Wednesday, November 21, 2007

Pericol de avalanse

In sfarsitul de saptamana 16-18 noiembrie 2007, patrulele Serviciului Judetean Salvamont – Salvaspeo Bihor au inceput efectuarea patrularilor curente de iarna si a serviciului de asistenta la partiile de schi.
Deocamdata, serviciul de asistenta s-a reluat numai la partia de la Vartop, unde conditiile de schiat sunt bune si partia este in uz incepand de vineri.
La Stana de Vale, din pacate, temperaturile pozitive din ultimul timp si ploile cazute au determinat absenta conditiilor optime de schi, aici activitatea urmand a fi demarata probabil in preajma sarbatorilor de iarna.
In paralel s-au efectuat recunoasteri in zonele cu risc de avalansa tranzitate de trasee turictice montane. S-a constatat ca, in general, stratul de zapada este de circa 50 cm, in unele locuri unde zapada a fost viscolita, ajungand chiar la 2-3 m. Consistenta zapezii este insa de tip “pulver”, prafoasa, cu o slaba coeziune atat intre cristalele de zapada cat si intre zapada si sol.
Din acest motiv, atragem foarte serios atentia turistilor, amatorilor de schi de tura si de schi si snowboarding off – piste, ca exista risc crescut, de grad IV, de producere a avalanselor in zonele Creasta Piatra Graitoare – vf. Bihorul Mare si Abruptul Carligatele – versantul sudic, inclusiv pe vaile abrupte adiacente.
In concluzie, recomandam evitarea accesului sau tranzitarii acestor zone si limitarea la practicarea schiului si snowboard-ului in perimetrul partiilor de schi amenajate.
Pe masura ce conditiilor se vor schimba, va vom tine la curent.

Important de retinut !!!!! Modul de solicitare a interventiei Salvamont

Ø In general, prin apel telefonic la numerele 112 si 0-SALVAMONT (0-725826668)
Ø In zonele de patrulare, la centrele Salvamont, respectiv Cantonul silvic Vartop C ( inclusiv la baza partiei) pentru zona Pasului Vartop, in perioada de sfarsit de saptamana.
Ø Pentru zona Stana de Vale, patrularea si asistenta va debuta, probabil, incepand cu 21 decembrie.

No comments: