Friday, June 5, 2009

Din 9 tabere scolare, doar una mai functioneazã

Taberele scolare din judetul Braºov sunt pe cale de disparitie. Din cele nouã existente la începutul anului 1990, doar una mai functioneazã, la Predeal. Restul au fost fie retrocedate, fie se aflã în litigiu în urma contractelor încheiate pentru administrarea acestora, cum ar fi tabãra de la Dâmbul Morii sau Tabara internationalã de la Timisul de Sus.
Directorul adjunct al Directiei Judetene de Tineret Brasov, Rãzvan Popa, instalat recent în aceastã functie, care este si purtãtorul de cuvânt al organizatiei judetene a PSD, a declarat cã situatia este dezastruoasã. Clãdirile sunt deteriorate, gardurile împrejmuitoare aproape cã au dispãrut, iar spatiile sunt folosite pentru alte activitãti, sustine Popa.
Cea mai mare parte a taberelor au clãdirile foarte vechi, instalatiile sanitare sunt distruse în mare parte, iar mobilierul care a mai rãmas este deteriorat si nu mai poate fi folosit.
Toate aceste probleme au apãrut, dupã cum afirmã Popa, si din cauza cã, de-a lungul timpului, taberele scolare au fost administrate ori de Ministerul Învãtãmântului ori de Agentia Nationalã pentru Tineret, iar investitiile care ar fi trebuit sã se facã nu s-au fãcut. "Sumele necesare pentru reabilitarea acestor tabere sunt de ordinul zecilor de milioane de euro, iar în aceastã perioadã de crizã nu cred cã se vor gãsi bani pentru asemenea reabilitãri", sustine Popa.
Directorul adjunct al Directiei Judetene de Tineret a mai precizat cã pentru reabilitarea taberei scolare de la Brãdet existã un proiect de un milion de euro, iar Ministerul Tineretului va investi în modernizarea taberei de la Predeal suma de 600.000 de lei, astfel încât întreaga capacitate a taberei, de 80 de locuri pe serie, sã poatã fi folositã, fatã de 40 în prezent.

No comments: