Sunday, January 24, 2010

Recordul iernii pânã în prezent, minus 29 de grade Celsius la Miercurea Ciuc

Mercurul termometrelor a scãzut, azi diminea]ã, la Miercurea Ciuc, jude]ul Harghita, pânã la minus 29,4 grade Celsius, aceastã valoare reprezentând recordul iernii pânã în prezent, iar la Întorsura Buzãului, în judetul Covasna, s-au înregistrat minus 27,2 grade Celsius.
Astfel, la Miercurea Ciuc, mercurul din termometre a coborât, azi dimineatã, pânã la minus 29,4 grade Celsius, în timp ce la Întorsura Buzãului, în judetul Covasna, s-au înregistrat minus 27,2 grade Celsius, iar la Sfântu Gheorghe termometrele au arãtat minus 25 de grade Celsius.
"În jurul orei 7:00 temperatura atmosfericã a coborât pânã la minus 29,4 grade la Miercurea Ciuc, iar la sol s-au înregistrat minus 33 de grade Celsius. Este cea mai geroasã dimineatã din acest sezon", a precizat meteorologul de la Statia Miercurea Ciuc, Tanko Karoly.
La rãsãritul soarelui, atmosfera a fost înghetatã în tot judetul Harghita, temperaturile minime consemnate fiind de minus 25 de grade la Joseni, minus 23 la Toplita si minus 18,7 la Odorheiu Secuiesc.
Meteorologii avertizeazã cã gerul va stationa în zona depresionarã cel putin pânã miercuri.
Minima absolutã a lunii ianuarie în Harghita, de minus 38,4 grade Celsius, a fost înregistratã în anul 1985 la Miercurea Ciuc.
În judetul Covasna, cele mai scãzute temperaturi din acest an au fost înregistrate, azi dimineatã, la Întorsura Buzãului, unde termometrele au indicat minus 27,2 de grade C, iar la Sfântu Gheorghe s-au înregistrat minus 25 de grade Celsius. De asemenea, temperaturi foarte scãzute au fost si în zona municipiului Târgu Secuiesc, de minus 23 de grade Celsius si Baraolt de minus 21 grade Celsius.
Cea mai scãzutã temperaturã înregistratã vreodatã la Întorsura Buzãului a fost în februarie 2005, când în zonã au fost minus 36 de grade Celsius.

No comments: