Sunday, August 31, 2008

Fara curse in Chile

Calin Petrus si Oana Mihoc, schiori legitimati la PC Cluj-Napoca, se pregatesc in aceasta perioada in Chile. Cei doi sportivi nu au participat insa la nici o cursa. "Nu am avut destule zile pe zapada si am zis ca e bine sa nu fortez. Am preferat sa fiu mai atent cu genunchiul meu, ca sa nu ma accidentez din nou", a declarat Petrus. Ardelenii se vor intoarce in tara pe 25 septembrie.

S-au intors acasa

Campion national de juniori la schi alpin, Bogdan Olaru s-a intors dintr-un stagiu de pregatire centralizata la mare. "Am fost cu cei de la CSS Predeal pe Litoral, cu tatal meu, cu fratele meu... Am fost vreo 10 persoane", a declarat Olaru. Ioan Achiriloaie a fost intr-o vacanta in Turcia, iar astazi a urcat in Poiana Brasov impreuna cu familia. Pe 3 septembrie este ziua lui Ioan Nan.

VREMEA LA MUNTE

Luni
Vremea se va mentine frumoasa si va fi racoroasa dimineata si noaptea. Cerul va fi variabil, mai mult senin, iar vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului va creste usor fata de intervalul precedent. Pe vai si in depresiuni vor fi conditii de ceata.

Marti
Vremea va continua sa se incalzeasca usor. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea. Vantul va sufla slab pana la moderat. Pe vai si in depresiuni vor fi conditii de ceata.

Miercuri
Vremea va continua sa se incalzeasca usor. Cerul va fi variabil, iar dupa-amiaza cu totul izolat vor fi conditii de ploi slabe, de scurta durata si descarcari electrice. Vantul va sufla slab pana la moderat. Dimineata, pe vai si in depresiuni vor fi conditii de ceata.

Prognoza pe trei luni

SEPTEMBRIE. Temperaturile medii lunare vor fi in general normale, exceptand sud-estul tarii, unde vor depasi valorile obisnuite. In intervalele calde din cursul lunii, temperaturile maxime pot depasi 30 de grade Celsius in sudul tarii. In cele mai reci nopti temperaturile minime se pot apropia de limita de inghet in zonele depresionare din centrul si nordul tarii. Cantitatile de precipitatii vor fi in general normale, prezentand tendinta spre excedent in vestul, centrul si nordul tarii.
OCTOMBRIE. Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale, exceptand regiunile sud-estice unde pot fi mai mari decat mediile multianuale. In intervalele calde, temperaturile maxime pot sa depaseasca 25 de grade Celsius mai ales in sudul tarii. In zonele nordice si centrale in intervalele reci, temperaturile minime pot cobori sub limita de inghet, favorizand producerea brumelor si a inghetului la sol. Regimul pluviometric se va incadra in general in limite normale in regiunile sudice, iar in rest va prezenta tendinta de excedent.
NOIEMBRIE. Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale, excepand extremitatea vestica, unde vor fi mai mici decat mediile multianuale. In intervalele calde, temperaturile maxime pot sa depaseasca 20 de grade Celsius in jumatatea sudica a tarii. In zonele nordice si centrale in intervale reci, temperaturile minime pot cobori sub -5 de grade Celsius. Cantitatile de precipitatii vor fi in general normale, iar pe areale din jumatatea nordica vor fi mai mari decat normele climatologice.

Primul campion la biatlon de vară

În premieră pentru ţara noastră, juniorul Remus Faur, sportiv legitimat la CSS Dinamo Rîşnov, a cîştigat Campionatul European de Biatlon de Vară disputat la Bansko – Bulgaria.Pare ciudat pentru noi, dar în Europa cel mai popular sport de iarnă nu este schiul alpin, ci biatlonul. Spre norocul României, rezultatele noastre nu sînt deloc slabe. Eva Tofalvi, Dana Plotogea, Alexandra Rusu şi Mihaela Purdea participă etapă de etapă la Cupa Mondială.
SURPRIZĂ. Recent, s-a disputat la Bansko, în Bulgaria, Campionatul European de Biatlon de Vară. În lipsa zăpezii, sportivul aleargă ca un atlet, iar arma rămîne întotdeauna în zona de tragere. Spre surprinderea multora, România s-a întors cu cîteva medalii de la sud de Dunăre. Cea mai strălucitoare a fost obţinută de Remus Faur. Sportivul legitimat la CSS Dinamo Rîşnov a cîştigat proba de mass-start şi a devenit primul campion european pe care l-a dat ţara noastră în lumea biatlonului. "N-a fost o surpriză chiar atît de mare. Noi ne aşteptam la o medalie din partea lui, dar nu la cea de aur. Ruşii au venit cu prima echipă, iar în concurs au mai fost cehi şi polonezi, care reprezintă o forţă în biatlonul de vară. Este un junior foarte bun, are viitorul înainte, mai ales că este născut în 1989, iar adversarii săi de la Campionatul European din Bulgaria erau cu doi ani mai mari decît el", a declarat George Pelin, cel care se ocupă, împreună cu Gheorghe Gîrniţă, de pregătirea biatloniştilor de la lotul naţional. Site-ul www.biathlonworld.com a salutat succesul României. "Cursa de 6 km mass-start a fost foarte dinamică şi interesantă. O surpriză frumoasă a fost învingătorul Remus Faur, din România", scrie cel mai important site dedicat biatlonului.
PODIUM. În clasamentul pe medalii, ţara noastră s-a clasat pe locul doi, fiind întrecută doar de Rusia. Ştafeta mixtă de seniori, formată din Simona Crăciun, Reka Ferencz, Alexandru Ticşă şi Claudiu Suciu, s-a clasat pe locul 3, în vreme ce ştafeta mixtă de juniori, alcătuită din Remus Faur, Ştefan Gavrilă, Doralina Runceanu şi Luminiţa Pişcoran, a venit pe doi. Sezonul de vară nu este încheiat pentru biatloniştii români. În perioada 12-14 septembrie va avea loc la Rîşnov ultima etapă din cadrul Cupei Europei la Biatlon pe Role. Anul trecut, competiţia a fost cîştigată de Eva Tofalvi, ea fiind favorită şi la ediţia din acest an.

Miklos în Elveţia, Barbu în Argentina
Schioarea Edit Miklos se află în această perioadă în Elveţia, acolo unde se pregăteşte alături de antrenorul său, austriacul Jurgen Alben. Sibianul Alexandru Barbu, alături de Lilla Petroczki, au participat la cîteva curse din Argentina. Schiorul legitimat la Dinamo Bucureşti s-a clasat pe locul 3 în proba de Slalom Special, desfăşurată la Catedral, cu ocazia Campionatului Naţional de Schi Alpin al Argentinei. Barbu a terminat la o secundă şi 36 de sutimi în spatele lui Cristian Javier Simari Birkner, cîştigătorul cursei. Campionul naţional al României, braşoveanul Ioan Nan, se întoarce astăzi dintr-o vacanţă în Bulgaria.

Saturday, August 30, 2008

Alexandru Barbu s-a intors acasa

Sibianul Alexandru Barbu s-a intors acasa dupa stagiul de pregatire pe care l-a desfasurat in Argentina, impreuna cu antrenorul sau, italianul Beppe Trevisan. Schiorul legitimat la Dinamo Bucuresti a reusit sa se claseze pe locul 3 in cursa de Slalom Special desfasurata cu ocazia Campionatul National al Argentinei. Alaturi de Barbu, in Argentina s-a aflat si Lilla Petroczki. "Am schiat inexplicabil de prost", s-a rezumat sa spuna schioarea din Odorheiul Secuiesc.

Friday, August 29, 2008

Bariere cu ultrasunele împotriva ursilor gunoieri, la Brasov

Autorităţile locale braşovene vor implementa un sistem de bariere de protecţie cu ultrasunete, pentru a preveni pătrunderea urşilor gunoieri pe spaţiul public din Braşov. Iniţiativa face parte din proiectul numit "Stop invaziei urşilor!", iniţiat de Grupul de Companii Kroninvest în parteneriat cu Primăria municipiului Braşov, Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere a Universităţii "Transilvania" şi susţinut de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. Proiectul, finanţat integral de Kronvest cu peste 200.000 de euro, constă în instalarea, în locaţiile frecvent vizitate de urşi, din Braşov, a unor bariere cu ultrasunete, care vor îndepărta animalele ce vor să pătrundă pe spaţiul public, întorcându-le înapoi în pădure. Potrivit reprezentantului Kronvest, Dan Cămărzan, barierele vor consta în senzori cu ultrasunete şi cu celule fotometrice. "Undele vor fi percepute de urşi, ţinându-i departe de zona locuită, fără să îi afecteze în vreun fel. Aparatele vor funcţiona la o frecvenţă sesizată doar de urşi, neinfluenţând alte specii sau oameni. Asta înseamnă că proiectul nostru este 100% ecologic", explică Dan Cărmăzan. La Braşov, proiectul va fi implementat în două etape. În primă fază, barierele cu ultrasunete vor asigura centrul vechi, respectiv primetrul clădirilor aflate la baza Tâmpei, şi în cartierul Răcădău, până la capătul străzii Jepilor, urmând să fie extinse, într-o etapă ulterioară, în zona cuprinsă între strada Jepilor şi cartierul Noua. Documentaţia tehnică pentru acest proiect va fi pusă la dispoziţie de Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, urmând ca primăria să asigure sursa de curent la care va fi conectată bariera cu ultrasunete. Iniţiatorii proiectului spun că în următoarele 60 de zile se va schiziţiona tehnologia necesară, din Canada şi Japonia, urmând ca bariera cu ultrasunete să devină funcţională începând cu primăvara anului 2009. Proiectul "Stop invaziei urşilor!" are susţinerea MMDD, ministrul Atilla Korodi, prezent, vineri, la Braşov declarând că proiectul finanţat de Kronvest este o soluţie viabilă care a funcţionat foarte bine şi în alte ţări europene ce s-au confruntat cu probleme similare în gestionarea populaţiei de urşi. "Dacă proiectul-pilot se va dovedi un succes la Braşov, cu siguranţă îl vom implementa şi în alte zone cu aceleaşi probleme. Mă gândesc de exemplu la Valea Prahovei şi unele zone din judeţele Harghita şi Covasna", a declarat ministrul Attila Korodi. În ultimele luni, în municipiul Braşov urşii gunoieri au început să coboare frecvent din păduri, mai ales noaptea, în zonele locuite, înregistrându-se şi o serie de incidente, cel mai frecent fiind cel în care un bărbat a fost găsit mort, sfâşiat de un urs, pe Aleea de sub Tâmpa.

VREMEA LA MUNTE

Sambata
Vremea se va raci. Cerul va prezenta innorari si indeosebi in Carpatii Orientali si Meridionali, vor fi averse, in general slabe cantitativ, insotite de descarcari electrice. Vantul va prezenta unele intensificari.

Duminica
Vremea va fi frumoasa, dar racoroasa. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului va continua sa scada usor.

Luni
Vremea se va mentine frumoasa si va fi racoroasa, indeosebi dimineata si noaptea. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului nu va avea variatii semnificative fata de intervalul precedent.

Thursday, August 28, 2008

La Bucharest City Challenge 2008 cu Pepsi Max!




Bucuresti 28 August 2008 – Trei zile de spectacol, trei zile în care Pepsi Max a răcorit Bucureştiul la Bucharest City Challenge 2008. La tine acasă, în centrul oraşului, ai avut parte de maşini de curse aduse din Fia GT, de viteză în adevăratul sens al cuvântului, i-ai putut vedea la lucru pe unii dintre cei mai buni piloţi din lume, ai putut admira bolizii de curse şi ai avut parte de mult spectacol atît pe circuit cât şi în afara lui, totul “alimentat” din plin de Pepsi Max.

Pepsi Max ţi-a oferit pentru a doua oară Bucharest City Challenge 2008 cel mai important eveniment automobilistic din România. Astfel, între 22-24 August pe circuitul stradal din jurul Palatului Parlamentului, cele mai rapide maşini din lume au făcut spectacol iar Pepsi Max te-a ajutat să trăieşti la MAXimum fiecare minut din cursă.

Înainte de marele eveniment Pepsi Max ţi-a făcut încălzirea. Am ştiut că te pregăteşti pentru viteză si te-am testat pe http://www.pepsi.ro/ cu ajutorul concursului “Alimentează-te cu PEPSI MAX şi câştigă on-line”, unde dacă erai cel mai rapid pilot puteai să câştigi una dintre cele 300 de invitaţii la cursă sau unul dintre cei 100 de mousi tunaţi. Iar dacă nu te-am găsit în faţa calculatorului te-am căutat acolo unde îţi alimentezi bolidul. Astfel, în peste 30 de benzinării MOL şi Lukoil puteai câştiga premii instant care te pregăteau pentru spectacolul de la Bucharest City Challenge 2008 dacă îţi cumpărai un Pepsi Max. S-au pus în joc invitaţii, detectoare de radar şi tricouri tunate Pepsi Max.

„Evenimentele auto–moto sunt familiare atât brandului cât şi consumatorului de Pepsi Max. Am fost sponsorii evenimentului pentru a doua oară consecutiv şi ne gândim să participăm şi la anul, în principal pentru că Bucharest City Challenge 2008 este un eveniment masculin unde găsim dozajul perfect de adrenalină, spectacol automobilistic şi acţiune. Ne-am bucurat să vedem atâţia spectatori în ciuda caniculei şi suntem siguri că au avut un week-end perfect: sunetul de motoare turate la MAXimum, viteză şi multă acţiune. Multumim Bucharest Challenge 2008, multumim spectacolului de pe pistă şi din tribune! ”, Călin Clej, CSD Marketing Manager PepsiCo România.

Pepsi Max este alături de pasionaţii de cai putere încă din 2005 an în care a iniţiat platforma Max Moto. În 2006 Pepsi Max a organizat MaxMoto Tournament – o serie de evenimente dedicate iubitorilor de motoare şi viteză pe două roţi. În 2007, Pepsi Max a continuat tradiţia moto, fiind unul dintre sponsorii principali ai evenimentului de Formula 3, Bucharest Challenge, iar la începutul anului 2008, a făcut echipă cu romanul Alex Gârbacea pentru Dakar Series.

Lansat în România în 1995, Pepsi Max şi-a cucerit fanii de-a lungul timpului, prin intermediul experienţelor trăite la MAXimum, şi mai ales prin gustul maxim de cola, fără zahăr.

VREMEA LA MUNTE

Vineri
Vremea va fi in general instabila. Cerul va prezenta innorari si pe arii extinse, mai ales in cursul zilei, vor cadea averse insotite de descarcari electrice si de unele intensificari ale vantului. Izolat cantitatile de apa vor depasi 20 ... 25 de l/mp si vor fi conditii de grindina. Temperatura aerului va scadea usor, indeosebi in masivele din nordul tarii.

Sambata
Vremea va fi usor instabila. Cerul va prezenta unele innorari si indeosebi in Carpatii Orientali si Meridionali, local vor fi averse, in general slabe cantitativ si descarcari electrice. Vantul va sufla slab pana la moderat, cu unele intensificari in zona inalta. Temperatura aerului va continua sa scada usor.

Duminica
Vremea va fi predominant frumoasa, dar racoroasa, indeosebi noaptea si dimineata. Cerul va fi variabil si vantul va sufla slab si moderat. Temperatura aerului va continua sa scada usor, indeosebi in Carpatii Orientali. Spre dimineata in depresiuni se va produce ceata.

Wednesday, August 27, 2008

Canadianul Cam Severson, primul jucãtor din NHL care va evolua în România

Preşedintele secţiei de hochei a CSA Steaua, Cristian Cârlan, a declarat, azi, că jucătorul canadian Cam Severson a semnat un contract valabil pe un an, devenind astfel primul hocheist din campionatul intern care a evoluat în NHL. "La capătul unei munci de lămurire destul de intense, considerăm un succes faptul că un jucător de hochei atât de titrat a decis să pună piciorul într-o ţară care, din păcate, nu prea se află pe lista priorităţilor jucătorilor profesionişti. Este o provocare si pentru noi, dar şi pentru Cam, care a semnat un contract valabil pe un an", a spus Cârlan. Cristian Cârlan a precizat că unul dintre argumentele cu care l-a convins pe hocheistul canadian să accepte oferta Stelei nu are legătură cu hocheiul. "Iniţial, a refuzat din start să vină să joace în România. Recunosc că am insistat foarte mult şi pe oferta culturală. România este o ţară frumoasă, o ţara exotică pentru orice american sau canadian care vine să joace aici, ca să nu mai vorbim de impactul contelui Dracula în spaţiul nord-american", a menţionat oficialul clubului militar. Preşedintele secţiei de hochei a CSA Steaua speră ca venirea lui Cam Severson să aducă mai mulţi spectatori în patinoarele din România. "Sper ca lucrurile pe care le va găsi aici să-l convingă să rămână cât mai mult. Avem nevoie de el atât pe gheaţă, cât şi în afara ei, în eforturile de promovare a acestui sport spectaculos. Chiar dacă a fost obişnuit să joace în faţa a 20-30.000 de spectatori, sunt convins că publicul din Bucureşti, suporterii Stelei, vor fi alături de noi în număr cât mai mare", a mai spus Cârlan. Cam Severson, în vârstă de 30 de ani, a evoluat la formaţiile Kamloops Blazers (1993-1994), Swift Current Broncos (1994-1996), Lethbridge Hurricanes (1995-1997), Prince Albert Raiders (1996-1998), Spokane Chiefs (1997-1999), Oklahoma City Blazers (1998-1999), Louisiana IceGators (1999-2000), Peoria Rivermen (1999-2001), Cincinnati Mighty Ducks (2000-2001 şi 2002-2004), Quad City Mallards (2000-2001), Hartford Wolf Pack (2001-2002), Anaheim Mighty Ducks (2002-2004), Milwaukee Admirals (2004-2005), Syracuse Crunch (2005-2006), Columbus Blue Jackets (2005-2006), Omaha Ak-Sar-Ben Knights (2005-2006), Straubing Tigers (2006-2008), Linz EHC (Austria, 2007-2008). În cariera sa, Severson a jucat trei sezoane în NHL, la formaţiile Anaheim Mighty Ducks şi Columbus Blue Jackets, unde a evoluat în 38 de partide: 37 în sezonul regulat şi una în play-off. Cristian Cârlan a mai spus că a rezervat deja biletele de avion pe numele jucătorului, care va ajunge în România vineri, în jurul prânzului şi se va alătura lotului pregătit de antrenorul rus Alecsandr Kulikov, adus şi el în această vară. O altă noutate în lotul echipei Steaua este Evgheni Brul, portar care s-a aflat între buturile echipei naţionale a Ucrainei la Campionatul Mondial din 2004. Conducerea secţiei de hochei a CSA Steaua se află în tratative şi cu jucătorul german de origine română Bogdan Selea, fost component de bază al echipei naţionale a României, dar care nu a activat niciodată la o formaţie din ţară. Selea se află deja în cantonamentul de la Gheorgheni al echipei Steaua şi, în funcţie de rezultatul negocierilor, va semna un contract pe un an cu gruparea militară.

Telegondolã pânã la Cetatea Neamtului

La începutul anului 2009 va demara un proiect de prefezabilitate pentru constructia unei telegondole cãtre Cetatea Neamtului, investitia urmând sã fie realizatã dupã modelul celei de la Piatra Neamt, printr-un proiect cu finantare europeanã, a declarat primarul din Târgu Neamt, Decebal Arnãutu. "Avem în studiu trei trasee. Unul este cu plecare de la Humulesti, altul din apropierea râului Ozana, iar al treilea din comuna Vânãtori-Neamt, acesta fiind si cel mai lung. Suntem convinsi cã un proiect bine întocmit si fundamentat va obtine finantare europeanã si va dezvolta turismul în zonã", a declarat primarul Arnãutu. Potrivit acestuia, punctul de sosire al traseului telegondolei va fi lângã Cetatea Neamtului, obiectiv istoric din secolul al XIV-lea, aflat în prezent în faza de restaurare, lucrãrile beneficiind de finantare europeanã si urmând a fi încheiate în luna decembrie. Valoarea proiectului este de 2,5 milioane euro, din care 10 procente sunt asigurate de Consiliul Judetean. Dupã reabilitarea din temelii a Cetãtii Neamtului, administratia localã va realiza proiectul de prefezabilitate pentru accesarea unei finantãri necesare constructiei telegondolei. Telegondola de la Piatra Neamt a fost construitã de o firmã austriacã de profil si a costat 9 milioane de euro, bani proveniti dintr-un împrumut al municipalitãtii. Doar din spatiile închiriate comerciantilor la statiile de plecare si sosire, primãria acoperã, prin cei 100.000 euro încasati, ratele si dobânzile cãtre bancã.

Doi salvamontisti pitesteni au revenit dintr-o expeditie dificilã în Himalaya

Salvamontiştii piteşteni participanţi la expediţia în Himalaya s-au întors, miercuri, la Piteşti, după expediţia din Pakistan, pe vârfurile Gasherbrum II (8.035 m) şi Gasherbrum I (8.070 m) din Pakistan, al treisprezecelea, respectiv al unsprezecelea vârf din lume. Potrivit lui Ion Sănduloiu, şeful Serviciului Salvamont Argeş, înălţimile montane au fost urcate de Marius Gane, în premieră românească în "stil alpin", adică fără tabere intermediare amenajate anterior. "După o aclimatizare de trei săptămâni, care a presupus urcarea treptată la altitudini din ce în ce mai mari, cu revenire în tabără de bază, ascensiunea finală s-a efectuat cu pornire din tabără de bază situată la 5300 de metri, bivuacurile succesive fiind amenajate exclusiv din echipamentul personal, fără alt ajutor. În modul clasic, alpiniştii ar trebui să urce succesiv în cele patru tabere intermediare amenajate anterior de ei sau de coechipieri, din ultima urmând să încerce vârful. Teofil Vlad, celălalt salvamontist piteştean participant la expediţie, a reuşit să urce până aproape de altitudinea de 8000 de metri, fiind însă împiedicat de unele probleme de sănătate să atingă vârful." a declarat Ion Sănduloiu , şeful Serviciului Salvamont Argeş. Supranumit "Muntele Strălucitor" sau "Muntele Frumos" de localnici, complexul Gasherbrum este situat în munţii Karakorum, la capătul superior al gheţarului Baltoro. Cele două vârfuri Gasherbrum I şi II, împreună cu renumitul K2, sunt singurele vârfuri de peste 8.000 de metri situate în afară zonei nepalo-tibetană din masivul Himalaya. Expediţia a avut şapte membri: doi români, doi georgieni, doi turci şi un danez.

VREMEA LA MUNTE

Joi
Cerul va prezenta innorari temporare si local in Carpatii Occidentali, iar pe arii restranse in rest vor fi averse si descarcari electrice. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele din intervalul anterior.

Vineri
Vremea va fi in general instabila. Cerul va prezenta innorari temporare si pe arii extinse vor cadea averse insotite de descarcari electrice si de unele intensificari ale vantului. Izolat cantitatile de apa vor depasi 20 ... 25 de l/mp. Temperatura aerului va scadea usor, indeosebi in masivele din nordul tarii.

Sambata
Vremea va fi usor instabila. Cerul va prezenta unele innorari si indeosebi in Carpatii Orientali si Meridionali, izolat vor fi averse slabe si descarcari electrice. Vantul va sufla slab pana la moderat, cu unele intensificari in zona inalta. Temperatura aerului va continua sa scada usor.

Tuesday, August 26, 2008

Ocolul lumii pe motocicleta




27.000km, 3 luni, 1 motocicleta, 1 cot, 1 picior, 1 incheietura, 1 sold, 2 palme, 4 degete, 25 de granite, 19 limbi, 9 filtre de ulei, 4 desfaceri de motor, oameni si oameni, fara masina de suport, fara sponsori, fara buget nelimitat, un plan de necrezut dar urmat si realizat.
Pe data de 27 Mai 2008, brasoveanul Dan Honciuc a plecat insotit de Cristina Banciu sa inconjoare lumea cu motocicleta. Traseul urmat a fost urmatorul: Romania-Bulgaria-Turcia-Georgia-Armenia-Nagorno Karabah-Armenia-Georgia-Azerbaijan-Turkmenistan-Uzbekistan-Kazachstan-Rusia-Mongolia-Rusia-Corea de Sud-Alaska-Canada-SUA-Canada-Franta-Germania-Austria-Ungaria-Romania.
Miercuri, 27 August 2008, Dan va ajunge la Brasov si isi va incheia traseul cu o conferinta de presa la galeria KronArt, la ora 14:00. Astfel se va incheia primul inconjur al lumii cu motocicleta realizat de un roman.
Dan va veni la conferinta pe Gnu, motocicleta marca KTM (LC4-400 model militar) care l-a insotit in calatorie. La conferinta urmeaza sa fie date detalii despre accidentele suferite pe parcurs (in Mongolia sau Siberia), dificultatile si situatiile instabile politic (Georgia si Nagorno Karabah) depasite.
Conferinta va fi urmata de o intalnire cu motociclistii brasoveni la care vor fi prezentate fotografii si documente din calatorie.
O succesiune similara de evenimente va avea loc joi 28 August 2008, in Bucuresti, la Libraria Carturesti, unde de la ora 17:00 va avea loc o conferinta de presa, pentru ca de la ora 17:30 sa se desfasoare o intalnire cu publicul interesat de calatorie, cu prezentarea de fotografii, documente si discutii libere.
Sambata Dan va pleca din nou din tara spre Austria si apoi Norvegia pe Nakamura (a doua sa motocicleta, o Yamaha TDM 850) asa ca jurnalistii interesati sunt rugati sa fie prezenti la una din cele doua conferinte de presa, alte posibilitati de contact ulterioare fiind destul de reduse.

VREMEA LA MUNTE

Miercuri
Vremea va fi predominant frumoasa. Cerul va fi variabil si dupa-amiaza vor fi posibile ploi de scurta durata si descarcari electrice. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului nu va avea variatii semnificative fata de intervalul precedent.

Joi
Vremea va fi usor instabila. Cerul va fi variabil, cu unele innorari si indeosebi dupa-amiaza si seara, pe arii restranse vor fi averse si descarcari electrice. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari pe creste. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele din intervalul anterior.

Vineri
Vremea va fi in general instabila. Cerul va fi temporar noros si local vor fi averse insotite de descarcari electrice si unele intensificari ale vantului. Temperatura aerului va incepe sa scada usor.

Monday, August 25, 2008

Cei trei târgovisteni plecati în expeditie spre Mont Blanc au ajuns luni pe vârf

Cei trei alpinisti târgovisteni plecati în expeditie spre Mont Blanc au ajuns, azi, pe cel mai cunoscut vârf din Europa si au reusit sã arboreze fanionul cu stema municipiului Târgoviste la 4.695 de metri altitudine. Potrivit purtãtorului de cuvânt al Primãriei Târgoviste, Emanuela Colea, alpinistii Geo Badea, Mihai Radu si Gicã Burlacu au ajuns cu bine la poalele Alpilor, în localitatea Chamonix si dupã o scurtã plimbare de acomodare reprezentantii Asociatiei de Turism "Chindia", care aniverseazã prin aceastã expeditie 25 de ani de existentã a Serviciului Salvamont Dâmbovita, au plecat spre vârf. "Dupã mai multe ezitãri, din cauza vremii nefavorabile, au reusit astãzi sã ajungã în vârf si sã arboreze fanionul cu stema municipiului Târgoviste pe cel mai înalt vârf din Alpi, la 4.695 de metri altitudine. Reusita celor trei este dedicatã tuturor târgovistenilor cu ocazia Zilei Municipiului, care va avea loc în 8 septembrie. Cei trei dâmboviteni au plecat, miercuri, într-o expeditie sustinutã financiar de Primãria municipiului Târgoviste pentru a cuceri vârful muntos. Pentru Gicã Burlacu ascensiunea este o premierã, pentru Geo Badea si pentru Mihai Radu constituie încã o reusitã", a declarat Emanuela Colea, purtãtorul de cuvânt al Primãriei Târgoviste. Potrivit sursei citate, primarul municipiului Târgoviste, Gabriel Boriga, le-a înmânat oficial alpinistilor la plecare stema Târgovistei si Tricolorul, pentru ca acestea sã rãmânã asezate pe Mont Blanc, iar expeditia va fi ilustratã într-o expozitie de fotografii, de pe toate vârfurile unde emblema municipiului Târgoviste a fluturat: Mont Blanc (Europa), Kilimanjaro (Africa), Aconcagua (America de Sud), McKinley (America de Nord), Erbus (Asia) si de pe alte patru vârfuri de pe continentul african. Colea a mai precizat cã interesul actualului edil sef al municipiului Târgoviste pentru alpinism nu este întâmplãtor deoarece în anul 1999 Gabriel Boriga a fãcut parte din expeditia de cucerire a vârfului Aconcagua, reusind sã ajungã pânã la 5.500 de metri altitudine. Alpinistii vor reveni în România la sfârsitul acestei sãptãmâni.

VREMEA LA MUNTE

Marti
Vremea va fi predominant frumoasa. Cerul va fi variabil si doar izolat, dupa-amiaza, vor fi ploi slabe, de scurta durata si descarcari electrice. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului nu va avea variatii semnificative fata de intervalul precedent.

Miercuri
Vremea va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil si izolat, dupa-amiaza si noaptea, vor fi ploi de scurta durata si descarcari electrice, mai ales in Muntii Banatului. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului nu va avea variatii importante fata de intervalul precedent.

Joi
Vremea va fi calda. Cerul va fi prezenta innorari temporare si local, indeosebi in Muntii Banatului si Carpatii Meridionali vor fi averse, descarcari electrice si unele intensificari ale vantului. Temperatura aerului nu va avea variatii importante fata de intervalul precedent.

Alexandru Barbu si Lilla Petroczki, rezultatele din Argentina

Sibianul Alexandru Barbu a participat saptamana trecuta la cateva curse in Argentina, la Catedral. In prima cursa, una de Slalom Special, schiorul legitimat la Dinamo Bucuresti a abandonat in mansa a doua. A doua cursa, tot de Slalom Special, contand pentru Campionatul National al Argentinei, i-a adus un loc 3 (37 p FIS) lui Barbu, care a avut un timp cu o secunda si 36 de sutimi mai slab decat al argentinianului Cristian Javier Simari Birkner. In cursele de Slalom Urias, romanul nu s-a descurcat la fel de bine. El a obtinut locul 17 (62 p FIS) in cursa ce a contat pentru Cupa Americii de Sud, in vreme ce la Campionatul National al Argentinei s-a ales cu locul 16 (75 p FIS). Impreuna cu Alexandru Barbu se afla si Lilla Petroczki. La Catedral, ea a venit pe locul 5 (65 p FIS) in prima cursa de Slalom Special si pe 4 (66 p FIS) in cea de-a doua proba. La Slalom Urias, curse care s-au tinut la Chapelco, romanca a obtinut un loc 9 (78 p FIS) si un loc 14 (95 p FIS).

Wednesday, August 20, 2008

LA MULTI ANI, IOAN ACHIRILOAIE

Sunt in concediu, dar Simona Gherghe mi-a cerut sa mai scriu cate ceva pe blog. Asa ca ma conformez si scriu cateva randuri, cu liniuta, de la capat.
- Astazi schiorul Ioan Achiriloaie implineste 18 ani. Sunati-l si urati-i LA MULTI ANI!
- Campionul national la schi alpin, Ioan Nan, va pleca in luna septembrie in Austria pentru a se antrena pe zapada. Alaturi de el, va face deplasarea si antrenorul Florin Cristea.
- Alexandru Barbu si Lilla Petroczki sunt in Argentina, acolo unde participa la cateva curse de Slalom Special. Pana acum rezultate nu au fost anuntate oficial, dar Petroczki nu s-a simtit in largul ei din cauza conditiilor atmosferice. In schimb, Barbu a schiat bine, a obtinut locul trei si a ajuns la 36 p FIS.
- Carcotasii spun ca in Masivul Bucegi va aparea o statiune noua de schi. Primul pas ar fi constructia unui hotel la Babele. Personal, nu cred asa ceva.

Tuesday, August 5, 2008

ULTIMELE NOUTATI

Bogdan Olaru, campion national de juniori la schi alpin, a plecat la Baile Felix impreuna cu prietena si parintii acesteia. Elod Pal Pal, sex-simbolul schiului alpin romanesc, a fost in week-end la Budapesta. Sportivul legitimat la CSAM Bucegi Predeal a urmarit pe viu Marele Premiu de Formula 1 al Ungariei. Legea schiului, denumita SCHI IN ROMANIA, s-a modificat din nou. Dar nu s-a schimbat nimic. Adica n-o sa se faca nimic. Sa nu ne mire daca vom ramane cu partiile astea de acum. Ca sa continuam pe aceeasi linie, mai bagam una de rau. Anul asta nu se finalizeaza nici o instalatie de transport pe cablu. De maine, concediu.

Monday, August 4, 2008

Jandarmii montani, solicitati sã intervinã pentru a ghida câtiva turisti cehi rãtãciti în Retezat

Jandarmii montani din postul Râu de Mori, judeţul Hunedoara, au intervenit, aseară, pentru ghidarea unor turişti cehi care, depărtându-se de grupul alături de care tranzitau Masivul Retezat, s-au pierdut de colegi.
Grupul era format din cinci turişti cehi care parcurgeau un traseu montan în Masivul Retezat, dar s-au despărţit în timpul deplasării, doi dintre aceştia cerând sprijinul jandarmilor montani pentru a-i găsi pe colegii lor.
"Jandarmii montani i-au găsit pe cei trei turişti cehi despărţiţi de grup în apropierea lacului Bucura şi i-au sfătuit să rămână acolo să îşi aştepte colegii, după care s-au întors la cei doi cehi, cărora le-au dat o hartă turistică a zonei şi le-au indicat traseul pe care urmau să îl parcurgă către lacul Bucura", a declarat, azi, purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara, Nicolae Răducu.
Potrivit sursei citate, turiştii cehi le-au spus jandarmilor că s-au pierdut de grup în timp ce intenţionau să meargă pe traseul montan Cabana Gura Zlata - Lacul Bucura, alături de ceilalţi trei turişti.
"Fiindcă nu au reuşit să menţină ritmul de deplasare cu aceştia s-au rătăcit. Cei doi rătăciţi nu cunoşteau în ce direcţie să meargă pentru a-şi regăsi colegii. Harta se afla la cei trei turişti, care se deplasaseră mai repede şi nici nu puteau lua legătura telefonic cu aceştia, întrucât în zonă reţelele de telefonie mobilă nu au acoperire", a precizat Nicolae Răducu.
Cei doi turişti cehi şi-au petrecut noaptea de duminică spre luni la cabana Gura Zlata, în cursul zilei de luni urmând să plece spre colegii lor, care îi aşteptau la lacul Bucura.

Cupa Maramont


INFORMAŢII GENERALE

În perioada 29 - 31 August 2008 la Creasta Cocoşului, Munţii Gutâi, judeţul Maramureş, va avea loc a şasea ediţie a concursului de căţărare dotat cu CUPA MARAMONT. Organizator este firma GAMONTEC din Baia Mare.

CUPA MARAMONT este un concurs de căţărare privat, la care pot participa sportivi pasionaţi, cu oarecare experienţă, majori şi care îşi asumă pe proprie răspundere riscul ce poate apărea din cauza lor. În rest, organizatorii oferă securitate maximă şi asistenţă Salvamont.

Nu se percepe taxă de înscriere!

PREMII VALOROASE!

Se premiază primele trei locuri, atât la avansaţi, cât şi la începători, indiferent dacă echipa are componenţă masculină sau mixtă. Dacă se vor înscrie în concurs minim trei echipe feminine, acestea vor fi premiate separat.

PROGRAMUL COMPETIŢIEI

VINERI 29 August - Sosire participanţi şi înscrieri

SÂMBĂTĂ 30 August - 09.00 – 17.00 Desfăşurarea concursului

- 18.00 Festivitate de premiere

DUMINICĂ 31 August - Program liber de căţărare deschis şi publicului larg

SPONSORI

MARAMONT, CASSIN – Firma de echipamente de alpinism Italia, MAD ROCK – Firma de încălţăminte de căţărare SUA, VIBRAM – lider mondial în tălpi pentru încălţăminte sport Italia şi nu în ultimul rând prietenii noştri de la RED BULL

PARTENERI MEDIA

AXA TV Transilvania, Revista KNOX, Jurnalul Naţional, emaramures.ro, Televiziunea TL+, Kiss FM, Naţional FM, Revista 24-FUN, GLASUL MARAMUREŞULUI, GRAIUL MARAMUREŞULUI, INFORMAŢIA ZILEI, UJ SZO, www.alpinet.org, www.roclimbing.net , www.h2o.ro

REGULI GENERALE

Având în vedere că Cupa MARAMONT este o competiţie privată, organizatorul îşi rezervă dreptul de a avea propriul regulament de concurs şi de a face modificări la faţa locului în funcţie de diverşi factori sau de starea vremii, dar fără să lezeze spiritul de fair-play şi fără să favorizeze pe cineva anume.

Anul acesta se revine la Creasta Cocoşului, încercând să dăm concursului un aer competiţional inspirat de acum 20 de ani, încercând să dăm din nou o şansă, atât dezvoltării alpinismului în România, cât şi atragerea de noi iubitori ai acestui sport. Astfel, ne dorim ca regula generală să fie ca toţi participanţii să se simtă bine în inima muntelui.

Concursul din acest an nu va fi un concurs de căţărare de dificultate, ci unul de alpinism clasic pe echipe.

Se vor înscrie echipe formate din câte două persoane, care pot fi masculin, feminin sau mixt. Echipele mixte vor puncta în clasamentul masculin, iar echipele feminine separat. Se vor constitui două categorii de concurs: avansaţi şi începători.

În timpul afectat concursului, fiecare echipă va parcurge un număr cât mai mare de trasee alpine existente şi propuse de organizatori, care vor fi punctate în funcţie de gradul de dificultate. Echipa care adună cel mai mare număr de puncte în cele opt ore de escaladă va fi desemnată câştigătoare. Cu un minut înainte de expirarea celor opt ore, se poate intra în ultimul traseu propus.

Tehnica propusă va fi cea alpină, în care fiecare echipă va fi obligată să parcurgă traseul integral, putând folosi orice mijloace din alpinismul clasic. Se impune un echipament obligatoriu şi unul opţional.

Dacă sâmbătă vremea este rea, competiţia se amână pentru duminică, cu eventualitatea scurtării timpului de concurs.

ACCES, CAZARE

Cu trenul sau cu maşina până la Baia Mare sau Sighetu Marmaţiei, de unde se continuă drumul, din autogara Baia Mare sau Sighet cu autobuzul sau cu maşina pe DN 18 până la Hanul Pintea Viteazul. De la Hanul Pintea Viteazul se urmează poteca marcată bandă roşie, până la Creasta Cocoşului, circa două ore de mers.

Pentru cei care preferă drumurile forestiere, de la Mina Şuior se poate ajunge uşor cu maşina până la baza Crestei Cocoşului.

Există două posibilităţi de cazare cu cortul: campare în poiana de sub Creasta Cocoşului, în tabăra de bază, unde este acces la lemne şi apă sau campare sus pe platou, unde va avea loc competiţia, dar unde lemnele şi apa trebuie transportate de jos.

ECHIPAMENT

Având în vedere că această ediţie a Cupei Maramont se va desfăşura în stil alpin, se solicită un echipament obligatoriu compus dintr-o coardă 50 m pe echipă, ghete căţărare, ham omologat, minim 10 bucle echipate, cască de protecţie, dispozitive de asigurare.

Echipament opţional: magneziu, nuci, friend-uri.

SUCCES TUTUROR ŞI AŞTEPTĂM ÎN NUMĂR CÂT MAI MARE !

2 August, a doua etapa X-Cup loveste nemilos la Sibiu!






Acest sfarsit de saptamana a readus la Sibiu skateboarding-ul, BMX-ul si vibratiile pozitive. Primul campionat al sporturilor alternative din Romania si-a suprins competitorii si publicul deopotriva, printr-un format inedit. In skatepark s-a desfasurat o intrecere care a premiat cea mai buna mansa, in timp ce BMX-erii s-au mutat in minunatul parc Sub Arini, La Cupola, pentru un concurs de BMX-street in premiera.
Etapa de skateboarding a reunit cei mai buni localnici, dar si cativa oaspeti din Timisoara si din Brasov. Locurile 3 si 2, ocupate de sibienii Gepeto (360-flip transfer la funbox) si Diky (backside heelflip in bank, flip in quarter, si frontboard pe olliebox), au fost premiate de Eastpak, iar locul 1, Teche (360-flip in bank, nollie heelflip si switch 360 no comply), a fost recompensat pentru evolutia sa de Vans si de Creme Skateboards. Cel mai tanar participant, Sorin Nemeti de 10 ani, a fost motivat si el cu un premiu de la Eastpak.

La ora 15, toata brigada s-a mutat La Cupola, in Parcul Sub Arini, unde pe rideri ii astepta un street-setup de exceptie: diverse trepte, cante si tevi, plus un grindbox construit special pentru eveniment. S-a aliniat la start crema BMX-erilor din Romania, cu participanti din Sibiu, Targu Mures si Baia Mare, in timp ce un public numeros (peste 1000 de persoane) si inimos s-a ocupat de motivarea lor. In timpul acesta, de ambianta sonora s-au ingrijit DJ Kicsi din Sibiu si companionii LeizaBoy si Royal din Timisoara. Dupa freesession-ul de calificari, 6 rideri au ramas sa isi dispute finala, 5 BMX-eri si un mountainbiker. In finala motivatia a atins cote de nedescris, iar sibienii au fost martorii unor trickuri in premiera. Astfel, Johnny a aterizat diverse 180-uri, cateva si peste flatrail-ul pe care l-a invins cu un gap overincepick grind, Beju a transferat cele mai ample 180-uri ale zilei, Jiga a avut un repertoriu bogat in 180-uri, 360-uri, turndown-uri si tuck no handers, in timp ce musafirii din Maramures, Hiti si Alin, au biruit teava mare. Hiti s-a dovedit a fi un Nigel Sylvester local, cu 180 barspin-uri minunate, dar nu s-a lasat mai prejos nici la canta cea lunga (manual barspin-out), nici la setul de 10 trepte (180, 360 si barspin). Alin a fost eroul zilei, dupa ce a arat la cele 10 scari cel mai bogat bagaj de trick-uri, terminat intr-un incredibil tailwhip, care a pus capat pe drept concursului. Pe langa acesta, el si mai presarat evolutia cu diverse combinatii tehnice, compuse din 180-uri, 360-uri si barspin-uri, in toate formele posibile. Cu totul si cu totul logic, Alin a obtinut locul 1, urmat de Hiti si de Jiga. Premiile la BMX au fost oferite tot de Vans si de Eastpak.

Seara a adus cu sine un Riders Party cu totul si cu totul special. Pe terasa de la Chill Out a fost proiectat legendarul film de surfing "Endless Summer", una dintre cele mai influente pelicule pentru scena sporturilor alternativr de pretutindeni, si diverse productii autohtone de BMX, mountainbike, skate sau snowboard. In tot acest timp, cu un etaj mai jos, LeizaBoy si Royal au avut grija sa tina focul petrecerii viu pana in zori de zi, pentru ca X-Cup sa bifeze succese in toate planurile.

Organizatorii, Asociatia Club Sportiv Roman de BMX si Ego Events, va asteapta in curand la Sibiu pentru o noua etapa a campionatului X-Cup!

Sunday, August 3, 2008

Surorile Narea si-au tras antrenor de la bob

Pentru ca nici un antrenor de schi alpin din Romania nu mai vrea sa lucreze cu ele, surorile Bianca si Sandra Narea, legitimate la AS Ski Club Predeal, au gasit solutia pentru a nu ramane in urma cu pregatirea fizica. Cele doua fete si-au angajat un antrenor specialist in bob. Aflata in proces de recuperare dupa operatia de iarna trecuta, Sandra are sanse minime sa mai prinda Jocurile Olimpice de la Vancouver din 2010. In schimb, sora sa, Bianca, va participa la Campionatul Mondial de Schi Alpin de la Val d'Isere, programat in perioada 3-15 februarie 2009.

Fostii administratori ai Cetãtii Râsnov acuzã Primãria de evaziune fiscalã

Foştii administratori ai Cetăţii Râşov, evacuaţi în urmă cu o lună din imobil, acuză primaria oraşului că a sustras bani de la citadelă, întrucât una dintre casierele angajate de administraţia locală a încasat în mai multe rânduri bani de la turişti, fără a elibera şi bilete de intrare. Foştii administraroti ai Cetăţii Râşnov, evacuaţi în urmă cu o lună din citadelă vor depune luni o sesizare la Poliţie, după ce a constatat că o casieră, angajată a primăriei, a încasat bani de la turişti fără a elibera bilete. O sesizare similară va fi depusă şi la Garda Financiară, întrucât administratorii consideră că primăria Râşnov se poate face vinovată, în acest caz, şi de evaziune fiscală. Jane Drera, proprietara SC First Rosenau Tour SRL, care a fuzionat Drumuri Publicitare, firma ce a administrat obiectivul în perioada 2000-2008, susţine că are dovezi filmate că de la cetate s-au sustras bani. "Compania noastră va depune o sesizare la Poliţia Râşnov pentru a verifica sustragerile de bani efectuate de casierii de la Cetatea Râşnov, angajaţi ai Primăriei Râşnov. Camerele noastre de supraveghere au surprins-o pe casiera primăriei, în cel puţin şapte ocazii într-o singură zi, când nu a dat bilete la turişti, dar a încasat banii", a declarat Jane Drera. Drera a mai precizat că va cere poliţiei să verifice dacă respectiva casieră a acţionat la ordinul primarului Adrian Veştea, "aşa cum se zvoneşte în Râşnov". "Noi am informat primăria încă de acum şase luni că această casieră a fost complice la sustragerea de bani din încasări şi am reamintit şi acum o lună despre asta. Însă primarul nu a luat nicio măsură", a mai spus Drera. În replică la declaraţiile foştilor administratori, primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea, a declarat azi că respectiva angajată a primăriei este o persoană serioasă şi nu se pune problema ca evenimentele despre care aminteşte Jane Drera să se fi întâmplat şi în urmă cu şase luni. "Ceea ce spun foştii administratori este ireal. Pe vremea când ei administrau cetatea, oamenii noştri nu aveau dreptul să taie bilete, ci doar să asiste. Probabil că acest lucru i-a deranja. Sunt sigur că acea casieră este un on serios. Iar dacă ei susţin altceva, să vină şi să o dovedească, altfel sunt hotărât să le fac plângere pentru defăimare", a spus Adrian Veştea. Primăria oraşului Râşnov a preluat, în urmă cu o lună, de la fosta firmă care a administrat cetatea, o parte din încăperile imobilului, în urma desfiinţării contractului de asociere semnat în anul 2000 de cele două părţi. În imobil mai funcţionează încă mai multe firme, care nu pot fi deocamdată evacuate, întrucât au încheiat contracte de subînchiriere cu foştii administratori.

Un alpinist clujean a cucerit vârful Khan Tengri, de 7.010 metri

Alpinistul clujean Romeo Chira a reuşit, ieri, să cucerească vârful Khan Tengri, de 7.010 metri, situat în Munţii Tien Shan, la graniţa dintre Kârgâzstan şi Kazahstan. Eugen Olariu, unul dintre membrii expediţiei clujene, a declarat, azi, că Romeo Chira a reuşit să cucerească vârful Khan Tengri după o ascensiune de peste opt ore. "Chira a ajuns sâmbătă la tabăra nr. III, situată la o altitudine de 5.900 de metri, iar după o ascensiune de peste opt ore a cucerit vârful Khan Tengri", a spus Olariu. Potrivit acestuia, restul membrilor expediţiei clujene vor porni, luni, de la tabăra de bază, aflată la 5.400 de metri altitudine, şi vor încerca, marţi, să cucerească vârful Khan Tengri, considerat cel mai nordic "şaptemiar" de pe Pământ. Un grup de opt alpinişti şi salvamontişti clujeni au plecat, în 19 iulie, într-o expediţie de o lună în Munţii Tian Shan. Salvamontistul clujean, Vasile Cipcigan, declarase într-o conferinţă de presă, că "expediţia îşi propune promovarea alpinismului universitar, precum şi testarea echipamentelor destinate alpinismului şi reacţiile corpului uman la altitudine". Pentru atingerea vârfului Khan Tengri, membrii expediţiei au făcut mai multe cicluri de pregătire în judeţul Cluj, în Munţii Făgăraş şi Retezat. Alin Corha, unul dintre alpiniştii clujeni, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că nu este obligatoriu ca toţi membrii expediţiei să atingă vârful de peste 7.000 de metri. "Măcar unul să ajungă în vârf şi tot e o mare realizare. Vom aborda versantul nordic al vârfului, mai puţin expus riscului de avalanşe", spunea Corha. Vârful Khan Tengri a fost atins pentru prima oară în anul 1931 de către un alpinist ucrainean.

Vine muntele la Mahomed!

Pentru că în partea de nord a Germaniei nu sînt munţi, nemţii au construit o sală în care se poate schia tot timpul anului.
Românul e păgubos şi nu ştie să profite de ce i-a dat Dumnezeu. Avem munţi atît de minunaţi încît am putea schia cam şase luni pe an. Dar sîntem de profesie pomanagii şi aşteptăm să ne pice totul din cer. La nemţi este exact invers. Fără muncă nu se obţine nimic.
OAMENI SERIOŞI. În ceea ce priveşte zona montană, Germania nu este o ţară la fel de înzestrată ca Austria sau Elveţia. Motiv pentru care lumea s-a îndreptat către schi fond sau biatlon. Iar rezultate există. Tobias Angerer şi Axel Teichmann sînt doi dintre cei mai buni "fondişti" din lume, ultimul fiind chiar campion mondial în 2007, la Sapporo. La biatlon, nemţoaicele sînt cele mai tari. Nu doar că sînt cele mai frumoase, dar sînt şi cele mai bune. Cel mai elocvent exemplu este Magdalena Neuner, o blondă cu ochi albaştri, care a cîştigat Cupa Mondială în sezonul trecut. Munţi sînt numai în partea de sud, prin Bavaria. Dar pîrtii de schi sînt şi în partea opusă, în nord, în apropiere de Hamburg. Pentru că mulţi turişti preferau să meargă cu feribotul în Norvegia sau Suedia pentru a putea schia, nemţii au găsit soluţia. Au construit la Wittenburg un complex sportiv unde se poate face schi şi snowboard tot timpul anului. O treabă nemţească, dar pe care au făcut-o şi francezii, dar mai ales olandezii şi belgienii. Chiar dacă e vorba de o nebunie, Federaţia Internaţională de Schi a luat lucrurile foarte în serios şi organizează în fiecare an Cupa Europei la Schi în Sală. Sînt doar două etape, la care participă schiorii de pe Bătrînul Continent. Este greu să faci Cupă Mondială atîta vreme cît unul ca Bode Miller preferă să se antreneze prin Chile, Argentina, Africa de Sud sau Noua Zeelandă.
LIDER. Care sînt punctele forte ale "snowfunpark"-ului de la Wittenburg? Există două zone amenajate pentru free-style. În plus, cele două pîrtii de schi au o lungime de 330 de metri, iar transportul pe cablu este asigurat de un telescaun. În alte părţi, turistul trebuie să urce cu teleschiului sau cu o bandă rulantă. Vara aceasta printre cei care s-au antrenat în sala de lîngă Hamburg a fost şi Kalle Palander. Finlandezul a ales acest loc, deoarece este mai aproape de casă, iar condiţiile de schi sînt mult mai bune decît pe gheţarii din Austria. Pîrtia în sală are şi un mare inconvenient. Nu poate fi frecventată de către sportivii care participă la probele de viteză. Pistele nu au o lăţime mai mare de 10 metri. În plus, lungimea este recomandată doar celor care merg la Slalom Special şi Slalom Uriaş. Pallander nu a fost singurul schior profesionist de la Wittenburg. Tot acolo au fost în pregătire loturile naţionale ale Germaniei şi Finlandei.
AVANTAJE. Vara aceasta au fost şi doi schiori români care au ajuns în complexul din nordul Germaniei. Sibianul Alexandru Barbu, singurul schior din România care a luat startul în ediţia de anul trecut a Cupei Mondiale, şi Lilla Petrozcki au preferat să meargă lîngă Hamburg. Pentru schiorii adevăraţi, care profită de orice clipă petrecută pe zăpadă, antrenamentele în sală sînt mult mai bune decît cele pe gheţar. "În primul rînd că temperatura este tot timpul aceeaşi. Cînd am fost noi, erau afară 15ºC, iar în sală erau –10ºC. În plus, zăpada nu se înmoaie absolut deloc, iar numărul de viraje pe care îl faci la un antrenament este mult mai mare. Cînd mergeam pe gheţar, o oră ne lua numai transportul din staţiune pînă pe zăpadă. După care, încă o oră în care montam porţile pentru slalom şi ne încălzeam. Pentru schi ne mai rămînea doar o oră, pentru că mai tîrziu se înmuia zăpada şi schiurile erau foarte greu de condus", explică Sebastian Barbu. Are grijă de tot ceea ce are nevoie fratele său, Alexandru, pentru a face performanţă. "Snowfunpark"-ul de la Wittenburg este situat la o altitudine de 65 de metri. Practic, un loc identic cu Bucureştiul. Iar zilele călduroase nu sînt puţine. Ca dovadă stau terenurile de volei pe plajă, care sînt amenajate în apropierea sălii de schi.
COSTURI. Pentru români, singurul dezavantaj al unei vacanţe într-un astfel de loc îl reprezintă distanţa mare faţă de ţară. În rest, numai de bine! Pentru un pachet all-inclusive, un turist trebuie să plătească 96 de euro pe zi. Şi primeşte în schimb cazare la hotelul aflat perete în perete cu sala de schi, trei mese pe zi şi gratuitate la transportul pe cablu. Nu e nevoie să te cari cu echipamentul din România. Le primeşti gratuit la faţa locului. Aceleaşi servicii într-o ţară ca Austria ar costa mult mai mult. În plus, la Wittenburg, dacă te plictiseşti de schi, poţi să te duci la carting. Pista este chiar sub pîrtia de schi. Dar afară! Vrei să stai la plajă, să alergi de nebun sau să mergi în sala de forţă, nu trebuie decît să-ţi dai jos clăparii şi costumul de schi şi să mergi cîţiva metri mai încolo.
D-ALE NOASTRE. În România mai e zăpadă doar pentru o bătaie cu bulgări. Lumea sporturilor de iarnă este totuşi în continuă mişcare pînă şi la noi în ţară. Dinamo Bucureşti a dat lovitura pe piaţa transferurilor şi a luat-o de la CSS Miercurea-Ciuc pe biatlonista Reka Ferencz, sportivă care sezonul trecut a cîştigat Cupa Europei la individual. Mutarea nu a fost deloc pe placul conducătorilor de la clubul harghitean. Ferencz nu a mai făcut deplasarea în Germania, acolo unde Eva Tofalvi şi Emoke Szocs se antrenează pe role sub comanda lui Marton Simon. Lotul naţional de biatlon, cu Dana Plotogoea, Mihaela Purdea şi Alexandra Rusu în formă maximă, se află în cantonament la Piatra Arsă. Juniorii, fără Roland Gerbacea, au plecat de ieri în Bulgaria. La schi alpin, lucrurile sînt ceva mai liniştite. Florentin Nicolae se află în Statele Unite ale Americii. Scopul călătoriei sale peste Ocean nu este cunoscut de superiorii săi de la club. Bogdan Barbu s-a operat de menisc la genunchiul piciorului stîng şi este în plin proces de recuperare. "În două săptămîni încep antrenamentele fizice", a promis schiorul din Braşov. În tot acest timp, Ioan Nan şi Ionică Achiriloaie fac antrenamente fizice. Degeaba! Şi calul fuge, dar degeaba, că tot nu dă lapte.



"O experienţă foarte tare"

Jurnalul Naţional: Bună, Lilla! Pe unde umbli?
Lilla Petroczki: Sînt în Portugalia, în vacanţă.
Aoleu! Ce faci acolo? La Băile Tuşnad nu-ţi mai place?
Mă distrez. Sînt împreună cu familia şi cîţiva prieteni. Fac surf-kite, alerg pe malul mării, merg la sala de forţă.
Bravo, profesionisto!
Merci, dar mai important este cum schiez.
Despre asta vreau să vorbim. Ai fost la Wittenburg. Cum e să schiezi în sală?
Pentru mine, a fost cea mai plăcută experienţă în sală. Am mai fost pînă acum în astfel de locuri. Anul trecut am fost deschizătoare în etapa de Cupa Europei care s-a desfăşurat la Bettorp. Eram cu finlandezii cu care mă antrenez, şi cîteva fete chiar au concurat. Eu nu am concurat şi antrenorul a decis să fiu deschizătoare, ca să-mi dau seama care este nivelul valorii mele.
Şi cum ai schiat?
Mi-am "luat" cam două secunde şi ceva pe o manşă.
Ce ţi-a plăcut la Wittenburg?
Faptul că m-am antrenat alături de Alexandru Barbu şi că fratele lui, Sebastian, a fost tot timpul alături de noi. M-am pregătit cu antrenorul italian pe care l-au angajat în această vară. N-a avea rost să-l mai chem pe antrenorul meu din Finlanda. Ar fi costat prea mult. În aceeaşi formulă vom pleca şi în Argentina, unde vom participa la cîteva curse prin care sper să-mi îmbunătăţesc punctajul FIS.



"Contează ambianţa"

Jurnalul Naţional: Alexandru, la Wittenburg ai schiat pentru prima oară în sală?
Alexandru Barbu: Nu. Am mai fost în Olanda, în Landgraff, dar acolo era pîrtia mai uşoară, ca pentru olandezi. Doar zăpada era la fel. La Wittenburg a fost mult mai bine.
Cum e zăpada într-o astfel de sală în care se schiază?
Mai bună decît pe gheţar. Zăpada nu se înmoaie deloc şi este totul timpul tare. Fiind zăpadă artificială, rezistă mai bine la acţiunile mecanice. În 3 zile în sală am schiat mai mult decît aş fi putut să o fac pe gheţar într-o săptămînă.
Nu e cam ciudat să te dai cu schiurile printr-o sală? Nu bate soarele, nu suflă vîntul... Nu ţi se pare că e ca într-o conservă?
Să ştii că la schi contează ambianţa. Asta e cel mai important, să te simţi bine, să fii în largul tău, să nu te strîngă nimic. Cînd am fost prima oară în sală mi s-a părut ciudat, dar acum m-am simţit foarte bine. Ştiam care e atmosfera.
Dar tu pentru ce tragi aşa de tare cu pregătirea pe zăpadă?
Vreau să mă calific la Jocurile Olimpice de la Vancouver.
Şi crezi că ai vreo şansă?
Deocamdată nu zic nimic. O să te las pe tine să comentezi atunci cînd o să scrie pe televizor România Alexandru Barbu. Pentru asta mă pregătesc.
Cine este Beppe Trevisan, noul tău antrenor?
Un italian care a pregătit lotul olimpic al Argentinei pentru Jocurile Olimpice de la Torino.

Saturday, August 2, 2008

Mii de turisti îsi petrec week-end-ul pe Valea Prahovei

Mii de turişti îşi petrec acest sfârşit de săptămână pe Valea Prahovei, mulţi dintre ei alegând să urce pe munte, telecabina din staţiunea Buşteni transportând, sâmbătă, peste 1 500 de persoane către platoul Bucegi, Babele şi Peştera.
Potrivit reprezentanţilor Dispeceratului de monitorizare a traficului rutier Sinaia, sâmbătă, între orele 8.00 şi 16.00, aproximativ 9 000 de autovehicule au urcat către staţiunile de pe Valea Prahovei, numărul maşinilor care au coborât dinspre munte fiind de aproximativ 4 500.
Din cauza numărului mare de turişti care au ales să-şi petreacă week-end-ul pe Valea Prahovei, traficul rutier este îngreunat între staţiunile Sinaia şi Buşteni, unde se formează coloane de maşini, şoferii fiind nevoiţi să circule cu viteză redusă, de aproximativ 10 – 15 kilometri pe oră. Poliţiştii au precizat că nu se înregistrează blocaje în trafic între cele două staţiuni.
Foarte mulţi dintre turişti urcă pe munte, telecabina din Buşteni transportând, sâmbătă, peste 1 500 de persoane către platoul Bucegi.
Potrivit şefului de instalaţie, Gabriel Panac, numărul celor care urcă spre platoul Bucegi este cu mult mai mare faţă de o zi obişnuită şi foarte mare comparativ în raport cu capacitatea acestei instalaţii de transport, telecabina din Buşteni transportând 120 de persoane pe oră.
Acesta este motivul pentru care la telecabină s-au format cozi, oamenii aşteptând minute în şir pentru a prinde un loc în cabina care-i transportă către vârful muntelui, pe platoul Bucegi sau în zonele Babele şi Peştera.

Friday, August 1, 2008

Red Bull Romaniacs 2008 – 5 ani de Hard Enduro

Cea de-a V-a ediţie a raliului „Red Bull Romaniacs”, competiţia enduro cu cel mai mare grad de dificultate din lume, se va desfăşura anul acesta în perioada 13-17 septembrie. Conform tradiţiei, raliul debutează cu un prolog spectaculos în centrul Sibiului, pe Bulevardul Corneliu Coposu, urmat de patru zile de concurs pe un traseu solicitant ce străbate Carpaţii Meridionali din zona Sibiu – Sebeş – Alba Iulia. La ediţia din acest an vor lua startul 230 de participanţi din 25 de natiuni.

Înscrierile pentru „Red Bull Romaniacs” 2008 au fost închise încă din luna martie, la doar o luna dupa deschidere si cu 6 luni inainte de start. În cele patru zile de off-road, concurenţii vor strabate distante cuprinse intre 150 si 200 de km/zi de la zone uşor accesibile din jurul Sibiului, Curmătura Ştezii, Păltiniş, Guşteriţa până la zone situate la înălţimi de 2200 de m în Munţii Lotrioara.

Pentru a putea fi urmărit de un număr cât mai mare de spectatori, motociliştii vor intra în competiţie cu o zi mai devreme decât anul trecut. "Am mutat etapa de prolog sâmbăta, 13 septembrie, pentru ca duminică, în prima zi de off-road, să fie câţi mai mulţi spectatori pe traseu. Mare parte din traseele din această zi vor trece prin zonele unde sibienii merg de obicei la iarbă verde, adică prin zona Păltiniş, Rasinari si Curmătura Ştezei", a declarat Martin Freinadametz, organizatorul raliului.
„Red Bull Romaniacs” a debutat în 2004 cu 30 de concurenţi reuşind astăzi dupa cinci edtitii sa adune la start 230 de impatimiti ai acestui sport, din care 30 vor concura la clasa Profesionisti. La competiţia din acest an vor fi reprezentate 25 de ţări, de la Germania care va aduce un număr de 44 de participanţi, până la ţări precum Andora, Africa de Sud, Noua Zeelanda, Elveţia, Norvegia, Canada, Botswana, Italia sau Siria. Numărul românilor înscrişi la ediţia din acest an este de 18.
Desi francezul Cyril Despres, detinatorul a trei titluri de castigator a „Red Bull Romaniacs”, nu va veni la Sibiu, ediţia din acest an nu va duce lipsă de nume grele din lumea enduro-ului mondial. Între acestea, Andreas Letenbicheler (DE), Michel Gau (FRA), Paul Bolton (UK), Gerhard Forester (DE), Chris Birch (NZ), Mark Jackson (UK), Frans Verhoeven(NED).

Turistii se plimbã în continuare prin zona aleii de sub Tâmpa, unde un om a fost sfâsiat de un urs

Turiştii se plimbă în continuare pe aleea de la poalele Tâmpei, unde un om a fost sfâşiat de un urs, însă nu sunt lăsaţi să urce pe munte, în pădure, de către gardienii aflaţi în zonă. Accesul turiştilor pe aleea de la poalele Tâmpei a fost restricţionat doar temporar, pe perioada în care anchetatorii au adunat primele probe din zona unde un bărbat tânăr, având în jur de 30 de ani, a fost găsit mort, sfâşiat de un urs, în apropierea unei bănci. La ora transmiterii acestei ştiri, la locul incidentului erau aştepaţi specialiştii Laboratorului Criminalistic, pentru a aduna noi probe. Potrivit gardienilor publici, incidentul s-a petrecut în zona asfaltată a aleei de pe Tâmpa, la intersecţia cu Drumul serpentinelor, spre vârful Tâmpa. Totoadată, gardienii publici recomandă turiştilor şi localnicilor să nu intre în pădure, în condiţiile în care au fost trimise în zonă patru echipe de vânători care încearcă să găsească ursul. Deşi autorităţile locale au susţinut că în zonă există indicatorare care îi avertizează pe turişti asupra pericolului existenţei urşilor în zonă, la intrarea pe aleea Tâmpa, amenajată ca un parc, exsită un singur panou în care se recomandă turiştilor să nu hrănească animalele sălbătice, şi acesta doar în limba română. Cadavrul unui bărbat cu identitate necunoscută a fost descoperit, vineri, în jurul orei 9.00, pe aleea de sub Tâmpa, din Braşov, anchetatorii presupunând că acesta a fost sfâşiat de un urs. Până la ora transmiterii acestei ştiri, poliţiştii nu au stabilit identitatea bărbatului, întrucât asupra acestuia nu a fost găsit niciun act de identitate, însă, potrivit poliţiştilor, bărbatul are în jur de 25-30 de ani şi se presupune că ar fi vorba despre un turist străin. Flavius Bărbulescu, şeful Serviciului Public pentru Gestionarea Animalelor din cadrul Primăriei Braşov, a declarat că există urme clare de luptă între victimă şi animal, semn că ursul a avut un comportament deosebit de agresiv. "Am văzut cadavrul şi omul era făcut praf. Cred că s-au luptat pentru că se pare că omul a fost târât de animal cinci-şase metri spre pădure. Din semnele pe care le-am văzut, cred că ursul a încercat să îl îngroape, dar nu a reuşit, aşa că l-a abandonat", a spus Bărbulescu. El a adăugat că, în perioada următoare, Asociaţia Vânătorilor urmează să organizeze echipe care să identifice animalul şi să ia măsurile care se impun. Potrivit lui Bărbulescu, în ultimele trei luni, au fost capturaţi din pădurile din Braşov zece urşi, care au fost mutaţi în pădurile din zona Harghita. Cadavrul bărbatului sfâşiat de urs a fost ridicat de către anchetatori şi dus la Institutul de Medicină Legală de la Braşov, pentru efectuarea necropsiei. Bărbatul are pe corp foarte multe urme lăsate de urs, fiind practic sfâşiat de animal. Bărbatul ucis de urs a fost găsit, vineri dimineaţă, de o persoană care îşi plimba câinele, la mică distanţă de centrul municipiului Braşov, într-o zonă populată. Primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, a declarat că, în prezent, în pădurea de pe Tâmpa există, în total, 45 de ursşi, în condiţiile în care specaliştii susţin că în această zonă ar trebui să trăiască maxim 20 de exemplare. Scripcaru susţine că a sesizat Ministerul Mediului în legătură cu această situaţie, dar că nu a fost luată nicio măsură în acest sens.