Thursday, May 15, 2008

Premii de 25.000 de euro la prima editie a Turului Ciclist al României inclusã în calendarul UCI

Organizatorii celei de-a 45-a ediţii a Turului Ciclist al României, prima inclusă în calendarul Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI), au anunţat, azi, că valoarea totală a premiilor în acest an va fi de 25.000 de euro, sumă la care se vor adăuga eventuale recompense oferite de plan local. Acest cuantum de premiere a fost obligatoriu pentru includerea competiţiei în calendarul UCI, a precizat, azi, în cadrul unei conferinţe de presă, secretarul general al Federaţiei Române de Ciclism şi Triatlon, Vasile Selejan. Astfel, în fiecare etapă vor fi premiaţi primii 20 de rutieri, cu sume cuprinse între 723 euro (locul 1) şi 18 euro (locurile 10-20). Câştigătorul Turului României va fi recompensat cu 2.705 euro, în timp ce ceilalţi ocupanţi ai podiumului vor primi 1.349 euro, respectiv 674 euro. Rutierii clasaţi pe locurile 10-20 la finalul competiţiei vor fi premiaţi cu câte 68 de euro.
Turul Ciclist al României se va desfăşura în perioada 7-14 iunie, pe un traseu cu o lungime totală de 1.172 km, prima etapă fiind precedată de un prolog, la Botoşani. Sosirea se va face la Constanţa, iar traseul celor şapte etape va fi următorul:
etapa I - Botoşani - Târgu Frumos - Roman - Piatra Neamţ (168 km);
etapa a II-a - Piatra Neamţ - Lacul Roşu - Gheorgheni - Miercurea Ciuc (137 km);
etapa a III-a - Miercurea Ciuc - Sighişoara - Mediaş - Sibiu (193 km);
etapa a IV-a - Sibiu - Cisnădie - Tălmaciu - Avrig - Bâlea Lac (96 km);
etapa a V-a - Sighişoara - Rupea - Braşov - Vălenii de Munte (207 km);
etapa a VI-a - Vălenii de Munte - Cislău - Buzău - Ianca - Brăila (196 km);
etapa a VII-a - Brăila - Giurgeni - Hârşova - Constanţa (175 km).
La ediţia din acest an a Turului României vor participa aproximativ 90 de rutieri, din 15 sau 16 echipe, dintre care şase sunt continentale (nivel semiprofesionist). Echipele care au fost acceptate până în prezent de organizatori sunt următoarele:
Italia (lotul naţional)
Loire et Sillon (Franţa)
A-Stile Cycling Team (Italia)
P-Nivo Betonexpressz 2000 (Ungaria)
CC Bourgas (Bulgaria)
Metec Cycling Team (Olanda)
Nordland-Hamburg (Germania)
Asisto Cycling Team (Danemarca)
Hemus 1896 (Bulgaria)
Saxonia Team Stadler (Germania)
Mirage (Ucraina)
Dinamo Bucureşti
Olimpic Team Autoconstruct
Tuşnad Cycling Team
Delma 2003 Medgidia.
Pe lista de rezervă se mai află cinci echipe: Naţionala Turciei, Team Revor (Belgia), Team Krabo RSV Bochum (Germania), Team Citec (Germania) şi Naţionala din Azerbaidjan. În acest an, competiţia din România este de categoria 2.2, de aceea cele mai valoroase echipe care s-au înscris sunt cele continentale. Vasile Selejan a afirmat că anul viitor se va încerca trecerea la categoria 2.1, ceea ce ar însemna că s-ar înscrie şi echipe profesioniste, iar nivelul valoric al competiţiei ar creşte simţitor. Costurile totale ale organizării competiţiei se ridică la aproape 600.000 de lei, a declarat Selejan, adăugând că banii provin de la sponsori, din bugetul federaţiei şi de la Agenţia Naţională pentru Sport. De altfel, oficialii FRCT au semnat, joi, un contract de parteneriat în valoare de 140.000 de lei cu BRD Societe Generale, pentru ediţia din acest an a Turului României. La conferinţa de presă a fost prezent, printre alţii, şi preşedintele ANS, Octavian Bellu, care i-a felicitat pe organizatorii competiţiei pentru faptul că au reuşit să includă Turul României în calendarul UCI. "Sper ca în curând cicliştii români să meargă la Jocurile Olimpice sau la marile competiţii cicliste din lume, iar acest sport să iasă din anonimat în România. Le doresc organizatorilor şi concurenţilor mult succes şi sper să nu avem aspecte negative cum ar fi accidente sau cazuri de dopaj", a spus Bellu.

No comments: