Monday, November 26, 2007

Eurosport implineste joi 10 ani

Creat in 1989 de European Broadcasting Union, Eurosport a devenit in timp lider printre programele de gen.Pasiune este cuvantul cheie pentru canalul de sport pan-european.
Receptionat in Romania din 1 ianuarie 1994, Eurosport s-a remarcat prin notorietatea brandului. Pentru publicul din Romania, versiunea in limba romana a canalului Eurosport a fost lansata in saptamana 48 a anului 1997, sambata 29 noiembrie.
La ora 18.00 era trimis in eter primul comentariu in limba romana, glasul apartinandu-i lui Sorin Hobana. Transmisiunea era in direct din orasul olimpic Lillehammer, de la o etapa de Cupa Mondiala de sarituri cu schiurile. Alaturi de Sorin era in studio si Constantin Arghiropol, actual secretar general al Federatiei Romane de schi si biatlon. Dupa cele doua ore de schi, au urmat apoi, pana la miezul noptii, alte transmisuni in limba romana de la haltere, schi alpin, si karting.
La inceput au fost doar cateva ore (4-5 ore pe zi) in care comentatorii romani isi puteau face auzite glasurile, urmand ca in scurt timp, pe la finele anului 1999, telespectatorii sa poata sa se bucure de un intreg program de 24 de ore.Prima echipa de comentatori a fost coordonata de regretata Doina Stanescu, din 2004 directorul editorial fiind Arnold Cobilanschi.
Jaques Raynaud, actualul vice-presedinte Eurosport, si Michel Kubler au fost autorii proiectului Eurosport Romania, prin intermediul companiei Sport TV Management, condusa de Adrian Ilie, si cu sprijinul APRCC, in prezent ACC (Asociatia de Comunicatii prin Cablu).La evenimentul organizat pentru lansarea versiunii in limba romana a luat parte si Emanuel Florennt, actual vice-presedinte al canalului TF1.Romania devenea a 15-a tara care lansa propria versiune a canalului de sport, Eurosport International fiind primul canal pan-european cu o versiune locala in tara noastra.
Semnalul video receptionat in Romania este acelasi ca in toate celelalte tari europene unde este distribuit canalul Eurosport International, din studioul Eurosport Romania fiind adaugata doar componenta audio.Telespectatorii romani receptioneaza canalul Eurosport dupa un complex proces de sincronizare ale celor doua componente –audio si video.Comentariile in limba romana sunt asigurate de o echipa formata din cei mai buni comentatori sportivi din Romania, alaturi de care se afla experti si consultanti de top – fosti sportivi, campioni olimpici, mondiali si europeni, antrenori. Daca acum 10 ani erau doar cativa oameni de sport « on air», in 2007 familia Eurosport a versiunii romane a Eurosport a atins numarul 70.
Astazi Grupul Eurosport reprezintă principala platformă multimedia din Europa, prin Eurosport, Eurosport 2, eurosport.com şi Eurosportnews. Canalul de sport pan-european Eurosport, difuzat in prezent in 20 versiuni lingvistice este receptionat în peste 110 de milioane de locuinţe, de 240 de milioane de telespectatori din 59 de ţări.
Cheia succesului se reflecta in transmiterea celor mai importante competitii
internationale din peste 100 de discipline. Evenimentele in direct si premierele ocupa mai mult de 63% din grila de programe.Eurosport difuzeaza in direct o data la doi ani Jocurile Olimpice in intregime,24 ore pe zi. In fiecare an, Eurosport are cea mai consistenta si atragatoare oferta din lumea sportului, incluzand Campionatul Mondial de raliuri (WRC), Campionatul Mondial de Turisme (WTCC), sezonul moto GP si Campionatul Mondial de Superbike.
Se asigura o acoperire speciala in program
pag.1 pentru fotbal (Euro 2008, Cupa UEFA, Liga Campionilor), intregul sezon al sporturilor de iarna ( Cupe Mondiale si Campionate Mondiale din toate disciplinele majore schi alpin si nordic, biatlon, sanie, sarituri cu schiurile, patinaj artistic, curling) Campionatul Mondial si European de atletism si natatie, Tururile cicliste ale Frantei, Italiei, Spaniei, cele trei faimoase turnee de tenis de grand slam Roland Garros, US Open, Australian Open, si nu in ultimul rand cele mai importante turnee de Snooker.
Din 1 februarie 2006 oferta Eurosport, in Romania, s-a imbogatit odata cu lansarea Eursport 2– canalul de sport al noii generatii, continuand conceptul de succes al canalului Eurosport, cu programe dedicate iubitorilor sporturilor extreme (X Games, surfing, snowboard, freestyle), sporturilor de echipa (baschet, handbal, rugby, volei, fotbal american, fotbal australian, futsal) si sporturi exotice (sepak takraw,darts, lacrosse).
Din aceasta vara telespectatorii romani au ocazia sa vizioneze transmisiuni in exclusivitate ale celui mai puternic campionat de fotbal din Europa, Barclays Premier League, prin intermediul Eurosport 2 Romania. «Suntem foarte bucurosi ca am lansat aceste produse media, ca am reusit de-a lungul timpului sa asamblam o exceptionala echipa de comentatori si experti profesionisti, trecand cu brio prin toate turbulentele economice si de piata din ultimii 10 ani. Ne-am pastrat cota de piata si nivelul calitativ, in ciuda unui climat concurential din ce in ce mai intens», a declarat Adrian Ilie, director general Sport TV Management, reprezentatul Eurosport in Romania. Eurosport continua sa se adapteze noilor tendinte ale lumii televiziunilor sportive si noilor dorinte ale telespectatorilor. Diversitatea, drepturile internationale puternice si transmisiunile in direct vor ramane cele trei angajamente principale ale Eurosport pentru viitor. 10 ani de prezenta Eurosport in limba romana reprezinta ocazia de a demonstra marea bucurie si marele beneficiu al iubitorilor de sport , prin emotiile create de sport.

No comments: