Institutia Prefectului din Judetul Brasov, impreuna cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, au organizat marti, la sediul Prefecturii, prima dezbatere publica pe tema realizarii Parcului National Ciucas si a impactului acestuia asupra comunitatilor locale.
La dezbatere au participat prefectul judetului Prahova, Adriana Dontu, subprefectii Szakal Andras si Danu Leonard, specialisti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, ai agentiilor locale de protectia mediului, ai Institutului de Cercetare Agricola si Silvica, precum si reprezentanti ai autoritatilor locale si ai ONG-urilor.
La sfarsitul anului 2007, prin ordin al Ministrului Mediului, ariile protejate de pe suprafata masivului Ciucas au fost incluse in Reteaua de Arii Protejate Natura 2000, conform obligatiilor asumate de Romania in Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.
Dezbaterea de astazi a facut referire la proiectul de infiintare a Parcului National Ciucas, initiat de de Regia Nationala a Padurilor si implementat impreuna cu MMDD. Trebuie mentionat faptul ca suprafata Parcului National, (aproximativ 22.000 ha) se suprapune, in mare parte, cu suprafata Sitului Natura 2000.
In cadrul dezbaterii publice, autoritatile locale au putut sa-si exprime punctele de vedere legate de infiintarea viitorului Parc, precum si sa exprime neintelegeri sau nemultumiri legate de acest subiect. Primarii localitatilor aflate pe teritorilul Parcului au dorit sa afle caror restrictii vor trebui sa se supuna in momentul aprobarii proiectului si carea ar fi avantajele infiintarii acestui Parc.
“Protejarea speciilor unice din aceasta regiune este o prioritate si o obligatie pe care o avem, indiferent ca facem parte din administratia centrala, locala sau societatea civila, iar avantajele sunt multiple. In primul rand discutam de accesarea fondurilor europene prin desfasurarea de activitati traditionale, practicarea ecoturismului si dezvoltarea durabila a zonei. De asemenea trebuie sa ne supunem anumitor restrictii, atunci cand unele suprafete sunt incluse in zonele de protectie speciala, dar si propietarii acestor terenuri vor primi plati compensatorii in conformitate cu prevederile legale”, a precizat directorul Directiei de Protectie a Naturii, Biodiversitate si Biosecuritate din cadrul MMDD, Mihail Manoiu.
MMDD doreste sa organizeze o serie dezbateri publice pe acest subiect, urmand ca viitoarea intalnire sa se organizeze in termen de maxim trei saptamani, unde toti factorii implicati, precum si publicul larg, sunt asteptati sa exprime puncte de vedere, intrebari si nelamuriri, la acestea urmand sa raspunda specialistii implicati in elaborarea proiectului.
Tuesday, March 4, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment