Sezon de excepţie pentru iubitorii sporturilor de iarnă. În Parîng e cea mai lungă iarnă din istorie şi sunt şanse să se schieze până la sfârşitul lunii mai. Pe Valea Jiului, Ziua Muncii a fost sărbătorită prin schi.Anul asta, marea şi muntele s-au "pupat” de 1 Mai. Tineretul patriei a dat buzna pe Litoral pentru deschiderea prematură a sezonului estival. După o noapte de beţie nu te poţi drege decât cu o baie în mare. Murăturile şi zeama de varză sunt leacuri depăşite de situaţie. La polul opus sunt oamenii de munte, care s-au bucurat de zăpada rămasă pe văile cu faţa spre nord şi au schiat cât i-au ţinut picioarele.
SCHI DE TURĂ. Localnicii din Parîng nu-şi mai amintesc de când n-a mai fost zăpadă aşa de multă ca anul acesta. Salvamontiştii sunt atât de loiali muntelui şi spun că n-a mai fost niciodată o iarnă apa de lungă ca acum. Pentru ei, ziua de 1 Mai, în care clasa socialistă învârte mici pe grătar şi gâlgâie bere după bere, este un bun prilej pentru o tură de schi până pe Parîngul Mic – 2.074 de metri altitudine.
SUS! SUS! SUS! LA MUNTE, SUS! Drumul de la refugiul Salvamont porneşte molcom, pe uscat. Zăpada e undeva mai sus. Clăparii sunt pitulaţi în raniţă, iar schiurile stau strâns legate de rucsac. Ţinută de expediţie! Pentru ca totul să fie regulamentar, Consiliul Judeţean Hunedoara a cheltuit anul trecut 10.000 RON pentru dotarea fiecărui salvamontist. Zăpada este cel mai important lucru din viaţa unui om de munte, iar fiecare zi de schi în luna mai reprezintă o victorie în lupta cu nesuferita vară. Din staţiune până pe Vf. Parîngul Mic se face cam o oră şi jumătate. Pentru că trupa e cam numeroară, opririle sunt lungi şi dese. Asta-i cheia marilor succese. Gaşca e formată din două tabere. Schiorii, adică veteranii - dintre care Dan Breda cu un palmares ce cuprinde multe ture pe creastă, spre Parîngul Mare prin Vf. Cârja, dar şi 22 de ani de minerit – şi puştimea cu plăcile de snowboard. Aceştia din urmă sunt chiar în urmă rău de tot şi gâfâie de parcă ar veni de la maraton.
IUTE LA VALE. Sus, în vârf, e zăpadă de o jumătate de metru şi ţi-e teamă să stai prea multă pe creastă. Nu poţi să te uiţi în jos pe partea opusă celei pe care ai urcat. Te simţi ca pe bloc, iar Vf. Cârja pare la o aruncătură de băţ. După o poză, toată lumea o ia la vale. La prima tură, zăpada e încă tare şi poţi să schiezi ca pe o pârtie adevărată. Schiurile nu se afundă absolut deloc, în vreme ce tinerii care se dau cu placa sunt în culmea fericirii. Coborârea e una spectaculoasă şi se încheie pe Vf. Baciu, în apropiere de capul teleschiului care a funcţionat aici acum 40 de ani. Îţi vine să cobori mai departe, spre Piciorul Slimei, dar e mai bine să iei schiurile în spate şi să urci înapoi spre Parîngul Mic ca să te bucuri de zăpadă mai bună.
PRONOSTICURI. Cei care schiază în această perioadă sunt localnici. "Am venit pe munte, că sunt liber. E zăpadă multă şi cred că o să schiem aici şi peste o lună”, spune un schior din Petrila, care a preferat muntele în dauna micilor şi a berii. "Avem timp tot anul ca să mergem la grătar. Atunci o să povestim cu prietenii cum am schiat în luna mai pe Parîngul Mic”.
Aglomeraţie la Bâlea Lac
Prima zi a lunii mai la Bâlea Lac a fost cea mai aglomerată din tot sezonul. La telecabină a fost coadă tot timpul, atât la urcare cât şi la coborâre. Vestea bună este că în această perioadă, sibianul Radu Lungu a montat un teleschi în apropierea tunelului care face legătura cu faţa sudică. De azi, în Munţii Făgăraş începe SummerJib 2008, eveniment în urma căruia va fi desemnat cel mai bun plăcar din Romania. Sezonul de schi va fi închis la Bâlea Lac abia în luna iunie, atunci când vor avea loc Serbările Estivale ale Zăpezii.
Ecoul Mălinului
La sfârşitul acestei săptămâni, la Buşteni, în Masivul Bucegi, va avea loc "Ecoul Mălinului”, cel mai mare concurs de free-ride din România. Cu această ocazie, se adună cei impătimiţi practicanţi de schi şi snowboard. Printre concurenţii de anul acesta se vor afla Ioan Achiriloaie, Ioan Nan, Florin Cristea şi Florentin Nicolae. Ana Damian, câştigătoarea probei feminine de anul trecut la schi, va absenta deoarece va fi plecată în Egipt. Un alt absent va fi braşoveanul Dan Stinghe, care preferă să participe la o cursă de motocross.
Sunday, May 4, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment