Wednesday, February 20, 2008

ÎNCÂNTATE DE PÂRTIE

Schioarele au făcut cunoştinţă pentru prima dată cu pârtia care va găzdui coborârea olimpică de peste doi ani. În lungime de 2.879 de metri, Franz's Downhill a fost lăudată de competitoare, veterane şi debutante deoportivă, după primul din cele trei antrenamente pentru etapa de Cupă Mondială.
Competiţiile programate weekendul acesta la Whistler reprezintă în acelaşi timp şi întreceri test, înaintea Jocurilor Olimpice din 2010. "Se poate spune că aici, în Canada, se va desfăşura o cursă de coborâre olimpică de cea mai bună calitate" - a declarat reporterilor regina vitezei din schiul mondial, austriaca Renate Goetschl. "Am văzut pentru prima dată pârtia din Whistler şi am fost impresionată. Mă bucur să văd în fine o pârtie pentru coborâre, deoarece ultimele coborâri olimpice nu m-au atras prea mult. Canada poate fi mulţumită că are această pârtie. Este unică. Fiecare pârtie de coborâre este unică în felul ei, însă aceasta iese din comun. Aici găseşti tot ce-ţi doreşti."
Câştigătoare a nu mai puţin de 24 de coborâri, printre cele 46 de victorii din carieră realizate în Cupa Mondială, Goetschl este un nume cu greutate, atunci când vine vorba să aprecieze munca organizatorilor. Vocea fostei câştigătoare a globului de cristal n-a fost însă singulară.
"Este un traseu care merită să intre în istoria olimpică" - a spus suedeza Anja Paerson, de două ori câştigătoare a Cupei Mondiale la general şi medaliată cu bronz în coborârea olimpică de la Torino 2006. "Poate c-ar fi fost mai bine dacă existau porţiuni de viteză şi mai mare, în unele secţiuni, însă nu le poţi avea chiar pe toate. Ceea ce contează este faptul că aici va câştiga cea mai valoroasă schioară de viteză. Toată lumea va fi sigură că acea schioară a meritat victoria olimpică."
Coborârea feminină va fi doar unul din cele patru teste pre-olimpice pe care organizatorii canadieni le-au programat săptămâna aceasta, pe la Whistler Mountain.
La masculin, competitorii vor face cunoştinţă cu pârtia de coborâre Dave Murray, maine, de la ora 20:45, când este programată cursa de Super-G, urmată a doua zi de coborârea feminină, de la aceeaşi oră 20:45, de un slalom uriaş masculin sâmbătă (prima manşă de la ora 20, cea de-a doua de la 23) şi de o super combinată feminină, duminică (super uriaşul de la 20:45, slalomul de la 23:45). Toate competiţiile vor fi transmise în direct la Eurosport.
Va fi o săptămână foarte importantă pentru toţi participanţii la Jocurile Olimpice. 160 de schiori din 20 de ţări vor avea o unică ocazie de a vedea cum se prezintă traseele olimpice, în condiţiile în care acestea sunt singurele evenimente test programate în locaţia olimpică.
Comitetul de Organizare a Olimpiadei de la Vancouver a alocat un buget de 27,6 milioane de dolari pentru a transforma traseele deja existente în unele tehnice şi solicitante.

No comments: