Tuesday, December 1, 2009

Adrian Pica: "Am fost ales cel mai bun antrenor. Asta nu inseamna neaparat ca si sunt"



Fierbe lumea schiului alpin din Romania de cand Adrian Pica a fost ales cel mai bun antrenor. Pozitia in care se afla acum il stanjeneste pe tehnicianul de la CSS Petrosani, care recunoaste ca rezultatul sondajului se bazeaza mai mult pe simpatie.

Domnule Pica, felicitari! Ati fost ales cel mai bun antrenor de schi alpin din Romania. Cum ati reusit sa adunati un numar atat de mare de voturi?
Ati spus bine: am fost ales cel mai bun antrenor. Asta nu inseamna neaparat ca si sunt! Cred ca acest vot se bazeaza mai mult pe simpatie si am avut norocul ca sportivii mei sa fie in perioada asta mai mult online.
Cum vi se par rezultatele sportivilor dumneavoastra din sezonul trecut?
Din punctul meu de vedere sunt multumitoare. Evident, speram la mai mult. Daca nu s-a putu inseamna ca trebuie sa muncim mai mult!!!
Diana Velicu a reprezentat Romania la FOTE, dar a obtinut un rezultat foarte slab, fiind intrecuta cu aproape o jumatate de minut de catre castigatoarea medaliei de aur. Asta este valoarea schiului alpin de pe Valea Jiului?
Nu vreau sa intru in detalii. Aceasta este o intrebare nu foarte bine pusa pentru ca nu cel mai bun sportiv din Valea Jiului a reprezentat Romania. Aceste diferente de timpi apar foarte des in competitiile internationale si reprezinta mai degraba lipsa banilor de pregatire de-a lungul anilor. Iar daca vorbim despre valoarea sportivei in general, acest lucru il cunosc foarte bine, stiu ce trebuie facut. Din pacate, ma intorc la partea financiara si intru in sens giratoriu, de unde greu poti sa iesi!
Din punctul dumneavoastra de vedere, care este cel mai bun antrenor de schi alpin din Romania?
Sunt multi profesori pe care ii stimez. Nu cred ca pot vorbi despre cineva ca fiind cel mai bun. Poti fi un profesor excelent si sa nu ai nici un sportiv talentat pe langa tine si atunci te considera lumea un antrenor fara valoare? Ca sa satisfac si curiozitatea jurnalistului din tine, sunt cateva nume pe plan national, in ordine absolut intamplatoare: Mihai Olaru, Florin Cristea, Gheorghe Vulpe, Zoltan Toth, Nandor Szabo, Bianca Munteanu Bianca.
Cand va ajunge CSS Petrosani sa fie reprezentata la Jocurile Olimpice de iarna in probele de schi alpin?
Daca sunt intrebat cand vreau, raspunsul este 2012, la tineret. Daca intrebarea este cand va ajunge pe bune, cred ca trebuie sa asteptam si sa vedem.
Foarte multi antrenori care lucreaza la nivel de copii si juniori se plang de faptul ca aria de selectie este din ce in ce mai redusa. Acest lucru este valabil la toate sporturile, nu doar la schi alpin. Cum va explicati aceasta raceala existenta acum intre sport si copii?
In primul rand este de vina sistemul de invatamant si apoi profesorii de sport, care, ambii, si sistemul si profesorii, nu incurajeaza sportivii sa faca sport de performanta, ci mai rau, ii incurca. Prin simplu fapt ca nu recunosc ca acesti copii muncesc cu adevarat si nu merg la distractie, ii face pe sportivi si pe parinti sa se indrepte catre scoala in defavoarea sportului. Si apoi mai e ceva. Face copilul intre 12 si 15 ani de sport de performanta, investeste parintele o multime de bani, termina clasa a 12 - a, este multiplu campion si ce face mai departe, ca altceva nu stie sa faca? Sistemul nu il ajuta deloc!!! Clubul de juniori il paraseste... Poate stii tu ce ar putea sa faca un multiplu campion, bani cred ca nu a strans de pe urma premiilor. In afara de a deveni profesor de sport, ca in situatia de fata, nu cred ca-i mai arde.
In cat timp se va transforma Paringul intr-o statiune cu adevarat importanta?
Atat timp cat totul este politic in tara asta, parerea mea este ca are slabe sanse. Sper sa-mi dovedeasca cei indreptatiti de acest lucru contrariul. Le urez multa bafta!!! Sincer!!!
Spuneti-mi trei lucruri cu care poate fi atras un copil catre schi alpin!
Daca vorbim de copii de gradinita: joaca, joaca, joaca. Daca vorbim de copii peste 8 ani: Serbarile zapezii, concursuri, evenimente locale si nationale.

No comments: