Thursday, October 25, 2007

Seceta a trecut, vine o iarnã blândã!

Temperaturile ne joacă feste. În ultimele zile am avut impresia că iarna s-a instalat deja în România, lucru complet fals. Conform meteorologilor, anotimpul rece se lasă încă aşteptat în ţara noastră, specialiştii dând asigurări că iarna aceasta va fi una blândă, normală din punct de vedere termic, dar bogată în zăpadă.În cadrul Sesiunii Anuale de Comunicări Ştiinţifice, ce s-a desfăşurat ieri la Administraţia Naţională de Metrologie, ministrul Mediului, Attila Korodi, a anunţat că luna decembrie va aduce cu siguranţă zăpadă, cu precădere în sudul şi în vestul ţării. De asemenea, tot atunci se vor înregistra şi primele temperaturi negative. "Orice estimare prognostică se bazează pe cunoaşterea situaţiei existente sau a celei destul de recente şi investigarea din punct de vedere termic şi pluviometric. Perioada septembrie 2006-septembrie 2007 a scos în evidenţă faptul că mediile lunare au prezentat la temperaturi abateri pozitive în aproape tot acest interval. Există şi o menţiune, şi anume că abaterile au fost excepţionale în lunile ianuarie, februarie, martie, dar şi mai, iunie, iulie 2007. În afara acestei situaţii termice, în acest interval am avut precipitaţii excedentare, cu mici excepţii. Dintre acestea a ieşit în evidenţă luna august 2007, una deosebit de ploioasă. Important de reţinut este faptul că prin precipitaţiile care au udat România în august «s-a pus stop» fenomenului de secetă extremă din ţara noastră. În condiţiile în care estimările pentru iarna şi primăvara ce vor veni merg spre o iarnă blândă, deşi puţin mai rece ca cea a lui 2006 şi cu precipitaţii mai ales în vestul teritoriului românesc, iar cele două luni de primăvară vor fi bogate în precipitaţii în nordul şi vestul ţării, vor avea ca efect continuarea diminuării secetei la nivelul României", explică Ortansa Jude, cercetător ştiinţific din cadrul ANM.
PERSPECTIVÅ METEO. Noiembrie. Luna aceasta va fi caracterizată de temperaturi medii ale anului ce vor fi apropiate de normal, 2-4 grade Celsius, în majoritatea regiunilor ţării. Excepţie vor face zonele sud-estice şi vestice, unde se vor depăşi mediile multianuale. Astfel, în aceste zone mercurul termometrelor va atinge şi 10 grade Celsius, fiind temperaturi specifice unei toamne târzii. De asemenea, cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul normelor climatologice (40-60 l/mp) în majoritatea zonelor ţării. În vestul teritoriului naţional este posibil să fie precipitaţii peste mediile multianuale (60-80 l/mp), însă în estul ţării vor fi posibile valori deficitare ale ploilor (20-40 l/mp). O veste nu tocmai bună pentru iubitorii de zăpadă este că în această lună şansele de zăpadă sunt nule.
DECEMBRIE. Aceasta este înainte de toate luna care ne va aduce zăpada în România, spun specialiştii. Astfel vor fi ninsori cu precădere în sud-vestul ţării. De asemenea, tot în luna lui Moş Crăciun se vor înregistra şi primele temperaturi negative. Temperatura medie diurnă se va putea situa peste valorile medii multianuale ale lunii , 0 şi 6 grade Celsius, în majoritatea regiunilor ţării. Excepţie vor face regiunile din centrul şi nordul ţării, acolo unde vor fi posibile valori normale, cuprinse între –2 şi 0 grade Celsius. Vor fi precipitaţii deficitare în jumătatea estică a ţării, iar în cea vestică precipitaţiile vor fi normale.
IANUARIE. Anul 2008 începe cu temperaturi maxime peste media normală. Astfel se vor înregistra maxime cuprinse între –2 şi 6 grade Celsius pe aproape întreg teritoriul. Numai în nordul ţării temperaturile se pot încadra în limitele normale, –4... –2 grade Celsius. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale (20-40 l/mp), numai în vestul ţării acestea putându-se situa peste valorile normale (40-60 l/mp). FEBRUARIE. Va fi o lună mult mai caldă decât în mod normal, astfel tradiţia privind gerurile din februarie nu va putea fi respectată. Astfel vor fi temperaturi ce vor urca până la 6 grade Celsius. Însă în zonele din centrul şi nordul ţării, temperaturile vor fi apropiate de mediile multianuale –2 şi 0 grade Celsius. În vestul ţării, cantităţile de precipitaţii vor putea depăşi valorile medii multianuale (40-60 l/mp).
MARTIE. Regimul termic va fi apropiat de cel normal, şi anume 2 şi 4 grade Celsius, în aproape toată ţara, însă mai ridicat decât în mod obişnuit în sud-estul şi local în vestul ţării. În aceste zone, mercurul termometrelor va atinge 8 grade Celsius. Cantităţile de precipitaţii pot depăşi valorile normale (40-60 l/mp) în aproape toate regiunile ţării, cu excepţia unor zone din sud-est, unde regimul pluviometric va fi normal (20-40 l/mp). De asemenea este posibil să ningă cu precădere în nordul şi vestul ţării.
APRILIE. Acum se poate afirma că iarna a trecut, iar temperaturile vor fi în creştere, maximele se vor situa între 10 şi 12 grade în estul, sud-estul şi vestul ţării. Cantităţile de precipitaţii se pot încadra în limitele normale (40-60 l/mp), numai în sud-estul ţării vor fi posibile valori deficitare (20-40 l/mp).
RETROSPECTIVÅ. Cu privire la anul 2007 se pot evidenţia următoarele evenimente climatice extreme: iarna lui 2006-2007 este considerată de meteorologi cea mai caldă din ultimii 100 de ani. Luna cea mai călduroasă a fost luna ianuarie 2007. De asemenea, şi vara lui 2007 a adus locuitorilor României zile de foc la propriu. În iulie 2007 au fost zece zile consecutive caniculare – fenomen asemănător întâlnit la noi şi în luna august a anului 1946, atunci când au fost înregistrate 15 zile caniculare la Drobeta Turnu-Severin. Important este de menţionat şi numărul de zile tropicale înregistrate în luna iunie 2007 la Bucureşti, şi anume zece nopţi în care mercurul termometrelor a înregistrat mai mult de 20 de grade Celsius. Un astfel de fenomen a mai fost întâlnit în august 1929 la Sulina, atunci când au fost 17 nopţi tropicale. Totuşi, statistic vorbind, anul 2007 este considerat un an ieşit din tiparul normal, un an extrem de călduros.

Cod portocaliu

Hidrologii au trimis ieri o avertizare cod portocaliu pentru trei judeţe, avertizare care este valabilă până astăzi la ora 15:00. Sunt vizate judeţele Bacău, Harghita şi Vrancea. Cu precădere avertizarea se referă la râurile mici, dar şi la cursurile superioare ale râurilor Putna, Râmnicul Sărat, Trotuş şi la unii afluenţi ai lor, respectiv Vizăuţi, Milcov, Râmna, Cotatcu, Sulta, Ciobănuş, Asău şi Oituz. Totodată, au primit avertizare de cod galben prefecturile din Bacău, Botoşani, Braşov, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Suceava, Tulcea, Vrancea şi Vaslui. Conform specialiştilor, sunt preconizate scurgeri importante de apă de pe versanţi, pâraie, posibile inundaţii. (sursa: jurnalul.ro)

No comments: