În următorii ani, la Petroşani şi la Vulcan se vor construi instalaţii moderne de transport pe cablu care vor face legătura cu Masivul Parîng, respectiv Pasul Vâlcan. Românii şi-au deschis apetitul pentru schi, iar instalaţiile de transport pe cablu sunt din ce în ce mai depăşite. La noi încă se mai folosesc instalaţii vechi de 30 de ani, care în Alpi au ajuns de mult timp la fier vechi sau la muzeu.
VORBA LUNGÅ, SÅRÅCIA SCHIORULUI. Pârtiile din Masivul Parîng sunt la 12 kilometri de Petroşani, dar legătura dintre oraş şi staţiune este foarte dificilă. După un drum nu foarte bun, turiştii sunt nevoiţi să folosească un telescaun vechi. O călătorie durează mai bine de 20 de minute! Asta în cazul în care nu se întrerupe curentul! Primăria din Petroşani intenţionează să construiască o telegondolă care să scurteze durata călătoriei. "Nu ştim unde va fi amplasată staţia inferioară. Firma care face studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic trebuie să ne ofere trei soluţii", a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. În primă instanţă, vecinătatea Spitalului de Urgenţă părea ideală pentru amplasarea staţiei de jos. Numai că în acea zonă nu se putea amenaja nici o parcare sau vreun hotel. Instalaţia de transport pe cablu ar fi putut deja să existe în clipa de faţă dacă autorităţile locale nu s-ar fi întrecut până acum în stângăcii de ordin legislativ. Licitaţii, contestaţii, procese, recursuri, tot felul de tâmpenii care nu au făcut altceva decât să pună piedică proiectului.
VALEA JIULUI DE VEST. Pentru Straja, cea mai importantă staţiune de schi din zonă, va apărea o concurenţă serioasă. Primăria din Vulcan a pus la cale un proiect intitulat "Castelul din Carpaţi", costurile finale ajungând la 20 de milioane de euro. Autorităţile locale intenţionează să construiască o telegondolă din marginea oraşului până în Pasul Vâlcan, acolo unde există, în clipa de faţă, o singură pârtie de schi. Pe lângă această instalaţie de transport pe cablu vor mai fi montate două teleschiuri şi instalaţii de produs zăpadă artificială. Pentru ca dezvoltarea locului să nu se producă haotic, Primăria Vulcan se va ocupa de realizarea reţelelor de alimentare cu apă şi energie electrică. Primarul Gheorghe Ile spune că proiectul va fi unul de succes, deoarece afluxul de turişti va fi la fel de mare ca la Straja şi în Parâng. Banii vor proveni din fonduri structurale şi ar putea transforma Valea Jiului de Vest dintr-o zonă minieră într-una turistică. În clipa de faţă se lucrează la amenajarea drumului lung de patru kilometri care va face legătura între oraş şi viitoarea staţiune.
Friday, January 18, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment