Tuesday, September 30, 2008

Peste 40 de ofertanti turistici, la Bursa Nationalã de Turism - Munte, Rural, Afaceri, Litoral

Peste 40 de furnizori de servicii turistice si-au prezentat, azi, oferta pentru sãrbãtorile de iarnã în cadrul Bursei Nationale de Turism - Munte, Rural, Afaceri, Litoral, care a fost organizatã în Poiana Brasov.
Manifestarea a fost organizatã de Bursa Nationalã de Turism pentru Crãciun si Revelion, Federatia Patronatelor din Turismul Românesc, în colaborare cu Asociatia de Turism Poiana Brasov si Asociatia Nationalã pentru Turism Rural, Ecologic si Cultural.
Bursa Nationalã de Turism a fost organizatã pentru specialistii din domeniul turismului, având ca scop analiza sezonului 2008, precum si contractarea locurilor si negocierea tarifelor pentru Crãciun si Revelion si pentru anul 2009. La bursã, au fost prezenti 42 de ofertanti turistici, reprezentanti ai structurilor de primire turisticã, precum si agentii de turism si tour-operatorii interesati sã încheie contracte pentru 2008-2009.
Potrivit ministrului secretar de stat Lucia Morariu, preturile în general au rãmas constante fatã de anul trecut, înregistrându-se, în anumite cazuri, cresteri de cinci - zece la sutã. Desi preturile din statiunile românesti sunt la mare concurentã cu cele din strãinãtate, uneori chiar mai mari, Morariu spune cã preturile sunt corecte, având nivelul atât de ridicat deoarece existã cerere foarte mare.
"Preturile aplicate în turism sunt în functie de cerere si sunt corecte. Atâta timp cât Poiana Brasov, de exemplu, este totdeauna plinã, chiar dacã preturile sunt asa cum sunt, înseamnã cã existã cerere si, prin urmare, pretul este corect. În momentul în care turistii nu vor mai veni, atunci si preturile vor scãdea", a spus Morariu, azi, într-o conferintã.
Desi preturile sunt extrem de ridicate, Morariu a recunoscut cã nivelul serviciilor este deficitar, cauza principalã fiind lipsa fortei de muncã specializatã care preferã sã lucreze în strãinãtate, tot în turism, pentru salarii mult mai mari.
"Sectorul turismului, alãturi de cel al constructiilor, a fost cel mai afectat din cauza crizei de profesionisti care au plecat sã munceascã în strãinãtate. De asemenea, infrastructura afecteazã foarte mult turismul. Fãrã o infrastructurã solidã nu putem vorbi de cresterea turismului", a adãugat Morariu.
Potrivit sursei citate, 85% din turisti sunt români, iar în ceea ce priveste sãrbãtorile de Crãciun si Revelion românii preferã sã le petreacã mai degrabã în tarã decât în strãinãtate.
"Sãrbãtorile si Revelionul în tarã sunt altfel decât în strãinãtate. Dacã la strãini la ora 0.00 se bea sampanie si se încheie petrecerea, la noi abia atunci începe. Iar preturile, per total, au stagnat sau au crescut cu aproxiamtiv sapte la sutã fatã de anii trecuti, când cresterea a fost de 20- 25%", a precizat Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Românesc.
Lucia Morariu a declarat cã pentru promovarea turismului România are la dispozitie 150 de milioane de euro din fonduri europene, dintre care 55 de milioane euro sunt destiante asociatiilor turistice si administratiilor locale. Proiectele pentru accesarea acestor fonduri administratiile locale trebuie sã prezinte proiecte de promovare a turismului pânã pe data de 16 ianuarie 2009, la Ministerului pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale. Alte 20 de milioane de euro vor fi folosite pentru înfiintare de centre de inforamre turisticã, iar 75 de milioane sunt destiante contructiei brandului României si apoi a promovãrii acestuia.

VREMEA LA MUNTE

Miercuri
Vremea va continua sa se incalzeasca usor. Cerul va fi variabil, cu innorari in nordul Carpatilor Orientali, unde izolat, in cursul zilei, va ploua slab. Vantul va sufla slab si moderat, iar in zona inalta va prezenta intensificari.

Joi
In cursul zilei cerul va fi variabil, cu unele innorari in Carpatii Occidentali, unde izolat va ploua slab. Noaptea cerul va deveni mai mult noros si va ploua local in Carpatii Meridionali si pe arii restranse in restul zonei montane. Ploile vor avea si caracter de aversa si vor fi insotite de descarcari electrice. Vantul va sufla slab pana la moderat, cu unele intensificari in zona inalta. Temperatura aerului va continua sa creasca usor.

Vineri
Cerul va fi temporar noros si va ploua local. Ploile vor avea si caracter de aversa, vor fi insotite de descarcari electrice si de unele intensificari ale vantului. Temperatura aerului nu va avea variatii semnificative.

Sezonul de schi începe în noiembrie

După o toamnă blândă, vine o iarnă grea, cu precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Meteorologii ne asigură că vom avea parte de un Crăciun perfect, cu zăpadă din belşug.

După cum spun meteorologii, sezonul de schi va începe încă din luna noiembrie, atunci când la munte vor fi ninsori şi viscole, fenomene specifice iernii.

OCTOMBRIE. Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale, exceptând regiunile sud-estice unde pot fi mai mari decât mediile multianuale. În intervalele calde, temperaturile maxime pot depăşi 25 de grade Celsius mai ales în sudul ţării. În zonele nordice şi centrale în intervalele reci, temperaturile minime pot coborî sub limita de îngheţ, favorizând producerea brumelor şi a îngheţului la sol. Cantităţile de precipitaţii acumulate pe parcursul lunii pot depăşi valorile normale în cea mai mare parte a ţării.

NOIEMBRIE. Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale. În intervalele calde, temperaturile maxime pot să depăşească 20 de grade Celsius în jumătatea sudică a ţării. În zonele nordice şi centrale în intervalele reci, temperaturile minime pot coborî sub -5 grade Celsius. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, iar pe areale din vestul, nordul şi centrul ţării vor fi mai mari decât normele climatologice. Trecător, se pot produce fenomenele specifice iernii mai ales în zonele montane.

DECEMBRIE. Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale în majoritatea regiunilor. În intervalele calde, temperaturile maxime pot depăşi 15 grade Celsius. În nopţile cele mai reci, temperaturile minime pot coborî sub -10 grade Celsius. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, iar pe areale din jumătatea nordică vor prezenta tendinţa de excedent. Precipitaţiile vor fi mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Sunday, September 28, 2008

Traficul rutier de pe DN1 a fost devitat pe DN1A

Traficul rutier de pe DN1 a fost deviat azi pe DN1A din cauza unui ambuteiaj produs în localitatea Predeal. "În judetul Brasov s-a produs un ambuteiaj rutier în Predeal, la intersectia DN1 cu DN73A Râsnov - Predeal. Cauza este numãrul foarte mare de autovehicule care se îndreaptã dinspre Bran, unde are loc sãrbãtoarea "Rãvãsitul Oilor", cãtre Valea Prahovei', precizeazã IGPR.
Potrivit sursei citate, Serviciul Politiei Rutiere Brasov a luat mãsura devierii circulatiei de pe DN1, de la iesirea din municipiul Brasov, pe DN1A Sãcele - Cheia - Ploiesti.
De asemenea, IGPR mai mentioneazã cã pe DN73 în zona Bran se circulã cu foarte mare dificultate.

VREMEA LA MUNTE

Luni
Cerul va fi variabil, cu unele innorari in cursul zilei, insa numai izolat va fi posibil sa ploua slab in zona Carpatilor Orientali. Vantul va sufla in general slab. Temperatura aerului va creste usor fata de intervalul precedent. Dimineata si noaptea, pe vai si in depresiuni, pe arii restranse se va semnala ceata.

Marti
Vremea va continua sa sa incalzeasca usor si va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil, cu unele innorari si doar izolat vor fi conditii sa ploua slab, indeosebi in nordul Carpatilor Orientali, noaptea. Vantul va sufla slab pana la moderat. Noaptea si dimineata, pe vai si in depresiuni vor fi conditii de ceata.

Miercuri
Vremea se va mentine in general frumoasa. Cerul va prezenta unele innorari si indeosebi in Muntii Apuseni si nordul Carpatilor Orientali pe arii restranse va ploua slab. Vantul va sufla slab pana la moderat, cu unele intensificari in zona inalta. Temperatura aerului va continua sa creasca usor.

Trafic îngreunat în zona Rucãr-Bran, din cauza numãrului mare de turisti veniti la "Rãvãsitul oilor"

Circulatia se desfãsoarã cu dificultate, azi dupã-amiazã, în zona Rucãr-Bran, din cauza numãrului mare de turisti care au venit la sãrbãtoarea "Rãvãsitul Oilor", potrivit Centrului Infotrafic al Politiei Române.
Traficul se desfãsoarã cu dificultate deoarece drumul din zonã are câte o singurã bandã pe sens si multi turisti îsi parcheazã masinile pe trotuare sau pe marginea carosabilului, deoarece nu existã parcãri amenajate.
Coloana de masini se întinde de la Moeciu de Sus la Bran, pe aproape 10 kilometri.
Potrivit Centrului Infotrafic, în zonã existã agenti de politie care încearcã sã fluidizeze circulatia.
"Rãvãsitul oilor" este o sãrbãtoare anualã desfãsuratã în localitãtile de pe culoarul Rucãr-Bran, marcând coborârea turmelor de la munte si împãrtirea cotei de brânzã cãtre proprietarii oilor.
În acest an, ANTREC si Primãria Bran includ din nou aceastã sãrbãtoare în cadrul Festivalului Brânzei si al Pastramei, pentru a valorifica din punct de vedere turistic evenimentul. Turistii au ocazia sã guste din produsele traditionale, din preparatele din carne de oaie si din must.

Tabara de pregatire pentru jandarmii montani

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara organizează în perioada 29-30 septembrie 2008, la sediul Parcului Naţional Retezat, din satul Nucşoara, comuna Sălaşul de Sus, o tabără de pregătire la care participă jandarmii din cele nouă posturi montane şi balneoclimaterice din judeţul Hunedoara.
Organizarea convocării urmăreşte perfecţionarea cunoştinţelor teoretice şi practice ale jandarmilor montani pentru desfăşurarea în condiţii optime a misiunilor, realizarea coeziunii grupului şi stabilizarea principiilor de lucru în cadrul echipelor formate din jandarmi din mai multe posturi montane sau din jandarmi şi reprezentanţii altor instituţii.


Programul:
Luni, 29.09.2008, începând cu ora 09.00, jandarmii montani hunedoareni vor participa la un concurs de orientare sportivă, dar şi la o acţiune de ecologizare pe traseele montane din masivul Retezat în zona cabana Cârnic – cabana Pietrele.
Începând cu ora 13.30, jandarmii montani alături de membrii Formaţiunii Salvamont Hunedoara şi un echipaj SMURD, vor desfăşura un exerciţiu de salvare a unei persoane accidentate în zona viaductului de la Nucşoara.

Marţi, 30.09.2008, începând cu ora 09.00, în apropierea sediului Postului de Jandarmi Râu de Mori se va desfăşura un exerciţiu de intervenţie pentru aplanarea unui scandal produs la un local de alimentaţie publică.

De asemenea, pe parcursul celor două zile, jandarmilor montani le vor fi prezentate diverse teme de pregătire şi vor avea mai multe întâlniri cu reprezentanţii unor instituţii cu care cooperează pe timpul îndeplinirii misiunilor (Administraţia Parcului Naţional Retezat, Direcţia Silvică Deva, Serviciul Public Salvamont Hunedoara, IPJ Hunedoara, administraţia locală).

În cele două zile în care se va desfăşura convocarea, jandarmii montani îşi vor desfăşura activităţile în zona nordică a masivului Retezat, corespunzătoare comunelor Sălaşul de Sus şi Râu de Mori, în care funcţioneză de peste doi ani Posturile de Jandarmi Montane Nucşoara şi Râu de Mori.

Precedetele convocări de pregătire ale jandarmilor montani hunedoreni s-au desfăşurat în masivul Parâng, în toamna anului 2007 şi în zona Grădiştea de Munte, în primăvara anului 2008. Organizarea covocărilor de pregătire premergător sezoanelor de vară şi de iarnă la care participă jandarmii montani hunedoareni a devenit astfel o tradiţie.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara deţine o pondere însemnată din posturile şi secţiile de jandarmi montane şi balneoclimaterice existente la nivelul Jandarmeriei Române, în acest moment la nivelul judeţului hunedoara existând nouă posturi de jandarmi.

Romani in lume

Lilla Petroczki este la Pitzal - Austria incepand din aceasta dimineata. Edit Miklos este tot in Austria, acolo unde face antrenamente de ordin fizic. Bogdan Olaru a plecat si el in Camp-ul organizat de Federatia Internationala de Schi. Alexandru Barbu a fost in Italia, a facut testele fizice si s-a intors acasa. Florentin Nicolae este in continuare in Statele Unite ale Americii.

Telecabinele din Busteni si Sinaia functioneazã azi, dupã ce cu o zi în urmã au fost oprite

Telecabinele din statiunile Busteni si Sinaia functioneazã, azi, dupã programul normal, telecabina din Busteni fiind pornitã cu douã ore întârziere din cauza chiciurii de pe cabluri, dupã ce cu o zi în urmã cele douã instalatii de transport au fost oprite ca urmare a vântului puternic. Telecabina din statiunea Busteni, care ieri nu a functionat deloc din cauza vântului puternic si a chiciurii formate pe cabluri, a fost pornitã azi dimineatã la ora 10.30, cu douã ore întârziere fatã de ora la care începe programul normal. Seful zonal de la telecabina Busteni, Gabriel Panac, a declarat cã întârzierea a fost cauzatã de faptul cã, pentru a putea porni în sigurantã telecabina, administratia acestei instalatii de transport a trebuit sã curete mai întâi chiciura formatã pe cabluri. Azi, în jurul orelor prânzului, aproximativ 30 - 40 de turisti asteptau sã fie preluati de cabinele acestei instalatii care face legãtura între statiunea Busteni si platoul Bucegi, numãrul turistilor fiind considerabil mai mic fatã de acum câteva sãptãmâni, când doritorii au fost nevoiti sã astepte zeci de minute pentru a putea urca pe munte cu telecabina. Telecabina din Sinaia, care, de asemenea, a fost opritã azi din cauza vântului care a suflat cu 20 de metri pe secundã, functioneazã azi dupã programul normal. Conform sefului zonal al telecabinei Sinaia, Liviu Aldea, numãrul turistilor care urcã din Sinaia cãtre Cota 1 400 sau spre Cota 2 000 este mic, fiind utilizatã doar 30 la sutã din capacitatea de transport a telecabinei. Patru turisti au fost recuperati de salvamontistii din Busteni, în noaptea de sâmbãtã spre duminicã, dupã ce au stat blocati timp de aproximativ sapte ore pe o creastã din Bucegi, la peste 2.200 de metri altitudine, în conditiile în care viscolea puternic. Potrivit lui Gheorghe Haiduc, seful Serviciului Salvamont Busteni, cei patru turisti, care nu erau echipati corespunzãtor, au rãmas blocati într-o zonã foarte periculoasã, abruptã si plinã de gheatã, care este recomandatã doar alpinistilor. Conform acestuia, doi dintre turisti au fost coborâti de pe Valea Bucsoiului la baza muntelui, iar ceilalti doi au fost transportati la Cabana Omu si vor fi adusi la Busteni în cursul zilei de azi cu telecabina. Salvamontistii îi avertizeazã pe turistii aflati la acest sfârsit de sãptãmânã pe Valea Prahovei sã nu se aventureze pe traseele din Bucegi, în conditiile în care meteorologii anuntã lapovitã si ninsoare la altitudini mari.

Patru turisti au rãmas blocati timp de sapte ore pe o creastã din Muntii Bucegi, în viscol puternic

Patru turisti au fost recuperati de salvamontistii din Busteni, în noaptea de sâmbãtã spre duminicã, dupã ce au stat blocati timp de aproximativ sapte ore pe o creastã din Valea Bucsoiului din Bucegi, la peste 2.200 de metri altitudine, în conditiile în care viscolea puternic.
Potrivit lui Gheorghe Haiduc, seful Serviciului Salvamont Busteni, cei patru turisti au rãmas blocati într-o zonã foarte periculoasã, abruptã si plinã de gheatã, care este recomandatã doar alpinistilor. "Cei patru turisti au dat dovadã de multã imprudentã si teribilism. Ei au rãmas blocati într-o zonã foarte periculoasã, abruptã si plinã de gheatã, un perimetru de alpinism. Valea Bucsoiului e o vale alpinã, iar acolo numai alpinistilor le este recomandat. Este vânt puternic, e ploaie si ninsoare mare, iar pe traseu este gheatã. Din cauza faptului cã au stat aproape sapte ore în viscol, turistii au hipotermie. A fost o aventurã si o mare imprudentã din partea lor sã plece pe munte neechipati corespunzãtor", a declarat Haiduc.
Potrivit acestuia, doi dintre turisti au fost coborâti de pe Valea Bucsoiului la baza muntelui, iar ceilalti doi au fost transportati la Cabana Omu si vor fi adusi la Busteni în cursul zilei de azi cu telecabina, dacã vremea va permite functionarea acesteia. Haiduc a mai spus cã interventia salvamontistilor a fost foarte dificilã si s-a desfãsurat cu douã echipe distincte, grupati doi câte doi, în locuri diferite din Valea Bucsoiului.
Salvamontistii îi avertizeazã pe turistii aflati la acest sfârsit de sãptãmânã pe Valea Prahovei sã nu se aventureze pe traseele din Bucegi, în conditiile în care meteorologii anuntã lapovitã si ninsoare la altitudini mari.
Telecabinele din Sinaia ºi Buºteni au fost oprite, sâmbãtã, din cauza vântului puternic, care a fãcut imposibilã funcþionarea în siguranþã a acestor tipuri de instalaþii de transport pe cablu.

Saturday, September 27, 2008

VREMEA LA MUNTE

Duminica
Vremea va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil, cu unele innorari mai ales in Carpatii Meridionali, unde numai izolat si trecator vor fi conditii sa ploua slab. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului va fi in crestere usoara, mai ales la valorile diurne. Izolat, pe vai va fi ceata.

Luni
Cerul va fi variabil, iar vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului nu va avea variatii semnificative. Izolat, pe vai se va semnala ceata.

Marti
Vremea se va mentine in general frumoasa. Cerul va fi variabil, cu unele innorari. Vantul va sufla slab pana la moderat. Valorile termice vor fi usor mai mari decat cele din intervalul anterior. Izolat, pe vai, vor mai fi conditii de ceata.

Alpinistii elvetieni care l-au salvat pe Horia Colibãsanu din Himalaya, premiati pentru curaj

Cei doi alpinisti elvetieni care l-au salvat, în luna mai, pe românul Horia Colibãsanu, aflat în dificultate în Muntii Himalaya, au primit premiul pentru curaj oferit de revista germanã Beobachter. Alpinistii Ueli Steck si Simon Anthamatten au primit premiul pentru curaj - Prix Courage - în valoare de 25.000 de franci elvetieni, echivalentul a 22.950 de dolari, pentru eforturile fãcute pentru a salva doi alpinisti aflati în dificultate, în mai, pe vârfurile Annapurna din Nepal. Juriul care a acordat premiul a subliniat curajul exceptional al celor doi elvetieni, "care nu au ezitat sã îsi punã vietile în pericol pentru a salva alte vieti". Alpinistii care au avut nevoie de ajutor sunt timisoreanul Horia Colibãsanu si spaniolul Inaki Ochoa, care au încercat sã cucereascã vârful Annapurna, din Muntii Himalaya. Spaniolul, în vârstã de 40 de ani, a decedat din cauza "unei grave leziuni cerebrale si a unui edem cerebral", iar românul a ajuns în stare gravã la spital, dar a supravietuit. Familia spaniolului nu a cerut repatrierea trupului neînsufletit, respectând astfel dorinta sportivului care avea în palmares 12 vârfuri de peste 8.000 m cucerite. Ochoa a cerut familiei sale, asa cum se obisnuieste în cercul alpinistilor, ca în cazul în care va pãti ceva în timp ce încearcã sã escaladeze cele 14 vârfuri de peste 8.000 m din Himalaya, sã nu îi fie repatriat cadavrul. Problemele de sãnãtate ale alpinistului spaniol au început la aproximativ 7.400 m altitudine, când Inaki Ochoa a vomitat si a intrat într-o stare de semiinconstientã. Spaniolul nu a mai putut merge si a fost îngrijit de românul Horia Colibãsanu, singurul care îl însotea si care l-a mentinut hidratat timp de trei zile, scria presa în mai. Abia dupã trei zile, la cei doi alpinisti a ajuns, cu medicamente, elvetianul Ueli Steck. Colibãsanu a fost obligat sã coboare din tabãra 4, pentru cã si el acuza probleme de sãnãtate din cauza rãmânerii îndelungate la peste 7.000 m, unde aerul este rarefiat. Spaniolul a decedat în ciuda eforturilor de resuscitare depuse de alpinistul elvetian, singurul care se mai afla alãturi de Ochoa în acele momente. Componentii grupului international care au încercat sã-l salveze pe alpinistul spaniol Inaki Ochoa de Olza au fost nominalizati si la premiul Printul de Asturia, categoria sport. Distinctia a fost câstigatã însã de tenismanul spaniol Rafael Nadal, numãrul unu mondial. Alpinistul român a primit însã medalia de aur "Meritul Sportiv" din partea autoritãtilor spaniole ale provinciei Navarra pentru sprijinul acordat spaniolului Inaki Ochoa. Timisoreanul Horia Colibãsanu intentiona sã realizeze o nouã premierã româneascã, prin atingerea vârful Annapurna. Horia Colibãsanu este de profesie medic stomatolog si pânã acum a reusit sã urce pe alte trei vârfuri de peste opt mii de metri, iar vârful Annapurna ar fi fost cel de-al patrulea.

"Rãvãsitul oilor", la Bran

Festivalul Brânzei si al Pastramei "Rãvãsitul oilor", editia a IV-a, se desfãsoarã azi si maine la Bran, unde este asteptat si presedintele Traian Bãsescu. Din cauza numãrului mare de turisti care doresc sã ajungã la acest eveniment, circulatia rutierã pe DN 73 între Râsnov si Bran se desfãsoarã cu dificultate. La Bran, organizatorii manifestãrii - Primãria si Consiliul Local, Asociatia Nationalã pentru Turismul Rural Ecologic si Cultural filiala Brasov si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale - au pregãtit un program pentru toate gusturile. Azi va fi organizatã o expozitie gastronomicã cu o varietate de sortimente de brânzã si pastramã de oaie, care pot fi achizitionate la preturi acceptabile, iar spre searã va avea loc serbarea câmpeneascã "Rãvãsitul oilor". Ziua de maine este dedicatã în mare parte expozitiilor de animale în aer liber, în cadrul cãreia vor fi prezentate mai multe rase de ovine si vor avea loc schimburi de berbeci pentru prãsilã. O altã expozitie este cea a câinilor ciobãnesti. Cele mai frumoase exemplare de ovine si de câini vor fi premiate. Premii vor primi si gurmanzii cãrora li s-a pregãtit o degustare de sortimente de brânzã si pastramã. Festivalul Brânzei si al Pastramei se va încheia cu o serbare câmpeneascã. Coborârea oilor de la munte sau "Rãvãsitul oilor" are loc la sfârsitul lunii septembrie si marcheazã încheierea anului pastoral. Este o traditie secularã care se încheie cu degustarea produselor preparate din laptele si carnea ovinelor si include, totodatã, si împãrtirea produselor proprietarilor de cãtre pãstori. Obiceiul rãvãsitului vine în completarea obiceiului "Mãsuratului laptelui", care are loc primãvara. Atunci fiecare proprietar de oi aflã câtã brânzã i se cuvine toamna.

Telecabinele din Sinaia si Busteni, oprite din cauza vântului

Telecabinele din Sinaia si Busteni sunt oprite, azi, din cauza vântului care bate cu putere si face imposibilã functionarea în sigurantã a acestor tipuri de instalatii de transport pe cablu. Vântul suflã cu 20 de metri pe secundã, instalatiile putând fi pornite în sigurantã doar atunci când viteza vântului nu depãseste 15 metri pe secundã. Astfel, telecabina din Sinaia nu functioneazã nici pe tronsonul Sinaia - Cota 1400 si nici pe tronsonul Cota 1400 - Cota 2000 din cauza vântului care suflã cu viteza de 20 de metri pe secundã, a declarat Liviu Aldea, sef zonal la Telecabina Sinaia.
În statiunea Busteni, situatia instalatiei de transport pe cablu este aceeasi: telecabina care merge pânã în zona Babele nu a fost pornitã sâmbãtã din cauza vântului puternic, care bate cu o vitezã de peste 20 de metri pe secundã, dar si a chiciurii care s-a format pe cablurile instalatiei, a declarat Gabriel Panac, sef zonal la Telecabina Busteni. El a adãugat cã pe parcursul zilei de azi instalatia nici nu va fi pornitã, având în vedere conditiile meteo si faptul cã si sus pe munte vântul bate cu putere. Pe platoul Bucegi se înregistreaza precipitatii sub formã de lapovitã, iar termometrele arãtau temperaturi negative, de minus trei grade Celsius.

Friday, September 26, 2008

REVELION LA MOSCOVA

După ce au cucerit Cupa UEFA cu Zenit St. Petersburg, au găzduit finala Ligii Campionilor şi au făcut senzaţie la Campionatul European, ruşii mai pregătesc o lovitură de senzaţie în lumea sporturilor.

Gazda Jocurilor Olimpice din 2014, Rusia se află în plină campanie de mediatizare a sporturilor de iarnă. Federaţia Internaţională de Schi a luat decizia ca, la data de 2 ianuarie 2009, Moscova să fie gazda unei etape de Cupă Mondială, care va cuprinde un slalom paralel la care vor participa cele mai mari nume din lumea schiului alpin la această oră: americanul Bode Miller, deţinătorul Globului de Cristal, elveţianul Didier Cuche, norvegianul Aksel Svindal şi austriacul Hermann Maier. Alături de ei se vor afla schiorii care vor ocupa primele zece poziţii în cadrul Cupei Mondiale după etapa de Slalom, ce va fi găzduită la 14 decembrie de staţiunea franceză Val d’Isere. Pentru prima oară în istoria schiului alpin, concursul va avea loc pe o trambulină special concepută de un inginer rus pentru acest eveniment. Rampa va avea înălţimea de 55 de metri, lungimea de 150 de metri şi lăţimea de 33 de metri, construcţia fiind una uriaşă. Acest lucru va permite celor 30.000 de spectatori care vor lua parte la eveniment să urmărească evoluţia schiorilor în cele mai bune condiţii. Acestora li se vor adăuga cei mai buni schiori ruşi ai momentului, Alexander Khoroshilov şi Stepan Zuev.

Evenimentul în sine nu va însemna doar proba de Slalom Special. Toţi invitaţii sunt obligaţi să ajungă la Moscova la data de 31 decembrie pentru a lua parte la petrecerea de Revelion. Schiorii, reprezentaţii Federaţiei Internaţionale de Schi şi organizatorii vor celebra trecerea în anul nou chiar lângă pârtia de schi care va fi amenajată lângă Universitatea de Stat.

Mars demonstrativ al biciclistilor

Zeci de biciclisti din Alba Iulia au participat, azi, la un mars demonstrativ pe principalele strãzi din municipiu, pentru a atrage atentia asupra necesitãtii de a fi construitã o infrastructurã specialã pentru biciclete.
Organizat în fiecare ultimã zi de vineri a lunii, marsul, care se vrea a fi un semnal de atentie, a ajuns la cea de a V-a editie. Actiunea face parte dintr-o campanie de informare si constientizare a populatiei privind avantajele miscãrii pe bicicletã pentru sãnãtate, precum si cu scopul de a dezbate, împreunã cu administratia localã, proiecte de realizare a pistelor si rasteluri pentru biciclisti.
Biciclistii participanti la mars au afisat mesaje precum "sanse egale pentru pietoni, biciclisti si automobiliati", "Alternative de transport ecologic în municipiul Alba Iulia" si "Practicarea în sigurantã a ciclismului ca activitate cotidianã si sportivã".
Campania de promovare a transportului pe douã roti în Alba Iulia a fost initiatã de Grupul pentru Dialog Urban, format din tineri arhitecti si sociologi, împreunã cu asociatiile Alba Verde, R.Y.M.A., Cercetasii României si Rotaract.
Organizatorii actiunii sperã ca defilarea demonstrativã sã atragã atentia asupra necesitãtii modernizãrii orasului si promovãrii unui stil de viatã sãnãtos prin încurajarea transportului ecologic. Ei solicitã autoritãtilor locale realizarea de piste de biciclete care sã asigure legãturi în interiorul orasului, dar si între acesta si localitãtile limitrofe, trasarea pistelor de biciclete în Planul Urbanistic General aflat în lucru si amplasarea de rasteluri pentru biciclete la institutii si locuri publice importante (garã, pieþe, primãrie, scoli, etc.).

VREMEA LA MUNTE

Sambata
Vremea va fi rece. Cerul va fi mai mult noros in Carpatii Orientali, in Carpatii Meridionali si in Muntii Banantului, unde pe arii restranse vor mai fi precipitatii slabe sub forma de ploaie, iar in zona inalta si sub forma de lapovita si ninsoare. In restul masivelor cerul se va degaja treptat. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului nu va avea variatii semnificative fata de intervalul precedent. Noaptea si dimineata, pe arii restranse va fi ceata.

Duminica
Cerul va fi variabil, cu unele innorari ziua in Carpatii Meridionli si Muntii Banatului, unde vor fi conditii de precipitatii slabe. vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului va creste usor comparativ cu ziua precedenta. Pe arii restranse se va semnala ceata.

Luni
Vremea va fi in general frumoasa si se va incalzi usor. Cerul va fi variabil si doar cu totul izolat vor fi conditii de ploi slabe. Vantul va sufla slab pana la moderat. Pe arii restranse, mai ales noaptea si dimineata, se va semnala ceata.

Erik Zabel se retrage la 3 octombrie

Germanul Erik Zbel (Milram), de sase ori câstigãtor al tricoului verde la Turul Frantei, se va retrage din activitate la 3 octombrie, a anuntat, azi, echipa rutierului. "Mi-a fãcut multã plãcere acest sezon în cursul cãruia am rãmas la nivelul adversarilor mei. Însã nu stiu dacã as fi capabil de un sezon suplimentar si cred cã este momentul potrivit sã mã retrag", a declarat Erik Zabel. El va disputa ultima sa cursã la Munster (Germania), la 3 octombrie. Pe lângã cele 12 etape câstigate în Turul Frantei, Erik Zabel, 38 ani, s-a mai impus de patru ori la cursa Milan - San Remo..

Thursday, September 25, 2008

Un restaurant londonez propune un meniu destinat exploratorilor de la poli, de 6.000 de calorii

Un restaurant din centrul Londrei propune un meniu de 6.000 de calorii, de trei ori aportul zilnic necesar unei femei, consumat în urmã cu o sutã de ani de ani de membrii expeditiei conduse de Sir Ernest Shackleton, care a esuat în cucerirea Polului Sud.
Restaurantul Green door bar and grill din cartierul de afaceri al Londrei propune o masã echivalentã cu consumul zilnic al unui explorator din misiunea Nimrod, care a vizat cucerirea Polului Sud în premierã. Însã expeditia s-a oprit la numai 160 de kilometri de obiectivul sãu, din cauza furtunilor si insuficientei alimentelor. Urmasii lui Shackleton vor porni într-o nouã expeditie, la începutul lunii octombrie, pentru cucerirea aceluiasi obiectiv.
"Am fost mereu o mare admiratoare a lui Shackleton si, când am auzit despre noua expeditie, m-am gândit cã m-as putea implica", a declarat Alexa Reid, directorul restaurantului Green door.
Un meniu de explorator costã 75 lire (94,77 euro), restaurantul donând câte 10 lire (12,60 euro) Fundatiei Shackleton.
Meniul include bucãti de slãninã, preparate la grãtar, cu sos dulce-acrisor si stropite cu bere (1.292 calorii), musaca, fãcutã de Shackleton cu carne de pinguin, înlocuitã la Londra cu gâscã, carne de vitã cu porumb, fulgi de ovãz, cartofi si o bere (1.292 calories), toate acestea fiind aperitive.
Felul principal are 2.150 de calorii si se compune din 570 de grame de carne de vitã, conopidã, ciuperci si spanac gratinate, cu smântânã, cartofi prãjiti, vin rosu si o bãuturã dulce acidulatã, iar la desert (1.500 calorii) se serveste cremã de ciocolatã cu înghetatã de vanilie si o bãuturã rece cu aromã de vanilie sau nucã de cocos.

Vãnãtorii din Brasov si Prahova au undã verde sã împuste ursii care pun în pericol vietile oamenilor

Ministrul Mediului si Dezvoltãrii Durabile, Attila Korodi, a declarat, azi, în Poiana Brasov, cã a fost adoptatã o cotã de interventie asupra ursilor din judetele Prahova si Brasov care constituie un pericol real pentru viata cetãtenilor. "Am scris azi o scrisoare cãtre Asociatiile Judetene a Vânãtorilor Sportivi din judetele Prahova si Brasov si le-am cerut ca aceastã interventie sã fie clar orientatã doar cãtre animalele care reprezintã o problemã pentru siguranta cetãtenilor si nu pentru vânãtoarea ursului brun din vârful muntelui. Vom verifica foarte strict dacã se va respecta aceasta, în caz contrar se pot bloca si cotele care existã în prezent pentru vânãtoare", a spus ministrul mediului. Korodi a precizat cã acestea nu sunt cote de vânãtoare, ci mai degrabã "de interventie pentru risc", deoarece în orase precum Brasov, Predeal sau Sinaia sunt permanent probleme cu ursii care coboarã din pãduri pentru a cãuta hranã. Prin urmare, vânãtorii brasoveni vor putea împusca, începând cu luna septembrie, 25 de ursi care coboarã în orase sau în gospodãriile oamenilor. Mãsura a fost luatã ca urmare a unei solicitãri din partea Primãriei Brasov si a Asociatiei Judetene a Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi Brasov. Primarul Brasovului, George Scripcaru, a declarat cã vânãtorii de la AJVPS vor patrula pãdurile în cãutarea celor obisnuiti sã coboare în oras pentru a scotoci în gunoaie. În schimb, ursii gunoieri nu reprezintã o atractie pentru vânãtorii strãini, iar ordinul ministrului le pune bete în roate.
Presedintele AJVPS Brasov, Petre Noaghea, a declarat cã vânãtorii strãini care vin în tarã pentru a vâna ursi nu sunt deloc atrasi de ursii gunoieri, pe care îi considerã "domesticiti". "Vânãtorii strãini nu sunt atrasi de ursi care circulã prin oras si mãnâncã din containere. Majoritatea vânãtorilor strãini, care ar plãti 5.275 de euro pentru un exemplar, preferã zonele sãlbatice, nu marginea orasului", a spus Noaghea. Sezonul de vânãtoare la urs a început, conform ordinului ministrului, la 15 septembrie si se încheie la 15 decembrie, urmând sã se redeschidã în perioada 15 martie - 14 mai 2009. Pasionatii de vânãtoare mai pot vâna, tot în aceastã perioadã, cerbi, iar din 15 octombrie pânã în 15 februarie acestia vor avea undã verde sã vâneze mistreti, lupi si vulpi. Korodi a fost prezent, joi, în Poiana Brasov, la întâlnirea anualã a Federatiei EUROPARC- "Federatia pentru Naturã si Parcuri Nationale din Europa", eveniment care a reunit peste 300 de reprezentanti ai ariilor protejate din Europa. Evenimentul, unul dintre cele mai mari organizate vreodatã la noi în tarã pe aceastã temã, se desfãsoarã pânã pe 27 septembrie si reuneste pearticipanti din 31 de tãri din Europa, America Centralã si America de Nord.

Vremea la munte

Vineri
Vremea va fi rece. In Carpatii Meridionali, Orientali, precum si in Muntii Bantului cerul va fi mai mult noros si pe arii relativ extinse va ploua. In restul zonei innorarile vor fi temporare si ziua vor mai fi ploi slabe. In zona inalta precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare. Vantul va sufla moderat, cu intensificari in zona inalta. Temperatura aerului va scadea usor fata de intervalul precedent. Dimineata si noaptea, pe vai si in depresiuni vor fi conditii de ceata.

Sambata
Vremea va fi rece. Cerul va fi mai mult noros ziua, cand izolat va ploua, indeosebi in Muntii Banatului si in Carpatii Meridionali. In cursul noptii cerul va deveni treptat variabil. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului nu va avea variatii semnificative fata de intervalul precedent. Noaptea si dimineata, pe vai si in depresiuni, pe arii restranse va fi ceata.

Duminica
Vremea va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil, iar vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului va creste usor comparativ cu ziua precedenta. Izolat, pe vai si in depresiuni, se va semnala ceata.

Romania a castigat Turneul Celor Patru Trambuline la Sarituri cu Schiurile




Echipa naţională de sărituri cu schiurile s-a clasat pe prima treaptă a podiumului Turneului Celor Patru Trambuline pentru copii, încheiat la finele săptămânii trecute.
Susţinuţi de programul OMV Move&Jump, săritorii cu schiurile români obţin rezultate generale excepţionale în cadrul celei mai mari competiţii de sărituri cu schiurile pentru copii.
Sportivii români au toate calităţile pentru performanţe viitoare.
Echipa României de sărituri cu schiurile a câştigat Turneul Celor Patru Trambuline pentru copii, devansând Germania şi Austria în clasamentul pe echipe. Susţinuţi de programul OMV Move&Jump, săritorii cu schiurile români au obţinut rezultate remarcabile, acumulând un total de 1.388 de puncte în cadrul celor patru etape ale competiţiei, desfăşurate în lunile iunie şi septembrie.
Sportivii români au reeditat succesele din primele două etape ale Turneului Celor Patru Trambuline şi au situat ţara noastră în faţa altor echipe din Austria, Germania sau Cehia.
Turneul Celor Patru Trambuline reprezintă cea mai importantă competiţie europeană de sărituri cu schiurile pentru copii. Graţie susţinerii oferite prin programul OMV Move & Jump, săritorii români s-au pregătit pentru acest turneu prin sesiuni intense de antrenamente, desfăşurate în străinătate, la Villach (Austria), între 2-8 iunie, respectiv 10-17 septembrie 2008, şi la Zakopane (Polonia), între 19-26 iulie 2008, alături de experţi internaţionali în sărituri cu schiurile.
Echipa naţională de sărituri cu schiurile a României participantă la Turneul Celor Patru Trambuline a fost formată din sportivii: Radu Păcurar (7 ani), Mihnea Spulber (8 ani), Andrei Feldoreanu (8 ani), Ștefan Blega (10 ani), Eduard Torok (11 ani), Iulian Pîtea (11 ani), Gabriela Boeriu (10 ani), Dana Haralambie (11 ani), Denisa Torok (11 ani) şi Orsolya Domby (9 ani).
„Clasarea pe primul loc în Turneul Celor Patru Trambuline este cel mai bun rezultat obţinut vreodată de echipa de copii”, a declarat antrenorul coordonator al echipei României, Florin Spulber. „Avem obiective majore pentru sezonul 2008-2009. Dorim ca sportivii noştri să se claseze în primii 20 în cupele FIS şi în primii 30 la Campionatul Mondial de Juniori, obiective pe care suntem convinşi că le vom atinge”, a adăugat Spulber.
Pe 13, respectiv 20 septembrie 2008, s-au desfăşurat ultimele două etape ale Turneului Celor Patru Trambuline pentru copii, în Germania. Peste 200 de sportivi din 5 ţări (Austria, Germania, Cehia, România şi Ungaria) s-au întrecut în cadrul turneului. Dintre cele 32 echipe înscrise în competiţie, echipa României s-a situat pe primul loc. La întrecerile pentru băieţi, Radu Păcurar şi Ştefan Blega au confirmat rezultatele obţinute în primele etape, ocupând locurile întâi, respectiv doi, la grupa lor de vârstă. Rezultate meritorii au obţinut şi tinerele sportive Dana Haralambie şi Denisa Torok. Colegii lor, Mihnea Spulber, Eduard Torok şi Andrei Feldoreanu au adus, de asemnea, puncte importante echipei prin rezultatele obţinute.
„Acest loc întâi obţinut de echipa României este o dovadă vie a importanţei şi succesului programului OMV Move & Jump, iniţiat de OMV în urmă cu un an de zile în România. Prin rezultatele obţinute de tinerii sportivi români putem spune că obiectivul stabilit împreună cu Federaţia Română de Schi-Biatlon, de a avea un săritor român în primii zece la nivel mondial, este din ce în ce mai aproape”, a declarat Rainer Schlang, Director General OMV România.
„Săritorii din echipa naţională ne confirmă aşteptările şi ne dau mari speranţe că, de acum înainte, vom obţine rezultate notabile în acest sport. Ne pregătim în prezent pentru participarea echipei de sărituri cu schiurile la alte competiţii majore, Cupa Continentală şi Campionatul Mondial pentru Juniori şi Seniori, ce vor avea loc în lunile următoare”, a adăugat Puiu Gaspar, Secretar al Federaţiei Române de Schi-Biatlon.
Pe 31 octombrie 2007, OMV, grupul de petrol şi gaze lider în Europa Centrală, şi Federaţia Română de Schi-Biatlon au încheiat un acord de parteneriat pentru a susţine dezvoltarea săriturilor cu schiurile în România. Prin programul „OMV Move & Jump” se urmăreşte ca în următorii zece ani, săritorii cu schiurile români să se claseze printre primii zece în cadrul competiţiilor de cupă mondială. Planul de acţiune include dezvoltarea de programe de instruire specifice, construirea de centre pentru sărituri cu schiurile în România şi transferul de cunoştinţe de specialitate în sărituri cu schiurile de la experţi renumiţi. Prin promovarea săriturilor cu schiurile în România, OMV doreşte să deschidă noi perspective copiilor şi tinerilor talentaţi din ţară.

WATER RIDE: adrenalina, fun si waterskiing la maximum !!!

HighSports, te invita pe ultimul val al verii, la prima editie WATER RIDE – o competitie de schi nautic, un eveniment ce isi propune sa-ti prelungeasca vara, un cokteil de acrobatii nautice, concursuri, muzica, distractie si multa multa adrenalina. Unde: El Capitan, Snagov. Cand: 26-28 septembrie.
Invitatul special Duncan Zuur, unul din reprezentantii elitei wakeboarding-ului international, va sustine un show de exceptie, va arbitra si va face doritorilor o initiere in tainele wakeboarding-ului.
Cine pleaca acasa cu placa sau schiurile? Vom vedea.
Pana atunci asteptam sa va inscrieti in concurs la una din urmatoarele categorii:
- Begginer - (F/M)
- Advanced – se impun pana la 6 manevre aeriene (F/M)
- All stars - numar nelimitat de manevre (F/M)
Proba fiecarei categorii trebuie sa puncteze cateva cerinte esentiale:
-elemente impuse
-indemanare
-stil liber
-viteza
Competitia se va desfasura in trei etape:
prima zi – antrenamente
a doua zi – calificari
a trea zi – finala
Atmosfera de competitie se va destinde intre probe prin concursuri, tombole, un show de inalta clasa sustinut de Duncan Zuur, cu acrobatii (trick-uri) spectaculoase executate la mare viteza, incercand astfel sa impinga cat mai departe limitele acestui sport.
Water Ride party si muzica buna fac si ele parte din program si vor incalzi serile evenimentului.
Inscrierile la concursuri se fac intre 19–25 septembrie pe site-ul: www.highsports.ro.
Program:
26 septembrie:
- 14:00 – deschidere oficiala.
- 15:00 - Duncan Zuur impreuna cu Leon Rotaru ofera o lectie pentru incepatori
- 16:00 - antrenamente
- 18:00 – Water Ride party

27 septembrie:
- 11:00 Duncan Zuur deschide ziua cu o lectie de tricks-uri pentru avansati
- 12:00 calificari Begginer
- 14:30 calificari Advanced
- 17:00 calificari All stars
- 20:00 –Water Ride party

28 septembrie:
- 11:00 finala Begginer
- 12:30 finala Advanced
- 14:00 finala All stars
- 15:00 concurs miss bikini sau de tricouri ude
- 16 :00 premiera concurentilor
- 17 :30 Water Ride party
Evenimentul se va bucura si de prezenta extraordinara a D-lui Franz Kirsch, membru de onoare al Federatiei Internationale de Schi Nautic si membru al The International Water Ski Hall of Fame, ceea ce reprezinta un prim pas in demersul intreprins de a alinia Romania la standardele competitiilor internationale de sporturi nautice.
Un pasionat al freestyle skiing, campion national la wakeboarding de cinci ori la rand (1998-2002), Duncan Zuur este de asemenea primul care a folosit un elicopter pentru a face cascadorii pe canalele din Amsterdam, acest sport consacrandu-l la nivel mondial – locul trei la Sidney in 2003.
In ultimii ani, Duncan s-a axat mai mult pe freestyle, facand demonstratii in toata lumea cu scopul de a promova acest sport.
Desi aflat la prima editie, Water Ride este un eveniment ce se doreste a deveni o traditie in organizarea de evenimente dedicate sporturilor nautice, pentru ca ne-am propus sa promovam cat mai mult acest sport, sa selectam talente, sa invitam lideri ai circuitelor mondiale pentru care schiul e mai mult decat un sport , e un mod de exprimare, un stil de viata.
HighSports este un brand ce se asociaza cu sporturile nautice, el luand fiinta din dorinta de a promova sporturile adevarate, care te fac sa simti ca traiesti. Destinat oamenilor activi care practica sporturi ce redefinesc conceptul de sport si de viata, HighSports isi desfasoara activitatea atat prin comercializarea de echipament sportiv de cea mai buna calitate care ofera cumparatorului siguranta trairii unor stari "high" practicand sporturile pe care acest concept le promoveaza cat si prin scoala de ski nautic si mai nou – organizarea evenimentelor de gen.

Wednesday, September 24, 2008

Festivalul Sinaia Forever închide circulatia, de azi pânã luni, în centrul statiunii Sinaia

Traficul rutier în centrul statiunii Sinaia este complet blocat, începând de azi si pânã luni, 29 septembrie, circulatia fiind deviatã pe DN 1 - soseaua de centurã a orasului, întrucât în aceastã perioadã se desfãsoarã festivalul "Sinaia Forever".
Circulatia rutierã a fost complet blocatã în centrul statiunii Sinaia, pe tronsonul Hotel International - Primãria Sinaia - parcul "Dimitrie Ghica" începând de azi, de la orele 10.00, politistii rutieri si cei comunitari redirectionând toate autovehiculele pe drumul national 1, pe soseaua de centurã a orasului.
Potrivit reprezentantilor Primãriei Sinaia, restrictia de circulatie a fost impusã pentru organizarea si desfãsurarea festivalului "Sinaia Forever", ajuns la a cincisprezecea editie.
Accesul spre cartierul Furnica se va face din sensul giratoriu de la intersectia Bulevardului Republicii cu Bulevardul Carol I, pe strada Mihail Kogalniceanu. În conditiile în care pe aceastã stradã va fi deviat si traseul microbuzelor de transport în comun, autoritãtile locale fac apel cãtre toti participantii la trafic sã nu blocheze accesul pe strada Mihail Kogãlniceanu si recomandã ca rutã alternativã cãtre cartierul Furnica strada Mãnãstirii, situatã în spatele Casinoului din Sinaia.
Circulatia pe bulevardul Carol I va fi redeschisã luni, 29 septembrie, dupã ce vor fi demontate toate decorurile stradale, scenele si terasele care vor fi amplasate în centrul statiunii pe perioada festivalului.

Inca o victorie pentru Paul Pepene

E clar. Paul Pepene domina schiul fond din Romania. Astazi, in proba clasica de la Campionatul National de Schi - Role, competitie ce se desfasoara la Baile Harghita, sportivul de la Dinamo Bucuresti s-a impus fara prea mari emotii. In urma sa au venit Cornel Puchianu si Petrica Hogiu. La fete, s-a impus Monika Gyorgy, locul doi fiind adjudecat de catre Gabriela Leanca. Raluca Farcas a urcat pe cea de-a treia treapta a podiumului.

Târg economic dedicat constructiilor si turismului

Camera de Comert si Industrie Maramures va organiza în perioada 26-28 septembrie o nouã editie a celui mai important târg anual, Rivulus Dominarum (Râul Domnitelor), la care si-au anuntat participarea 56 de firme din tarã si strãinãtate.
Vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie Maramures, Maria Morcovescu, a precizat azi cã târgul din acest an va cuprinde o sectiune specialã dedicatã domeniului constructiilor si turismului, douã sectoare economice aflate în plinã expansiune, care în urmãtorii ani vor contribui la schimbarea imaginii Maramuresului.
Un alt sector al târgului este atribuit designului si amenajãrilor interioare, cu participarea unor firme autohtone si strãine. Industria confectiilor si decoraþiunilor este un alt domeniu pe care piata îl solicitã din plin.
Turismul rural, un domeniu ce detine în Maramures 440 de jucãtori pe piatã, va prezenta oferta de toamnã-iarnã si cea dedicatã sãrbãtorilor de Crãciun si Anul Nou.
O parte din cele 18 bãnci si companii de asigurãri din Maramures vor avea standuri proprii, unde îsi vor prezenta produsele financiare atât persoanelor fizice, cât si agentilor economici.
Vizitatorii târgului vor putea participa la o tombolã cu 250 de premii, care se vor extrage din orã în orã pe durata celor trei zile ale manifestãrii economice.

Masini 4x4, motociclete si ATV-uri la Poiana Brasov

Prima editie a manifestãrii 4x4 Sport &Adventure Show 2008 are loc în perioada 25-28 septembrie pe platoul dintre Complexul Capra Neagrã si Biserica de Lemn din Poiana Brasov.
Evenimentul organizat de D.R.D Expo International Brasov cu sprijinul Primãriei municipiului este destinat în exclusivitate autovehiculelor 4x4, motocicletelor si ATV-urilor, accesoriilor destinate special acestora, precum si asociatiilor si cluburilor 4x4.
Manifestarea doreste sã adune iubitorii de naturã, sport si aventurã si sã le ofere posibilitatea de a efectua drive test-uri cu modelele expuse pe platoul dintre Complexul Capra Neagrã si Biserica de Lemn, participarea la concursuri zilnice constând în ture cu masini si ATV-uri special pregãtite, "off road" pe trasee special amenajate, zbor cu parapanta, exces de adrenalinã cu tiroliana si premii oferite de organizatori din orã în orã.
Deschiderea oficialã este programatã pentru joi, la ora 13:00, dupã care se va putea urmãri o aplicatie salvamont si o demonstratie de salvare cu ajutorul elicopterului realizate de echipa Salvamont Brasov, dupã care va urma un zbor în tandem cu parapanta, si vizitarea expozitiei de autovehicule 4x4, ATV-uri si accesorii pe platoul mai sus mentionat.

VREMEA LA MUNTE

Joi
Cerul va fi mai mult noros. Va ploua pe arii relativ extinse in Muntii Banatului si Carpatii Meridionali si local in restul zonei montane. Izolat, in Muntii Banatului cantitatile de apa pot depasi 25..30 l/mp. Indeosebi in Carpatii Orientali, la peste 1800 m, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare. Vantul va prezenta intensificari in zona inalta. Temperatura aerului va scadea usor fata de intervalul precedent.

Vineri
Cerul va fi mai mult noros in Muntii Banatului si in Carpatii Meridionali, unde indeosebi in prima parte a zilei va ploua. In restul zonei montane innorarile vor fi temporare si ploile izolate, ziua. In zona inalta vor fi si precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare. Vantul va sufla moderat, cu intensificari mai ales pe creste. Temperatura aerului va continua sa scada usor. Pe arii restranse, pe vai va fi ceata.

Sambata
Vremea va fi rece. Cerul va fi temporar noros si izolat va ploua slab. Vantul va sufla slab pana la moderat, cu unele intensificari in zona inalta. Temperatura aerului nu va avea variatii semnificative fata de intervalul precedent.

Nu mai suport

Mi-am uitat o pereche de blugi cand am fost ultima oara la munte. Nu ar trebui sa fie o tragedie. Dar e cea mai buna pereche de blugi pe care o aveam. Si asta nu e tot. Pe blugi era o curea! Si tot nu ar fi nimic. Am inceput sa intru in panica in momentul in care nu mi-am mai gasit cheile de la casa. Un pumn de chei. Azi e zi de salariu. Acum, inainte sa plec la serviciu, am zis sa-mi pun si cardul printr-un buzunar. Ca sa raziu ceva diseara. Dar am descoperit ca nu mai am cardul. Unde mi-e cardul? Evident ca e in blugii de la munte.

Tuesday, September 23, 2008

N-o sa fie niciodata antrenor

- cel care nu stie ca schiorii pe care ii antreneaza pot participa in 2009 la Festivalul Olimpic al Tineretului European.
- cel care nu stie cum se calculeaza punctele FIS.
- cel care vine incaltat in slapi la un concurs de schi.

Paul Pepene, campion pe role

Astazi a inceput la Baile Harghita Campionatul National de Schi-Role, varianta de vara a schiului fond. In proba feminina de sprint s-a impus Emoke Szocs, sportiva care concureaza iarna in probele de biatlon. Pe doi a venit Monika Gyorgy, de la Dinamo Bucuresti, iar pe trei s-a clasat o alta biatlonista, Dana Plotogea. La baieti a castigat Paul Pepene, care a fost urmat pe podium de Mihai Acostachioaie si Cristian Mosoiu. Participant la Jocurile Olimpice de la Torino, Zsolt Antal s-a retras din activitate dupa ce a fost concediat de clubul CSAM Bucegi Predeal in urma unor restructurari care au avut loc in cadrul Ministerului Apararii.

Marcarea traseelor montane se apropie de final

Actiunea de marcare a traseelor turistice pentru viitorul sezon de iarnã se apropie de final în zona montanã a Gorjului.
Directorul Serviciului Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, a declarat azi cã marcarea traseelor turistice pentru iarnã a început încã din varã, când au fost montati 150 de stâlpi cu ajutorul unei tabere pentru copii din strãinãtate si din judet, si este continuatã de personalul institutiei si voluntari.
Marcarea constã în amplasarea de stâlpi cu semne si sãgeti indicatoare pe traseele turistice montane, finantarea fiind asiguratã de Consiliul Judetean.
"Dacã anii trecuti plantam între 20 si 50 de stâlpi, în 2008 vor fi amplasati aproximativ 250, cu semne de marcaj si sãgeti indicatoare pentru traseele turistice montane", a spus Sabin Cornoiu.
Serviciul Salvamont Gorj are în structura sa 24 de salvatori montani, organizati în patru echipe - una care activeazã la nivelul întregului judet si trei specializate pe masivele montane Parâng, Vâlcan si Godeanu.

Vacante la munte

Cum iarna se apropie cu pasi repezi, ne-am gandit sa va trimitem programul pe pare l-am stabilit pentru acest sezon. Fata de sezonul trecut am dori sa ne imbunatatim calitatea serviciilor, de aceea am facut modificari:

  1. am marit durata taberelor la 7 zile (ca urmare a solicitarilor dumneavoastra) – exceptie fac taberele organizate in vacanta de iarna(20dec-5ian) unde am pastrat numarul de 6 zile pentru ca copii sa nu lipseasca mai mult de la scoala
  2. urmeaza ca in luna octombrie 2008 sa achizitionam un microbuz (Ford Transit) care ne va ajuta mult in organizarea activitatilor (bagajele+schiurile vor intra mai bine in acest microbuz decat in vechea nostra Dacie Solenza :d , transportul de la vila la partie va depinde doar de noi= vom avea o libertate mai mare in desfasurarea unui program mai amplu)
  3. am inclus in 2 din taberele destinate scolarilor o grupa de snowboard , la care participarea are o limita (minim 10 ani, maxim 6 cursanti) – varsta minima este impusa datorita echipamentelor care se gasesc la centrele de inchirieri, iar numarul maxim de cursanti se datoreaza faptului ca munca pe care monitorul o are cu un incepator la snowboard este mult mai grea decat in cazul uni incepator la schi.
  4. programul extravacanta este mai amplu. Sfatuim parintii copiilor scolari sa incerce sa evite vacantele scolare (calitatea informatiilor primite de copiii dumneavoastra este mult mai buna in perioadele in care partiile sunt libere, in vacantele scolare sunt foarte aglomerate partiile si se formeaza cozi mari la telescaune)
  5. am inclus in programul de tabere mai multe iesiri in Austria , unde recomandam participarea mai ales a celor care au fost in grupele de avansati in taberele noastre. Calitatea partiilor si a serviciilor este incomparabila cu cea din Romania si pot evolua foarte mult acolo.

Programele pentru toamna si sezonul de iarna le gasiti atasate la mail sau in linkurile de mai jos!

Programe toamna 2008 (o tabara in vacanta elevilor claselor 1-4 , 2 excursii)

Programe iarna scolari

Programe iarna prescolari

Datele limita de inscriere sunt urmatoarele:

- 10 octombrie 2008 – pentru taberele din octombrie, noiembrie, decembrie+ tabara din februarie Austria

- 10 noiembrie 2008- pentru taberele din ianuarie

- 10 decembrie 2008 – pentru taberele din februarie si martie, aprilie(Austria)

Va rugam sa respectati aceste date limita, pentru a putea rezerva locurile de cazare, care sunt LIMITATE !!!

O zi buna!

Echipa Himalaya Adventure

0722474317/0722619099

www.himalayaadventure.ro

Monday, September 22, 2008

Precipitaţii doar în zona montană

De azi, precipitaţiile îşi vor face simţită prezenţa doar la munte. În restul teritoriului, temperaturile vor înregistra aceleaşi valori ca săptămână trecută, iar cerul va fi variabil.
Pentru unii, zăpada este foarte periculoasă. Dăunează grav sănătăţii. Sănătăţii capului! Cum au văzut la televizor că a fulguit un pic, câţiva bucureşteni, “raidării lu’ peşte prăjit”, au dat fuga la Bâlea Lac pentru o partidă de snowboard. Care partidă de snowboard a fost o ţeapă. Stratul de zăpadă este atât de subţire, încât nu permite practicarea sporturilor de iarnă.

O idee mai cald
Zilele cu ploaie au trecut pentru locuitorii din zona de şes şi de deal. Precipitaţii vor mai exista doar la munte, datorită prezenţei unui nucleu de aer rece. Temperaturile vor avea valori comparabile cu cele de săptămâna trecută. Pentru că nu vom mai avea parte de ploi, senzaţia va fi că vremea s-a îndreptat.

Sunday, September 21, 2008

Bogdan Olaru pleaca in camp-ul FIS

Schiorii romani se pregatesc sa plece la pregatire pe zapada. Ioan Nan si Ioan Achiriloaie vor merge in Austria impreuna cu antrenorul Florin Cristea. Tot in Austria se vor pregati si surorile Narea, Bianca si Sandra. Cel mai norocos este Bogdan Olaru, care pe data de 28 septembrie va pleca in camp-ul FIS la care a participat si anul trecut.

Diana Chis si Calin Petrus vor merge in Polonia

Anul viitor, in a doua parte a lunii februarie, va avea loc in Polonia, la Szczyrk, Festivalul Olimpic al Tineretului European. Pentru a participa la aceasta competitie, sportivii trebuie sa fie nascuti in anul 1992 sau mai mici. La biatlon, tara noastra va fi reprezentat in mod sigur de Casius Gerbacea. In ceea ce priveste schiul alpin, Romania se poate baza pe doi schiori de la Palatul Copiiilor Cluj-Napoca, Diana Chis si Petrus Calin.

