Friday, January 8, 2010

Zăpadă numai pentru ruşi

Cavnic şi Vatra Dornei, două staţiuni din nordul ţării, au pârtiile deschise numai datorită instalaţiilor de zăpadă artificială. Investiţiile sunt 100% private, autorităţile locale refuzând să se implice în astfel de proiecte.

Miile de turişti care au luat cu asalt staţiunile din România i-au făcut pe administratorii pârtiilor să producă foarte multă zăpadă artificială. Astfel, în staţiuni precum Cavnic sau Vatra Dornei se poate schia numai datorită instalaţiilor care transformă apa în cristale de zăpadă artificială.

AU SALVAT SEZONUL
"Avem foarte mulţi turişti din Republica Moldova şi nu puteam să-i lăsăm să plece de la Vatra Dornei fără să schieze. Avem o fâşie de zăpadă pe lângă teleschi, peste care sperăm să se mai pună zăpadă proaspătă în zilele ce urmează. Se anunţă ninsori şi sperăm să punem în funcţiune toate teleschiurile din staţiune", a declarat Gavril Dranca, administratorul pârtiilor Parc din staţiunea dorneană. În apropiere de Vatra Dornei, în Pasul Tihuţa, se poate schia chiar în apropiere de Castelul Dracula. E adevărat, condiţiile nu sunt la fel de bune ca în Depresiunea Dornelor, dar locul merită vizitat şi numai pentru legendele care circulă prin zonă. Din păcate, la Gura Humorului, unde a fost inaugurat un telescaun modern între Crăciun şi Anul Nou, nu se poate schia, chiar dacă pârtia este prevăzută cu instalaţie de zăpadă artificială. La Cavnic, staţiune care avea mai multă zăpadă în octombrie decât acum, se poate schia numai pe pârtia Roata 1. "Avem un singur tun cu care facem zăpadă artificială. Îl plimbăm de sus până jos şi astfel acoperim toată pârtia. Ne-am convins acum că fără zăpadă artificială nu se mai poate face schi în România", a povestit Cornel Poenar, administratorul domeniului Roata din localitatea maramureşeană.

PLOAIE LA ARIEŞENI
Iarna aceasta, locuitorii din Arieşeni parcă au fost blestemaţi. N-au putut face un ban din turism. Pârtiile de schi se prezintă groaznic. Sunt mai multe pietre decât fulgi de zăpadă. Peste toate acestea, ieri a mai şi plouat, astfel că la sfârşitul acestei săptămâni sunt şanse foarte mici să se poată schia în Munţii Apuseni. "Plouă ca la Londra la noi în comună. N-am văzut aşa ploaie nici primăvara. Dacă era asta ninsoare, se bloca tot drumul şi se făcea zăpada de un metru şi jumătate. Acum ne rugăm la Dumnezeu să se răcească vremea", a spus Delu Nicola, administratorul Vilei Vank din localitatea "albaneză".

No comments: