Sunday, November 25, 2007

Ce mai chin şi ce mai jale!

În Masivul Postăvaru s-a schiat pe iarbă şi pe pietre, dar mai puţin pe zăpadă. Din cauza căldurii din ultimele trei zile, pârtiile au arătat jalnic în acest week-end.
Până la începutul săptămânii, pârtiile din Poiana Braşov au arătat impecabil. Stratul de zăpadă măsura 45 de centimetri chiar şi lângă staţia de jos a telegondolei Kanzel. Teleferiştii au pregătit telegondola Postăvaru Express pentru a preîntâmpina aglomeraţia ce urma să apară în week-end.
PĂCĂLEALĂ. Dar la sfârşitul săptămânii a fost dezastru. Nu pentru că turiştii s-au înghesuit să ajungă în staţiunea braşoveană. Căldura a fost cea care i-a păcălit pe turiştii veniţi în Poiana Braşov ca la pomul lăudat. Din cauza temperaturilor pozitive, zăpada s-a topit atât de repede, încât pârtiile au ajuns să arate jalnic în acest sfârşit de săptămână. Ca să realizaţi cât de moale a fost zăpada, gândiţi-vă cu la Vf. Postăvaru (1.799 m) au fost vineri la prânz 5ÞC, în vreme ce ieri mercurul din termometre nu a coborât mai jos de valoarea de 3ÞC. Foarte cald pentru sfârşitul lui noiembrie.
NEPLĂCERI. În mod normal, în această perioadă, temperaturile sunt negative, iar vântul suflă cu putere. De această dată, peste Masivul Postăvaru s-a abătut un vânt cald, venit dinspre sud. În aceste condiţii, zăpada apoasă şi grea din Kanzel a reprezentat o adevărată capcană pentru schiori. Sulinar, cea mai cunoscută pârtie din Poiana Braşov, arăta ca un ogor proaspăt arat. Zăpada s-a topit atât de tare pe "Canal", încât iarba verde şi pietrele mărunte au zâmbit duşmănos la soare. Chiar şi în aceste condiţii, mai rele şi decât în iarna trecută, s-au găsit destui nebuni care au venit să-şi zgârie schiurile sau plăcile de snowboard.

No comments: