Monday, January 21, 2008

Umăr la umăr pe pârtie

Domeniul schiabil de la Predeal a fost sufocat în week-end din cauza concursurilor care au avut loc în staţiunea braşoveană. În plus, pietrele şi gheaţa au distrus echipamentul turiştilor.
Chiar dacă n-a mai nins de mult, la munte încă se mai poate schia. Suntem doar în ianuarie şi zăpada căzută acum câteva săptămâni încă se mai ţine bine. Din păcate, administratorii pârtiilor nu întreţin pârtiile aşa cum ar trebui. Iar cei care au cel mai mult de suferit sunt turiştii.
STRÂNS. În week-end, la Predeal a fost balamuc mare! Schiorii obişnuiţi, care vin la munte cu schiurile pe maşină, se echipează pe bancheta din spate şi se plâng de preţurile ridicate la transportul pe cablu, au trăit un adevărat calvar în staţiunea braşoveană. Un loc de parcare se găsea numai dimineaţa, cel târziu până la ora 10:00. Mai departe, Dumnezeu cu mila! Practic, din cele şase pârtii existente, numai jumătate erau deschise. Pe “Subteleferic” nu s-a dat nimeni, pentru că pista a fost închisă. Aici s-a ţinut un concurs internaţional de schi alpin, dotat cu puncte FIS. Bogdan Barbu a dominat clar întrecerea băieţilor, marea surpriză venind din partea lui Ionică Achiriloaie. După ce la Slalom a “mers” prost, preferând să nu mai ia startul în manşa a doua, la “Uriaş” el a reuşit să se claseze pe locul trei. Florentin Nicolae, participant la JO Torino 2006, s-a umplut de ridicol! După ce sâmbătă a abandonat, ieri a fost descalificat pentru că nu a “luat” o poartă. Bianca Nărea, campioana en-titre a României, s-a impus la “Uriaş”, fiind urmată pe podium de Bianca Barbu şi Raluca Ionescu. La Slalom însă a câştigat turcoaica Tuga Dasdemit, pe doi sosind Nărea, iar pe trei Kinda Bojte. Elod Pal Pal nu a reuşit prea multe, el fiind nevoit să se mulţumească cu locul şase, respectiv locul opt.
ALO. Turiştii care urcau cu telescaunul erau nevoiţi să facă slalom printre pietrele de pe Clăbucet sau să coboare pe Pârtia Cocoşul, una prea puţin atractivă pentru schiorii avansaţi. Asta pentru partea superioară a domeniului schiabil. Jos, în faţa Hotelului Premier, aproape că nu aveai loc să te dai jos de pe schiuri. Din cauza unui alt concurs penibil, de data asta organizat de o companie de telefonie mobilă, Pârtia Clăbucet-Sosire a fost şi ea blocată. Pista pe care turiştii concurau pentru câteva telefoane de ultimă generaţie a fost delimitată cu plase de protecţie, pe restul de zăpadă îngheţată adunându-se spectatorii veniţi să-şi vadă prietenii la marea întrecere care nu avea mai mult de şase “porţi” de slalom. În aceste condiţii, teleschiul aproape că devenea inutil, schiorii fiind nevoţi să coboare pe Clăbucet-Variantă, printre sănii şi pantofari, mari amatori de senzaţii tari cu punga.
SE FACE FRIG. Totuşi, o veste bună şi pentru schiori. De miercuri va ninge în Carpaţii Occidentali, Carpaţii Orientali şi vestul Carpaţilor Meridionali. Vântul va sufla tare, viscolind ninsoarea. Temperatura aerului va marca o scădere. Ieri, a nins uşor în Maramureş, pe pârtiile de la Cavnic şi Mogoşa depunându-se un strat proaspăt de 10 centimetri de zăpadă.
PROFESIONIST. Campionul naţional al României la schi alpin, Ioan Nan, a câştigat ieri proba de Slalom Uriaş din cadrul concursului de la Ladurns – Italia. Sâmbătă braşoveanul s-a clasat doar pe locul opt, în vreme ce Bogdan Olaru s-a ales abia cu locul 30. La etapa de Cupă Mondială de Biatlon de la Antholz-Anterselva, în Italia, Eva Tofalvi s-a clasat pe locul 8 în proba de 10 km pursuit. Românca s-a aflat printre cele patru biatloniste, alături de nemţoaica Martina Glagow, bulgăroaica Pavlina Filipova şi Nadezhda Skardino, din Belarus, care nu a ratat niciodată ţinta. Cealaltă româncă prezentă la competiţia din Italia, Dana Plotogea, a terminat cursa pe locul 54.

No comments: