Sunday, September 16, 2007

Patru români în Cordiliera Real

Un grup de tineri din România a escaladat în vara acestui an şase vârfuri din Bolivia. Iniţiatorul expediţiei a fost Cristi Dicu, de la Club Alpin Ecoul Bucureşti.Românii obişnuiesc să meargă toată vara la mare. Genul de concediu pentru un om obişnuit, care nu are nimic în comun cu ideea de aventură sau aer liber.
ADUNAREA. În perioada concediilor mai sunt şi persoane care se aventurează spre cele mai înalte culmi din lume. Nu vorbim acum despre Himalaya, ci despre Cordiliera Real, parte a Anzilor Cordilieri. Vara aceasta, Cristi Dicu, de la Club Alpin Ecoul Bucureşti, a iniţiat o expediţie în Bolivia, la care au mai luat parte Cristian Torică şi Daniel Toader, de la acelaşi club, şi Corina Drosino, de la Club Alpin Roman. "Înainte de a pleca la drum am pus la punct toate detaliile. În reuşita unei expediţii contează foarte mult organizarea, să ştii la ce te aştepţi când ajungi la faţa locului", povesteşte Cristian Torică. Nebunia unei expediţii în Bolivia constă în faptul că înălţimile trec de 3.500 de metri şi ajung până aproape de 6.500, salvatori montani nu există, iar semnalul pentru telefonie mobilă pare că nici nu s-a inventat acolo.
TRASEU. Prima ţintă a fost Parcul Naţional Condoriri. Tabăra de bază era la 4.600 de metri, astfel că aclimatizarea a fost una forţată. Cu toate acestea, românii au reuşit să cucerească vârfurile Austria (5.320 m), Pequeno Alpamayo (5.370 m), Piramida Blanca (5.230 m) şi Cabeza de Condor (5.648 m). Printre altele, aici s-a reuşit parcurgerea unui traseu de dificultate mare: Directa din Faţa Sud-Vestică în Vârful Piramida Blanca.
SUCCES. Românii şi-au continuat aventura spre Vârful Huayana Potosi (6.088 m). "Am avut parte de vreme potrivnică. A nins foarte mult, deşi eram în cel mai stabil sezon. Am vrut să facem un traseu mai tehnic, dar nu am reuşit, pentru că era zăpada prea mare. Am abordat o rută clasică. Chiar şi aşa, ninsoarea şi vântul puternic ne-au creat dificultăţi", spune Cristian Torică. Recunoaşte că înainte de a pleca spre Vârful Illimani se acumulase deja oboseala. "Am reuşit să ajungem şi acolo, chiar dacă asta implica un travaliu foarte mare." (sursa: jurnalul.ro)

No comments: