Monday, November 30, 2009
Lilla Petroczki se intoarce in tara
VREMEA LA MUNTE
Ziua, cerul va fi variabil, dar spre seara si mai ales in cursul noptii va ploua local in Carpatii Occidentali. Vantul va prezenta intensificari. Temperatura aerului nu va avea variatii semnificative fata de ziua precedenta si se va mentine la valori mai ridicate decat cele normale pentru aceasta perioada. Dimineata si noaptea, pe vai si in depresiuni, pe arii restranse va fi ceata.
Miercuri
Temperatura aerului se va mentine la valori mai ridicate decat cele normale pentru inceputul lunii decebrie. Cerul va fi temporar noros. Vor fi ploi slabe sau burnite local in Muntii Banatului si Carpatii Meridionali si izolat in restul zonelor montane. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari in zona inalta. Mai ales dimineata si noaptea, pe vai si in depresiuni, pe arii restranse va fi ceata.
Joi
Cerul va fi mai mult noros si local va ploua slab. Vantul va sufla slab si moderat. Temperatura aerului va scadea usor fata de ziua precedenta.
Iarna asta se poartă tricourile
Regimul termin al iernii ce începe mâine din punct de vedere calendaristic se va situa peste valorile normale în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii pot depăşi local normele climatologice. În prognoza meteorologică valabilă pentru următoarele trei luni, ANM nu a pomenit nimic despre cum va fi vremea de Crăciun sau de Anul Nou!
NIMIC DESPRE NINSOARE
Temperaturile medii lunare din decembrie vor depăşi mediile climatologice în majoritatea regiunilor. În intervalele calde din cursul lunii temperaturile maxime vor depăşi 15°C. În nopţile cele mai reci temperaturile minime pot coborî sub -15°C mai ales în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării. Cantităţile de precipitaţii pot depăşi local normele climatologice în majoritatea regiunilor.
ZĂPADĂ ÎN MARAMUREŞ ŞI ÎN ARDEAL
În luna ianuarie, regimul termic al lunii poate depăşi valorile normale în cea mai mare parte a ţării. Cele mai mari temperaturi maxime pot depăşi 15°C în zonele de câmpie. În nopţile cele mai reci temperaturile minime pot coborî sub -20°C în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, exceptând regiunile din jumătatea nordică a ţării, unde pot fi depăşite valorile climatologice.
FEBRUARIE CU GHIOCEI
Regimul termic al lunii februarie poate depăşi valorile normale în regiunile extracarpatice, iar în rest se va încadra în limite normale. Cele mai mari temperaturi maxime pot depăşi 15°C. În nopţile cele mai reci temperaturile minime pot coborî sub -15°C în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării. Cantităţile de precipitaţii pot depăşi valorile climatologice îndeosebi în jumătatea nordică a ţării.
Paul Pepene incepe cursele
Adrian Pica, cel mai bun antrenor din Romania
Clasament:
1. Adrian Pica (CSS Petrosani) - 54 %
2. Florin Cristea (Dinamo Bucuresti) - 20 %
3. Mihai Olaru (CSS Predeal) - 6 %
4. Gheorghe Vulpe (CSS Sinaia) - 5 %
5. Andrei Silagyi (CSAM Bucegi Predeal) - 5 %
6. Tiberiu Biro (CSS Miercurea Ciuc) - 3 %
7. Bianca Munteanu (CSS Sibiu) - 2 %
8. Tiberiu Tantos (CSS Campeni) 1 %
Voi incerca sa fac un interviu cu Adrian Pica.
Mai departe, va propun un sondaj legat de schiurile pe care le folositi. Se apropie zapada si lumea va da buzna in magazine pentru a-si cumpara echipament nou.
Peste 30.000 dolari pentru monitorizarea pãdurilor din Muntii Rodnei
Proiectul se adreseazã în special tinerilor, partenerii Eco Rodna fiind, potrivit presedintelui acestei asociatii, Claudiu Iusan, Grupul Scolar silvic din Nãsãud, judetul Bistrita-Nãsãud, si Administratia Parcului National Muntii Rodnei.
Proiectul se va derula în perioada 2009-2011 si beneficiazã de o finantare de 30.600 lei. Aceste demers va urmãri crearea unei baze electronice de date privind biodiversitatea forestierã din parcelele de probã din Valea Aniesului, unde Grupul Scolar silvic Nãsãud îsi desfãsoarã practica de studii, dar si evaluarea stãrii de conservare a peste 20 de specii de florã si faunã forestiere protejate la nivel national si international.
În plus, mai bine de o sutã de elevi ai grupului scolar silvic vor fi instruiti în diverse tehnici de inventariere si monitorizare a biodiversitãtii forestiere, iar, la final, va fi elaborat un ghid de bune practici în acest domeniu, se vor edita brosuri si pliante si se va organiza o expozitie de fotografie cu instantanee de pe durata implementãrii acestui proiect.
"Programul accesat contribuie la obtinerea beneficiilor de mediu de cãtre organizatiile neguvernamentale si comunitare, în vederea conservãrii biodiversitãtii, contracararea schimbãrilor climatice, protejarea apelor internationale si managementul durabil al terenurilor. Prin intermediul proiectului aprobat se continuã procesul de implicare a tinerilor din localitãtile limitrofe Parcului National Muntii Rodnei în inventarierea si monitorizarea biodiversitãtii acestui laborator viu", a declarat, azi, presedintele Asociatiei Eco Rodna.
Astfel de proiecte au fost derulate de Administratia Parcului National Muntii Rodnei si Asociatia Eco Rodna încã din anul 2004, ele fiind finantate de Initiativa Darwin (Marea Britanie), Ambasada Olandei, Programul "Tineret în actiune", Academia "Alfred Toepfer for Nature Conservation" din Germania si Deutsche Bundestifftung Umwelt (Germania).
Sunday, November 29, 2009
Lilla Petroczki, locul 17 la Val Thorens
Purdea si Plotogea, in primele 10 la Idre
Roland Gerbacea, locul 65 la Idre
VREMEA LA MUNTE
Vremea va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil, iar vantul va prezenta unele intensificari pe creste. Izolat, dimineata si noaptea, pe vai si in depresiuni va fi ceata. Temperatura aerului se va mentine la valori ridicate pentru aceasta perioada a anului, comparabile cu cele inregistrate in intervalul anterior.
Marti
Vremea va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil, cu innorari spre seara si noaptea, cand in Carpatii Occidentali va ploua pe arii restranse. Vantul va prezenta intensificari pe creste. Dimineata si noaptea, pe vai si in depresiuni, izolat se va forma ceata. Valorile temperaturii aerului vor caracteriza o vreme calda pentru inceputul lunii decembrie.
Miercuri
Cerul va fi mai mult noros si pe arii restranse va ploua slab, indeosebi in Carpatii Meridionali si in Muntii Banatului. Vantul va continua sa prezinte intensificari pe creste. Temperatura aerului se va mentine la valori ridicate pentru aceasta perioada a anului, comparabile cu cele inregistrate in intervalul anterior. Pe vai si in depresiuni, dimineata si noaptea vor fi conditii de ceata.
Trupul turistului mort în Muntii Fãgãras va fi recuperat cu un elicopter al MAI
Operatiunea de recuperare a trupul turistului care a murit dupã ce a cãzut într-o prãpastie în Muntii Fãgãras a început, azi dimineatã, echipajele de salvamontisti fiind deja în drum spre locul accidentului, iar un elicopter al Ministerului Apãrãrii si Internelor (MAI) va recupera victima de pe munte si o va coborî la altitudine mai micã.
Potrivit sefului Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, cererea de trimitere a unui elicopter al MAI pentru recuperarea victimei a fost aprobatã azi dimineatã, iar aparatul de zbor a plecat de la Bucuresti în jurul orei 11.00.
"Echipele de salvamontisti au plecat deja pe drumul spre Vârful Lãitel si vor încerca recuperarea victimei din prãpastia în care a cãzut. Este vorba de un traseu de aproximativ trei ore de la Bâlea pânã la locul accidentului. Dacã salvamontistii vor reusi scoaterea sa, elicopterul îl va prelua si-l va coborî la Cracii Doamnei de unde va fi preluat de Laboratorul de Medicinã Legalã", a declarat, azi, Adrian David, seful Serviciului Salvamont Sibiu.
Potrivit acestuia, turistul decedat este din judetul Cluj, avea în jur de 25 de ani si fãcea parte dintr-un grup mai mare de tineri din mai multe judete ale tãrii care si-au petrecut week-end-ul la Bâlea Lac.
Un turist si-a pierdut viata, ieri, în Muntii Fãgãras, la o altitudine de aproape 2.400 de metri, dupã ce a alunecat pe zãpadã si a cãzut într-o prãpastie.
Potrivit sefului Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, turistul a plecat ieri de la Bâlea Lac spre Cãltun, iar în zona Vârfului Lãitel, la 2.390 de metri altitudine, a alunecat pe zãpadã si a cãzut într-o prãpastie.
"Colegii lui de grup ne-au solicitat ieri pe zi si ne-au spus cã bãrbatul a plecat de la cabanã si cã nu mai stiu unde este. Ulterior, ne-au sunat si ne-au anuntat cã l-au gãsit într-o prãpastie si cã este mort. Cel mai probabil, turistul s-a lovit de stânci si de aceea a decedat", a declarat seful Salvamont Sibiu.
În Muntii Fãgãras, la peste 2.000 de metri altitudine, stratul de zãpadã este de aproximativ 15 centimetri.
A nins la Sinaia si in Paring


Ploaia usoara ce s-a abatut in noaptea ce tocmai a trecut peste zonele de ses s-a transformat in ninsoare in zonele inalte. Din pacate, cantitatile de precipitatii au fost foarte mici, astfel ca la Sinaia s-a depus doar un "praf" de zapada, in vreme ce in Paring stratul de zapada masoara cinci centimetri.
Turist mort în Muntii Fãgãras
Acesta a precizat cã turistul a murit dupã ce a alunecat pe zãpadã si s-a lovit în cãdere de o stâncã. Bãrbatul, de 30 de ani, se afla pe munte împreunã cu alti cinci turisti, care au cerut ajutorul salvamontistilor sibieni, dupã ce si-au dat seama de disparitia colegului lor.
Corpul turistului decedat va fi coborât azi din munti cu ajutorul unui elicopter.
Stratul de zãpadã mãsoarã la Bâlea Lac 20 de centimetri, la peste 2.000 de metri altitudine în Muntii Fãgãras. Accesul în zonã se poate face doar cu telecabina, dinspre Bâlea Cascadã, Transfãgãrãsanul fiind închis circulatiei.
Saturday, November 28, 2009
Alexandru Barbu, locul 14 la Val Thorens
Snow Show 2009
De multă vreme s-a vorbit despre o întâlnire care să-i aducă în acelaşi loc pe cei implicaţi în "industria" sporturilor de iarnă de la noi din ţară. Anul acesta, Băneasa Shopping City va fi gazda SnowShow 2009, primul târg din România care îi va aduna în acelaşi loc pe amatorii de sporturi extreme, producătorii şi importatorii de echipament, transportatorii pe cablu, hotelierii, agenţiile de turism, primăriile din cele mai importante staţiuni montane, Federaţia Română de Schi şi Biatlon, precum şi cele mai importante mijloace de informare ale acestei comunităţi aflate într-o continuă dezvoltare. Organizatorul, Avanz Fairs&Events, se aşteaptă la peste 5.000 de vizitatori.
În perioada 3-6 decembrie, cei care vor ajunge la mall-ul din nordul Capitalei vor avea ocazia să vadă cele mai noi schiuri care vor fi vândute în această iarnă în România, precum şi noile tendinţe în ceea ce priveşte cele mai tari haine care se vor purta sezonul acesta pe pârtie. Etajul I al galeriei din Băneasa va fi locul în care vei putea proba clăparii sau gecile, în vreme ce în parcare vei avea parte de un spectacol organizat de cei de la H20. Pe o rampă "îmbrăcată" în zăpadă se vor duela cei mai tari români în materie de freestyle, iar cei care nu vor putea ajunge la faţa locului vor avea ocazia să vadă imagini live pe www.jurnalul.ro.
După ce ţi-ai ales echipamentul şi ai înnebunit văzând cele mai tari trick-uri, sigur vei fi în căutarea unei destinaţii. Vor avea grijă să alegi bine atât liniile aeriene, cât şi primăriile din staţiunile cu pretenţii de la noi din ţară. În cele patru zile ale expoziţiei, vizitatorii vor avea acces gratuit în cadrul galeriei şi vor beneficia de preţuri promoţionale la schiuri, clăpari, costume de schi, precum şi accesorii. Joi şi vineri, programul expoziţiei va fi 10:00-12:00, în vreme ce sâmbătă şi duminică orarul se va întinde până la ora 24:00.
Eva Tofalvi a ratat startul sezonului
Pentru noi, cea mai importanta stire care vine de la Idre este legata de Eva Tofalvi. Normal! Numai ca vestea nu e legata de vreun rezultat de-al sportivei antrenate de Marton Simon. Biatlonista de la SC Miercurea Ciuc nu a concurat astazi din motive medicale. "A facut o infectie, o punga de puroi, pe una dintre fese si nu a putut lua startul. Totul este de la o injectie. Nu este nimic grav, dar n-a putut concura si nu o va face nici maine. Nu trebuie sa ne speriem. Ea va concura in Cupa Mondiala", a explicat Puiu Gaspar, secretarul general al Federatiei Romane de Schi si Biatlon. Acesta este prezent zilele acestea in Suedia, fiind insotit si de catre Gheorghe Mihoc, presedintele FRSB.
In lipsa Evei, Mihaela Purdea, de la CSAM Bucegi Predeal, a obtinut cel mai bun rezultat pentru delegatia Romaniei. Ea s-a clasat pe locul 28, avand o intarziere de doua minute, 8 secunde si o zecime fata de castigatoarea cursei, nemtoaica Juliane Doll. Mihaela a nimerit toate tinta la tragerea culcat, insa a ratat de trei ori atunci cand a intrat in poligon pentru tragerea din picioare.
Alexandra Stoian a facut doua ture de penalizare, cate una dupa fiecare tragere, si s-a clasat pe locul 48, avand o intarziere de 47 de secunde si 60 de sutimi fata de Mihaela Purdea. Reka Ferencz a venit pe locul 52, a ratat o singura tinta, la tragerea din picioare, avand o intarziere de 12 secunde si 20 de sutimi fata de Alexandra Stoian. Dana Plotogea s-a clasat pe locul 54, a ratat de 4 ori tinta atunci cand s-a aflat in poligon - o singura data din pozitia culcat si de trei ori din picioare - si a avut o intarziere de 4 secunde si 60 de sutimi fata de Reka Ferencz. Emoke Szocs a terminat cursa de azi pe locul 63, a ratat o singura tinta atunci cand a tras din pozitia culcat si de doua ori atunci cand a tras din picioare, avand o intarziere de 24 de secunde si de 40 de sutimi fata de Dana Plotogea. Luminita Piscoran s-a clasat pe locul 73, a tras perfect din pozitia culcat, dar a ratat de doua ori atunci cand a tras din picioare, avand o intarziere de 32 de secunde si 40 de sutimi fata de Emoke Szocs.
La baieti, rezultatele au fost mai slabe decat in cazul fetelor, dar trebuie sa tinem cont ca cei doi romani care au concurat in Suedia sunt inca juniori. Roland Gerbacea s-a clasat pe locul 109, a ratat o singura data la tragerea culcat si de doua ori din picioare, avand o intarziere de 4 minute si 14 secunde fata de norvegianul Frode Andresen, castigatorul cursei. Stefan Gavrila a venit pe locul 141 si a avut o prestatie catastrofala atunci cand s-a aflat in poligon. La tragerea culcat a ratat toate cele cinci tinte, in vreme ce din picioare a tras gresit de trei ori. Gavrila a avut o intarziere de doua minute si 50 de sutimi fata de Gerbacea.
Friday, November 27, 2009
Alexandru Barbu, locul 44 la Val Thorens
Mai puţin de 24 de ore până la startul primului sincron trial din România
Pe 28 şi 29 noiembrie, off-road-ul ia cu asalt Bucureştiul: aproximativ 100 de vehicule vor face un adevărat show extrem în spatele Palatului Naţional al Copiilor, spectatorii având şansa să vadă ce înseamnă trialul şi ce înfruntă în competiţii piloţii din campionatele de off-road.
Acest haos urban controlat este o competiţie de tip “battle”, fiecare categorie va pregăti la start câte 2 “gladiatori” care se vor întrece pentru titlul. În concurs, vor participa 96 de echipaje, câte 32 pentru fiecare categorie. Câte doi piloţi de la fiecare categorie vor evolua pe traseul aferent categoriei, publicul având posibilitatea să vadă concurând în acelaşi timp maşini, motociclete şi atv-uri.
Off Road Arena Syncron Trial va debuta pe 28 noiembrie la ora 10.00 cu prima sesiune de calificări şi se va încheia duminică, 29 noiembrie, la ora 18.00, cu festivitatea de premiere.
În prima zi a evenimentului, piloţii de off-road le-au pregătit invitaţilor de la VIP Drive o surpriză care le va da acestora ocazia să vadă cum e să parcurgi un traseu de câţiva zeci de metri în minimum 3 minute. Bodo (Proconsul), Alex (Mandinga), Daniela Crudu (Neaţa cu Răzvan şi Dani), George Grigorescu (Campion Naţional de Raliuri), Şerban Huidu sunt doar câţiva dintre cei care vor face cunoştinţă mâine cu off-roadul extrem într-un vehicul căruia off-road-iştii îi spun trocarici (în realitate, este un vehicul side by side care are la bază ATV-ul).
Julien Dupon stratul de la Off Road Arena Syncron Trial
Cel mai cunoscut freerider urban din lume şi în acelaşi timp un foarte bun pilot de trial vine pentru prima dată în România şi pentru publicul bucureştean va oferi un adevărat regal de trial duminică la ora 12.45, în parcul din spatele Palatului Naţional al Copiilor.
Thursday, November 26, 2009
"Nota" mai buna pentru Alexandru Barbu
Wednesday, November 25, 2009
Alexandru Barbu. locul 54 la Val Thorens
Lotul national de schi fond este in Austria
Achiriloaie nu a primit viza medicala
Maroc, Campionatul Mondial de Schi al Ziaristilor
- jurnalist
- schior
- cotizatie 300 de euro
- plata transportului
Tuesday, November 24, 2009
Lilla Petroczki nu a concurat astazi
Romania, locul 18 in Cupa Mondiala de Bob
Monday, November 23, 2009
Inca un abandon pentru Lilla Petroczki
Iarasi a nins la Whistler - Canada
Sanse mici pentru Jocurile Olimpice
Saptamana aceasta va propun un alt sondaj. De data aceasta, incercam sa aflam cine este considerat cel mai bun antrenor de schi alpin din Romania.
Saturday, November 21, 2009
Licăre o stea: Silviu Voinoiu
România se dovedeşte a fi o forţă în canotajul mondial. Chiar dacă Elisabeta Lipă s-a retras în biroul de preşedinte de la Federaţie şi a îmbrăcat haina de "comandant" peste Clubul Dinamo, ţara noastră continuă să adune rezultate mari şi să ofere talente pe bandă rulantă.
Nu implică nici un fel de contact fizic între sportivi, dar canotajul este un sport de o duritate rar întâlnită. Armata e pistol cu apă pe lângă milităria de pe apă. Poate că şi ăsta e motivul pentru care canotajul românesc produce.
Întotdeauna am ştiut să fim umili, să punem capul în pământ şi să muncim. Iar victoriile celor mici, ale muncitorilor, sunt întotdeauna cele mai gustoase.
În general, cei mai mulţi dintre canotorii de la noi provin din nordul Moldovei. Trebuie doar să corespundă din punct de vedere antropometric. Din păcate, aria de selecţie de la noi din ţară este foarte mică. Germania are 40.000 de sportivi legitimaţi, în vreme ce Federaţia Română de Canotaj nu are mai mult de 500 de legitimaţi. Şi asta dacă punem la socoteală inclusiv amantele, surorile şi nurorile. Bucuroşi că scapă de sărăcia de acasă, acolo unde îşi petreceau timpul între păscutul vacii şi mulsul oilor, moldovenii trag tare ca să nu se mai întoarcă acolo de unde au plecat. E şi o chestie de mândrie. Lumea din sat te-ar sfâşia în bârfe dacă te-ai întoarce acasă cu coada între picioare.
Talentele canotajului nu se nasc însă numai în Moldova. Un lungan de doi metri, Silviu Voinoiu (18 ani), este acum în lotul naţional care se pregăteşte sub comanda lui Nicolae Gioga. N-a ajuns acolo întâmplător. Anul acesta a devenit vicecampion mondial de juniori cu echipajul de patru rame fără cârmaci. Provine din Slobozia şi are un pedigree foarte bun. Tatăl său, Marian Voinoiu, a făcut parte din lotul olimpic, dar s-a retras cu un an înaintea Jocurilor Olimpice de la Barcelona, din 1992. Acum, fiul său este legitimat la Călăraşi, oraş la Dunăre, unde rezultatele la sporturile nautice nu pot fi decât excelente.
Cornel Nedelcu, antrenor la clubul la care este legitimat Voinoiu, ştie cel mai bine povestea unuia dintre cei mai buni canotori pe care îi are România în clipa de faţă. "L-am găsit datorită lui Nicolae Sprincu, a cărui soţie a fost campioană olimpică în 1996, la Jocurile Olimpice. Acum se pregăteşte sub comanda lui Nicolae Gioga şi trebuie să tragă tare deoarece vor rămâne la lot doar 14 dintre cei 32 de sportivi care sunt acum acolo. Numai de el depinde dacă va fi păstrat sau nu", spune Nedelcu, susţinut şi de Elisabeta Lipă. "Este un copil foarte cuminte, care se pregăteşte foarte bine", a punctat preşedintele FRC.
Este doar un adolescent în clipa de faţă, dar trebuie să fie atent la fiecare pas. Dacă nu va rămâne în lotul naţional de seniori, la primăvară se va întoarce la Călăraşi. Antrenorul de acolo spune că elevul său mai are nevoie de încă 7 kg de masă musculară. "Cel mai bine merge la patru rame, dar se descurcă bine şi la vâsle. El se mobilizează foarte bine la competiţie. Este foarte concentrat la fiecare cursă şi ştie mereu ce trebuie să facă. Simte apa, ceea ce este foarte important pentru un canotor. Pe simulator este la un nivel mediu, dar propulsează cum trebuie.Într-o zi va ajunge să participe la Jocurile Olimpice", este de părere Cornel Nedelcu, cel care ţine în viaţă sportul călărăşean. Practic, canotajul este singurul sport ce adună rezultate cu adevărat importante în oraşul de la Dunăre. Atunci când vremea le permite, canotorii ies pe apă. Se antrenează pe Braţul Borcea, acolo unde nu sunt deranjaţi decât de pescarii locului. Fiecare trage tare. Toţi vor să taie apă, să rupă norii, să ajungă să le cânte imnul, să se însoare cu succesul. Îşi împart viaţa între barcă şi ergometru, aparat care le mănâncă iernile. Se ţine chiar şi Campionat Mondial pe ergometru.
Cine se descurcă în sală, are succesul garantat atunci când iese pe apă. Când nu sunt la antrenament, sportivii pot fi găsiţi ori în dormitor, ori la şcoală. Petreceri? Niciodată! Cine pierde o noapte în canotaj, pierde două săptămâni de pregătire, iar sportul acesta nu iartă pe nimeni, nici măcar o secundă. Te lupţi cu timpul, te lupţi cu apa, te lupţi cu adversarul, dar mai ales cu tine. Silviu Voinoiu ştie toate lucrurile astea.
Thursday, November 19, 2009
Patinoar artficial, cadou de Mos Nicolae
În aceasta iarnã, în municipiul Baia Mare vor functiona douã patinoare, cel din Piata Millennium, precum si unul nou, amplasat lângã Sala Polivalentã "Lascãr Panã".
Investitorul patinoarului de lângã Sala Sporturilor este firmã localã Ice Business System, care a început, ieri, constructia unui amplasament de circa o mie de metri pãtrati, dotat cu chiosc de închirieri si garderobã. Investitia totalã se ridicã la aproximativ 100.000 de euro.
Patinoarul se va deschide pânã în preajma sãrbãtorii de Sfântul Nicolae, drept cadou pentru cei mici si va rãmâne la dispozitia amatorilor pânã la finalul lunii februarie 2010.
"Nu ne-am decis încã asupra preturilor pe care le vom practica, dar acestea vor fi în jur de 10 lei pentru adulti si 8 lei pentru copii, pentru o orã si jumatãte", a declarat administratorul firmei Ice Business System, Horatiu Popa.
Wednesday, November 18, 2009
Lilla Petroczki, inca un abandon
Szilvester Kozma şi Remus Tudor merg la Jocurile Olimpice

Echipa naţională de sărituri cu schiurile a României a încheiat sezonul competiţional 2008-2009 cu rezultate excelente la nivel internaţional. Susţinuţi de programul „OMV Move & Jump”, săritorii cu schiurile români au câştigat pentru a doua oară consecutiv Turneul Celor Patru Trambuline pentru Copii, iar în ianuarie 2009 doi sportivi români s-au calificat pentru prima dată la Jocurile Olimpice de Iarnă şi la competiţiile de Cupă Mondială, obţinând cele mai bune rezultate din istoria săriturilor cu schiurile în România.
„Sezonul competiţional 2008-2009 a adus rezultate istorice pentru săriturile cu schiurile din România”, a declarat antrenorul coordonator al echipei de sărituri cu schiurile a României, Florin Spulber. „Echipa de copii s-a clasat şi în acest an pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în cadrul Turneului Celor Patru Trambuline, obţinând victoria în faţa mult mai experimentatelor echipe din ţări cu tradiţie în acest sport, precum Austria, Germania şi Republica Cehă. Surpriza cea mai mare a venit, însă, în ianuarie 2009, la Sapporo, când Szilvester Kozma şi Remus Tudor s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Vancouver şi la competiţiile de Cupă Mondială, o premieră pentru România în acest sport”, a adăugat Florin Spulber.
Pe 3 octombrie 2009, Szilvester Kozma şi Remus Tudor au participat la prima etapă de Cupă Mondială desfăşurată la Klingenthal, în Germania. Cei doi au obţinut rezultate foarte bune, reuşind sărituri de peste 100 m. În prezent, săritorii români se antrenează pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver, Canada, ce se vor desfăşura în perioada 12-28 februarie 2010.
Pregătirile pentru noul sezonul competiţional al echipei naţionale de sărituri cu schiurile intră în linie dreaptă. „Vom începe noul sezon în forţă, odată cu participarea, în februarie 2010, la probele olimpice de sărituri cu schiurile de la Vancouver”, a punctat Florin Spulber. „Sperăm că cei doi sportivi ce vor reprezenta România vor urca steagul ţării noastre cât mai sus în clasamentul internaţional. Un obiectiv important pentru anul 2010 este şi calificarea în primii 20 de sportivi la Cupa Mondială de Juniori”, a adăugat Puiu Gaspar, Secretar General al Federaţiei Române de Schi-Biatlon.
Datorită sprijinului acordat prin programul „OMV Move & Jump”, încă din 2007, săritorii cu schiurile români au beneficiat de antrenamente profesioniste în străinătate. Susţinuţi de OMV, sportivii români au atins un nivel foarte bun în săriturile cu schiurile în primii doi ani ai programului.
„Performanţele din sezonul recent încheiat sunt dovada clară a faptului că programul «OMV Move & Jump» funcţionează foarte bine,” a spus Puiu Gaspar. „La doar doi ani de la semnarea parteneriatului cu OMV, sportivii români au în palmares două victorii în cadrul Turneului Celor Patru Trambuline şi au obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de Iarnă. Suntem convinşi că seria succeselor va continua, cu atât mai mult cu cât, începând de anul viitor, sportivii români se vor putea antrena la ei acasă, în centrul de sărituri de la Râşnov,” a adăugat Puiu Gaspar.
În iulie 2009, Federaţia Română de Schi-Biatlon şi OMV au inaugurat lucrările de construcţie la centrul de sărituri cu schiurile de la Râşnov. Centrul de la Râşnov va include trei trambuline de sărituri cu schiurile (cu puncte de construcţie la 15 m, 35 m şi 64 m) la standarde internaţionale, fiind proiectat pentru a găzdui antrenamentele echipei naţionale de sărituri cu schiurile, precum şi competiţii de profil. Un al doilea proiect, cu patru trambuline cu puncte de construcţie de până la 90 m, este planificat pentru Săcele, fiind în prezent în curs de elaborare.
Tuesday, November 17, 2009
Elod Pal Pal este fan Simona Gherghe

Decizia mutarii Simonei Gherghe la Observatoarele din week-end incepe sa faca victime. Una dintre ele este fostul schior Elod Pal Pal (foto), in prezent student la Viena, la una dintre cele mai mari universitati din lume. "E pacat ca nu o sa mai poata merge la schi in week-end. E prezentatoarea mea preferata. Asa de mult imi place de ea incat ii citesc in fiecare zi blogul. E foarte simpatica. Imi place cum scrie. E foarte tare. Ma fascineaza cum scrie, cum vorbeste. Stiu ca are foarte multi admiratori. Mi-ar face mare placere sa o intalnesc la schi", a declarat tanarul din Miercurea Ciuc.
Alexandru Barbu, ultimul in Cupa Europei
Lilla Petroczki, debut cu ghinion
Simona Gherghe renunta la schi pentru cariera
A nins la Whistler - Canada





Jocurile Olimpice de Iarna vor fi impartite intre Vancouver, orasul gazda, si statiunea Whistler, acolo unde vor avea loc probele pe zapada. Marius Marginean, unul dintre romanii stabiliti pe coasta de vest a Canadei, este unul dintre cei mai fericiti oameni din lume. Zilele acestea a nins in statiunea canadiana, astfel ca s-a bucurat de un powder cam de 80 de centimetri.
Toma Mortila s-a reaccidentat
Debut amanat de ploaie
Monday, November 16, 2009
Norbert Nagy, monitor cu acte in regula





Norbert Nagy a luat toate cele trei examene dupa cursul de 3 saptamani de la Val Senales si Solda. A lucrat acolo cu Claudio Tiezza si Alan Perathoner, fosti mari schiori italieni, in momentul de fata instructori la Colegiul Profesional de Instructori de schi din Bolzano. La examenul practic trebuie sa prezinti 4 exercitii si sa explici ce abilitati dezvolta exercitiile pentru ce nivel de schiat sunt in fata unui juriu format din cei mai renumiti instructori care te taxeaza pentru fiecare miscare sau pozitie imperfecta.
Val d'Isere - Cupa Mondiala


Etapa de Cupa Mondiala ce va avea loc in decembrie la Val d'Isere nu trebuie ratata de nimeni, mai ales ca aceasta este singura cursa importanta ce va avea loc in acest sezon in Franta. Dupa succesul din sezonul trecut, atunci cand cosmopolita statiune din Alpi a gazduit Campionatul Mondial, in perioada 11-20 decembrie, cei mai buni schiori din lume se vor duela in cea mai importanta etapa de Cupa Mondiala din acest an.
E clar! Vine apocalipsa!
Lilla Petroczki este urmarita de ghinion
Kostelic, liderul Cupei Mondiale

Locul secund obtinut la Levi - Finlanda l-a propulsat pe Ivica Kostelic in fruntea Cupei Mondiale. Schiorul din Croatia este obisnuit cu aceasta postura. Chiar in sezonul trecut el a condus o buna parte de timp, dar a fost intrecut pe final de catre norvegianul Aksel Lund Svindal.
Clasament general Cupa Mondiala:
1. Ivica Kostelic 102 p;
2. Didier Cuche 100 p;
3. Reinfried Herbst 100 p;
4. Jean Baptiste Grange 96 p;
Grange: "Sunt fericit"
Kostelic: "M-am gandit ca pot castiga"
Herbst: "M-am concentrat foarte mult in plat"
Sunday, November 15, 2009
Alexandru Barbu ataca Cupa Europei!
Reinfried Herbst cucereste Finlanda
Cei trei rãniti în accidentul de pe Transfãgãrãsan au fost dusi la spital, doi sunt în stare gravã
Cele douã ambulante au ajuns la locul accidentului, aflat la aproape un kilometru de Bâlea Lac, si i-au preluat pe cei trei rãniti pentru a-i transporta la Spitalul Clinic Judetean de Urgentã din Sibiu.
Potrivit medicilor de pe ambulantã, unul dintre rãniti este în stare foarte gravã, având multiple traumatisme si fiind suspect de fracturã de coloanã.
Un alt tânãr are si el numeroase fracturi, medicii considerând cã si starea acestuia este gravã, iar cel de-al treilea are fracturi, însã starea sa este bunã.
Seful Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat cã accidentul a avut loc la circa un kilometru de Bâlea Lac, unde autoturismul în care se aflau cei trei bãrbati a cãzut într-o râpã adâncã de aproximativ sase metri.
În urma accidentului, cele trei persoane aflate în autoturism au rãmas încarcerate, fiind scoase de cãtre salvamontisti, care au ajuns la fata locului în urma unui apel primit la 112.
"Masina a cãzut într-o râpã, la aproximativ un kilometru de Bâlea Lac. Este o râpã de circa sase metri, aflatã la marginea drumului, iar masina a cãzut vertical si a fost turtitã. Primii au ajuns la locul accidentului colegii mei de la Bâlea Lac, care, în ciuda dificultãtii zonei si a conditiilor, au reusit sã îi scoatã pe cei trei din masinã", a spus Adrian David.
La locul accidentului a ajuns si un echipaj de Politie, care urmeazã sã stabileascã împrejurãrile în care s-a produs accidentul si, eventual, sanctiunea care poate fi aplicatã soferului întrucât acesta a pãtruns cu masina pe un drum public care din cauza conditiilor meteorologice este oficial închis.
La Bâlea Lac ninge, este ceatã, iar drumul este acoperit în totalitate de zãpadã.
Traficul rutier pe Transfãgãrãsan a fost închis, începând cu 31 octombrie, urmând sã fie reluat la începutul lunii iulie a anului viitor.
VREMEA LA MUNTE
Vremea se va mentine apropiata de normalul termic al perioadei. Cerul va prezenta innorari si va ploua: in prima parte a zilei, slab si izolat, in Carpatii Orientali, iar noaptea pe arii relativ extinse in masivele nordice si local in restul zonelor montane. Vantul va sufla slab pana la moderat, cu unele intensificari pe creste. Pe arii restranse noaptea si dimineata, pe vai si in depresiuni, se va produce ceata.
Marti
Vremea se va incalzi usor si va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil, cu innorari temporare si izolat va ploua slab, cu precadere in Carpatii Orientali. Vantul va sufla slab pana la moderat. Pe vai si in depresiuni va fi ceata, mai ales dimineata si noaptea.
Miercuri
Vremea va fi calda pentru aceasta perioada. Cerul va fi variabil, cu innorari temporare in Muntii Apuseni si Carpatii Orientali, unde pe spatii restranse va ploua slab. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari in zona inalta. Dimineata si noaptea, pe vai si in depresiuni va fi ceata.
Alexandru Barbu, cel mai bun schior din Romania
In urma sondajului incheiat astazi, sibianul Alexandru Barbu (foto) a fost desemnat cel mai bun schior din Romania. El a adunat 44% din voturi, depasindu-l cu 6 procente pe Ioan Nan, pe care l-a invins de doua ori in sezonul trecut, fara sa reuseasca totusi sa-i fure titlul national. Ultimul in sondaj a fost Dragos Staicu, care, in ciuda faptului ca este singurul dintre cei trei schiori care a participat la sondaj ce are asigurat locul la Jocurile Olimpice, a adunat numai 16% dintre voturi. Incepand de astazi va propun un sondaj legat de sansele pe care le mai au Iulia Craciun, Lilla Petroczki, Sandra si Bianca Narea de a prinde un loc in avionul ce duce la Vancouver.
O masinã a cãzut într-o râpã, pe Transfãgãrãsan, cele trei persoane aflate în aceasta fiind scoase
Potrivit purtãtorului de cuvânt al Politiei Sibiu, inspectorul Luciana Baltes, prin 112 s-a anuntat cã o masinã s-a rãsturnat pe Transfãgãrsan, în zona închisã circulatiei, cãzând într-o râpã.
Apelul a fost preluat de cãtre ISU Sibiu, care a trimis un echipaj SMURD la fata locului, iar un alt echipaj SMURD a fost trimis de la Victoria, judetul Brasov.
Potrivit purtãtorului de cuvânt al ISU Sibiu, Diana Lazãr, informatia initialã era cã doar o singurã persoanã este încarceratã. Cel mai repede la fata locului au ajuns salvamontistii aflati la Bâlea Lac, accidentul petrecându-se la micã distantã de sediul Salvamont Bâlea.
"Colegii mei au ajuns la ei si au reusit sã îi scoatã din masinã. Autoturismul era turtit si cãzut într-o râpã, le-a fost greau sã îi scoatã, dar au reusit. Este vorba despre trei bãrbati, dintre care doi sunt în stare bunã, iar unul este instabil", a spus Adrian David, sef Serviciu Salvamont Sibiu.
Potrivit acestuia, echipajele SMURD nu au ajuns la fata locului, fiind pe drum.
În zonã ninge, este ceatã, iar sectorul de drum pe care au mers cei trei cu masina este acoperit de zãpadã, nemaifiind curãtat de cãtre drumari încã din 31 octombrie.
Traficul rutier pe Transfãgãrãsan a fost închis, începând cu 31 octombrie, urmând sã fie reluat la începutul lunii iulie a anului viitor.
Poutiainen, lidera Cupei Mondiale
Clasamentul feminin al Cupei Mondiale:
1. Tanja Poutiainen 160 p
2. Maria Riesch 113 p
3. Lindsey Vonn 109 p
4. Kathrin Zettel 80 p
Vonn: "Am avut o greseala in partea de jos a traseului"
Riesch: "Lumea are multe asteptari de la mine"
Paul Felea a plecat in Austria
Moare Predealul!
Staţiunile de pe Valea Prahovei sunt în fierbere de când ţara noastră a primit organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European. La Sinaia se discută despre 16 pârtii noi, trei telescaune, nenumărate teleschiuri şi chiar zăpadă artificială. Buşteniul şi-a făcut snow-park şi se pregăteşte pentru o pistă de schi fond, ce va fi amenajată în zona Valea Albă - Gura Diham. Pârtiile din Azuga vor avea zăpadă artificială începând de luna viitoare, ceea ce va face ca telegondola celor de la Romenergo să-şi găsească, în sfârşit, utilitatea. La Predeal, e "moartea pasiunii"! Nu se întâmplă nimic, deşi staţiunea braşoveană are de pregătit pistele pentru schi alpin şi biatlon. Se lucrează după principiul: "timpul trece, leafa merge înainte". Parcarea de la baza Clăbucetului arată ca după război, iar hotelierii plâng de dorul turiştilor. N-au mai întâlnit o perioadă atât de proastă şi se tem că românii nu vor mai alege Predealul pe durata sezonului de schi din cauza aglomeraţiei şi a mizeriei din zona pârtiilor de schi. Dezinteresul autorităţilor locale faţă de turism este inexplicabil. Promovarea nu se face absolut deloc, iar activităţile sportive sunt lipsite de orice sprijin. Primăria aruncă 70.000 de lei pentru echipa de fotbal din localitate. Rezultatul? CF Predeal se află pe ultimul loc din cadrul Seriei a III-a din cadrul Ligii a III-a. Şansele de a evita retrogradarea în liga judeţeană sunt egale cu cele ale porcului în ziua de Ignat. Aceeaşi sumă ar fi trebuit să ajungă şi la AS Schi Club Predeal, acolo unde sunt legitimaţi Sandra Nărea, campioană naţională la Slalom şi participantă la Campionatul Mondial de la Val d'Isere, şi Dragoş Staicu, campion naţional la Slalom Uriaş şi virtual calificat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver. Din păcate, cei 70.000 de lei n-au ajuns la schiori, astfel că aceştia se pregătesc folosindu-se de banii părinţilor. La capitolul dezvoltare, lucrurile sunt la pământ. În Predeal, pe Valea Râşnoavei, se află una dintre cele mai mari baze de biatlon din Europa. Din păcate, locul este împărţit între Primărie, Ministerul Apărării Naţionale şi Casa Regula, aceasta din urmă acceptând să cedeze terenul în cazul în care se găsesc resursele financiare pentru amenajarea unui poligon la standarde internaţionale. Uniunea Internaţională de Biatlon este de acord cu reamanajarea bazei din Predeal, numai că oamenii din Primărie sunt total dezinteresaţi de acest lucru.
Saturday, November 14, 2009
Vremea la munte
Cerul va fi mai mult noros si va ploua. La altitudini de peste 1800 m, precipitatiile vor mai fi si sub forma de lapovita sau ninsoare. Vantul va prezenta intensificari temporare. Temperatura aerului nu va avea variatii semnificative fata de ziua precedenta, mentinandu-se la valori apropiate de normalul termic al perioadei. Spre sfarsitul intervalului, pe vai si in depresiuni, vor fi conditii de ceata.
Luni
Cerul va fi variabil, cu unele innorari la inceputul zilei in Carpatii Orientali si in estul Carpatilor Meridionali, iar noaptea in masivele nord-vestice, unde local vor fi precipitatii predominant sub forma de ploaie. Vantul va sufla slab pana la moderat, cu unele intensificari in zona inalta. Pe arii restranse noaptea si dimineata, pe vai si in depresiuni, se va produce ceata. Temperatura aerului nu va avea variatii semnificative.
Marti
Vremea se va incalzi usor si va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil, cu innorari temporare in nordul Carpatilor Orientali, unde cu totul izolat va ploua slab. Vantul va sufla slab pana la moderat. Pe vai si in depresiuni va fi ceata, mai ales dimineata si noaptea.
Victorie pentru Maria Riesch
Friday, November 13, 2009
Edit Miklos e din nou in Austria
Interviu cu Lindsey Vonn
Thursday, November 12, 2009
Eu sunt omul care aduce zapada
Wednesday, November 11, 2009
Domn Semaca, eu sunt, Lascarica!
Tuesday, November 10, 2009
Partie de schi la Garda de Sus - Alba
MISCAREA DE REZISTENTA
Ce se intampla, doctore?
Monday, November 9, 2009
Statiunea Poiana Brasov rãmâne preferata turistilor pentru Revelion
La Hotelul "Piatra Mare" de 4 stele un pachet de servicii pentru cinci nopti de cazare în perioada 29 decembrie - 3 ianuarie 2010 costã 3.430 de lei pentru cazare în camerã single, 3.010 lei pentru camerã dublã, 3.220 cazare în garsonierã si 3.535 de lei cazare în apartament.
Pachetul include, pe lângã cazare si acces gratuit la piscinã, cinã bufet suedez în data de 28 decembrie, cinã bufet suedez în 29 decembrie, cinã româneascã în 30 decembrie, cina festivã în 31 decembrie. Pe 1 ianuarie 2010 vor fi organizate un brunch si o cinã carnaval, iar pe 2 ianuarie o cinã bufet.
Copiii cu vârsta de pânã la 6 ani beneficiazã de gratuitate la cazare si scaun la masã, iar pentru cei cu vârsta cuprinsã între 6-12 ani dacã se solicitã pat suplimentar tariful este de 100 de lei pe noapte, în care intrã si micul dejun, si beneficiazã de o reducere de 50% din pretul meselor cuprinse în pachet.
Pentru sase nopti de cazare în perioada 28 decembrie - 3 ianuarie pretul pachetului de servicii este cuprins între 3.500 - 3.745 de lei în functie de camera doritã, la care se adaugã micul dejun, accesul la piscinã si mesele aferente ca la pachetul pentru cinci nopti de cazare.
Mai mult de jumãtate dintre locuri au fost rezervate deja.
Locuri pentru petrecerea Revelionului 2010 mai sunt si la hotelul "Alpin" de 4 stele. Pentru un pachet cu cinci nopti de cazare în perioada 29 decembrie - 3 ianuarie 2010 turistul trebuie sã scoatã din buzunar 1.458 de euro pentru camera dublã si 1.139 de euro pentru camera single.
Pe lângã cazare cu mic dejun, pachetul mai cuprinde o searã internationalã pe 29 decembrie, searã cu specific italian pe 30 decembrie, cina de revelion pe 31 decembrie. Pe 1 ianuarie 2010 turiºtii vor participa la un brunch românesc ºi o searã româneascã, iar pe 2 ianuarie la o searã sud-americanã.
Pentru cei care doresc sã se cazeze într-un apartament care cuprinde douã dormitoare si living, pentru pachetul care include cinci nopti de cazare trebuie sã plãteascã 2.741 de euro, pret care include mesele aferente mentionate.
Singurul hotel din statiune cu toate locurile contractate este "Ana Hotels". În cazul în care plãtile pentru locurile contractate nu vor fi fãcute în timp, asa cum prevede contractul, acestea vor fi scoase din nou la vânzare, au precizat surse de la agentia de turism a hotelului.
Chiciura pe ghetar
Cod galben de ploi, sapte judete vor fi afectate
Astfel, în intervalul mentionat va ploua în toate regiunile, iar în Oltenia, Muntii Banatului, Carpatii Meridionali si Subacarpatii Getici, cantitãtile de apã vor depãsi local 25 -30 l/mp si izolat 50 -60 l/mp, informeazã Administratia Nationalã de Meteorologie.
Vor fi afectate judetele Dolj, Mehedinti, Gorj, Vâlcea, Arges, Dâmbovita si Prahova.
Ploua la Straja
Fondistii pleaca azi in Germania
Sunday, November 8, 2009
Ministerul telegondolelor
Cea mai hidoasă licitaţie s-a ţinut la Cavnic, acolo unde aleşii neamului au ţinut să-şi înalţe o falnică telegondolă, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Ministerul Turismului, condus de Elena Gabriela Udrea, a alocat anul acesta pentru telegondola de la Cavnic suma de 6.500.000 de Ron, adică 1,5 milioane de euro. Restul banilor, până la 10 milioane de euro, urmează să fie alocaţi în anul 2010, când vor fi prevăzuţi în bugetul de stat. Toate acestea, după ce Consiliul Local a hotărât să le ceară administratorilor de pârtii din zonă o taxă de 4% din încasări pe motiv de şmecherie. "Aşa s-a decis în şedinţa Consiliului Local. A fost propunerea consilierilor", s-a spălat pe mâini primarul Alexandru Dragoş. Lucrările de construcţie vor fi efectuate de către Transgaz Haţeg, o societate cu acte portocalii.
CLARIFICĂRI
Din momentul în care a fost anunţată licitaţia pentru amenajarea domeniului schiabil Cavnic, documentaţia de atribuire a contractului a fost schimbată de câteva ori. Iniţial, în caietul de sarcini era specificat că firmele care participă la licitaţie trebuie să aibă experienţă similară pentru realizarea unei astfel de lucrări. Numai că Consiliul Local Cavnic a decis să asimileze lucrările pentru amenajarea domeniului schiabil cu lucrări de amenajări de parcuri, zone verzi, amenajări peisagistice, îmbunătăţiri funciare, defrişări, taluzări. În calitate de autoritate contractantă, Consiliul Local Cavnic a mai decis în momentul în care a realizat caietul de sarcini ca, în cazul în care o ofertă este depusă de un consorţiu de firme, liderul să îndeplinească prin forţe proprii 51% din valoarea contractului. Între timp, autoritatea contractantă s-a răzgândit şi a decis că liderul poate să îndeplinească şi mai puţin de 51% din valoarea contractului. Întâmplarea face ca toate aceste clarificări şi modificări să se plieze pe criteriile pe care le îndeplinea consorţiul condus de Termogaz Company.
Primarul oraşului Cavnic, Alexandru Dragoş, ne-a explicat cum stă treaba cu caietul de licitaţie: "Noi am discutat cu Consiliul Judeţean şi dânşii ne-au dat un model de caiet pentru licitaţie. Modificările nu s-au făcut în favoarea nimănui. Nu am părtinit pe nimeni. Lucrarea este finanţată direct de la Ministerul Turismului, iar valoarea totală e în jur de 10 milioane de euro. Banii vor veni eşalonat. Deci trebuie semnat contractul. Urmează să trecem de contestaţie, ca să semnăm contractul. Anul acesta avem 6,5 milioane de RON pentru întocmirea proiectului şi achiziţionarea de echipamente. Cel care va câştiga licitaţia va face proiectul şi va face diligenţele pentru a achiziţiona echipamentul. Acest proiect este de proiectare şi dare la cheie a instalaţiei funcţionale". După ce primarul ne-a lămurit cum stă treaba cu clarificările, i-a scăpat porumbelul din gură şi a mai spus că prin 2007-2008 s-a mai realizat un studiu de fezabilitate, pe bani publici, dar că e cam vechi. Şi, colac peste pupază, pârtia va fi realizată pe partea sudică a versantului, dar primarul Alexandru Dragoş nu îşi face griji, pentru că zăpadă există. Chiar dacă ar fi vrut să dezvolte proiectul pe o pantă nordică, nu are nici o şansă, pentru că toate pantele nordice sunt concesionate.
CĂŞTIGĂTORII
Ca să facă faţă unei asemenea licitaţii, Termogaz Company din Haţeg s-a mai asociat cu patru firme - Electromontaj S.A. Bucureşti, Alcotim Grup Construct Borşa, Consmin S.A. şi CPPC S.A, ambele din Petroşani. După ce au obţinut clarificări favorabile, Termogaz Company şi asociaţii au câştigat licitaţia. Preţul de adjudecare a fost de 9.136.442 euro. Potrivit paginii web, firma Termogaz Company a fost înfiinţată în anul 1999, iar activitatea principală o reprezintă construcţiile de clădiri şi lucrările de geniu. Pe plan secundar, se mai ocupă de lucrări de instalaţii sanitare, construcţii de autostrăzi, drumuri şi construcţii destinate sportului. Termogaz este deţinută de cinci asociaţi - Miron Dorel Gărdean (44 %), Ioan Rusan (20 %), Susana Rusan (20 %), Adinel Grădiştean (15%) şi Miron Lupulescu (1%). Miron Dorel Gărdean este fratele lui Adrian Gărdean, administrator la Aviaţia Utilitară Bucureşti, firmă care anul trecut a donat 400 de milioane de lei Partidului Democrat Liberal. Am încercat să stăm de vorbă cu Adrian Gărdean, dar purtătorul de cuvânt al firmei, Cosmin Barbu, ne-a spus că acesta este plecat din ţară. "Nu îmi amintesc exact câţi bani au fost donaţi către PD-L. Această donaţie priveşte bucătăria internă a fiecărei firme", a mai spus Cosmin Barbu. Alţi doi asociaţi de la Termogaz, Ioan Rusan şi Susana Rusan, sunt rude cu Vasile Rusan, director coordonator a Direcţiei generale a finanţelor publice Hunedoara. Ioan Rusan a spus că nimeni din Termogaz nu face parte din PD-L, iar fratele lui, Vasile Rusan, nu face parte din firmă.
DE LA PETROŞANI LA CAVNIC
În consorţiul format de Termogaz Company pentru realizarea domeniului schiabil de la Cavnic şi-a făcut loc şi societatea Centrul Profesional de Proiectări şi Cadastru SA (CPPC) din Petroşani. În urmă cu câteva luni, CPPC a pus mâna pe o licitaţie controversată, organizată de Primăria Municipiului Petroşani, condusă de Florin Tiberiu Iacob Ridzi, soţul Monicăi Iacob Ridzi. Primăria a plătit aproximativ 60 de miliarde de lei vechi pentru realizarea studiului de fezabilitate al proiectului "Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng". În urma studiului de fezabilitate, Primăria Petroşani a anunţat că organizează o licitaţie pentru a monta telegondole în Munţii Parâng. Se pare că licitaţia era cu dedicaţie pentru firma Doppelmayr din Austria, deoarece din documentaţia realizată de CPPC rezulta că instalaţia şi echipamentele necesare telegondolei din proiect îndeplinesc aceleaşi caracteristici ca cele oferite de austrieci. În urma dezvăluirilor publicate de Jurnalul Naţional despre afacerea de la Petroşani, licitaţia pentru achiziţionare a telegondolelor pentru Parâng a fost suspendată. Centrul Profesional de Proiectări şi Cadastru SA (CPPC) din Petroşani. CPPC a apărut din fuziunea unui SRL înfiinţat de fostul prefect de Hunedoara, Aurelian Seraficeanu, şi Topo Land SA, societate desprinsă din Grup 95 SA. Această din urmă firmă are o istorie "agitată", legată de numele lui Sorin Avrămescu, un om de afaceri implicat în mai multe cazuri controversate, unul dintre cele mai puternice fiind scandalul Aviaţia Utilitară Bucureşti. În Monitorul Oficial, această firmă apare printre sponsorii PD-L.
BORSEC - PÂRTIA DE SCHI SPERANŢA
Ministerul Turismului a alocat bani şi pentru Oraşul Borsec din Judeţul Harghita, unde urma să fie amenajată şi dezvoltată pârtia de schi Speranţa. Autorităţile locale s-au apucat rapid de treabă, au încropit un caiet de sarcini şi ca să nu-i prindă iarna cu banii sub saltea au organizat o licitaţie de aproximativ 5.000.000 de RON. Ministrul Turismului, Elena Udrea, a decis încă din luna aprilie să contribuie la pârtia de schi Speranţa cu 3.770.000 de RON, adică aproximativ 900.000 de euro. Licitaţia a fost adjudecată tot de către firma Termogaz Company, dar câştigătorii au fost contestaţi. Primarul Oraşului Borsec, Mik Josef, a declarat că: "Lucrările au început, iar termenul de finalizare a execuţiei este prin martie 2010. Au început lucrările. Licitaţia a fost câştigată de o firmă din Haţeg. Pârtia e chiar lângă localitate. A fost o contestaţie şi noi am început mai târziu lucrările, că poate o terminam mai devreme". La rândul său, Ioan Rusan a spus că Termogaz Company oferă echipament de la Doppelmayr, din Austria.