Parteneriatul dintre compania petrolieră OMV şi Federaţia Română de Schi şi Biatlon are ca scop construcţia a două complexuri de trambuline la Rîşnov şi Săcele. În plan îndepărtat, se urmăreşte susţinerea săritorilor cu schiurile pentru ca peste 10 ani să avem un sportiv în primii 10 din lume. Anul trecut, FRSB şi OMV au semnat un parteneriat, scopul declarat al ambelor părţi fiind acela de a dezvolta săriturile cu schiurile în ţara noastră. În acest moment, proiectul este în plină desfăşurare. Planurile pentru construcţia unui complex de trambuline la Rîşnov, pe Valea Cărbunarilor, sînt aproape de final. "Sperăm ca pînă la finalul acestui an să înceapă lucrările de construcţie la complexul de trambuline de la Rîşnov, astfel că peste două sezoane să putem organiza acolo primele concursuri", a declarat Puiu Gaspar, secretarul executiv al Federaţiei Române de Schi şi Biatlon.
HAINE. Pe lîngă rezolvarea problemelor legate de bazele de pregătire, se desfăşoară un proiect care vizează pregătirea săritorilor români pentru ca la finalul sezonului viitor să avem parte de un sportiv pe primele 30 de poziţii în Cupa Continentală, a doua competiţie din lume, un fel de anticameră pentru Cupa Mondială. În clipa de faţă, România se află destul de departe de acest obiectiv fixat de OMV. "Aveţi un singur senior acum, pe Andrei Balazs, dar vin din urmă juniori şi copii foarte buni, care peste 10 ani vor ajunge la vîrsta optimă pentru a face performanţă", este de părere Paul Ganzenhuber. Acesta este întemeietorul şcolii austriece de schi de la Stams şi încearcă să implementeze acelaşi sistem şi în ţara noastră. "Am început cu două bungalouri din lemn, unde dormeau cei care făceau schi alpin. Ne-am dezvoltat uşor-uşor şi am ajuns acum să fim ţara cu cel mai bun sistem pentru pregătirea celor care practică sporturile de iarnă. Toţi marii campioni la sărituri cu schiurile au plecat de la Stams", a povestit Ganzenhuber, fost antrenor de box şi fotbal şi specialist în sărituri cu schiurile. Austriacul a fost directorul şcolii de la Stams, iar după ce s-a pensionat a fost angajat de către OMV pentru a lucra împreună cu Christian Moser la proiectul care are ca scop dezvoltarea acestui sport în România.
SELECŢIE. În această perioadă, săritorii români se află într-un stagiu de pregătire în Austria. Şedinţele de pregătire au loc la Villach, pe Villacher AlpenArena, acolo unde se organizează şi etape de Cupa Mondială, în vreme ce gazda pentru masă şi cazare este Faaker am Zee. În acelaşi loc se află şi lotul naţional al Austriei pentru proba de combinată nordică. Scopul antrenamentelor este acela de a selecţiona cei mai buni sportivi în vederea participării la Turneul Celor 4 Trambuline pe Iarbă, varianta dedicată copiilor. Şedinţele de pregătire sînt adevărat deliciu. Copii de 7-8 ani cară în spate schiuri de doi metri lungime. Dai să-i ajuţi şi refuză cu încăpăţînare. "Lasă-mă-n pace, că nu sari tu cu ele! Sînt ale mele!", răspunde nervos unul dintre micuţii săritori. Echipamentul e mai greu decît el, dar e dominat de ambiţie şi nu cedează niciodată.
CLASAMENT. De la antrenamentele de la Villach lipseşte Mihai Damian, învingător la ultima ediţie a campionatelor naţionale. A rămas în ţară deoarece are de învăţat pentru examenul de Bacalaureat. În acest context, vedeta lotului nu este Andrei Balazs, nici Remus Tudor sau Szilvester Kozma, ci Ştefănel Blega. Blond, ochi albaştri, privire mereu încordată. Are toate condiţiile să devină un mare campion. Nu are doar figuri de vedetă, ci sare chiar foarte bine pentru vîrsta lui. E pe placul tuturor prin stilul său, fiind lider peste copiii de vîrsta sa. Condiţiile de care beneficiază acum săritorii români sînt cele mai bune din istoria săriturilor cu schiurilor din România. Fiecare sportiv a primit echipament nou, astfel că la cele două antrenamente zilnice fiecare vine cu plăcere.
Ganzenhuber: "Pregătirea fizică este vitală"
În Austria, schiul alpin este sport naţional, avînd aceeaşi importanţă pe care o are fotbalul în Brazilia. Jumătate din paginile ziarelor de sport sînt dedicate sporturilor de iarnă, austriecii fiind îndrăgostiţi nu doar de probele alpine, ci şi de sărituri cu schiurile, biatlon sau schi fond. În fiecare "land" există cîte un complex unde se asigură condiţii pentru pregătirea fizică şi recuperare. Paul Ganzenhuber, care înseamnă pentru austrieci ceea ce înseamnă Mircea Lucescu pentru fotbalul românesc, este de părere că antrenamentele în sala de forţă sînt foarte importante pentru sporturile de iarnă. "Cine spune că în schiul alpin pregătirea fizică nu contează înseamnă că nu are ce căuta în această lume. După părerea mea, antrenamentele la sala de forţă şi alergările de anduranţă sînt cele mai importante. Fără o pregătire fizică impecabilă nu poţi lucra deloc tehnic. Echipamentul de schi a evoluat atît de mult astăzi, încît este foarte periculos pentru un schior care nu stă bine pe picioare. Sportivul trebuie să conducă schiul, nu invers. Pregătirea fizică este vitală în sporturile de iarnă", a declarat Paul Ganzenhuber.
Prime de lot olimpic
Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a decis să-i sprijine pe sportivii cu şanse reale de calificare la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver, din 2010. La propunerea Federaţiei Române de Schi şi Biatlon, Edit Miklos, de la schi alpin, Eva Tofalvi, Dana Plotogea, Mihaela Purdea, Alexandra Rusu, Reka Ferencz şi Emoke Szocs, toate de la biatlon, şi Paul Pepene, Petrică Hogiu şi Monica Gyorgy, de la schi fond, vor primi lunar o primă de lot olimpic. Prin acest program, COSR urmăreşte calificarea cît mai multor români la Olimpiada de la Vancouver. Din păcate, campionii naţionali de anul acesta din probele de la schi alpin, Ioan Nan şi Bianca Nărea, nu fac parte din proiect. În aceeaşi situaţie se află şi Roland Gerbacea, cel mai bun biatlonist din România.
Friday, June 6, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment