Sunday, March 30, 2008

Tofalvi, regina cu schiuri şi armă

Biatlonul românesc continuă să fie dominat de Eva Tofalvi. Sportiva din Băile Harghita a câştigat la ea, acasă, trei titluri de campioană naţională.
Staţiunea Băile Harghita a găzduit în această săptămână Campionatul Balcanic şi Campionatul Naţional la Biatlon. Cele două întreceri au arătat că Eva Tofalvi este de departe cea mai bună biatlonistă pe care o are ţara noastră. La capitolul talente îi avem pe Roland Gerbacea şi pe Reka Ferencz.
SPRINT. Prima zi de concurs a fost una incredibilă. Din cauza ninsorii puternice şi a vizibilităţii foarte scăzute, startul a fost dat cu o oră întârziere. La fete, lupta s-a dat între cele patru componente ale lotului naţional, sportive care participă la fiecare etapă de Cupă Mondială. Învingătoare a ieşit Tofalvi, care a devenit atât campioană naţională, cât şi campioană balcanică. Reka Ferencz a terminat doar pe locul trei proba junioarelor, fiind întrecută de Alina Babeş şi de Simona Cojenelu. La băieţi, titlul balcanic a fost obţinut de bulgarul Vladimir Iliev, Claudiu Suciu – campion naţional, sosind pe locul 3.
PURSUIT. Este foarte important de explicat ce înseamnă această probă. Biatloniştii iau startul pe rând, în ordinea clasamentului de la proba de sprint şi având ca avans timpul din ziua precedentă. Tofalvi şi Iliev n-au avut rival şi au luat aurul. Cu această ocazie, românca şi-a mai trecut în palmares încă un titlu naţional.
ŞTAFETA. Centrul de pregătire din Braşov al clubului Dinamo a demonstrat că face legea la sporturile de iarnă. După o cursă dramatică, în care Alexandra Rusu a fost fenomenală, fetele s-au impus în faţa celor de la CSAM Bucegi, pentru care a alergat şi Mihaela Purdea. Băieţii au făcut spectacol! Pentru dinamovişti a trecut linia de sosire antrenorul Marian Blaj, acesta culegând aplauze din partea spectatorilor încărcaţi cu adrenalină de la proba feminină.
MASS-START. Zi superbă pentru Eva Tofalvi! Nu doar că a mers foarte bine pe schiuri, dar sportiva din Băile Harghita a avut o prestaţie excelentă şi în poligon. La ultima tragere, Eva nu a ratat nici o ţintă şi a pornit în forţă către linia de sosire. La băieţi s-a impus Roland Gerbacea, acesta devenind campion naţional al acestei probe atât la seniori, cât şi la juniori.

Ferencz, Gerbacea, Miklos
În clipa de faţă, biatlonul este sportul de iarnă cu cele mai bune rezultate. Nu doar echipa de fete, formată din Eva Tofalvi, Alexandra Rusu, Dana Plotogea şi Mihaela Purdea, merită atenţie. Din acest sezon au ieşit la rampă doi juniori de mare perspectivă: Reka Ferencz, care a împlinit ieri 19 ani, şi Roland Gerbacea. Cei doi pot fi, alături de Edit Miklos, de la schi alpin, reprezentanţii României peste câţiva ani. Miklos a avut o săptămână excelentă. Ea a câştigat proba de coborâre din cadrul Campionatului Naţional al Austriei. Schioarea din Miercurea Ciuc a ajuns astfel la 9 puncte FIS. "Balcaniada" şi "Naţionalele" de Biatlon au fost organizate de FRSB cu sprijinul OMV,Carlsberg, Gatorade, Orange, Skoda, Castrol, Hotel Piatra Craiului – Pârâul Rece şi Tess.

No comments: