Thursday, April 15, 2010

Sunt in Polonia. Sa fiti cuminti!

Eva e la Kamchatkca, fondistii urca luni la Piatra Arsa, Federatia Romana de Schi si Biatlon se pregateste pentru Adunarea Generala, iar eu sunt la Cracovia pentru inmormantarea presedintelui Poloniei, Lech Kaczynski. Prin zona vor mai fi Obama, Sarkozy, Merkel, Medvedev, Basescu... Sa le transmit ceva din partea voastra? Pana cand ma intorc, sa fiti cuminti!

Deşi nu toţi polonezii s-au împăcat cu ideea că Lech Kaczynski va fi înmormântat la Castelul Wawel, alături de alţi mari conducători, locuitorii din Cracovia consideră chiar firesc acest lucru. Motivul principal: ­ preşedintele a fost unul dintre cei mai înverşunaţi luptători împotriva avorturilor. La înmormântarea care va avea loc duminică vor participa şi 30 de români, reprezentanţi ai Uniunii Polonilor din România.

Destinul nu poate fi driblat niciodată şi îl transformă pe om într-o simplă piesă într-un joc neştiut de nimeni. Jaroslaw, fratele geamăn al lui Lech Kaczynski, a rămas în viaţă pentru că, în loc să urce la bordul avionului prăbuşit sâmbăta trecută la Smolensk, a stat lângă patul de spital al mamei sale, grav bolnavă, care nu ştie nici măcar acum nimic desprte tragedia petrecută. Nu acelaşi noroc l-a avut şi soţia preşedintelui. Maria Kaczynska a insistat să meargă la Katin pentru că printre cei peste 20.000 de polonezi ucişi de ruşi în 1940 s-a aflat şi un unchi de-al său. Din păcate, Prima Doamnă a Poloniei şi-a găsit sfârşitul în ceea ce locuitorii din Cracovia numesc acum "al doilea Katin".

CERTAT CU RUSIA ŞI GERMANIA
În momentul în care s-a anunţat că preşedintele şi soţia sa vor fi înmormântaţi la Castelul Wawel din Cracovia, lângă cei mai importanţi conducători ai Poloniei, lumea s-a arătat surprinsă.
Lech Kaczynski nu era deloc un tip popular, fiind creditat cu şanse mici la alegerile ce erau programate pentru luna septembrie a acestui an. În ciuda faptului că ţara sa a trecut rapid peste recesiunea economică mondială, preşedintele era considerat un om foarte slab pregătit la capitolul economie. A refuzat ca Polonia să se împrumute de la FMI şi UE şi s-a încăpăţânat să stârpească influenţele externe asupra statului pe care l-a condus. Avea relaţii reci atât cu Germania, cât şi cu Rusia. Era un om cu multă personalitate şi nu-i plăcea niciodată să se încurce în nimicuri. Cu toate acestea, anul trecut, când a vizitat România, a rămas blocat în traficul din Capitală din cauza sindicaliştilor care "ocupaseră" Piaţa Victoriei. Pancartele lui Dumitru Costin sunt mai tari decât marile puteri ale Europei!

DOLIU NAŢIONAL
Zilele care au trecut de la moartea lui Lech Kaczynski i-au făcut pe polonezi să vadă lucrurile bune pe care le-a făcut cel care i-a condus până sâmbătă. Fiind membru al unui partid ultracatolic, preşedintele Poloniei a luptat pentru interzicerea avorturilor, întreruperea de sarcină fiind considerată de Biserica Catolică, la fel ca şi de cea ortodoxă, drept un păcat de moarte. Până când sicriile cu rămăşiţele celor doi soţi Kaczynski vor ajunge la Cracovia, într-un singur loc din oraş se pot aprinde lumânări şi se pot depune flori în memoria celor care au dispărut sâmbătă. Lângă Castelul Wawel, la două minute de centrul istoric, în faţa unei bisericuţe vechi, oamenii vin şi se roagă. Este locul în care sunt comemoraţi atât morţii de la Katin, din 1940, cât şi cei de la Smolensk. Două momente care au distrus elita Poloniei.
Pentru că la înmormântarea care va avea loc duminică şi-au anunţat prezenţa Barack Obama, Nicolas Sarkozy, Dmitri Medvedev, Angela Merkel, dar şi Traian Băsescu, autorităţile locale din Cracovia au decis să interzică accesul automobilelor în zona centrală a oraşului. Steagul îndoliat al Poloniei este arborat nu doar la magazinele cu haine scumpe, ci şi la dughenele care vând kebab sau covrigi cu susan. Practic, toată Polonia este în doliu. Negrul domină tot. Prezentatoarele buletinelor meteorologice duc doliul la extrem! Poartă până şi cercei negri, au figure triste şi îţi dau impresia că televizorul mai are un pic şi plânge. TVP, televiziunea de stat din Polonia, şi-a schimbat culoarea siglei, trecând de la alb la negru. Cam acelaşi lucru au făcut şi celelalte instituţii media, indiferent dacă îl simpatizau sau nu pe Kaczynski. Cu toate acestea, chiar dacă a fost declarat doliu naţional, polonezii nu au primit nici o zi liberă în această săptămână.

ROMÂNI LA CRACOVIA
Din partea României, nu doar preşedintele Traian Băsescu va fi prezent duminică la înmormântarea din Cracovia. Aseară, un grup format din 30 de persoane reprezentând Uniunea Polonezilor din România a plecat spre Cracovia, urmând să ajungă la destinaţie astăzi, în jurul prânzului. De la funeralii nu va absenta nici deputatul Ghervazen Longhen, reprezentantul comunităţii poloneze din România în Parlament. "Eu voi face deplasarea pe cont propriu. Nu am fost contact de nici un reprezentant al preşedinţiei de la noi. Din păcate, în catastrofa de la Smolensk a murit şi persoana care se ocupa de minorităţile poloneze din alte ţări. Noi vom fi reprezentaţi la Cracovia de 30 de persoane din Bucovina, care fac parte din Uniunea Polonezilor", a spus Longhen.

No comments: