Tuesday, May 18, 2010

FELIX BAUMGARTNER SE CONFRUNTA CU ANXIETATEA PENTRU PRIMA OARA

Avand in vedere ca prima saritura in cadere libera din cadrul proiectului Red Bull Stratos se apropie cu pasi repezi, pilotul care va avea aceasta misiune, Felix Baumgartner, a marturisit pentru prima data ca experimenteaza momente de anxietate.

“In seara de dinaintea fiecarei sarituri periculoase, nu ma pot abtine sa nu ma gandesc ca aceea ar putea fi ultima noapte pe care o voi mai vedea”, spune parasutistul.

Austriacul in varsta de 41 de ani continua explicatiile, „lasand de-o parte faptul ca intreaga lume va urmari saltul, este mult mai mult decat mandria de a face o astfel de saritura. Este vorba de viata si de moarte. Nimeni nu stie cu exactitate ce reactii poate avea corpul uman cand depaseste viteza sunetului. Parti ale corpului mei vor atinge viteze supersonice, in timp ce alte parti se vor afla la viteze subsonice. Acesta va fi un moment critic.”

Baumgartner este insa increzator in echipa de specialisti care ii este alaturi in acest proiect, cu atat mai mult cu cat acestia au facut noi declaratii la sediul Sage Cheshire Aerospace in legatura cu un prototip din punct de vedere tehnologic care are ca menire sa il aduca pe Felix inapoi pe pamant in siguranta.

Ce inseamna o cadere libera de la limita Spatiului

In afara de costumul spatial pe care Baumgartner il va purta, care va fi practic o „a doua piele”, componentele necesare pentru o saritura de succes de la 36,000 de metri includ: un balon cu heliu mamut; o capsula presurizata; un sistem de monitorizare, urmarire si comunicare purtat pe piept, precum si un tip de parasuta unicat, special realizata pentru aceasta saritura.

· Balonul: cu o capacitate de 849,505 metri cubi (de 10 ori mai mare decat balonul construit pentru Joe Kittinger atunci cand a stabilit in 1960 recordul deja existent), acesta este construit dintr-un film de polietilena speciala cu o grosime de numai 0.0203 mm. Chiar daca materialul din care balonul este construit este mai subtire decat o folie cu care invelim de obicei sandvisul, acesta are o suprafata de 161,874 metri patrati si astfel cantareste aproximativ 1,600 de kilograme.

O macara imensa (de aproximativ 25 de tone) va fi folosita la lansare, atunci cand capsula trebuie foarte atent manevrata, astfel incat sa fie plasata exact sub balon, intr-un anumit timp, astfel incat sa fie ridicata direct, fara a fi intai tarata pe sol. O sincronizare gresita sau o proasta pozitionare pot cauza un efect de pendul care ar putea aduce capsula inapoi pe pamant in scurt timp si, de asemenea, sa o si distruga, punand in pericol atat misiunea, cat si pe Baumgartner.

Capsula: desi capsula care va avea exteriorul placat cu argint, baza avand un diametru de 2,40 metri si o inaltime de 3,35 metri, ar putea aminti privitorilor de o capsula de reintrare in atmosfera folosita de cosmonauti, interiororul, o sfera presurizata cu diametrul de 1,80 metri va fi adevaratul centru al atnetiei. Baumgartner va sta in aceasta „sfera” pe parcursul intregii urcari care se va intinde pe parcursul a aproximativ 2 ore si jumatate, toata operatiunea fiind foarte atent

No comments: