Thursday, June 28, 2007

Comunicat Salvamont Bihor

Luna aceasta s-a finalizat programul de schimburi de experienta desfasurat intre Asociatia Salvatorilor Montani Bihor - Serviciul Judetean Salvamont-Salvaspeo Bihor si Comandamentul Pompierilor Profesionisti al Autoguvernarii Berettyóújfalu alaturi de Asociatia pentru Conservarea Traditiilor, a Pompierilor Voluntari si Sportivi din Berettyóújfalu, organizatiile partenere in cadrul proiectului „ASM Bihor - Serviciul Salvamont Bihor – Departamentul de Interventii Subacvatice" , proiect implementat de ASM Bihor in cadrul programului PHARE CBC 2004, Interreg IIIA, sectiunea Romania – Ungaria.

Schimbul de experienta a constatat din 2 sectiuni

Prima sectiune, desfasurata in perioada 27 mai – 4 iunie, in Romania, in cadrul acestui schimb de experienta, cei 6 participanti din partea partenerilor maghiari, au efectuat, alaturi de membrii asociatiei noastre, mai multe exercitii practice de scufundare dar si de salvare din mediul acvatic, inclusiv subteran, ocazie cu care au efectuat si o scurta vizita in Parcul Natural Apuseni.
Exercitiile de scufundare s-au desfasurat in lacurile de acumulare Dragan, Fantanele (Belis), Diosig si pe raul Crisul Repede, in Defileul Vad – Suncuius. Aplicatia acvatica subterana s-a desfasurat in Cetatile Ponorului – Padis.
In cadrul aplicatiilor, colegii maghiari au aratat care sunt metodele de cautare-recuperare utilizate de ei, inclusiv modul in care este utilizata aparatura de cautare.
Pentru a nu irosi timpii pretiosi de actiune subacvatica, la identificarea posibilelor tinte se utilizeaza sonarul. In functie de modelul aparatului, performantele acestuia, acesta ofera imagini bi – sau tri-dimensionale ale fundului apei. Aceste imagini nu sunt similare unor fotografii, mai degraba asemanandu-se cu radiografiile sau ecografiile efectuate in medicina, necesitand o interpretare a lor.
Din partea ASM Bihor au participat inclusiv cei 4 membrii care, in prezent parcurg un program de instruire intensiva pentru a dobandi, in final, calificarea de scafandru de interventie
Pentru cei patru viitori scafandrii de interventie din cadrul SJ S-S Bihor, ocazia de a-i observa la lucru pe colegii scafandrii maghiari si de a participa, in tandem, la mai multe manevre subacvatice profesionist executate sub coordonarea echipajului de suport de la suprafata, i-a ajutat sa identifice toate aspectele complexe ale organizarii si derularii acestui gen de actiuni.
De cealalta parte, elementul de noutate pentru colegii maghiari a fost si aplicarea, pentru prima data a unor tehnici specifice salvarii montane, pe undeva similare cu unele din practicile lor profesionale, dar mult mai versatile si a caror asimilare ar imbunatatii eficienta unora dintre actiunile lor de interventie.
In acest sens, in viitorul apropiat, cele doua structuri de interes public vor pune bazele unui program intens de colaborare romano-maghiara la care vor fi invitate sa se implice si alte structuri similare – ISU Bihor, KARISZ etc.
In paralel, partenerii din cadrul Asociatiei pentru Conservarea Traditiilor, a Pompierilor Voluntari si Sportivi din Berettyóújfalu, in urma vizitei efectuate la unele dintre obiectivele situate in Parcul Natural Apuseni au concluzionat ca ar fi extrem de oportun si in acelasi timp atractiv pentru membrii si simpatizantii acestui ONGi, organizarea unor ture regulate de vizitare a Parcului Natural Apuseni dar si a altor zone, cu atat mai mult cu cat, pe langa frumusetile naturale ale acestor locuri, aici se regasesc si marturii ale trecutului istoric comun al comunitatilor din judetele Bihor si Hajdu Bihar.
A doua sectiune a schimbului de experienta s-a desfasurat in Ungaria, in perimetrul localitatii
Berettyóújfalu, cei sase membrii ai SJ S-S Bihor efectuand o vizita in cadrul bazei Comandamentului Pompierilor Profesionisti al Autoguvernarii Berettyóújfalu. Le-a fost prezentata dotarea specifica pentru toate gamele de interventii executate de pompierii maghiari, inclusiv cele de natura acvatica si subacvatica. In zilele urmatoare au fost prezentate amanuniti schemele dupa care sunt organizate si se desfasoara interventiile, algoritmii operatiunilor, organizarea sistemelor de comunicatie, procedutrile in cadrul operatiunilor de amploare in caz de calamitati.
Au fost derulate si cateva exercitii practice, in cadrul poligonului de antrenament dar si la un lac din apropiere. Salvatorii montani bihoreni au efectuat o demonstratie complexa, utilizand tehnicile specifice.
In cadrul celor 2 sectiuni ale schimburilor de experienta, cei patru viitori scafandrii de intervetie ai SJ S-S Bihor au reusit sa complecteze si o parte a scufundarilor oficial confirmate, necesar a fi efectuate in vederea inceperii celui de-al doilea curs, cel de specializare ca scafandru de interventie cautare-recuperare.
Dupa derularea acestor schimburi de experienta, proiectul finantat in cadrul programului PHARE CBC 2004, Interreg IIIA, sectiunea Romania – Ungaria a intrat in linie dreapta, implementarea urmand a se finaliza in luna iulie, dupa derularea celui de-al doile curs de scufundare si a unui Seminar, ocazie cu care va fi convocata o noua conferinta de presa unde intreg proiectul va fi prezentat in detaliu.

Cel mai tanar membru al SJ S-S Bihor

Cel mai tanar membru la SJ S-S Bihor, are 8 saptamani, se numeste SPIT si este un
reprezentat al rasei canine ciobanesc german, avand un pedigree valoros.
SPIT urmeaza sa fie angrenat intr-un program complex de dresaj, intentia salvatorilor montani bihoreni fiind de a avea la dispozitie un ajutor pretios in munca de cautare-recuperare a turistilor rataciti sau disparuti, a victimelor avalanselor sau inecurilor.
In cadrul acestui program, SPIT va fi pregatit in cateva reprize inclusiv de catre colegii nostri din echipa speciala de intreventie canina „Spider” din Miskolc, alaturi de ceilalti caini, cu vechime in domeniu, pentru a se familiariza cu specificul situatiilor in care va actiona.
Salvamontistii bihoreni spera ca SPIT sa „intre in paine” in cel mult 2 ani, sa confirme asteptarile si devina o prezenta simpatica si familiara turistilor din zona montana bihoreana .


Noua locatie a centrului de informare turistica din Padis

In sezonul turistic montan estival din acest an, Centrul de informare turistica infiintat de
Centrul de Arii Protejate si Dezvoltare Durabila in 2002 si care a functionat o vreme la Cabana Cetatile Ponorului, va fi gazduit de Refugiul Salvamont din Poiana Glavoi, urmand ca turistii aflati in tranzit prin Padis sa obtine eventuale informatii necesare fie de la patrula Salvamont care efectueaza serviciul de permanenta aici, fie de la voluntarii CAPDD care vor deservi periodic acest centru.
Materialele informative, mai putin harti ale zonei, vor fi puse la dispozitie de CAPDD si Administratia Parcului Natural Apuseni.
In privinta hartilor, dat fiind ca in acest an procesul de resistematizare a traseelor turistice montane din aceasta zona se va finaliza, noua harta actualizata si conforma cu realitatea in teren, va fi probabil editata de Administratia Parcului Natural Apuseni.

No comments: