Sunday, August 12, 2007

Munţii, luaţi de ape!

Alunecare de teren la Sinaia, inundaţii la Moeciu de Sus – Braşov şi la Voineasa – Vâlcea, un turist mort la Buşteni, Transfăgărăşanul blocat din cauza aluviunilor scurse de pe versanţi. Toate acestea s-au întâmplat ieri la munte.
România, o ţară nebună. În anul în care s-au anunţat cele mai ridicate temperaturi din istorie avem parte de cantităţi de precipitaţii extreme. Marţi şi miercuri pe Litoral a plouat cât pentru o jumătate de an. 140 de litri pe metru pătrat!!! Săptămâna precipitaţiilor s-a încheiat în forţă. De această dată, cei loviţi au fost locuitorii din zona montană.
VALEA PRAHOVEI. În noaptea de vineri spre sâmbătă, o parte din Dealul Aosta din Sinaia, situat în apropierea Palatului Peleş, s-a prăbuşit. Potrivit Ordinului Arhitecţilor din România, dezastrul s-a produs din cauza lucrărilor care au loc la o vilă aflată în construcţie. OAR a avertizat că imobilul nu poate fi ridicat pe Strada Aosta, dar Primăria Sinaia a eliberat totuşi autorizaţiile necesare construirii. Ieri-dimineaţă, dar la Buşteni, un turist pe nume Daniel Petcu, în vârstă de 21 de ani, din Bucureşti, a fost găsit mort după ce a alunecat de pe o potecă din Valea Caraimanului.
CATASTROFĂ. Dezastru şi în judeţul Braşov în urma unei vijelii puternice care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă. Apele revărsate au inundat subsolurile a peste o sută de case şi a unei pensiuni, au distrus două podeţe şi câţiva stâlpi de electricitate, iar drumul judeţean dintre Moeciu de Sus şi Moeciu de Jos a fost blocat din cauza pietrişului adus de ape şi a crengilor rupte din copaci. Din acest motiv, aproape o sută de turişti au rămas izolaţi, fără a fi în pericol.
STOP. Transfăgărăşanul a avut şi el de suferit ieri. Timp de trei ore circulaţia a fost blocată din cauza unei viituri puternice care a adus de pe munte pietre, nămol şi resturi de copaci. Nu au existat morţi sau persoane accidentate. De asemenea, la Voineasa, în judeţul Vâlcea, drumul care leagă Râmnicu-Vâlcea de Petroşani, traversând Munţii Parâng, a fost blocat din cauza aluviunilor puternice care s-au scurs de pe versanţi.

Avertizări
Judeţele Maramureş, Satu-Mare, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Cluj, Alba, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Mehedinţi, Dolj, Olt, Covasna, Prahova, Dâmboviţa, Suceava, Mureş, Harghita, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Buzău au primit ieri avertizare hidrologică având cod galben, valabilă până mâine dimineaţă la ora 8:00. În Bihor, Arad, Hunedoara, Timiş, Caraş-Severin, Gorj şi Argeş s-a instituit codul portocaliu. De asemenea, ieri, Administraţia Naţională de Meteorologie a remis o nouă avertizare meteorologică având cod galben, valabilă până mâine dimineaţă, la ora 9:00. “Va ploua şi se vor depăşi pe arii extinse 25-30 l/mp în Transilvania, Maramureş, Crişana şi Banat, precum şi în toată zona de munte. Izolat, cantităţile de apă vor depăşi 40-50 l/mp. Ploile vor avea şi caracter torenţial, vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de vânt şi posibil căderi de grindină.” (sursa: jurnalul.ro)

No comments: