Thursday, June 21, 2007
Tinovul Mohos, una dintre cele mai spectaculoase rezervatii floristice din Europa
Turistii care vin în aceastã varã sã viziteze Tinovul Mohos, mlastina de altitudine aflatã în craterul geamãn al Lacului Sfânta Ana, din judetul Harghita, vor avea la dispozitie o potecã nouã, mai lungã decât cea veche si de unde privelistea este mult mai frumoasã. Initiativa apartine Administratiei Rezervatiei Naturale Lacul Sfânta Ana si Tinovul Mohos, care se implicã activ pentru oamenii sã nu mai treacã indiferenti pe lângã una dintre cele mai spectaculoase rezervatii floristice din Europa. Noua potecã este fãcutã din dale de lemn si urmeazã traseul ursilor, care si-au fãcut cãrãri pe portiuni sigure de turbã. Administratorul Rezervatiei Naturale, Kerezsy Lazslo a observat vreme de câtiva ani comportamentul ursilor si a vãzut cã acestia urmeazã niste trasee unde turba este sigurã si nu existã riscul sã se scufunde. Pe aceste cãrãri s-a construit si noua potecã, denumitã chiar "cãrarea ursilor" din mlastina Tinovul Mohos si de unde turistii pot admira un loc unic în Europa. Tinovul Mohos, care înseamnã în limba maghiarã "lacul cu muschi', s-a format în urmã cu aproximativ 3.000 de ani, la o altitudine de 1.050 de metri. În mlastina consideratã o raritate a naturii se aflã 17 lacuri a cãror apã are o culoare aproape neagrã. Ele sunt adevarate capcane pentru oamenii care îndrãznesc sã intre în Tinov neînsotiti si prin locuri neamenajate, adancimea acestora depãsind, pe alocuri, 70 de metri. În aceastã rezervatie, care atrage ca un magnet turistii si specialistii, se pot observa mai multe raritãti botanice care au supravietuit din perioada glaciarã. Una dintre cele mai cunoscute este roua cerului, o plantã carnivorã minusculã si care a înflorit în aceastã perioadã. Roua cerului sau "drosera rotundifolia", cum o numesc botanistii, se hrãneste cu insecte chiar si de 10-15 ori mai mari decât ea, pe care le ademeneste cu tentaculele acoperite cu picãturi de sevã otrãvitoare care strãlucesc puternic în razele soarelui. Din momentul în care sunt prinse în capcanã, insectele sunt descompuse de o substantã foarte puternicã. În folclor, roua cerului este una din plantele cãreia i s-a atribuit renumele de "iarba fierului", despre care se spune cã are puterea de a desface orice lacãt. Pe lângã "roua cerului", aici mai creste "rozmarinul de turbã", o micã plantã, mai toxicã decât mãtrãguna, sau pinii pitici, care se aseamãnã cu bonsaii japonezi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Am vizitat in vara anului 2008 Tinovul Mohos, pe langa Lacul Sf. Ana, pe care il stiam. Multumim celor care s-au implicat in amenajarea "potecii ursilor"! Am putut admira o mare parte din aceasta minunatie a Romaniei. Ma doare insa ca nici unul din consiliile judetene (Covasna si Harghita) nu se implica in repararea drumului spre Lacul Sf. Ana si Tinov. Soseaua se afla intr-o stare avansata de degradare. Numai cei curajosi se avanta cu masinile. Risti la jumatate de metru sa-ti distrugi automobilul. Pacat de frumusetile tarii ca sunt tinute ca Cenusareasa, sub scara, pline de cenusa...
In loc sa profitam din plin de ceea ce ne-a lasat Dumnezeu GRATIS, noi ne batem joc. Sunt mandru ca traiesc intr-o tara de rai, dar manios ca este plina de idioti.
Post a Comment