Friday, March 21, 2008

Noua faţă a munţilor

Sezonul de schi mai durează cel puţin o lună, dar administratorii pârtiilor au deja planuri mari pentru vara ce va urma. Anul acesta vor apărea câteva instalaţii de transport pe cablu noi.
Pentru că românul a devenit tot mai pretenţios şi mai potent din punct de vedere financiar, responsabilii cu dezvoltarea staţiunilor de schi au pus umărul la treabă şi au început să găsească soluţii care să schimbe faţa pârtiilor. Până la finalul sezonului viitor, în ţară vor apărea câteva noi instalaţii de transport pe cablu, care vor atrage ca un magnet turiştii pe munte.
BANAT. În clipa de faţă, cei mai fericiţi turişti provin din zona de vest a ţării, deoarece la Straja, în Parîng, la Muntele Mic şi la Semenic este cea mai bună zăpadă din ţară. Numai că românul este pretenţios şi strâmbă din nas când vine vorba de transportul pe cablu. Din sezonul viitor, pârtiile din Munţii Banatului vor avea o nouă faţă. La Semenic, în această iarnă a fost inaugurată o instalaţie de nocturnă şi a fost implementat un sistem de acces la transportul pe cablu prin care aceeaşi cartelă să poată fi folosită pe toate pârtiile. Lucru care la Azuga sau Cavnic nu există. Până la închiderea sezonului mai e destul. Zăpada este atât de mare încât se va putea schia şi peste o lună. Vara aceasta vor începe lucrările pentru construcţia unei telegondole care va face legătura între localitatea Văliug şi staţiunea Semenic. Rivalii de la Muntele Mic nu stau nici ei cu mâinile în sân şi vor monta două telescaune. Unul care să-l înlocuiască pe cel de acum, care face o cursă în 45 de minute, şi altul care să deservească pârtiile. Pentru că nu sunt precipitaţii în toată perioada anului, oamenii de aici nu se gândesc încă la zăpadă artificială.
VORBE. La Arieşeni se pun tot felul de piedici celor care vor să mai construiască pârtii noi în apropiere de Vârtop. Cavnicul visează frumos, dar cam lipsit de realism, iar la Piatra Neamţ se va continua proiectul care în această iarnă s-a materializat printr-un telescaun şi o telegondolă. Urmează acum amenajarea şi asigurarea pârtiei. Toată lumea ştie că cel mai frumos loc de schi de pe Valea Prahovei este Valea Dorului. Asta chiar dacă telescaunul de acolo este unul destul de vechi. Oamenii locului spun că începând cu sezonul viitor locul va arăta cu totul altfel. Vor apărea instalaţii de transport pe cablu noi, astfel că turistul va avea o libertate mai mare.
Ieri s-a încheiat la Sinaia Campionatul Naţional de schi alpin. Pentru Ioan Nan a fost doar o formalitate să cucerească titlul şi la slalom uriaş. Florentin Nicolae n-a mai uimit pe nimeni cu burta sa. Toată lumea ştie că e gras. El a surprins cu locul doi pe care l-a obţinut. Pe trei a venit Mihai Olaru. La feminin, podiumul a fost ocupat de trei schioare din Predeal: Bianca Nărea, Iulia Crăciun şi Raluca Ionescu.

1 comment:

K.Arthur said...

asta seara la cavnic, Icoana: http://video.google.com/videoplay?docid=3222351159549577165&hl=en