Thursday, June 5, 2008

Buletin de avertizare

In urma constatarilor efectuate in cadrul patrularilor desfasurate in ultimele 2 saptamani in perimetrul Defileului Crisului Repede, Serviciul Judetean Salvamont – Salvaspeo Bihor atrage atentia turistilor si alpinistilor asupra urmatoarelor aspecte :

- S-a semnalat din nou prezenta activa a viperelor, destul de agresive, aflate momentan in sezonul de imperechere. Reptilele au fost observate mai des pe versantul drept al Defileului, in perimetrul delimitat de Stanul Stupului (La Cruci) si Fisurile Suspendate (abruptul in care este sapat tunelul dintre Halta Pestera si Suncuius).
Recomandam turistilor si alpinistilor o atentie sporita la parcurgerea traseelor turistice si de alpinism din acesta zona dar si pe tot parcursul Defileului.
Din experienta anilor precedenti, reptilele vor redeveni “discrete” spre finele acestei luni
- Atragem atentia alpinistilor care escaladeaza traseele “Crucea Stanga” si “Golgota” sa abordeze escalada echipati cu pantaloni lungi si bluza sau camasa cu maneca lunga pentru a evita pe cat posibil contactul cu vegetatia prezenta pe brana situata in a doua lungime a traseelor, dat fiind ca aici exista o planta care provoaca leziuni majore la nivelul pielii, in urma contactului cu partile aeriene ale plantei.
Aceste leziuni au, la inceput, aspect de arsura solara iar ulterior se formeaza vezicule cu lichid purulent pe toata suprafata afectata. Recomandam consultul dermatologic de urgenta, pentru a evita consecintele neplacute si care va pot “scoate din circuit’ pentru o lunga perioada de vreme.
Inca nu s-a reusit identificarea acestei plante toxice pentru a putea fi eliminata de pe traseu. Conform opiniei specialistilor, planta ar putea fi “Frăsinelul” (sau Zmăoaica) iar aceaste precautii ar trebui adoptate cel putin pana la trecerea perioadei de inflorescenta (circa 1 luna).

Reamintim ca patrula SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor este prezenta in aceasta zona in zilele
de sambata si duminica, interventia acesteia putand fi solicitata, direct sau prin radio, la casuta ghidului care deserveste Pestera Vadul Crisului.


Servicul Judetean Salvamont-Salvaspeo Bihor poate fi alarmat prin apel telefonic la numerele :
112 – Dispeceratul Unic de Urgenta
sau
0 SALVAMONT (0725826668) – Dispeceratul National Salvamont

No comments: