Wednesday, March 5, 2008

Actiune de salvare

In seara zilei de 04 martie a.c. , la orele 21 :45, prin intermediul unui apel telefonic la 112, directionat catre Dispecratul ISU Crisana , a fost solicitata interventia Serviciului Judetean Salvamont-Salvaspeo Bihor(SJSSBh) pentru ajutorarea unui cetatean italian, rezident in Romania, blocat cu autovehicolul personal pe drumul de legatura dintre Remeti si Stana de Vale.
Dispecerul SJSSBh a luat legatura directa cu persoana in cauza pentru a cere detalii privind locatia cat mai exacta, starea de sanatate si ai face unele recomandari.
La orele 22 :15 echipajul SJSSBh a ponit din Oradea spre locatia indicata de cetateanul italian, care aprecia ca se afla undeva la circa 4-5 km de zona turistica Coada Lacului.
La orele 22 :45 dispecerul SJSSBh a fost contactat de catre comandantul postului de Jandarmerie Montana din Stana de Vale, dl. Istoc, care a anuntat ca un echipaj de la acest post se deplaseaza spre locul aceluiasi incident, dar pe o ruta ocolitoare, drumul dinspre Stana de Vale catre Remeti fiind blocat .
La orele 23: 45 echipajul SJSSBh isi anunta dispecerul ca a depasit zona Coada Lacului, fiind in locatia indicata de cetateanul italian, urmand sa inceapa cautarile in amonte, zona lipsita de semnal de telefonie mobila.
In jurul oreler 24:15, echipajul Salvamont a identificat masina italianului, la circa 8-9 km de Coada Lacului, vehicolul fiind derapat si blocat in santul de pe marginea drumului. Cetateanul italian a fost gasit in masina, unde se intorsese pentru a se proteja de frigul noptii. Era obosit si usor speriat dar in stare fizica buna.
Eforturile de a scoate masina din sant si de o a aseza pe sensul de mers catre Remeti au durat circa 2 ore. In cele din urma ambele vehicole au pornit catre Remeti, italianul intentionand sa se cazeze la una din pensiunile situate in zona. Din pacate acesta a avut din nou ghinion, automobilul sau facand o pana de caucius, dupa scurt timp.
In timp ce salvamontistii incepeau sa schimbe roata de rezerva, a ajuns si echipajul de jandarmi care au dat un substantial ajutor pentru a rezolva si acest incident.
La orele 3:26 seful echipei SJSSBh l-a anuntat dispecerul sau incidentul s-a finalizat cu bine si ca se indreapta catre baza.

Tinem sa multumim pe aceasta cale personalului din dispeceratele 112 si ISU Crisana, pentru promta colaborare si asigurare a fluxului informativ de-a lungul acestei actiuni precum si colegilor de la Jandarmeria montana Stana de Vale care s-au deplasat la fata locului pentru a ajuta echipa SJSSBh in caz de eventuale complicatii.
Totodata atragem din nou atentia utilizatorilor de dispozitive de navigatie bazate pe tehnologia GPS, ca aceste aparate indica ruta cea ma scurta catre o destinatie aleasa dar nu dau si detalii despre starea si accesibilitatea drumului. In consecinta, recomdam sa se intereseze cat mai exact cu putinta despre starea drumurilor, in mod special cele situate in zona montna, si sa tina cont si de starea vremii.

No comments: