Monday, August 13, 2007

Cursuri de salvamontisti

60 de medici rezidenţi şi studenţi la medicină au învătat, timp de o săptămână, ce înseamnă să fii salvator montan. Tinerii cursanţi au fost supuşi mai multor teste şi au fost nevoiţi să facă tot felul de exerciţii.
Tabăra pentru cursurile de salvamont a fost organizată în platoul Glavoiu din Munţii Apuseni. Împrejurimile sunt salbatice, nu exista energie electrica, apă curentă şi nici semnal la telefoanele mobile. Mai bine spus, cursanţii au avut parte exact de condiţiile în care acţionează mereu salvamontiştii profesionişti. Cursanţii au dormit timp de şapte zile în corturi, au escaladat versanţi, au trecut peste poduri de franghii şi au învăţat să folosească busola . Toate cu un singur scop: să înveţe cum să ajungă mai repede la cei care au nevoie de ajutor.
După o saptămână de lecţii teoretice, cursanţii au arătat ce pot face pe teren.
Opt echipe au avut de parcurs un traseu de două ore, prin munţi. Au traversat albiile râurilor pe frânghii şi au acordat primul ajutor.
Toate exerciţiile simulează situaţii cu care viitori salvamontişti ar putea să se confrunte în realitate.
Pentru cei mai mulţi dintre cursanţi, tabăra a fost o adevărată aventură.
În cele 7 zile de tabară lectori din străinătate i-au învăţat pe cursanţi cum se procedeaza in cazul salvarilor în urma dezastrelor,cum să transporte o persoană pe targă la câţiva zeci de metri înălţime şi multe alte tehnici de intrevenţie. Cursanţii vor hotărî acum, dacă aleg sau nu să fie salvamontişti.

1 comment:

Anonymous said...

Salut! Mi-as dori sa devin salvamontist!! Sunt fata, 24 de ani,am studii superioare, dar nu in domeniul medicinii. Cine imi poate oferi informatii referitoare la acest aspect..? Va multumesc anticipat! adresa mea: anpm_job@yahoo.com