Thursday, July 30, 2009

Copil muscat de o viperã în Retezat

Un copil de 14 ani din Bucuresti a fost muscat de o viperã în Rezervatia Stiintificã Gemenele, din Masivul Retezat, victima fiind adusã, azi dimineata, la spitalul din orasul Haþeg, la capãtul unei actiuni de salvare care s-a desfãsurat pe tot parcursul noptii ce s-a încheiat.
Adolescentul a fost muscat de degetul mare al mâinii stângi, în timp ce încerca sã prindã vipera care se afla pe un colt de stâncã.
"Starea de sãnãtate a victimei este bunã. Copilul a depãsit perioada criticã, în care putea face un soc sever. El are mâna umflatã pânã la încheietura pumnului. Copilului i-a fost administrat hidrocortizon si a fost trimis la spitalul din Deva, unde va fi mentinut sub supraveghere", a declarat Alexandru Bulacu, asistent la spitalul din Hateg si membru al echipei Salvamont Hunedoara.
Copilul muscat de viperã venise în vizitã la tatãl sãu, care efectua cercetãri stiintifice de biologie în Rezervatia Gemenele, alãturi de alti colegi biologi din tarã. Adolescentul a observat, aseara, o viperã, pe care a dorit sã punã mâna, reptila muscându-l de degetul mare.
În ajutorul victimei au plecat, miercuri noaptea, echipele Salvamont Hunedoara si cele ale postului de jandarmi montani din comuna Râu de Mori, aflat la poalele Masivului Retezat. Actiunea de salvare s-a desfãsurat cu greutate din cauza traseului extrem de dificil spre zona rezervatiei si pentru cã interventia s-a desfãsurat pe timpul noptii.
"În ajutorul tânãrului au plecat douã echipaje formate din salvamontisti si jandarmi montani. S-a mers numai pe jos, deoarece traseul este foarte dificil. Victima a fost adusã cu o targã specialã pânã la barajul de la Gura Zlata, dupã care copilul a fost preluat de o ambulantã", a mentionat purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Hunedoara, lt. Zamfir Guran.
Incidentul din Retezat este primul caz din acest an, în care un om este muscat de o viperã.

No comments: