În Harghita şi Braşov s-a circulat ieri cu dificultate. Sus, în munţi, vântul a viscolit ninsoarea, în unele locuri din masivele Bucegi şi Parîng stratul de zăpadă ajungând la 70 de centimetri grosime.Bucuria schiorilor, mânia paltonarilor, dar mai ales a şoferilor. Ninsorile din ultimele două zile au readus iarna. Cele mai afectate regiuni sunt estul şi sudul Transilvaniei. AMBUTEIAJE. Întreg judeţul Harghita a fost paralizat ieri din cauza ninsorilor. Nu s-a depus foarte multă zăpadă pe drumurile publice, dar conducătorii de autovehicule au pornit nepregătiţi la drum, rezultând astfel evenimente rutiere care au paralizat circulaţia. Răsturnări de autocamioane, tamponări uşoare, derapaje, toate acestea au transformat Ţinutul Secuiesc într-un coşmar pentru orice şofer. Probleme serioase şi pe drumurile care leagă Transilvania de Moldova. Pe şoselele Miercurea Ciuc – Comăneşti, Topliţa – Borsec şi Bistriţa – Vatra Dornei s-a circulat cu dificultate din cauza zăpezii depuse pe suprafaţa carosabilă, drumarii acţionând cu întârziere. Ninsoare la Piatra-Neamţ, dar şi în Depresiunea Dornelor.
TURISM. Transfăgărăşanul a fost închis din cauza zăpezii, existând riscul producerii de avalanşe. La Bâlea Lac sunt 20 de centimetri de zăpadă. În Parîng, la 1.600 de metri altitudine, a nins toată noaptea de sâmbătă spre duminică, depunându-se un strat de zăpadă gros de 30 de centimetri. Încă nu e timpul de schi, mai ales că ieri a viscolit toată ziua. "E zăpadă multă, dar nu e cazul să ieşim cu schiurile. Dacă faci un viraj mai puternic ajungi pe iarbă", a declarat unul dintre localnici. Ninsoarea a cuprins toată Valea Jiului. Zăpada şi-a făcut apariţia în Petroşani, Vulcan şi Lupeni, dar şi în staţiunea Straja. În Masivul Bucegi, la Vf. Baba Mare, 2.300 de metri altitudine, vântul a viscolit zăpada, formându-se troiene care ajung şi la 70 de centimetri grosime. Ninsoare şi la Băişoara, în Munţii Apuseni. Turiştii care s-au aflat în staţiunea clujeană s-au întors cu greu acasă din cauza zăpezii depuse pe carosabil.
CAPITALÅ. Patru ambulanţe s-au înnămolit pe Strada Consecvenţei din Sectorul 5, din cauza lipsei semnelor de circulaţie şi a gropilor pline de noroi. Medicii au apelat degeaba la pompieri, poliţie, primăria de sector, pentru că ambulanţele au fost deblocate de o firmă privată de tractări.
Iarnă adevărată sub Tâmpa
Braşovenii s-au trezit ieri-dimineaţă acoperiţi de zăpadă. A nins chiar şi în Braşov, iar în Masivul Postăvaru a nins puternic în ultimele două zile. "Nu este încă de schi, dar sunt locuri unde zăpada a fost viscolită şi s-a format un strat cam de 30 de centimetri de zăpadă", a declarat Kerstin Treustch, de la Cabana Postăvaru. Drumul spre Bran a fost blocat ore întregi din cauza unui accident. Un TIR s-a răsturnat pe drum şi a paralizat circulaţia. Ninsoarea, însoţită de vânt puternic, a format troiene, astfel că posesorii de autovehicule uşoare au întâmpinat mari probleme în a se deplasa.
Cod galben
Administraţia Naţională de Meteorologie a remis ieri o avertizare cu cod galben, valabilă de mâine, ora 12:00, până miercuri, 24 octombrie, ora 21:00. "Va ploua pe arii extinse în majoritatea regiunilor, ploile vor avea şi caracter de aversă şi pot fi însoţite de descărcări electrice. În sudul şi estul ţării, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi Orientali, cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 l/mp şi izolat 50 l/mp în 24 de ore. Vântul va prezenta intensificări susţinute în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, îndeosebi în cursul zilei de luni, când va atinge şi izolat va depăşi viteze de 70-80 Km/h. La munte, la peste 1.800 metri altitudine, la începutul intervalului menţionat, precipitaţiile vor mai fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare", a anunţat ieri ANM. Salvamontiştii recomandă turiştilor să-şi amâne drumeţiile în zona montană înaltă.
Monday, October 22, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment