Tuesday, January 29, 2008

Avertizare Salvamont Bihor

In perioada sfarsitului de saptamana, in zona montana inalta a judetului Bihor s-au semnalat atat ninsori cat si viscol, pe fondul unei mase de aer rece venite dinspre nord-vestul continentului.
Astfel, peste stratul initial de zapada existenta, strat care a suferit un proces de tasare si topire partiala, pe fondul temperaturilor pozitive determinate de neobisnuita incalzire a vremii manifestata in ultimile 2 saptamani, s-a depus un nou strat de zapada proaspata, tip “pulver”, in medie gros de circa 20-30 cm.
Membrii patrulelor Salvamont Bihor au efectuat cateva recunoasteri in zonele cu risc de avalansa tranzitate de trasee turictice montane, constatand ca in zonele expuse vantului - muchii, creste, abrupte etc. viscolul a determinat noi acumulari de zapada proaspata de tip “pulver”, peste cea existenta, coeziunea dintre cele 2 straturi fiind extrem de redusa. In unele locuri zapada proaspata viscolita, ajunge chiar la o grasime de 1,5- 2 m peste stratul de baza.
Din acest motiv atragem foarte serios atentia turistilor, amatorilor de schi de tura si de schi si snowboarding off – piste, ca exista risc crescut, de gradul IV catre V, de producere a avalanselor in toate zonele de creasta unde s-au format cornise sub efectul viscolului, dar si pe pantele cu o inclinatie mai mare de 35o - 40o . Sunt vizate in mod special zonele Creasta Piatra Graitoare – vf. Bihorul Mare si Abruptul Carligatele – versantul sudic, inclusiv pe vaile abrupte adiacente si toti versantii pe care se observa acumulari de zapada.
In concluzie, recomandam evitarea accesului sau tranzitarii acestor zone si limitarea la practicarea schiului si snowboard-ului in perimetrul partiilor de schi amenajate.
Aceleasi recomandari le adresam si celor care efectueaza ture cu snowmobilele sau ATV-urile, in perimetrul diferitelor statiuni sau localitati montane.
Totodata, atragem atentia si localnicilor din zona motana rurala, amatorilor de vanatoare, personalului silvic etc. sa tranziteze cu foarte mare atentie portiunile aflate in zona unor versanti abrupti, cu acumulari vizibil masive de zapada, sa evite producerea de zgomote puternice (strigate, pocnete etc) . Traversarea valcelelor si vaiugilor cu aspect de palnie si lipsite de vegetatie arboricola este deosebit de periculoasa pentru turisti, riscul de avalansa fiind maxim.
Recomandam calduros tuturor celor care urmeaza sa se deplaseze in zona montana, tranzitand locuri cu trafic turistic redus sau chiar inexistent in aceasta perioada, sa informeze rudele, prietenii, cabanierii etc. dupa caz, despre intentia lor, traseul abordat si ora aproximativa a terminarii acestui traseu, contactand persoana astel informata imediat dupa finalizarea turei.

Important de retinut !!!!! Modul de solicitare a interventiei Salvamont

Ø In general, prin apel telefonic la numerele 112 si 0-SALVAMONT (0-725826668)
Ø In zonele de patrulare, la centrele Salvamont, respectiv Cantonul silvic Vartop C ( inclusiv la baza partiei) pentru zona Pasului Vartop, in perioada de sfarsit de saptamana.
Ø Pentru zona Stana de Vale, fosta cabana “Drumuri Judetene” si in zona partiei.



2. Notificare

Dintr-o regretabila confuzie facuta de catre unii jurnalistii bucuresteni, in cursul zilei de duminica, 20 ian. si ulterior luni, 21 ian. s-a difuzat, in cadrul stirii ca alpinistul roman C-tin Laurentiu Bulareanu, decedat la coborarea de pe varful Aconcagua, si faptul ca acesta facea parte din expeditia bihoreana “Aconcagua Bihor Team 2008”.
Din acest motiv, timp de 2 zile SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor a fost realmente asaltat de apelurile venite din partea a numeroase persoane ingrijorate de soarta expeditionarilor bihoreni, fie cunoscuti ai acestora, fie reprezentanti ai sponsorilor expeditiei, fie simpli cetateni care urmaresc cu interes activitatea noastra.
La sugestia jurnalistilor oradeni, prin intermediul acestui comunicat, revenim cu precizarea facuta in urma cu 1 saptamana, dupa ce expeditia bihoreana si-a atins obiectivul, cucerirea varfului Aconcagua.

“Dupa atingerea varfului Aconcagua, in prezent toti membrii expeditiei “Aconcagua Bihor Team 2008” s-au reunit, fiind intr-o stare buna de sanatate. Ei au parasit inca de saptamana trecuta zona Parcului Provincial Aconcagua, indreptandu-se catre Parcul National Iguacu, cu intentia de a vizita renumita cascada situata la granita dintre Argentina si Brazilia”.

Multumim jurnalistilor oradeni care, dand dovada de profesionalism, ne-au contactat inainte de a prelua stirea venita de la Bucuresti, pentru a verifica veridcitatea ei si care, ulterior, au atras atentia colegilor din Bucuresti asupra confuziei produse.

No comments: