Wednesday, January 30, 2008

Tabere mai ieftine

Staţiunile montane se bat acum pe copiii care vor veni în taberele de schi programate în vacanţa care va începe peste o săptămână. Cele mai bune oferte sunt cele de pe Valea Jiului.Într-o săptămână, pârtiile din România se vor transforma în "orăşelul copiilor". Elevii vor intra în vacanţă, şi mulţi dintre ei vor merge la munte în taberele de schi. Preţurile sunt destul de usturătoare, dar ce nu face un părinte pentru odrasla sa.
DINCOLO ESTE MAI IEFTIN. Cele mai ridicate tarife sunt pe Valea Prahovei, lucru normal pentru unii, dar inexplicabil pentru alţii. Preţul mediu este cam de 900 de lei!!! O tabără de şase zile la Azuga, timp în care copilul primeşte trei mese pe zi, are parte de asistenţă permanentă, cursuri de schi timp de cinci ore pe zi, se organizează pentru minimum opt copii. Acum vine şi partea proastă, care arată că preţul este unul piperat. În oferta nici unei tabere de schi de pe Valea Prahovei sau din Poiana Braşov nu este inclus transportul pe cablu, care poate însemna şi 150 de lei pe zi, şi închirierea echipamentului de schi, adică 20 de lei pe zi. Cele mai scumpe tabere sunt la Predeal şi la Sinaia şi se încheie cu un concurs de schi, în urma căruia se acordă premii şi diplome.
AŞA MAI MERGE. Situaţia nu este peste tot la fel. O ofertă mult mai bună se găseşte în staţiunea Straja şi are un mare avantaj. Copilul iese din cabană direct pe pârtie, este tot timpul pe zăpadă şi nu mai pierde timp cu transferul, care, în mod normal, pe Valea Prahovei înseamnă mult timp şi o grămadă de nervi. Preţul unui tabere de schi în staţiunea hunedoreană este de 250 de euro. Adică 950 de lei, în banii noştri, ăştia care se depreciază în fiecare zi. Am ajuns să vedem ştiri cu raportul leu/euro mai des decât buletinele meteo. Dar să revenim la taberele de schi din Straja, care sunt mult mai avantajoase, deoarece în preţ este inclusă şi închirierea echipamentului de schi. În plus, la transportul pe cablu, indiferent ce teleschi se foloseşte, preţul este de 2 lei pentru fiecare copil. Pârtiile din Masivul Vâlcan sunt numai bune pentru lecţiile de schi, având un grad de dificultate nu foarte mare. Ultima ninsoare a căzut la jumătatea săptămânii, peste zăpada veche depunându-se un strat nou, de zece centimetri. În clipa de faţă se poate schia pe toate pârtiile. Pentru că snowboardul câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi, a fost amenajat şi snowpark, dotat cu două "rainbow" şi un "ollie box", pe Pârtia Sf. Gheorghe, aflată la intrarea în staţiune.

Skiboard la Buşteni
În perioada 18-24 februarie, staţiunea Buşteni va fi gazda Cupei Europei la Skiboard şi a Cupei Open a României la aceeaşi disciplină. Evenimentul se va petrece pe Pârtia Kalinderu, acolo unde va fi amenajat un snowpark, şi va aduna la start rideri din Japonia, Letonia, Cehia, Rusia, Canada, SUA, România, Macedonia, Anglia, Dubai, Franţa, Italia, Spania, Ucraina, China şi Bulgaria. Skiboardingul este cel mai nou sport de iarnă, apărut acum aproape zece ani. Este similar clasicului schi, însă mult mai simplu de învăţat, mai uşor de controlat, mult mai distractiv şi mult mai practic. Organizatorii evenimentului sunt World Skiboard Association, cu sediul la New York şi avându-l ca preşedinte pe românul Marius Sprînceană, Primăria Buşteni şi Alda Producţie Bucureşti.

No comments: