Wednesday, July 4, 2007

Preşedintele rus vrea să măsluiască alegerile CIO

Preşedintele rus s-a întâlnit ieri cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, pe care a încercat să-l convingă să susţină oraşul Soci pentru găzduirea JO de iarnă din 2014.

Vladimir Putin a încercat cu doar o zi înainte de nominalizarea oraşului care va găzdui ediţia Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014 să influenţeze alegerea oraşului rusesc Soci, în cadrul unei întâlniri cu Jacques Rogge, preşedintele CIO în Guatemala. Momentul aruncă o pată neagră asupra modului în care sunt alese locaţiile în care să aibă loc JO, întreagă lume realizând că aranjamentele de culise pot fi decisive. Candidate pentru JO de iarnă din 2014 sunt Soci din Rusia, Salzburg din Austria şi Pyeongchang din Coreea de Sud. “Putin a încercat să îl convingă pe Jacques Rogge că Soci este cea mai bună alegere atât pentru CIO, cât şi pentru dezvoltarea sportului din Rusia”, susţine Alexei Gromov, şeful Comitetului Olimpic rus.

CAMPANIE MURDARĂ. Ruşii nu au avut nici un scrupul în timpul campaniei pentru alegerea oraşului care va găzdui JO de iarnă din 2014. În urmă cu doar câteva zile, gigantul de stat Gazprom anunţa că ar putea deveni unul dintre sponsorii oficiali ai CIO, însă negocierile se vor concretiza abia după nominalizarea câştigătorului. Altfel spus, şi Gazprom încearcă să influenţeze prin jocuri murdare alegerea oraşului Soci. În orice caz, analiştii consideră că s-au cheltuit prea mulţi bani în timpul acestei campanii. Astfel, ruşii şi coreenii au cheltuit aproximativ 40 de milioane de dolari de fiecare, iar austricii în jur de 20. “S-au cheltuit foarte mulţi bani pentru câştigarea acestei ediţii a Jocurilor Olimpice (JO). Ar trebui să fie mai puţin o problemă politică şi financiară”, crede Gerhard Heiberg, unul dintre organizatorii JO de iarnă de la Lillehamer, din 1992. Astăzi va avea loc în Guatemala City primul tur de scrutin privind alegerea câştigătorului, însă analiştii consideră că va fi nevoie de două tururi.

No comments: