Monday, March 31, 2008

PROGNOZA METEO PENTRU URMATOARELE 3 LUNI

APRILIE: Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale. Temperaturile maxime obisnuite ale lunii sunt cuprinse intre 11 si 21 grade C, iar cele minime intre –1 si 9 grade C. In intervalele calde din cursul lunii, temperaturile maxime pot depasi 25 grade C. In noptile cele mai reci, temperaturile minime pot cobori sub –4 grade C in depresiunile din nordul si centrul tarii favorizand producerea brumei. Cantitatile de precipitatii pot depasi valorile normale local in jumatatea de vest a teritoriului, iar in rest se vor incadra in limitele obisnuite. Trecator, in prima parte a lunii, mai sunt posibile transformari ale ploilor in lapovita si ninsoare in nordul si centrul tarii.

MAI: Regimul termic mediu va fi in general normal. Temperaturile maxime normale ale lunii sunt cuprinse intre 15 si 25 grade C, iar temperaturile minime sunt cuprinse intre 4 si 14 grade C. Cele mai mari valori de temperatura pot depasi 30 grade C in zonele de campie in a doua jumatate a lunii, iar cele mai scazute valori termice se pot apropia de limita de inghet in zonele depresionare, din nordul si centrul tarii. Cantitatile de precipitatii vor fi in general normale, exceptand regiunile extracarpatice unde pe alocuri pot fi mai mici decat mediile multianuale. Ploile vor avea si caracter de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, cu aspect de vijelie si izolat de grindina.

IUNIE: Temperaturile medii lunare vor depasi valorile normale in cea mai mare parte a tarii. Temperaturile maxime normale ale lunii sunt cuprinse intre 20 si 30 grade C, iar temperaturile minime sunt cuprinse intre 7 si 17 grade C. Cele mai mari valori de temperatura pot depasi 35 grade C in sudul tarii. Cantitatile de precipitatii vor fi in general normale cu tendinta de deficit in estul tarii. Instabilitatea atmosferica va fi puternica si se va manifesta prin averse de ploaie, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, cu aspect de vijelie si izolat de grindina.

No comments: