună cu fratele său, Toma, amîndoi fiind participanţi la Campionatul Mondial de Snowboard care s-a ţinut acolo în 2005. Ceea ce i-a uimit pe canadi­eni foarte tare este faptul că Morţilă se descur­că foarte bine atît pe schiuri, cît şi pe snowbo­ard.

A mai rămas doar Petroczki
Lindsey Vonn, la feminin, şi Bode Miller, la masculin, ambii din Statele Unite, sunt cîştigătorii de anul acesta ai Cupei Mondiale la schi alpin. Dar ce ne interesează pe noi competiţia asta din moment ce în acest sezon doar sibianul Alexandru Barbu a avut curajul să se înscrie la start. A făcut-o la Schladming, în Austria, acolo unde s-a ţinut singura etapă în nocturnă, şi a abandonat la jumătatea traseului. În clipa de faţă, sezonul oficial este închis pentru schiorii din România, excepţie făcînd doar Lilla Petroczki, care se pregăteşte în Finlanda. Ea are o cursă programată pe 4 mai, după care şi-a propus să participe la concursul de free-ride Ecoul Mălinului, programat la 10 mai, la Buşteni. La aceeaşi întrecere, şi-au mai anunţat intenţia de a participa Călin Petruş, Ioan Nan, Daniel Stinghie, Ioan Achiriloaie precum şi antrenorul Florin Cristea.

Na-ţi-o ţie! Dă-mi-o mie!
Dintre sporturile de iarnă, România obţine cele mai bune rezultate la biatlon. Cea mai bună bază pentru perioada de iarnă este la Băile Harghita, acolo unde s-a ţinut ediţia de anul acesta a Campionatului Naţional. Din păcate, la Predeal, pe Valea Râşnoavei, lucrurile nu stau la fel de bine. Primăria din localitate şi unitatea militară, care păstoreşte activitatea Clubului Sportiv Aplicativ Militar Bucegi, nu au reuşit să se pună la punct în ceea ce priveşte aducerea acestei baze la standardele internaţionale impuse de IBU. Practic, armata este de acord cu reabilitarea, dar cu condiţia ca lucrările să fie finanţate de către autorităţile locale, iar licitaţiile de către Ministerul Apărării. De partea cealaltă, Primăria din Predeal nu pare deloc intersată de biatlon, cu toate că staţiunea braşoveană ar putea organiza proba de biatlon din cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European, eveniment programat în România în 2013. Din toată această dispută inutilă, în care ambele părţi tratează cu superficialitate problema, bazîndu-se pe principiul “merge şi aşa”, nu are nimeni de cîştigat. Ultima competiţie organizată pe baza de la Predeal s-a des­fă­şu­rat în 2005, atunci cînd a avut loc Campiona­tul Mondial pentru sporturile de iarnă. În clipa de faţă, CSAM Bucegi Predeal este reprezentată de către Mihaela Purdea la fiecare etapă de Cupă Mondială la Biatlon.

Pulver peste tot

Puţin, dar foarte bine. Pe pîrtiile care au mai rămas deschise în această perioadă se găseşte un strat proaspăt de zăpadă depus după ninsorile din această săptămînă. Munţii s-au încărcat din nou de zăpadă după ninsorile din această săptămînă. În aceste condiţii, se poate schia fără probleme atît pe pîrtii, cît şi în afara lor. În Bucegi şi Făgăraş, riscul producerii de avalanşe este destul de ridicat.
SUS. La Bâlea Lac e forfotă mare. Organizatorii SummerJib 2008, eveniment ce se va desfăşura între 5 şi 25 mai, trag tare pentru a avea totul gata pînă în ziua inaugurării. Sibianul Radu Lungu are de amenajat un snowpark imens în care se va stabili ierarhia în ceea ce priveşte snowboard-ul românesc. Asta nu înseamnă că pentru schiori accesul va fi interzis în Munţii Făgăraş. Vor avea şi ei competiţia lor, orice free-ski-er fiind bine venit. În plus, cei care sînt pasionaţi de schi de tură îşi vor putea face de cap pe celebrul traseu Şaua Doamnei – coborîre pe faţa sudică – în­toar­cere prin tunel.
OLTENIA. Circulaţia rutieră spre sta­ţiu­nea Rînca va fi restricţionată începînd de astăzi pentru autoturismele care depăşesc 3,5 tone din cauza faptului că pe o porţiune de aproximativ 10 kilometri suprastructura carosabilului a fost distrusă. Conducătorii auto sînt rugaţi să evite deplasările pe această rută. Se recomandă aprovizio­na­rea în staţiune cu autovehicule mici, iar tu­riştii care vin în grupuri cu mijloace de transport în comun trebuie să ştie că nu pot avea acces în staţiune. Poliţiştii nu au putut comunica perioada exactă a restricţiei de circulaţie, deoarece durata efectuării lucrărilor nu a fost comunicată încă.
PENTRU BUCURESTI. Pare incre­dibil pentru luna aprilie, dar la Sinaia, pe pîrtia Carp se poate schia. În urma ninsorilor din această săptămînă, stratul de zăpadă ajunge la 70 de centimetri. Zona este recomandată în special celor care preferă coborîrile prin pulver. Zăpadă proaspătă, ca să priceapă şi pantofarii. Condiţii la fel de bune sînt şi la Straja şi în Parîng.

Thursday, April 17, 2008

Vremea la munte

Vineri
Cerul va fi variabiltemporar noros si, indeosebi dupa-amiaza, local va ploua. Ploile vor avea si caracter de aversa si pot fi insotite de descarcari electrice. Vantul va sufla slab si moderat. Temperatura aerului va fi in crestere usoara.

Sambata
Cerul va fi temporar noros si local va ploua, indeosebi dupa-amiaza si in prima parte a noptii. Ploile vor avea si caracter de aversa si izolat vor putea fi insotite de descarcari electrice. Vantul va prezenta unele intensificari. Temperatura aerului va continua sa creasca usor.

Duminica
Vremea va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil, cu unele innorari in prima parte a zilei in nordul Carpatilor Orientali, unde izolat va ploua. Vantul va prezenta unele intensificari. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele din intervalul precedent.

Cursul de perfectionare al profesorilor si antrenorilor de schi

In perioada 14 – 18 mai 2008, la Predeal va avea loc cursul de perfectionare al profesorilor/antrenorilor de schi, de nivel national si olimpic. Acest curs este necesar in vederea perfectionarii cadrelor care se ocupa de selectionarea, pregatirea si participarea sportivilor la competitiile de nivel national si international. Va aducem la cunostinta ca aceasta perfectionare are la baza o tematica si o bibliografie bine definite si vor fi sustinute de cadre de specialitate cu mare experienta in domeniu si cadre didactice universitare. Aceasta activitate se va finaliza cu evaluarea profesorilor/antrenorilor cu un test grila, iar cei care vor frecventata si promova acest curs, vor primi un certificat atat din partea Agentiei Nationale pentru Sport cat si din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
Tematica pentru cursul de perfectionare al profesorilor/antrenorilor de schi, de nivel national si olimpic, din perioada 14 – 18 mai 2008, de la Predeal:
1. Planificarea, programarea si evidenta antrenamentului.
2. Aspecte fiziologice si biochimice ale metodelor de antrenament pentru dezvoltarea calitatilor motrice.
3. Pregatirea psihologica in sportul de mare performanta.
4. Efortul de antrenament si de concurs.
5. Metode si mijloace de dezvoltare a calitatilor motrice ale schiorilor.
6. Antrenamentul de tir in biatlon
7. Antrenament, planificare, modelare in schi.
8. Pregatirea la copii si juniori in schi.
9. Notiuni privind pregatirea schiurilor pentru concurs.
10. Proiectul de statut al antrenorului.
Lectori la acest curs vor fi:
Profesor univ. dr. Tudos Stefan, conducator de doctorat A.N.E.F.S. BUCURESTI;
Profesor univ. dr. Teodorescu Silvia, sef catedra teorie, A.N.E.F.S. BUCURESTI;
Profesor univ. dr. Pelin Florin, sef catedra atletism-natatie-schi, A.N.E.F.S. BUCURESTI; Conferentiar univ. dr. Apostu Mihaela, sef catedra medicale, A.N.E.F.S. BUCURESTI;
Cercetator gr. I Schor Vladimir.
Profesor Adrian Ilie director C.N.F.P.A.

Strat de zãpadã de 70 de centimetri pe pârtiile de mare altitudine din Sinaia

Iubitorii sporturilor de iarnă pot practica în condiţii foarte bune schiul şi snowboard-ul pe pârtiile Valea Dorului şi Carp din staţiunea Sinaia, situate la altitudini mari, unde stratul de zăpadă este de 70 de centimetri. Zăpada care a căzut în ultimele zile la munte, la altitudini de peste 1.400 de metri, a făcut ca pârtiile de mare altitudine din staţiunea Sinaia să fie din nou foarte bune pentru practicarea sporturilor de iarnă. Astfel, la Sinaia se poate schia în condiţii foarte bune pe pârtia Valea Dorului, situată la altitudinea de 2.000 de metri, dar şi pe pârtia Carp, de la cota 2.000 până la cota 1.400. Potrivit şefului Salvamont Sinaia, Nae Cojanu, pe cele două pârtii stratul de zăpadă este de 70 de centimetri, vremea fiind excelentă pentru practicarea sporturilor de iarnă. Condiţiile meteo sunt foarte bune, astfel încât atât telegondola şi telecabina din Sinaia, cât şi telescaunul, instalaţii care au fost frecvent oprite în ultima perioadă din cauza vântului puternic, funcţionează normal. În schimb, întreg domeniul schiabil din staţiunile Azuga şi Buşteni este închis în această perioadă. La Azuga, cele şase pârtii de schi sunt impracticabile, dar telegondola din staţiune funcţionează, iar la Buşteni pe pârtia Kalinderu nu se mai schiază, instalaţia de transport pe cablu aferentă pârtiei fiind oprită pentru revizia de primăvară.

Drumul între Moroieni si Pestera, blocat de zãpadã, a fost redeschis

Drumul judeţean care face legătura între comuna dâmboviţeană Moroieni şi zona turistică Padina-Peştera din Munţii Bucegi, blocat timp de 36 de ore din cauza zăpezii, a fost redeschis, azi dimineaţă. Drumarii de la SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA, societate subordonată Consiliului Judeţean Dâmboviţa, care are în administrare DJ 714, au început, în noaptea de miercuri spre joi, operaţiunile de curăţare a zăpezii, în unele zone stratul de zăpadă depăşind 40 de centimetri. Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandra Pantu, acţiunea s-a încheiat joi la ora 11.00, întreg tronsonul de 25 de kilometri dintre Moroieni şi platoul Peştera-Padina fiind curăţat de zăpadă. La ora transmiterii acestei ştiri, pe DJ 714 se circula în condiţii de iarnă, la capetele drumului fiind amplasate panouri de avertizare privind echiparea maşinilor cu lanţuri şi cauciucuri de iarnă. De asemenea, în anumite zone de pe acest tronson există pericolul căderii de pietre. Drumul judeţean care face legătura între comuna dâmboviţeană Moroieni şi zona turistică Padina-Peştera din Munţii Bucegi a fost blocat, marţi seară, din cauza zăpezii, iar drumarii nu au putut interveni din cauza ninsorii şi a vântului puternic.

Vacanta pentru Achiriloaie

Brasoveanul Ioan Achiriloaie a intrat in vacanta. El nu a mai luat startul in concursul de la Val'd'Isere deoarece organizatorii au anulat cursa din cauza ninsorilor foarte puternice cazute in Alpii Francezi. "Am mers 5.000 de kilometri ca sa particip la un concurs", a declarat Achiriloaie. Schiorul legitimat la CSS Brasovia intentioneaza ca pe 10 mai sa vina impreuna cu antrenorul Florin Cristea la concursul de free-ride Ecoul Malinului.

Două zile de ninsoare

Zăpada căzută în ultimele 48 de ore în zona montană prelungeşte actualul sezon de schi. La Sinaia şi la Straja sînt cele mai bune pîrtii, în vreme ce Munţii Făgăraş rămîn destinaţia preferată a celor înnebuniţi după free-ride. Iarna încă nu a plecat de pe crestele munţilor, astfel că se poate schia în continuare. Asta mai ales după ce în ultimele două zile, în zona montană, a nins foarte mult, stratul de zăpadă atingînd la altitudini înalte şi o jumătate de metru.
BANAT. Pentru schiorii din zona de vest a ţării, destinaţiile sînt cele mai numeroase. La Semenic mai este zăpadă, chiar dacă în ultimele zile a plouat destul de mult. Drumul care urcă din Reşiţa este curăţat, dar trebuie să aveţi grijă la gropile din asfalt. În schimb, la Muntele Mic sînt cele mai bune condiţii de schi. “A nins săptămîna trecută la noi. Stra­tul de zăpadă măsoară aproape un metru şi se schiază pe toate pîrtiile. Din păcate, nu mai vine lume multă. Urcă pe munte doar cei împătimiţi de schi. Lumea acum vrea să iasă la iarbă verde, să facă un grătar. Oricum, şi la noi este frumos. Dacă aveţi noroc de cer senin puteţi sta la plajă”, a declarat Felix Ciordas, unul dintre hotelierii din staţiunea aflată la 20 de kilometri de Caransebeş.
REZERVAT. Ce e bine în această perioadă la munte? Pe pîrtie nu mai ajung pan­tofarii, ci doar cei care iubesc zăpada cu ade­vărat. În Parîng, stratul de zăpadă trece de o jumătate de metru. “Numai stratul proaspăt, aşternut săptămîna asta, are vreo 30 de centi­metri. Înainte de ninsoare mai era o bază de mai bine de jumătate de metru. Sînt condiţii foarte bune de schi”, a declarat unul dintre ca­banierii din staţiunea hunedoreană. Serviciul Salvamont Petroşani va pleca zilele următoare la un curs care va avea loc la Bansko, tema fiind căutarea cu cîini prin avalanşe. La Straja se poate schia în conti­nuare, cele mai bune condiţii fiind pe pîrtiile Canal şi Lupului.
STOP. Ninsori puternice au fost şi în Bucegi. La Sinaia se poate schia foarte bine în Valea Dorului, acolo unde marţi a nins visco­lit. Dincolo, spre Peştera, ninsorile au fost atît de puternice, încît drumul judeţean care face legătura între comuna Moroeni şi zona turistică Padina-Peştera a fost blocat ieri din cauza faptului că drumarii nu au putut interveni. În condiţii bune se mai poate schia şi în Poiana Braşov, cu condiţia să nu coborîţi mai jos de Platoul Ruia. Ninsori foarte puternice au fost şi la Băile Harghita, toate pîrtiile fiind deschise.
ESTIVAL. Cel mai lung sezon hibernal este la Bîlea Lac, acolo unde în luna mai, vreme de trei săptămîni, va avea loc SummerJib 2008. Concursul este cunoscut în rîndul amatorilor de snowboard din România, dar şi din ţările vecine. Anul acesta, evenimentul se va desfăşura pe durata a trei săptămîni, în perioada 5-25 mai. Cei care aleg să meargă în Munţii Făgăraş luna viitoare vor avea parte de un snowpark complex, cu ţevi şi kickere variate, acces la teleschi, rideri profesionişti, ana­lize video, sesiuni de noapte, exerciţii de salvare din avalanşă, discount la cazare şi concursuri-surpriză. SummerJib 2008 este organizat de sibianul Radu Lungu, cunoscut de toată lumea drept Jaffar.

Kings on ice 2008 – Plushenko la Bucureşti
Spectacolul “Kings On Ice 2008”, programat în zilele de 24 şi 25 aprilie la Sala Polivalentă din Capitală, îi va aduce în România pe vestiţii patinatori Evgeni Plushenko şi Surya Bonaly. Show-ul va fi întregit de recitalul lui Edvin Marton, care va cînta la celebrul Stradivarius. Amphitrion, organizatorul spectacolelor, a anunţat că orchestra “Dinu Lipati” va acompania evoluţia de pe gheaţă a marilor artişti. “Edvin Marton a avut ideea de a acorda o şansă tinerelor talente din această ţară, mai ales că ştie că numărul lor este foarte mare. A ţinut mult ca acest show de senzaţie să aibă şi o amprentă autohtonă. Astfel, a ales 40 de tineri care îi vor fi alături, dînd naştere ritmurilor magice pe care vor evolua Plushenko, Bonaly, cei 15 patinatori şi acrobaţii din cadrul trupei Cirque du Soleil”, susţine Raluca Popescu, General Manager Amphitrion.

Wednesday, April 16, 2008

Balea Lac trage cortina





Cum e si normal, Balea Lac, statiunea care deschide sezonul sporturilor de iarna din Romania, este si locul in care se inchide usa si se intra direct in vara. In perioada 5- 25 mai, sibianul Radu Lungu organizeaza in Muntii Fagaras festivalul de snowboard SummerJib 2008.

Pericol de avalanse în Muntii Bucegi

Stratul de zăpadă aşternut în ultimele două zile în Munţii Bucegi, la altitudini de peste 1 400 de metri, este de aproape un metru, în acest masiv existând un risc însemnat de producere a unor avalanşe, de nivel patru, pe o scară de la unu la cinci. Potrivit salvamontiştilor din Buşteni, în ultimele două zile în Masivul Bucegi a nins, iar la altitudini de peste 1.400 de metri stratul de zăpadă este de aproape un metru. La înălţimi de peste 1 800 de metri, există risc însemnat de producere a unor avalanşe, acesta fiind cotat cu patru pe o scară de pericol de la unu la cinci, iar la altitudini de sub 1.800 de metri riscul ca straturile de zăpadă să se disloce este cotat cu trei. În aceste condiţii, salvatorii motani atrag atenţia turiştilor asupra pericolelor la care se expun în cazul în care ar urca pe munte în această perioadă. George Cotinghiu, de la Salvamont Buşteni, a declarat că până acum salvamontiştii nu ştiu dacă în Bucegi, la altitudini mari, s-au produs deja avalanşe, întrucât telecabina care face legătura între staţiunea Buşteni şi Cota 2.200 - în zona Babele nu funcţionează din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Cotinghiu a mai spus că toate traseele turistice din Bucegi, care au fost închise pe perioada iernii, sunt în continuare închise până la sfârşitul lunii aprilie şi este exclus ca în situaţia în care va continua să ningă traseele să fie închise şi după data de 30 aprilie.

Risc de avalanşe în Munţii Fãgãraş

Salvamontiştii argeşeni îi avertizează pe turişti că în zona Cota 2.000 – Bâlea Lac, din Munţii Făgărap, acolo unde stratul de zăpadă depăşeşte doi metri şi jumătate, există riscul producerii de avalanşe, gradul de periculozitate fiind cotat la trei, pe o scară de la unu la cinci. "De la Refugiul Cota 2.000 au fost observate şi raportate avalanşe de structură de mari dimensiuni sub vârfurile Râiosu (2.395 de metri) şi Muşeteica (2.408 metri) care au afectat aproape tot versantul. Se pot declanşa avalanşe spontane, care vor antrena tot stratul de zăpadă, provocând scurgeri importante, care pot afecta inclusiv fondul forestier sau elementele de infrastructură. În masivul Piatra Craiului, nivelul de risc este de gradul trei şi am hotărât, având în vedere condiţiile date, ca toate traseele turistice din judeţul Argeş, indiferent de altitudine, să rămână închise", a declarat Ion Sănduloiu, şeful Serviciului Salvamont Argeş.

Vremea la munte

Joi
Vremea se va incalzi. Cerul va fi variabil, cu unele innorari ziua in Carpatii Orientali si in Muntii Apuseni, iar noaptea si in Muntii Banatului, unde pe arii restranse, va ploua slab. In Carpatii Orientali vor fi precipitatii si sub forma de lapovita si ninsoare. In restul zonei montane ploile vor fi izolate. Vantul va avea unele intensificari.

Vineri
Cerul va fi variabil, cu innorari in cursul zilei. Va ploua slab, pe arii restranse in Carpatii Occidentali si cu totul izolat in rest. Vantul va sufla slab si moderat. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele din intervalul precedent.

Sambata
Vremea se va incalzi. Cerul va prezenta innorari in Carpatii Occidentali si in nordul Carpatilor Orientali, unde local va ploua, mai ales dupa-amiaza si noaptea. In restul zonei montane, cerul va fi variabil si ploile se vor semnala izolat. Vantul va sufla slab si moderat.

Drumul între Moroieni si Pestera, blocat de 14 ore din cauza zãpezii

Drumul judetean care face legãtura între comuna dâmboviteanã Moroieni si zona turisticã Padina-Pestera din Muntii Bucegi este blocat de 14 ore cauza zãpezii, iar drumarii nu puteau interveni nici azi la prânz pentru deblocarea drumului din cauza ninsorii si a vântului puternic. Reprezentantii SC Lucrãri Drumuri si Poduri SA Dâmbovita spun cã sunt pregãtiti sã intervinã cu utilaje, dar ninsoarea puternicã si vântul fac inutilã operatiunea, deoarece zãpada s-ar reasterne imediat pe carosabil. Stratul de zãpadã pe tronsonul DJ 714, între Scropoasa si Lacul Bolboci, depãseste 30 de centimetri. Purtãtorul de cuvânt al Consiliului Judetean Dâmbovita, Alexandra Pantu, a declarat, azi, cã nu existã turisti blocati în cabanele din zonã, acolo fiind doar personalul angajat. "Drumarii dâmboviteni de la SC Lucrãri Drumuri si Poduri SA Dâmbovita, firmã subordonatã Consiliului Judetean Dâmbovita, asteaptã o ameliorare a vremii pentru a se putea interveni. Deocamdatã, DJ 714 este blocat, iar la capete sunt panouri de avertizare si de restrictionare a circulatiei, care îi atentioneazã pe soferi si turisti cã drumul nu poate fi parcurs decât cu lanturi la cauciucurile masinii si sunt posibile cãderi de pietre. Nu sunt turisti blocati, iar situatia în zona montanã de nord a judetului Dâmbovita este sub control", a declarat Pantu. Pantu a spus cã imediat ce conditiile meteo o vor permite drumarii vor interveni pentru deblocarea drumului. Azi la prânz în zona versantului dâmbovitean al Munþilor Bucegi continua sã ningã.

Restrictii pentru masinile de mare tonaj pe drumurile din zona de munte a Sucevei, unde a nins

Circulatia rutierã a fost restrictionatã pentru masinile de mare tonaj, în noaptea de marti spre miercuri, în zona de munte a judetului Suceava, unde a nins, stratul de zãpadã atingând câtiva centimetri. Prefectul de Suceava, Alexandru Bãisanu, a declarat, azi, cã în zona de munte a judetului a nins în cursul noptii, iar din cauzã cã masinile de mare tonaj nu erau echipate pentru iarnã s-a decis restrictionarea circulatiei acestora pe drumurile nationale din zona Mestecãnis si Palma. Echipaje de politisti s-au aflat în zonã, oprindu-i la baza muntelui pe soferii masinilor de tonaj care nu aveau cauciucuri de iarnã. În acest timp s-a actionat cu utilaje pentru curãtarea zãpezii de pe sosele, fiind împrãstiate materiale antiderapante. Azi dimineatã, restrictia a fost ridicatã, iar soferii si-au putut continua drumul. În prezent, pe drumurile nationale din Suceava se circulã fãrã probleme deosebite, iar ninsoarea s-a oprit.

Circulatia rutierã spre comuna Comandãu, blocatã din cauza surpãrii drumului

Drumul care face legãtura între orasul Covasna si comuna Comandãu s-a surpat, azi, pe toatã lãtimea carosabilului, astfel cã circulatia rutierã spre comunã este blocatã. Vicepresedintele Consiliului Judetean Covasna, Vajda Lajos, a declarat, azi, cã drumul spre comuna Comandãu s-a surpat din cauza ploilor abundente din ultimele 24 de ore. Potrivit sursei citate, drumul spre Comandãu dinspre orasul Covasna, care este singurul drum de acces spre aceastã comunã, a devenit impracticabil. Autoritãti locale se aflã la fata locului, iar vicepresedintele CJ Covasna si-a exprimat speranta ca cel târziu diseara drumul comunal sã fie redeschis circulatiei rutiere. Comuna Comandãu, care are 1.100 de locuitori, se aflã la o altitudine de 1.000-1.100 de metri.

Tuesday, April 15, 2008

Scandal la Petroşani

Primarul din Petroşani îl acuzã pe preşedintele CJ cã a blocat lucrãrile la drumul spre ParângPrimarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, îl acuză pe preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, că a întârziat lucrările la drumul ce face legătura între cel mai mare oraş de pe Valea Jiului şi staţiunea Parâng.
ATAC. Potrivit lui Iacob Ridzi, Moloţ a fost cel care s-a opus reabilitării DJ 709 F, ce face legătura între Petroşani şi Parâng, pentru că, timp de mai multe luni, proiectul prin care urmau să se aloce banii pentru această investiţie nu a fost trecut pe ordinea de zi a şedinţelor de Consiliu Judeţean. "Aşa de mult l-a interesat turismul, încât a blocat construirea unui drum ce avea ca obiectiv realizarea unui acces cât mai facil spre staţiunea montană", a declarat primarul Petroşaniului. Lucrările au fost întârziate pentru că proiectul prin care urmau să se aloce banii pentru această investiţie a fost aprobat abia în luna decembrie a anului trecut.
RĂSPUNS. În replică, Mircea Ioan Moloţ a declarat că Tiberiu Iacob Ridzi "încearcă să se divagheze de la greşelile pe care le face el în administraţie". "Moloţ, dacă începe o lucrare, nu uită de ea. Adevărul este că la nivelul municipiului Petroşani nu există infrastructură", a declarat Mircea Ioan Moloţ. Preşedintele CJ a afirmat că turismul reprezintă singura alternativă de dezvoltare a judeţului Hunedoara susţinând în repetate rânduri că vrea să facă din Petroşani, respectiv din zona Parâng, o staţiune comparabilă cu cele de pe Valea Prahovei.
STAREA PÎRTIILOR. În clipa de faţă, stratul de zăpadă din Masivul Parîng are o grosime de 30 de centimetri, pârtiile fiind în continuare deschise. Ninsoarea de astăzi a făcut ca la Bâlea Lac să se depună un strat de zăpadă proaspătă de 40 de centimetri. A mai nins uşor la Cavnic, Straja şi Vatra Dornei. La Arieşeni a plouat, zăpada de la pârtie s-a topit, astfel că sezonul de schi a fost închis.

Circulatie îngreunatã de zãpadã pe drumurile care strãbat zonele montane din Harghita

Circulaţia se desfăşoară cu dificultate pe drumurile naţionale care străbat zonele montane înalte din judeţul Harghita, din cauza ninsorilor abundente ce au început, azi dimineaţă, iar în unele zone stratul de zăpadă depus măsoară o jumătate de metru. Se circulă în condiţii de iarnă pe DN 13 B, în Pasul Bucin şi pe DN 12 C, în zona Lacului Roşu. "Drumurile sunt albe, am avut chiar şi 15 centimetri de zăpadă pe carosabil până la intrarea în acţiune a lamelor. După trecerea utilajelor rămâne un strat de trei - patru centimetri pe carosabil, dar ninge abundent şi drumul se acoperă rapid cu zăpadă”, a declarat, azi, şeful Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Harghita, Cătălin Romanescu. Pe DN 13 B, în Pasul Bucin, circulaţia a fost blocată, în cursul dimineţii, timp de aproximativ o oră, din cauza unui TIR neechipat cu anvelope de iarnă, care a alunecat. Potrivit sursei citate, pe celelalte drumuri naţionale din Harghita se circulă pe carosabil umed. În judeţul Harghita a început să plouă în noaptea de luni spre marţi şi în jurul orei 05.00 în zonele înalte precipitaţiile s-au transformat în ninsori abundente, iar vântul a început să sufle cu putere, viscolind zăpada. Pe Vârful Bucin, stratul de zăpadă depus măsoară o jumătate de metru.

Recunoasteti personajul!!!


Cine se afla in aceasta fotografie? Cel care ghiceste primeste sezonul viitor starea partiilor gratuit prin sms.

Vremea la munte

Miercuri
Cerul se va mentine mai mult noros si pe arii relativ extinse va ploua in Carpatii Occidentali si in Carpatii Orientali si local, mai ales ziua, in rest. La altitudini de peste 1500 m precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare. Vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari. Valorile termice nu vor avea variatii importante fata de cele din intervalul precedent.

Joi
Cerul va fi mai mult noros in Carpatii Orientali, unde local vor cadea precipitatii mixte. In restul zonei montane innorarile vor fi temporare si va ploua pe arii restranse. Vantul va sufla moderat, cu unele intensificari. Temperatura aerului va fi in crestere usoara.

Vineri
Cerul va prezenta innorari temporare si izolat va ploua slab. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului va continua sa creasca.

Ninge la munte

Azi noapte, în depresiunea Braşovului şi pe Valea Prahovei a plouat, iar la altitudini mari s-au înregistrat precipitaţii mixte, care spre dimineaţă s-au transformat în ninsoare.
IARNĂ PENTRU O ZI. Circulaţia rutieră pe Valea Prahovei, între Buşteni şi Azuga, şi în judeţul Braşov se desfãşoară cu dificultate din cauza ninsorii. Pe şosea s-a depus un strat de cîţiva centimetri de zăpadă, fapt ce îi determină pe şoferi să circule cu prudenţă. Pe carosabil a fost împrăştiat material antiderapant, iar în momentul în care ninsoarea s-a înteţit, au intervenit trei utilaje cu lamă care au avut rolul de a îndepărta zăpada de pe şosea. Toate utilajele care acţionează aparţin secţiei Drumuri Naţionale Prahova, în condiţiile în care contractele pentru deszăpezire încheiate cu firmele de profil au expirat luna trecută. Ninsori s-au înregistrat şi în judeţul Braşov. În acest moment, la Sinaia, în Valea Dorului, ninge viscolit, existînd toate premisele ca la sfîrşitul acestei săptămîni să se poată schia. În staţiunea prahoveană s-a înregistrat cea mai mare cantitate de precipitaţii: 31 de litri pe metrul pătrat în 24 de ore. Din păcate, la Buşteni, Azuga şi Predeal, sezonul de schi a fost închis, instalaţiile de transport pe cablu intrînd în repaus.
TRANSILVANIA. Ninsori s-au înregistrat şi în judeţul Braşov. În Masivul Postăvaru, stratul de zăpadă are o grosime de 50 de centimetri şi se poate schia în condiţii foarte bune pînă în Platoul Ruia. În Poiana Braşov, în zona hotelurilor, stratul de zăpadă nu depăşeşte 5 centimetri. Meteorologii de la Centrul de prognozã Sibiu au informat cã la Braşov, în zona joasã, s-au înregistrat în ultimele 24 de ore temperaturi minime cuprinse între 5 şi 6 grade Celsius, iar în zona de munte minimele au atins -2°C. Vremea va continua să-şi păstreze aceleaşi caracteristici pînă mîine seară.

“În aceeaşi zi am scăpat de două ori de moarte”

Doi îndrăgostiţi din Baia Sprie şi-au trăiat aventura vieţii week-end-ul trecut la Bâlea Lac. Veniţi să se dea cu plăcile de snowboard, Janos Rusiczki şi Ioana Bancoş, au fost urmăriţi de pericole la tot pasul. Din fericire, cei doi maramureşeni au scăpat cu viaţă.
EPISODUL ÎNTÎI. Prima întîlnire cu moartea au avut-o la hotelul de gheaţă. “Am intrat, am vizitat şi cînd am ieşit afară, la doi metri în spatele nostru s-a rupt acoperişul de la intrare. Dacă ne prindea acolo nu ştiu ce se întîmpla cu noi”, povesteşte tînărul amator de snowboard. S-a minunat şi de biserica de gheaţă, a admirat elicopterul folosit de Berghill pentru heliski, a dat o tură pe la Cabana Paltinu, unde l-a hrănit pe Boris, cel mai celebru cîine din Făgăraş, după care a luat-o la vale împreună cu iubita sa. Amîndoi cu plăcile.
EPISODUL DOI. Valii Bâlii era, potrivit celor de la Salvamont Sibiu, cel mai ferit loc de avalanşe. Cu condiţia să nu părăseşti firul văii. “Am coborât fără probleme pînă aproape de pilonul 3. Eram într-o zonă plată, chiar pe Transfăgărăşan. Eram la vreo 30 de metri în faţa prietenei mele cînd am auzit în spate un sunet puternic, ca un sunet. M-am întors repede şi am văzut zăpada cum porneşte la vale. Prietena mea tocmai se dăduse jos de pe placă. Şi-a dat seama că poate fi prinsă de avalanşă. A luat-o la fugă imediat cu placa în mână. După cîţiva metri a aruncat-o ca să ajungă mai repede lîngă mine. Am scăpat ca prin minune. Nu mai puteam de emoţii. Eram atît de speriat încît abia mai puteam să stau în picioare. În aceeaşi zi, am scăpat de două ori de moarte”, şi-a amintit Rusiczki aventurile prin care a trecut în week-end. Ca să scape de avalanşe a decis să coboare pe picioare pînă la Bâlea Cascadă. Şi-a luat prietena de mînă şi au pornit uşor pe Transfăgărăşan. “Nici acolo nu am scăpat de pericole. Tremuram amîndoi. Cred că eram încă în stare de şoc. Ne temeam să nu cadă stînci peste şosea”. Au ajuns jos după vreo două ore în care nu şi-au dorit altceva decît să scape vii de pe munte. Sperietura le-a fost atît de mare încât în zilele următoare au evitat să mai urce în Făgăraş, preferînd să viziteze Sibiul şi Sighişoara.

Monday, April 14, 2008

Caravana cicloturistica Paris - Beijing traverseaza Romania pe un traseu de 621 km

O caravană formată din 102 cicloturişti francezi şi străini, plecată în 16 martie de la Paris şi care va ajunge în 3 august la Beijing, traversează România în această săptămână, pe un traseu cu o lungime de 621 kilometri, prin Turnu-Severin - Craiova - Bucureşti - Slobozia - Brăila - Albota de Jos. Cicliştii amatori au vârste cuprinse între 19 şi 75 de ani şi vor parcurge un traseu de peste 12.000 km, trecând prin Franţa, Germania, Austria, Ungaria, Serbia, România, Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Kazahstan, Kîrgîstan şi China. Participanţii la caravană sunt în majoritate francezi (80), ceilalţi 21 provenind din Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Belgia, Luxemburg, Germania, Elveţia, Austria, Rusia şi China. Două şcoli de cicloturism din Franţa, Firminy şi Saint Bonnet le Chateau, participante la eveniment, au propus municipalităţii din Piatra Neamţ un proiect complementar, prin care un grup de ciclişti români vor parcurge câţiva kilometri împreună cu caravana franceză, pe traseul Bucureşti - Poiana Pinului - Piatra Neamţ. Proiectul, intitulat "Obiectiv România", cuprinde şi "o latură pedagogică, prin stabilirea de contacte între şcolile din Piatra Neamţ şi cele din Franţa şi una culturală, prin promovarea tradiţiilor şi specificului românesc", au anunţat iniţiatorii. Caravana de cicloturişti a intrat, joi, în România şi va părăsi ţara, vineri, continuându-şi traseul prin Republica Moldova. Directorul tehnic al Federaţiei Franceze de Cicloturism, Jean-Michel Richefort, a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă obiectivele caravanei Paris - Beijing. "Chiar dacă nu suntem federaţie olimpică, ne-am gândit să marcăm prin această acţiune evenimentul care va începe în luna august la Beijing, Jocurile Olimpice. Iniţial ne-am propus să găsim 30 de voluntari dispuşi să ia startul, dar ne-am trezit apoi cu peste 450 de cereri. Prin acţiunea noastră vrem să demonstrăm că sportul nu înseamnă numai bani, dopaj şi vedete, ci şi nişte oameni simpli, dispuşi să facă orice pentru a-şi îndeplini visul. Obiectivul nostru este să ajungem la Beijing toţi cei 102 care am luat startul", a precizat oficialul FFC. Întrebat dacă evenimentele din ultima vreme provocate de situaţia din Tibet a afectat în vreun fel caravana, reprezentantul FFC a răspuns: "Federaţia Franceză de Cicloturism este o asociaţie în cadrul căreia nu se vorbeşte despre politică sau religie, aşa că ceea ce se întâmplă în Tibet nu ne poate împiedica să ne continuăm expediţia". FFC este înfiinţată în 1923, fiind una dintre cele mai importante federaţii neolimpice din Franţa, cu 3.200 de cluburi afiliate şi peste 121.000 de sportivi legitimaţi.

Ullrich a plãtit o amendã pentru a se renunta la procedura împotriva lui

Fosta vedetă a ciclismului german, Jan Ullrich, a plătit o amendă cifrată între 100.000 şi un milion de euro pentru a se renunţa la procedura pentru escrocherie al cărei obiect era din iulie 2006, a anunţat, azi, Parchetul din Bonn. "Parchetul din Bonn, cu acordul celei de-a 7-a camere de acuzare din Bonn, a decis să renunţe la procedura legată de Jan Ullrich privind suspiciuni de escrocherie, în virtutea paragrafului 153 şi al Codului Penal german", se arată într-un comunicat al Parchetului, în care nu se precizează valoarea amenzii, despre care se spune doar că este "de şase cifre". Ullrich şi-a arătat, pe site-ul său oficial, satisfacţia în legătură cu renunţarea la procedura pentru escrocherie. "Plata acestei amenzi nu reprezintă o recunoaştere a vinei. Permite ca familia mea să fie eliberată de presinile legate de această procedură. Nu am înşelat pe nimeni ne-a lungul carierei mele şi nu am adus prejudicii nimănui. Am fost întotdeauna un sportiv corect, rezultatele mele sunt rezultatul muncii şi al pasiunii mele pentru ciclism", a afirmat Jan Ullrich. Câştigătorul din 1997 al Turului Franţei, concediat de echipa T-Mobile în iulie 2006 pentru implicarea în cazul Puerto, făcea obiectul unei plângeri pentru escrocherie în detrimentul angajatorului său. Legislaţia germană nu prevede delictul de dopaj. În virtutea acordului cu Parchetul din Bonn, Ullrich, care s-a retras din activitate în februarie 2007, nu este considerat vinovat de escrocherie sau de dopaj. Fostul lider al echipei T-Mobile neagă în continuare că ar fi recurs la dopaj. În aprilie 2007, justiţia germană a anunţat că în cabinetul de la Madrid al doctorului Eufemiano Fuentes au fost găsite pungi de sânge, atribuite lui Ullrich după analiza ADN-ului. Fostul rutier în vârstă de 32 de ani mai este implicat în două proceduri judiciare. Tribunalul din Hamburg analizează în prezent o plângere a lui Ullrich împotriva expertului german în lupta antidoping, Werner Franke, care susţine că fostul rutier i-a plătit 25.000 de euro lui Fuentes în 2004. Parchetul din Hamburg a anunţat, la sfârşitul anului 2007, că îl va audia pe Eufemiano Fuentes ca martor. O altă procedură în curs este legată de clinica universitară din Freiburg, suspectată că s-ar afla în centrul operaţiunilor de dopaj în favoarea rutierilor echipei Telekom devenită T-Mobile în 2004. Jan Ullrich face şi obiectul unei proceduri disciplinare a Swiss Cycling, federaţia de ciclism la care a fost afiliat până în 2006.

Vremea la munte

Marti
Vremea se va raci, iar cerul va fi mai mult noros. Temporar va ploua, indeosebi in cursul zilei, in Carpatii Meridionali si Orientali, unde cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp si izolat 45...50 l/mp. La altitudini de peste 1500 m precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare. In restul zonei montane precipitatiile se vor semnala pe arii mai restranse. Vantul va avea unele intensificari.

Miercuri
Cerul se va mentine mai mult noros si pe arii relativ extinse va ploua. La altitudini de peste 1500 m precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare. Vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari. Valorile termice nu vor avea variatii importante fata de cele din intervalul precedent.

Joi
In prima parte a intervalului cerul va fi mai mult noros in Carpatii Orientali, unde local vor cadea precipitatii mixte. In restul zonei montane innorarile vor fi temporare si va ploua pe arii restranse. Vantul va sufla moderat, cu unele intensificari. Temperatura aerului va fi in crestere usoara.

Smaranda Munteanu, locul 21 la Mammoth Mountain

Romanca Smaranda Munteanu a avut o saptamana plina, ea partipand la concursul de la Mammoth Mountain. Joi, ea nu a mai luat startul in mansa a doua, pentru ca vineri sa termine pe locul 25 (50 p FIS), fiind intrecuta cu 5 secunde si 70 de sutimi de catre canadianca Megan Ryley, castigatoarea cursei. Sambata, in proba de Super G, schioarea din Brasov stabilita de cativa ani in SUA, s-a clasat pe locul 21 (61 p FIS), la doua secunde si 69 de sutimi in spatele americancei Keely Kelleher, castigatoarea cursei. Ieri, tot la Super G, Smaranda a terminat pe locul 24 (82 p FIS), fiind intrecuta de catre americanca Kirsten Cooper cu 4 secunde si 20 de sutimi.

Valea Balii - VIDEO!!!

Avertizare cod galben

Interval de validitate: 15 Aprilie, orele 00 - 22
Fenomene: Precipitatii insemnate cantitativ
Regiuni afectate: Suceava, Neamt, Harghita, Bacau, Covasna, Brasov, Vrancea, Buzsu, Prahova, Dambovita, Arges, Ilfov, jumatatea de nord a judetului Valcea si municipiul Bucuresti

In intervalul mentionat, in zona deluroasa a Munteniei si a Moldovei, precum si in zona Carpatilor Meridionali si Orientali va ploua. Se vor cumula cantitati de apa intre 25 si 45 l/mp, iar izolat, mai ales la munte, si 50...60 l/mp in 24 de ore. In municipiul Bucuresti si in imprejurimi, indeosebi in a doua parte a noptii de luni spre marti si in prima parte a zilei de marti, se vor totaliza in jur de 25 - 30 l/mp. In Carpatii Orientali si Meridionali, la altitudini de peste 1500 m, precipitatiile vor fi si sub forma de ninsoare.

Lilla Petroczki este nemultumita

Romanca Lilla Petroczki a participat la sfarsitul saptamanii trecute la concursul de schi alpin desfasurat la Narvik - Norvegia. Joi, in proba de Slalom Special, ea a abandonat in mansa a doua. Vineri, la Slalom Urias, Lilla a abandonat in mansa intai, in vreme ce sambata, tot la Slalom Urias, intr-o cursa contand pentru Campionatul National de Juniori al Norvegia, ea a abandonat in mansa a doua. Ieri, la Slalom Special, Petroczki s-a clasat pe locul 18 (56 p FIS), fiind intrecuta cu 6 secunde si 18 sutimi de catre reprezentanta gazdelor, Nina Loeseth, castigatoarea cursei. Loeseth a participat in acest sezon la probele tehnice din cadrul Cupei Mondiale.

Fara ninsoare in urmatoarele doua zile

Potrivit prognozei pentru statiunile din zona montana, in urmatoarele doua zile nu se vor inregistra precipitatii sub forma de ninsoare. Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat ca cel mai frig va fi diseara, la Vatra Dornei, acolo unde se vor inregistra -4 grade Celsius.

Free-style la Balea Lac