Fotografii din Masivul Bucegi - autor Luciana Neacsu






Red Bull Romaniacs 2008 la final

Cei mai buni endurişti din lume s-au întrecut din nou la Sibiu în cea de-a cincea ediţie a Red Bull Romaniacs, o ediţie care a stabilit noi standarde la nivel mondial dar mai ales pentru organizarea ediţiei de anul viitor. Cele cinci zile de competiţie, printre care şi prologul desfăşurat în prima zi, au reprezentat o adevărată provocare pentru participanţii veniţi în număr record la Sibiu: 208 din 29 de tari. Din aceştia, după cele patru zile de competiţie prin zonele muntoase din împrejurimile Sibiului, după ce au parcurs aproximativ 800 de km de traseu şi au consumat 17.000 de litri de benzină, doar 135 de participanţi au mai trecut linia de finish. Pentru organizarea în cele mai mici detalii a competiţiei Red Bull Romaniacs 2008 au fost implicate 280 de persoane.
Cea mai dură competiţie de enduro din lume, Red Bull Romaniacs, a fost urmărită de 9500 de spectatori doar la prolog la care se adaugă cei care i-au urmărit pe competitori pe traseu, din locurile speciale puse la dispoziţie de organizatori. Pe durata competiţiei, site-ul oficial al event-ului a fost accesat de 150.000 de utilizatori dintre care 10.000 au urmărit desfăşurarea cursei în direct, cu ajutorul secţiunii "live tracking".
8 jurnalişti, 6 fotografi, 10 cameramani au lucrat non stop pentru a trimite în afara ţării peste 500 de ore de imagini filmate din timpul Red Bull Romaniacs. Ulterior, imagini de la concursul de hard-enduro desfăşurat la Sibiu au fost preluate de televiziuni specializate din Franţa, Germania, Elveţia, Austria, Olanda, Italia şi pe canalul Eurosport.
Nouă manageri de traseu le-au pregătit participanţilor circuite cu trunchiuri de buşteni, scări din lemn, trasee pe perete, rampe, poduri şi pasarele, dealuri, porţiuni stâncoase, râuri, mlaştini, toate udate înaintea competiţiei pentru a face înaintarea enduriştilor şi mai dură. Concurenţii au fost asistaţi pe traseu de 42 de persoane din staff-ul medical şi un elicopter pentru intervenţii de urgenţă care au îngrijit cei câţiva ghinionişti care au fost nevoiţi să întrerupă competiţia din cauza unor accidentări minore. 5% din concurenţi au abandonat din cauza accidentărilor, restul de 40 % din cauza problemelor tehnice sau a nefinalizarii traseului.
"La prima vedere, ediţia din acest an a Red Bull Romaniacs a fost un succes. Până acum am primit un feed-back pozitiv din partea concurenţilor, ceea ce înseamnă enorm pentru noi, însă adevăratul test va fi după ce vom deschide înscrierile pentru ediţia de anul viitor. Acum urmează câteva zile de relaxare, după care o luăm de la capăt cu organizarea ediţiei Red Bull Romaniacs 2009" a declarat Martin Freinademetz, organizatorul principal Red Bull Romaniacs.

Strat de zãpadã de câtiva centimetri pe crestele Munþilor Rodnei si Cãlimani

Stratul de zãpadã mãsoarã câtiva centimetri pe crestele înalte ale Muntilor Rodnei si Cãlimani din Bistrita-Nãsãud, unde a nins în ultimele zile, iar temperaturile au scãzut sub zero grade Celsius. Seful Serviciului Public Salvamont Bistrita-Nãsãud, Marcel Berbecar, a declarat cã în Muntii Rodnei a nins încã de joi, zãpada acoperind golurile alpine la peste 1.700 de metri altitudine, în timp ce în Muntii Cãlimani a nins doar sâmbãtã, zãpadã fiind de asemenea la o înãltime de peste 1600 de metri, pe vârful Bistriciorul. "A fulguit si s-a depus un strat subtire de zãpadã. Din experienta mea de om al muntelui, pot spune cã nu e prima oarã când ninge în septembrie. Si tot din experientã sunt gata sã pun pariu cã, dupã ce la munte ninge în septembrie, urmeazã o toamnã lungã si frumoasã", a declarat Berbecar. Potrivit sursei citate, în cabanele de creastã nu sunt turisti în acest sfârsit de sãptãmânã. Salvamontistii îi avertizeazã pe cei care doresc sã urce sã fie echipati adecvat si sã nu porneascã la drum dacã nu cunosc traseul. Potrivit Sistemului de Gospodãrirea Apelor Bistrita-Nãsãud, temperaturi scãzute s-au înregistrat si în alte zone ale judetului. În pasul Tihuta din Muntii Bârgãului s-au înregistrat, azi dimineata, doar douã grade peste limita înghetului.

Red Bull Romaniacs: Mania motoarelor

Centrul mondial al motociclismului s-a mutat pentru cîteva zile la Sibiu, acolo unde a avut loc Red Bull Romaniacs, cel mai dur raliu enduro din lume. Din cei 208 concurenţi care au luat startul, doar 135 au trecut linia de sosire.
Trebuie să ai ceva nebun în tine ca să te bagi într-o competiţie ce implică un efort fizic imens. Mers prin noroi, peste stînci la care ţi-e frică şi să priveşti, sărituri ce te lasă fără respiraţie, sosiri prin apă, orice ca să-l facă pe concurent să simtă adrenalină. Şi să nu uite niciodată de Red Bull Romaniacs, de Sibiu, de România.
MULŢUMIRI VEŞNICE. Iniţiatorul acestei nebunii este Martin Freinademetz. Fost campion mondial de snowboard, austriacul este stabilit de mai bine de cinci ani la Sibiu, acolo unde este căsătorit cu o româncă. Freinademetz este primul sportiv care a fost sponsorizat de Red Bull, iar pe timp de iarnă organizează la Bîlea Lac “Inferno”, cel mai dur concurs de free-ride din România. Pentru el, perfecţiunea înseamnă extrem. Dacă vă ţin picioarele, puteţi încerca o aventură prin zăpadă alături de fostul campion mondial de snowboard. Lucrează cu cehii de la Berghill, cei care organizează partide de heliski în Masivul Făgăraş.
NEBUNII. La clasa Pro au luat startul 32 de concurenţi, dar au terminat numai 21. Învingător a ieşit Graham Jarvis, care a parcurs traseul în 23 de ore şi 40 de minute. La o diferenţă de 10 minute, pe locul doi s-a clasat germanul Gerhard Forster. Chris Birch a încheiat cursa pe locul 3, la 15 minute în spatele liderului. Cei doi români înscrişi la clasa Pro, Emanuel Gyenes şi Csaki Ferenc, s-au clasat pe locurile 14, respectiv 19.
ANDURANŢĂ. 30 de echipe au luat startul la categoria Expert Team, dar numai opt au reuşit să treacă linia de sosire. Locul întîi a fost adjudecat de echipa Escalia, formată din belgianul Michel Domoulin şi un român, Aron Gorog. Pe locul doi a venit o echipă din Cehia, iar pe trei au venit nişte olandezi. O clasare foarte bună la această categorie a fost cea a echipei Xriders 1, formată din românii Cristinel Babeş şi Ciprian Popescu. La clasa Expert au luat startul 50 de concurenţi, dintre care doar 32 au terminat cursa. Locul întîi a fost ocupat de austriacul Birchard Oliver, pe doi a venit neozeelandezul Mark Delautour, iar pe locul trei s-a clasat germanul Tommy Kunert. Alex Gîr-bacea, singurul reprezentant al României la această categorie, a reuşit un foarte bun loc 10.
ÎNDRĂGOSTIŢI. La categoria Hobby au luat startul 43 de echipe, au mai terminat 25. Locul întîi a fost ocupat de o echipă din Marea Britanie, locul doi, de o echipă din Austria, iar locul trei, o echipă mixtă formată dintr-un ungur şi un român, Olar Tibor şi Mircea Otto de la DK Team. La o diferenţă de cîteva minute a încheiat o altă echipă în componenţa căreia se afla un român, Xriders. Ciprian Secăreanu a făcut echipă cu un sirian, Najid Rostami, reuşind o clasare foarte bună, locul 4.

Saturday, September 20, 2008

Vremea la munte

Duminica
Cerul va prezenta innorari si vor fi ploi locale si intensificari ale vantului, seara si noaptea in Carpatii Orientali. In restul zonei montane, doar pe arii restranse va mai ploua slab. La altitudini de peste 1800 m precipitatiile vor mai putea fi si sub forma de lapovita si ninsoare. Temperatura aerului nu va avea variatii importante.

Luni
In Carpatii Orientali cerul va fi mai mult noros si va ploua, iar pe arii restranse cantitatile de apa vor putea fi mai insemnate. In restul zonei montane innorarile vor fi temporare, iar ploile izolate. Vantul va sufla slab pana la moderat, cu unele intesificari pe creste. Temperatura aerului nu va avea variatii semnificative.

Marti
Vremea se va incalzi usor. Cerul va fi mai mult noros in nordul Carpatilor Orientali si doar temporar noros in rest si pe arii restranse va ploua. Vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari pe creste.

Primele ninsori din acest sezon, în judetul Harghita, pe vârfurile masivelor Harghita si Bucin

Primele ninsori din aceastã toamnã, în judetul Harghita, au fost înregistrate, azi dimineata, pe vârfurile masivelor Harghita si Bucin. Potrivit meteorologului de la Statia Bucin, Gheorghe Ciubâcã, ploile din cursul noptii de vineri spre sâmbãtã s-au transformat în ninsoare odatã cu rãcirea atmosferei. "Peste noapte a început sã ningã si s-a depus un strat de zãpadã de un centimetru pânã de dimineatã. Pe Bucin am trecut de la varã la iarnã în 12 zile, practic, în 8 septembrie am avut 26,6 grade Celsius, iar astãzi de dimineatã minus 0,3 grade", a precizat Ciubâcã. Meteorologul a afirmat cã prima ninsoare din acest sezon a venit cu o lunã mai devreme fatã de toamna trecutã. A nins si pe vârful Harghita, precum si pe toate crestele situate la peste 1.500 de metri altitudine. Prima temperaturã negativã consemnatã în judet, de minus 0,5 grade Celsius, s-a înregistrat în prima zi de toamnã calendaristicã, la Miercurea Ciuc. Minima absolutã a lunii septembrie în judetul Harghita a fost de minus 10 grade Celsius, în anul 1977, în vreme ce maxima absolutã, de plus 33,8 grade, a fost consemnatã în 1952.

Bascalie cu Liiceanu si Plesu

Astazi am avut ultimul meci din sezon la Hattrick. Am luat bataie si am retrogradat in liga a 7-a. Ziua a fost una superba, mai ales ca una dintre faze a fost descrisa asa. "În minutul 56 al meciului, István Peszeni de la Stiinta a căzut dramatic la marginea suprafeţei de pedeapsă. Arbitrul însă l-a avertizat pe István Peszeni pentru simulare. István Peszeni a protestat violent după o nouă decizie luată de arbitru împotriva echipei Stiinta. Centralul a fost nevoit să îi arate al doilea cartonaş galben, jucătorul fiind eliminat. Părăsind stadionul în lacrimi, jucătorul a declarat: “Nici nu ştiţi ce sensibilitate am eu în suflet, dar nu ştiu să mă exprim. Dacă aş şti, aş vorbi mai frumos decât Liiceanu şi Pleşu.”.

JO Soci 2014, atacate de SUA

Membrii Camerei Reprezentanţilor au prezentat Congresului american o rezoluţie prin care cer Comitetului Olimpic Internaţional să renunţe la organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014 în Rusia, după intervenţia armată a Moscovei în Georgia.
Jocurile Olimpice de Iarnă urmează să aibă loc în oraşul rus Soci, situat pe malul Mării Negre, în apropiere de regiunea separatistă Abhazia. Rezoluţia simbolică, numită "Fără Jocuri Olimpice în Rusia", se bazează pe ideea că intervenţia militară rusă din Georgia face Moscova "inacceptabilă ca gazdă a Jocurilor de Irană din 2014".
Textul subliniază că Soci "se află la numai 32 de kilometri de zona de conflict, ceea ce face ca acest loc să fie inacceptabil pentru Jocurile Olimpice, din punct de vedere practic" şi că CIO nu ar fi ales această localitate dacă ar fi ştiut ce urma să se întâmple în regiune. Dacă Moscova nu respectă acordul încheiat în 8 septembrie între liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy privind retragerea trupelor, vor exista consecinţe, "ca această rezoluţie", a explicat democrata Allyson Schwartz, care susţine proiectul propus de republicanul Bill Shuster. La mijlocul lunii august, congresmenii americani au mai prezentat Congresului un proiect de rezoluţie care cere CIO să priveze Rusia de dreptul a găzdui Jocurile Olimpice de la Soci. La rândul său, şeful diplomaţiei cehe Karl Schwarzenberg s-a declarat favorabil, în 30 august, boicotării Jocurilor de Iarnă din 2014. În replică la aceste cereri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a calificat în 3 august drept "stupidă" o eventuală anulare a evenimentului de la Soci. "Politizarea sportului este stupidă şi nefastă", a declarat el.

Friday, September 19, 2008

Edit Miklos pleaca maine in Austria

Singura speranta a Romaniei la Jocurile Olimpice de la Vancouver, schioarea Edit Miklos, pleaca maine intr-un stagiu de pregatire fizica in Austria. Sportiva din Miercurea Ciuc, legitimata la Dinamo Bucuresti, efectueaza acest cantonament pe banii parintilor sai. Alaturi de ea se va pregati si Kund Kopacz, de la CSAM Bucegi Predeal, campion national de juniori II.

Ninge din nou in Calimani

Este a doua zi in care se inregistreaza ninsori in Muntii Calimani. Temperatura este de -4 grade Celsius, dar nu se inregistreaza depunere de strat de zapada. Potrivit ANM, la Vf. Iezer si Vf. Vladeasa este strat discontinu de zapada, la Balea Lac sunt 4 cm, iar la Vf. Tarcu 3 cm. La Vf. Omu (2504 m altitudine) sunt acum -6 grade Celsius. La statia meteo de la Vf. Semenic (1432 m altitudine) minima termica de azi dimineata a fost de -1 grad Celsius, La statia meteo Sinaia (amplasata la 1510 m) dimineata a fost 1 grad Celsius.

Prima ninsoare în Masivul Rodnei din Maramures

Prima ninsoare din aceastã toamnã din judetul Maramures a fost înregistratã, azi, în zone aflate la altitudini mari din Masivul Rodnei. Meteorologii de la statia meteo din zonã au anuntat cã stratul de zãpadã care s-a asternut mãsoarã între unu si doi centimetri, iar acesta începe de la altitudinea de 1.800 de metri si ajunge pânã în vârful Pietrosul Rodnei, la 2.000 de metri înãltime. Meteorologii au anuntat cã sunt posibile ninsori si în zilele urmãtoare, însã numai în zonele înalte. Directorul de la sectorul Drumuri Nationale Maramures, Mircea Pop, a declarat cã vremea nu a cauzat probleme în judet si cã nicãieri carosabilul nu a fost acoperit de zãpadã. "Am discutat cu colegii de la Borsa, dar mi s-a spus cã nu avem probleme în pasul Prislop. Aici doar a plouat, însã drumul este practicabil. Nici în pasul Gutâi nu existã probleme", a declarat Mircea Pop. Seful de la Drumuri Nationale a afirmat, bazându-se pe experienta anilor trecuti, cã doar în primele zile ale lunii octombrie ar putea sã aparã primii fulgi de zãpadã care sã acopere si carosabilul. El a spus cã angajatii sunt pregãtiti sã intervinã în caz de necesitate, chiar dacã ninsorile vor veni mai repede.

SemiMaratonul Powerade Bucuresti prezentat de Banca Romaneasca

Duminica 28 septembrie va avea loc o noua editie a SemiMaratonului Powerade Bucuresti prezentat de Banca Romaneasca, eveniment asteptat an de an de iubitorii de miscare de toate varstele.
Personalitati din lumea sportului si a show-bizz-ului vor fi alaturi de participantii la Semimaratonul Bucuresti.

Competitia cuprinde urmatoarele curse:
- cursa de 20 km
- cursa de 10 km
- Crosul popular - 3 km
Traseul parcurs de alergatori este P-ta Charles de Gaulles, Bd. Aviatorilor (bretea), parc Herstrau, Arcul de Triumf, Bd. C-tin Prezan, P-ta Charles de Gaulles.

Inscrierile se fac la numarul de telefon 021. 2116633/34/35 si in ziua concursului la punctul de start, intre orele: 8.00-9.30.
Participantii alearga pentru sanatate, dar si pentru premiile consistente puse in joc. Cei care ajung primii la punctul de finish vor fi rasplatiti cu premii in bani, iar toti participantii au sansa sa castige in cadrul tombolei organizate televizoare, DVD playere, accesorii de calculator, ceasuri de mana, echipamente sportive. Valoarea totala a premiilor este de aproximativ 6.000 euro.


Miscare, sanatate, distractie, muzica, premii .... toate reunite sub un singur nume: SemiMaratonul Powerade Bucuresti prezentat de Banca Romaneasca.

Zãpadã si temperaturi scãzute în Parângul Mare

Primul strat de zãpadã din aceastã toamnã s-a asternut, în noaptea de joi spre vineri, în Parângul Mare, iar temperaturile sunt foarte scãzute, azi dimineata înregistrându-se minus un grad Celsius. Potrivit reprezentantilor echipelor de salvare din Masivul Parâng, primele semne de ninsoare au apãrut în urmã cu douã zile, când în cursul noptilor s-a semnalat lapovitã. Prima ninsoare a cãzut însã în cursul noptii de joi spre vineri, când la 2.512 metri altitudine, pe Parângul Mare, s-a asternut primul strat de zãpadã. Conform echipelor de salvare montanã, grosimea stratului de zãpadã nu depãseste doi centimetri. În cursul diminetii de azi, în Parâng se înregistrau temperaturi de minus un grad Celsius, iar numãrul turistilor aflati aici în aceastã perioadã este foarte mic.

Vremea la munte

Sambata
Vremea va fi rece. Cerul va fi mai mult noros si local va ploua slab, mai ales ziua. In zona inalta, precipitatiile vor fi mixte, iar vantul va prezenta unele intensificari. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele din intervalul precedent. Izolat va fi ceata.


Duminica
Vremea va fi rece, iar cerul mai mult noros. In Carpatii Orientali va ploua, indeosebi in a doua parte a zilei si noaptea, cand si vantul se va intensifica. Ploile vor avea si caracter de aversa si este posibil ca izolat sa se semnaleze descarcari electrice. Cantitatile de apa vor depasi izolat 20 l/mp. In restul zonei va ploua local, la altitudini mai mari vor mai fi posibile precipitatii mixte, iar vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului va marca o usoara crestere.

Luni
Vremea va fi rece. Cerul va fi mai mult noros si va ploua, indeosebi in Carpatii Orientali. Vantul va sufla in general moderat. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele din intervalul precedent.

Catre cluburile si asociatiile sportive afiliate la Federatia Romana de Schi Biatlon

Va aducem la cunostinta ca taxele privind legitimarile , vizele anuale, taxele de participare la competitii etc., pentru sezonul 2008/2009 se vor achita la BUCURESTI, la sediul Federatiei Romane de Schi Biatlon, in perioada 01 Octombrie – 14 Noiembrie 2008, perioada in care vor fi depuse si documentele necesare pentru transferari, duble legitimari, afilieri etc. Acestea, vor fi solutionate la prima sedinta de Birou Federal din luna Decembrie 2008.
Va anuntam ca in aceasta perioada vor fi preschimbate toate CARNETELE vechi (tipizatul de carton) cu noile legitimatii tip FRSB (carnet), costul noilor carnete fiind de 50 RON. In conformitate cu Hotararea Biroului Federal din 11 Septembrie 2008, va facem cunoscut ca data de 14 Noiembrie 2008 este data limita la care se mai primesc documente. De asemenea, va informam ca pentru sezonul competitional 2008/2009 taxele sunt afisate pe site-ul www.frschibiatlon.ro (in sectiunea din stanga paginii de internet: FEDERATIE/DOCUMENTE). Tabelele centralizatoare cu taxele pentru legitimari, vize, duble, transferari, carnete etc. vor fi aduse la federatie completate si stampilate de clubul/asociatia Dumneavoastra. Pentru o mai eficienta colaborare, va rugam sa transmiteti adresa Dvs. de e-mail si sa programati venirea delegatului Dumneavoastra la Bucuresti, la doamna Rodica ZLATEA – telefon birou: 021-3.000.333, mobil: 0726.456.964 sau mail: rodica@frschibiatlon.ro
Cluburile care detin sportivi nominalizati la loturile nationale, vor avea asupra lor toate datele acestora pentru a putea reactualiza fisele personale:
• - copie xerox de pe pasaport;
• - copie xerox de pe cartea de identitate;
• - poze (actuale) clare, care sa fie facute din fata si sa cuprinda capul si umerii – dimensiuni 45/35mm.

Viscol in Paring

Vremea este deosebit de rece astazi in Masivul Paring. Pe platoul din fata cladirii ANEFS stratul de zapada are o grosime de 2 cm. Sus, pe creasta, in apropiere de Vf. Carja, ninge viscolit, temperatura aerului este de -5 grade Celsius, iar stratul de zapada atinge 10 cm. Salvamonistii au decis sa inchida traseele montane.

Thursday, September 18, 2008

Ninge in Calimani

Astazi a nins si in nordul Carpatilor Orientali. "La ora 13:58 am avut primii fulgii, a durat trei ore, dar nu am avut depunere de strat. Acum temperatura este de -1 grad Celsius si a inceput sa ninga din nou", a declarat Nelu Balazs, meteorologul de serviciu de la statia meteo Calimani. De dimineata, Transfagarasanul a fost blocat din cauza ninsorii, dar circulatia a fost reluata dupa pranz.

Prima fulguială în Retezat şi în Munţii Apuseni

România a avut ieri parte de prima ninsoare din acest sezon. După cîteva zile de ploi, cei dintîi fulgi de zăpadă au căzut în masivele Retezat şi Vlădeasa. La prînz, iarna a făcut cu ochiul şi la Bîlea Lac, în Munţii Făgăraş, acolo unde a nins ca în poveşti. Şi nu sîntem decît în luna septembrie. În vîrful munţilor, iarna tinde spre plus infinit. După o vară obişnuită, au apărut şi ninsorile. Dar numai la altitudini mari. Lucru foarte normal pentru această perioadă. Oamenii care-şi fac veacul pe munte spun că e semn bun. Dacă prima fulguială vine în a doua jumătate a lui septembrie, iar din octombrie se depune şi un strat de vreo cinci centimetri, atunci iarna ce va urma va fi una excelentă. Vestea nu e bună doar pentru cei care practică sporturile de iarnă, ci şi pentru agricultori, care vor avea o recoltă măricică anul viitor.

Surpriza din Apuseni
Ieri dimineaţă, în Carpaţii Occidentali, la staţia meteo din Munţii Vlădeasa, aflată la altitudinea de 1.836 metri, a fulguit uşor, aceasta fiind prima ninsoare înregistrată în ţara noastră după sezonul estival. “A fost doar o fulguială, care a început înainte de ivirea zorilor şi s-a sfîrşit cam pe la ora 10. Nu am avut depunere de strat. Fulgii se topeau la contactul cu solul. Nu putem vorbi despre o ninsoare adevărată din moment ce temperatura a coborît foarte puţin sub valoarea de îngheţ”, a declarat Victoria Costea, meteorologul de serviciu de la staţia meteo Vlădeasa.

Vedere cu Munţii Făgăraş
Ceva mai multă zăpadă a căzut în Masivul Retezat. În zona lacului Zănoaga s-a depus un strat de zăpadă gros de doi centimetri. Bucuria oamenilor de pe munte a fost mică, pentru că în staţiunea Rîu de Mori, din judeţul Hunedoara, s-a produs un incendiu ce a transformat în scrum fostul Complex Turistic Rîuşor. În staţiunile de pe Valea Jiului vremea a fost închisă, vizibilitatea fiind foarte scăzută. “De la cabana Rusu în sus nu se mai vede nimic. Aşa ceaţă smîntînoasă n-am mai văzut pînă acum”, a povestit Daniel Breda, de la Salvamont Parîng. Televizoarele s-au isterizat în momentul în care la Vf. Omu a căzut timid o lapoviţă. Nimic mai mult. În schimb, la Bîlea Lac, ziua a început cu o ploaie care după prînz s-a transformat într-o ninsoare ca în poveşti. Turiştii prinşi pe Transfăgărăşan s-au delectat astfel cu prima zăpadă din acest sezon.

Wednesday, September 17, 2008

Oferta de Revelion la Straja

La cabana Platoul Soarelui, preturile pentru pachetul de Revelion variaza intre 800 si 1200 lei/persoana. Pachetul cuprinde 5 nopti de cazare, bonuri valorice de 200 lei si masa festiva de revelion. Mai multe detalii gasiti pe site-ul www.platoulsoarelui.ro sau la nr. de tel. 0724.887.293

Sistem modern de taxare in Straja

La Straja, in fiecare an se mai produce o schimbare. Anul trecut a fost asfalta drumul care face legatura cu municipiul Lupeni. Acum mai vine o lovitura. Pana la inceputul sezonului va fi introdus sistemul de taxare cu cartela, care va simplifica accesul turistilor la instalatiile de transport pe cablu.

Tuesday, September 16, 2008

Dana Plotogea, campioana la sprint

Dupa ce s-a comportat modest la ultima etapa de Cupa Europei la Biatlon pe Role desfasurata in week-end la Rasnov, dinamovista Dana Plotogea a reusit astazi sa castige proba de sprint din cadrul Campionatului National de Biatlon pe Role. Ea a fost urmata pe podium de Mihaela Purdea si Eva Tofalvi.

Monday, September 15, 2008

Lilla Petroczki si-a rupt mana

Dupa ce ca nu schiaza grozav, Lilla Petroczki mai are si ghinion. Sportiva din Odorheiu Secuiesc si-a rupt astazi mana si va fi indisponibila in urmatoarea perioada.

Ce se-ntampla, doctore

Dupa Cupa Europei la Biatlon pe Role, de azi bag oleaca de Red Bull Romaniacs, cea mai dura competitie de profil din lume. Nu as face un asemenea sport niciodata, dar cred ca datul cu motocicleta prin muntii patriei are acelasi secret ca schiul. Ii descoperi frumusetea abia dupa ce il inveti.

Sunday, September 14, 2008

Cine isi taie unghiile?

Am plecat de la Rasnov catre Sibiu dupa care Mihaela Purdea a facut legea in ultima din cadrul Cupei Europei la Biatlon pe Role. Pe drumul de Sibiu s-a petrecut o faza senzationala. Soferul microbuzului a oprit brusc, a tras frana de mana si a intrebat: CINE ISI TAIE UNGHIILE? Daca ma intreba pe mine ii raspundeam: Vezi-ti, dom'le, de drum ca eu mi le rod!

Thursday, September 11, 2008

Atenţie, se trage!

Mîine începe la Rîşnov ultima etapă din cadrul Cupei Europei la Biatlon pe Role. România speră la o medalie prin Eva Tofalvi şi Alexandra Rusu.În ceea ce priveşte sporturile de iarnă, România are multe carenţe. Bazele sportive sînt puţine şi nu arată deloc bine, iar rezultatele sînt destul de slabe. Excepţie face biatlonul, disciplină care se bucură de cea mai mare atenţie din partea Federaţiei Române de Schi şi Biatlon. Explicaţia este una foarte simplă. Costurile sînt mult mai mici decît la schi alpin, de exemplu, iar rezultatele sînt foarte bune. Luna trecută, Remus Faur, legitimat la CSS Dinamo Rîşnov, a cîştigat medalia de aur la Campionatul European în proba de mass-start a juniorilor, competiţia desfăşurîndu-se la Bansko, în Bulgaria.
GAZDĂ BUNĂ. Începînd de mîine şi pînă duminică, la Rîşnov, în judeţul Braşov, are loc ultima etapă din cadrul Cupei Europei la Biatlon pe Role. Este vorba despre varianta de vară a competiţiilor care se desfăşoară pe zăpadă. Pentru a creşte popularitatea evenimentului, organizatorii au decis ca traseul să treacă şi prin centrul oraşului. În aceste condiţii, în toate cele trei zile de întrecere, între orele 9:00-17:00, circulaţia va fi închisă pe străzile centrale din Rîşnov, conducătorii auto urmînd a fi direcţionaţi pe o rută ocolitoare. Alături de România, în concurs se vor mai afla Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Macedonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Moldova şi Ungaria. După ce săptămîna trecută şi-au împărţit medaliile la Cupa Harghita, Eva Tofalvi şi Alexandra Rusu se numără printre favoritele întrecerii.

Masinã de slefuit gheata de 100.000 euro

Patinoarul artificial din Galati are, începând de azi, o nouã masinã de slefuit gheata, agregat fãrã de care suprafata înghetatã nu poate fi folositã nici la meciurile de hochei, nici pentru patinajul amatorilor acestui sport.
Potrivit sefului Serviciului Administratia Domeniului Public (SADP) Galati, Eduard Grosu, masina de slefuit gheata a fost adusã din Italia, a costat 100.000 euro, bani pusi la dispozitie de municipalitatea gãlãteanã si lustruieste suprafata patinoarului în 12 minute.
"Este una dintre cele mai performante masini de slefuit care existã în lume. Cu accesoriile pe care le are poate pãtrunde si în spaþiul îngust de la mantinelã, are tractiune integralã, directie hidrostaticã, o razã de întoarcere de 4,5 m, lama are doi metri. Are garantie 24 luni si posibilitatea încheierii unui contract postgarantie pe 10 ani. Patinoarul din Galati, unul dintre putinele din tarã, merita o astfel de masinã" - a declarat Eduard Grosu.
Primele probe vor putea fi fãcute atunci când patinoarul va fi înghetat, pe 15 octombrie, zi în care va avea loc deschiderea oficialã pentru public, dar este posibil ca printr-o hotãrâre a Consiliului Local Galati data sã fie devansatã pe 1 octombrie.

Fostii administratori ai Cetãtii Râsnov sustin cã îl dau în judecatã pe primar pentru calomnie

Reprezentantii societãtii care a administrat Cetatea Râsnov au anuntat, azi, cã îl dau în judecatã pentru calomnie pe primarul orasului Râsnov, în conditiile în care Directia de Culturã Brasov a constatat cã bunurile pe care firma ar fi încercat sã le ia din cetate nu aveau valoare de patrimoniu.
SC First Rosenau Tour, firma care a administrat Cetatea Râsnov, îl acuzã de calomnie pe primarul orasului, dupã ce acesta a declarat public cã reprezentantii societãtii au încercat sã fure piese de patrimoiu.
La sfârsitul lunii august, când administratia localã a preluat cetatea de la First Rosenau Tour, dupã desfiintarea în instantã a contractului de asociere dintre firmã si municipalitate, reprezentantii Primãriei au anuntat cã au descoperit într-una din încãperile imobilului piese care pãreau a face parte din patrimoniul Muzeului National Bran. Reprezentantii municipalitãtii au depus o sesizare la Politie, cerând cercetarea fostilor parteneri.
Sesizarea Primãriei Râsnov a fost transmisã Directiei Judetene pentru Culturã, Culte si Patrimoniu Cultural National Brasov, care a verificat piesele indicate de primarul Adrian Vestea si de consilierul sãu pe probleme de culturã, istoricul Nicolae Pepene.
Directia Judeteanã pentru Culturã Culte si Patrimoniu Cultural National Brasov a verificat câteva piese de mobilier si trei obloane gãsite într-una din încãperile cetãtii. Aceste piese au fost indicate de primarul Adrian Vestea si de consilierul sãu pe probleme de cultura, istoricul Nicolae Pene, ca posibile obiecte de patrimoniu pe care ar fi intentionat sã le fure fostul administrator al cetãtii.
În urma verificãrilor, reprezentantii Directiei Judetene pentru Culturã Brasov au emis, în 3 septembrie, un document care atestã faptul cã "bunurile verificate în prezenta Politiei în Cetatea Râsnov nu au valoare artisticã, istoricã, documentarã, memorialã, muzeisticã sau stiintificã si în consecintã nu îndeplinesc calitãtile declansãrii procedurii de clasare în patrimoniul cultural national".
"Bunurile verificate în prezenta Politiei în Cetatea Râsnov nu prezintã valoare artisticã, istoricã, documentarã, memorialã, muzeisticã sau stiintificã si în consecintã nu îndeplinesc calitãtile declansãrii procedurii de clasare în patrimoniul cultural national. Starea de conservare a pieselor este precarã, iar acestea prezintã forme de degradare avansatã", se aratã în raportul Directiei.
În aceste conditii, Jane Garner Drera, reprezentantul SC Firs Rosenau Tour, a declarat, azi, cã îl va da în judecatã pe primarul Adrian Vestea, sub acuzatia de calomnie, pentru cã prin acuzatiile aduse acesta ar fi lezat imaginea firmei.
"Primarul orasului Râsnov ne-a acuzat cã vrem sã furãm obiecte din patrimoniul national. Tot ce doream atunci sã facem era sã ne luãm bunurile din Cetatea Râsnov. În schimb, Vestea a trimis Politia Comunitarã peste noi si Politia localã sã ne opreascã sã «furãm» aceste bunuri. Pânã la urmã s-a dovedit cã ele nu au nicio valoare de patrimoniu. Acuzatiile, în schimb, ne-au lezat imaginea. Nu e prima datã când primarul face asta, asa cã vom demara procedurile de a-l actiona în judecatã pentru acuzatii false si calomnie", a declarat Drera.
Primarul Adrian Vestea crede însã cã indiferent de valoarea bunurilor fapta în sine, respectiv tentativa de furt, era de incriminat, astfel cã nu considerã cã a fãcut o gresealã atunci când a sesizat Politia în acest caz.
"Nu are nicio legãturã cu faptul cã nu erau bunuri de patrimoniu. Suntem obisnuiti sã fim dati în judecatã de fostii asociati. Fapta în sine era incriminatã, faptul cã au sustras aceste bunuri fãrã acte de provenientã, chiar cu o zi înainte de a veni executorul judecãtoresc pentru a face inventarul bunurilor din cetate", a declarat, azi, primarul orasului Râsnov, Adrian Vestea.
Primãria orasului Râsnov a preluat, în aceastã varã, de la fosta firmã care a administrat cetatea, încãperile imobilului, în urma desfiintãrii contractului de asociere semnat în anul 2000 de cele douã pãrti. Cetatea Râsnovului a reintrat, astfel, în administrarea Primãriei Râsnov, în urma unei decizii a Curtii de Apel Brasov.
La jumãtatea lunii august, Primãria orasului Râsnov a evacuat din Cetatea Tãrãneascã toate firmele care au desfãsurat activitãti comerciale în incintã, recuperând astfel imobilul, dupã opt ani în care a fost administrat de o societate privatã.
În 3 octombrie, Primãria Râsnov va scoate la licitatie închirierea celor 12 spatii comerciale rãmase în incita Cetãtii Râsnov, pretul de pornire fiind de 10 euro pe metrul pãtrat. Firmele interesate trebuie sã desfãsoare activitãti traditionale sub stricta supraveghere a unui specialist în artã, se aratã în caietul de sarcini.

VREMEA LA MUNTE

Vineri
Ziua, cerul va fi temporar noros si va ploua pe arii restranse. Spre seara si noaptea, nebulozitatea si aria ploilor se vor extinde in toate masivele montane. Ploile vor avea caracter de aversa si vor fi insotite de descarcari electrice si unele intensificari. Izolat, cantitatile de apa vor depasi 20...25 l/mp. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele din intervalul precedent.

Sambata
Vremea se va raci. Cerul va fi mai mult noros si, mai ales ziua, va ploua. Izolat, indeosebi in Carpatii Meridionali, cantitatile de apa vor mai depasi 25 ... 30 l/mp. Vantul va prezenta unele intensificari.

Duminica
Cerul va fi mai mult noros. Indeosebi noaptea aria ploilor se va extinde, iar cantitatile de apa vor fi mai insemnate in Carpatii Occidentali si in vestul Carpatilor Meridionali. Vantul va sufla slab pana la moderat. Valorile termice vor continua sa scada fata de ziua anterioara.

Licitatia pentru crearea brandului turistic al României va fi organizatã în luna octombrie

Licitatia internationalã pentru selectarea firmei care va construi brandul turistic al României va fi organizatã la sfârsitul lunii octombrie, a declarat, azi, într-o conferintã de presã, Lucia Morariu, secretar de stat în Ministerul pentru Comert, Turism, IMM si Profesii Liberale.
"În acest moment se lucreazã la caietul de sarcini privind crearea brandului. Sper cã în vara anului 2009 constructia brandului sã fie finalizatã atât din punct de vedere al elementelor de concept, imagine, design, cât si din punct de vedere al strategiei de comunicare pe pietele internationale, astfel încât cea de-a doua licitatie, pentru promovarea brandului sã poate fi lansatã", a spus Morariu.
Constructia si promovarea brandului turistic al României va costa 75 milioane euro, din care aproximativ cinci milioane euro vor fi alocati pentru crearea propriu-zisã a brandului.
Ministerul pentru Comert si Turism a lansat, azi, la Cluj, programele cofinantate din fonduri europene si de la bugetul de stat pentru promovarea turismului în perioada 2008-2012.
Pe lângã suma de 75 milioane euro destinatã brandului turistic, alte 55 milioane euro vor fi alocate pentru promovarea turismului intern, iar 20 milioane euro vor fi destinate constructiei si dezvoltãrii centrelor nationale de informare si promovare turisticã. Cele 55 milioane euro destinate promovãrii turismului intern pot fi accesate atât de autoritãtile publice locale, cât si de asociatiile patronale, profesionale si organizatii non-guvernamentale cu activitate în domeniul turistic, care pot depune proiecte.
Programele pot finanta materiale de promovare clasice, cum ar fi pliante, hãrti, CD, DVD si filme turistice, cât si evenimente de promovare, târguri de turism locale sau regionale, vizite de documentare pentru jurnalisti sau misiuni de prezentare a produselor turistice în tarã.
"Aceste 150 milioane euro reprezintã cea mai mare sumã din istorie care se investeste în promovarea turismului românesc" a adãugat Lucia Morariu.