La munte e iarnă autentică. Week-end-ul ce a trecut a fost primul în care s-a putut schia. La Cavnic, în Maramureş, s-a deschis sezonul de schi, iar turiştii din Ardeal s-au înghesuit să vină la pârtii.Cod alb! Asta au primit schiorii din Ardeal la sfârşitul săptămânii trecute. Cel mai gros strat de zăpadă şi cele mai puternice ninsori s-au înregistrat în Maramureş.
PROFIL. Cavnic, altcândva un veritabil oraş minier, face tot mai mulţi paşi către o localitate cu profil turistic. Deocamdată ar fi o exagerare să vorbim despre staţiune aici, dar lucrurile pot evolua. Mai ales că locul pare binecuvântat, dacă ţinem cont că sezonul de schi a fost deschis mai devreme ca niciodată. Nimeni nu îşi mai aminteşte de când nu s-a mai schiat la Cavnic sau în Maramureş de la 11 noiembrie.
După o iarnă zgârcită în zăpadă, schiorii meritau un astfel de cadou. Unora chiar nu le-a venit să creadă că instalaţiile de transport funcţionează sau că pârtiile au fost bătute cu "ratrackul". De fapt, totul s-a întâmplat peste noapte. Asta din cauza faptului că cele două domenii schiabile din Cavnic nu au avut energie electrică în ultimele patru luni. Situaţia a revenit la normal în momentul în care administraţia locală a sesizat că s-ar putea schia şi totul s-a rezolvat.
ADEVÅR. "Cavnic este polul zăpezii din Maramureş", aşa se laudă localnicii. Şi au tot dreptul să facă asta din moment ce la Cavnic s-a schiat pentru prima oară în această iarnă. Pe un strat de zăpadă moale, care în unele locuri ajunge şi la un metru grosime, schiorii din tot Ardealul s-au adunat pentru prima zi de schi a sezonului. Parcările au fost aglomerate, iar la centrele de închiriere a fost forfotă mare. Mulţi dintre turişti au evitat să vină cu schiurile sau plăcile de snowboard de acasă. Asta pentru că se spune că în prima zi de schi e bine să închiriezi echipamentul, deoarece la virajele mai puternice poţi să ajungi pe iarbă sau pe pietre. Lucrul ăsta nu l-a trăit însă nimeni la Cavnic. Îndiferent dacă a schiat la Roata sau la Icoana. "Nu prea mi-a venit să cred că se schiază la Cavnic. Am plecat de dimineaţă din Cluj-Napoca şi nu era foarte frig. M-am convins că e zăpadă când mai aveam 30 de kilometri până să ajung la Baia Mare şi se vedea Gutâiul. Era totul alb. M-am grăbit să ajung cât mai repede, pentru că sunt tare pasionată de snowboard", a povestit Ioana, medic stomatolog. N-a putut să vină cu gaşca, pentru că a fost greu să-şi convingă prietenii că pârtiile sunt practicabile şi sezonul de schi s-a deschis. "Dar lasă că e mai bine aşa. Acum o să le trimitem poze, să le facem în ciudă", a punctat clujeanca. Chiar dacă sunt relativ aproape de Cavnic, pârtiile de la Şuior şi de la Mogoşa nu au fost căutate de turişti. "Este zăpadă la noi, dar nu a venit nimeni să schieze. Nu am avut nici o client în week-end", a declarat unul dintre angajaţii telescaunului de la Mogoşa. În plus, teleschiul care deserveşte pârtia Moski, aparţinând lui Petre Copos, frate cu George Copos, nu are crosele montate pe cablu.VIP. Ninsorile din ultimele zile nu au fost suficiente pentru deschiderea pârtiilor pe Valea Prahovei. La Sinaia, drumul care duce la Cota 1.4000 a fost acoperit cu un strat de zăpadă gros de 20 de centimetri. Din cauza viscolului, pistele nu sunt practicabile. În plus, nici lucrările la telegondolă nu înaintează, astfel că termenul de finalizare a proiectului a fost fixat pentru anul viitor. Tot din cauza ninsorii, lucrările la o altă telegondolă, cea de la Azuga, trenează. Dar administratorul a dat asigurări că până la Crăciun totul va fi gata. Nici la Predeal sau în Poiana Braşov lucrurile nu au stat altfel. Zăpadă de o palmă sau două şi instalaţii de transport de cablu aflate încă în vacanţă.
Bâlea Lac, zăpadă de 87 de centimetri
În acest week-end a nins în mai toate staţiunile montane. Stratul de zăpadă la Poiana Braşov depăşea ieri 20 de centimetri, la Predeal, era de 10 centimetri, în staţiunea Parâng din Valea Jiului – de 50 de centimetri şi în masivul Retezat, peste 20 de centimetri. Recordul de ninsoare în acest sfârşit de săptămână a fost atins în Sibiu, la Păltiniş zăpada măsurând 25 de centimetri, în vreme ce la Bâlea Lac stratul de nea a ajuns ieri la 87 de centimetri.
De mâine, vremea se încălzeşte
Conform specialiştilor ANM, în următoarele zile, vremea se va ameliora atât sub aspectul precipitaţiilor, cât şi sub aspect termic. Astfel, ca urmare a transportului de aer mai cald spre România pe o direcţie vestică, sud-vestică, valorile termice vor creşte de la o zi la alta. Astăzi, însă va fi destul de rece în nordul şi în centrul ţării, maxima nedepăşind 9 grade Celsius. La munte, ninsorile vor continua. De marţi, ploile se vor opri în sudul şi în estul teritoriului naţional şi se vor restrânge spre nord-vestul ţării. Temperaturile maxime se vor situa la mijlocul acestei săptămâni între 2 şi 12 grade Celsius, iar minimele între -3 şi 5 grade Celsius, fiind temperaturi normale pentru luna noiembrie.
Monday, November 12, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment