Tuesday, January 5, 2010

Pericol de producere a unor avalanse în Masivul Parâng, din cauza zãpezii depuse în ultimele zile

Salvamontistii hunedoreni avertizeazã asupra pericolului producerii de avalanse în Masivul Parâng, la altitudini mai mari de 2.000 de metri, din cauza zãpezii care a cãzut în ultimele zile si care nu s-a stabilizat peste stratul deja existent.
"Turistii care urcã si rãmân în statiunile din Parâng, care sunt sub cota 1.800, sunt în sigurantã. Aici, trei pârtii din cele sapte sunt deschise. Dupã testele efectuate de salvamontisti, s-a constatat cã existã pericol de avalanse la peste 2.000 de metri, pentru cã nu existã o coeziune între stratul vechi si cel nou de zãpadã. Stratul vechi s-a topit si a înghetat si peste el s-a asezat un strat de 30 de centimetri de zãpadã, care poate aluneca", a declarat, azi, seful Salvamont Petrosani, Dumitru Bârlida.
Potrivit acestuia, zãpada veche este îmbibatã cu apã, care a înghetat, si este foarte grea din cauza variatiilor mari de temperaturã.
"Turistii care sunt amatori de schi alpin sau schi de turã sunt rugaþi sã renunte la aceste trasee si sã rãmânã doar pe zona schiabilã din statiuni, unde pericolul producerii unor avalanse este exclus. Traseele de coastã sunt periculoase. E suficient ca acestã zãpadã grea sã fie atinsã de un om sau de un animal si se produce o avalansã", a afirmat Dumitru Bârlida.
Turistii sunt sfãtuiti sã nu se aventureze pe trasee în aceste zile si sã evite, chiar si cei mai experimentati, zonele de creastã.
Informatii despre starea traseelor pot fi obtinute de la echipele Salvamont care se aflã la cabanele sau refugiile Salvamont din zonele montane, a spus Bârlida.
Salvamontistii instaleazã, azi, plãcute de avertizare a turistilor asupra pericolului de avalanse.
În pensiunile si hotelurile din zona Parâng erau, azi dimineatã, peste 350 de turisti.

No comments: