Monday, March 3, 2008

PROGNOZA METEO PENTRU LUNILE MARTIE, APRILIE, MAI

Caracterizare generala: Regimul termic mediu in primavara 2008 va fi in general normal, exceptand regiuni din estul tarii unde se va situa peste valorile obisnuite. Cantitatile de precipitatii se vor incadra in general in limitele normale. Vor mai fi posibile ninsori in luna martie si trecator in prima parte a lunii aprilie, iar in nordul si centrul tarii brume si inghet la sol.
MARTIE: Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale, exceptand sud-estul tarii unde vor fi mai mari decat in mod obisnuit. Temperaturile maxime normale ale lunii sunt cuprinse intre 6 si 16 grade Celsius, iar cele minime intre -5 si 4 grade Celsius. In zilele cele mai calde temperaturile maxime pot depasi 25 grade Celsius in sud. In cele mai reci nopti sunt posibile valori care pot sa scada sub –10 grade Celsius in depresiunile din centru si nord. Cantitatile de precipitatii vor fi in general normale, iar local pot depasi valorile obisnuite. In cursul lunii vor mai fi posibile ninsori. In regiunile nordice si centrale vor fi conditii de bruma si inghet la sol.
APRILIE: Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale. Temperaturile maxime obisnuite ale lunii sunt cuprinse intre 11 si 21 grade Celsius, iar cele minime intre –1 grad Celsius si 9 grade Celsius. In intervalele calde din cursul lunii, temperaturile maxime pot depasi 25 grade Celsius in sud. In noptile cele mai reci, temperaturile minime pot cobori sub –5 grade Celsius in depresiunile din nordul si centrul tarii. Cantitatile de precipitatii pot depasi valorile normale local in sudul si vestul teritoriului, iar in rest se vor incadra in limitele obisnuite. Trecator, in prima parte a lunii, mai sunt posibile transformari ale ploilor in lapovita in nordul si centrul tarii si producerea de brume.
MAI: Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale. Temperaturile maxime normale ale lunii sunt cuprinse intre 15 si 25 grade Celsius, iar temperaturile minime sunt cuprinse intre 4 si 14 grade Celsius. Cele mai mari valori de temperatura pot depasi 30 grade Celsius in sudul tarii, iar cele mai scazute valori termice se pot apropia de limita de inghet in zonele depresionare, din nordul si centrul tarii. Cantitatile de precipitatii vor fi in general normale. Instabilitatea atmosferica, mai ales din ultima decada se va manifesta prin averse de ploaie, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, si izolat de grindina.

2 comments:

Anonymous said...

'maxime de 160C, minime intre -50 si 40C', 'valori care pot sa scada sub –100C'
Prietene, tu vorbesti de prognoza pe Marte?

Bernadeta Szwagiel said...

Imi cer scuze! Textul venit de la ANM nu indica semnul de grade Celsius asa cum ar trebui. Modific imediat.