Sunday, January 17, 2010

Schi în stil maramureşean!

La Cavnic se schiază numai pe zăpadă artificială. Pentru că pârtiile au nocturnă, băimărenii urcă seară de seară în staţiunea maramureşeană pentru a recupera din zilele de schi pierdute până acum.

În primul week-end cu un pic de zăpadă, românii au dat năvală pe pârtiile de schi. În căutarea unui loc cât mai bun, schiorii au ales staţiunile unde există instalaţii de zăpadă artificială, fapt ce demonstrează că fără o investiţie într-un astfel de sistem nu se poate discuta despre schi şi snowboard în România.

VREM PROMOŢII
Pe Valea Prahovei a fost cel mai aglomerat week-end din acest sezon. "S-a simţit că e iarnă, numai că omul nu mai are dare de mână acum, când vede că e zăpadă puţină. A fost primul week-end în care a fost agitaţie, dar nu se compară cu ce era anul trecut", a declarat unul dintre instructorii de schi care îşi desfăşoară activitatea pe Pârtia Sorica din Azuga. Abia săptămâna trecută a reuşit să facă primele coborâri pe pârtiile din Munţii Baiului. www.jurnalul.ro transmite imagini live din staţiunea prahoveană. Unii turişti sperau la o reducere a preţurilor la transportul pe cablu, dar teleferiştii nici nu se gândesc la aşa ceva.

NOCTURNĂ ÎN FIECARE SEARĂ
În vară, proprietarii de teleschiuri şi telescaune din nordul ţării se gândeau că iarna aceasta vor putea practica preţuri mai mari. Din păcate, lipsa zăpezii de pe pârtii a dus la absenţa turiştilor. Aşa că scumpirea transportului pe cablu a fost amânată pentru anul viitor. Până atunci, schiorii din Ardeal şi Maramureş se bucură de pârtiile de la Şuior şi de la Cavnic, acolo unde administratorii supravieţuiesc datorită instalaţiilor de zăpadă artificială. "Dacă nu reuşeam să aduc tunul, acum era închis teleschiul. Se schiază numai pe zăpadă artificială", a declarat Cornel Poenar, administratorul pârtiilor Roata din staţiunea Cavnic. Pofta de schi a turiştilor este potolită graţie nocturnei care funcţionează până aproape de miezul nopţii. Maramureşenii sunt nişte norocoşi. În fiecare seară, teleschiul de pe Pârtia Roata 1 funcţionează, astfel că din Baia Mare urcă foarte mulţi schiori. "Cât e iarnă, eu umblu cu schiurile pe maşină. Seara, când ies de la serviciu, nu-i mai zic soţiei că mă duc la o bere, ci îi spun să se îmbrace repede că vin să o iau cu maşina şi s-o duc la schi la Cavnic. Aşa scap de o belea. Nu-mi mai spune că nu o duc nicăieri", a povestit amuzat Ciprian Munteanu, unul dintre maramureşenii care vin seară de seară la Cavnic.

No comments: