Sunday, June 8, 2008

Sportul minţii, în circul alb

Dintre toate sporturile de iarnă, la săriturile cu schiurile factorul mental este cel mai important.
Pentru că natura ne face fericiţi în fiecare zi şi avem zăpadă doar cîteva luni pe an, omul – fire inventivă – a găsit soluţii pentru practicarea sporturilor de iarnă şi pe timp de vară.
TEORIE. Pentru sărituri cu schiurile îţi trebuie ceva mai mult decît un complex de trambuline, zăpadă şi echipament. Mai e nevoie de un sportiv un pic sărit de pe fix, căruia să îi placă senzaţiile de zbor. Pare cel mai nesigur sport, dar, în realitate, este cel mai sigur. Asta pentu că factorul mental este cel mai important. Frica nu are ce căuta nici măcar o fracţiune de secundă în mintea unui săritor. Toatea astea au făcut din această disciplină un sport al minţii în marele circ alb.
ATENŢIE! Nu există nici un moment în care sportivul îşi poate permite să stea relaxat. La elan dai totul pentru că reprezintă startul şi orice început trebuie să fie perfect pentru ca paşii următori să decurgă aşa cum trebuie. Desprinderea este momentul în care săritorul ajunge într-o poziţie. Iar dacă aceasta nu este perfectă, zborul este mai scurt. Cînd ai un zbor scurt, şi lungimea săriturii este mai scurtă. În plus, la acest sport contează şi tehnica. Se punctează. După aterizare, ur­mează oprirea, care nu este uşor de făcut, din moment ce lungimea schiurilor este cam de două ori mai mare decît înălţimea celui care sare.
REGRETE. Un incredibil sport, de care românii încă nu au parte. Nu există nici o trambulină în ţară. În plus, nicăieri nu se practică în masă. FRSB şi OMV lucrează acum la transformarea săriturilor cu schiurile într-un fenomen naţional. Se lucrează la construcţia unui complex de trambuline la Rîşnov, în vreme ce sportivii şi antrenorii se pregătesc în Austria pentru a ajunge peste 10 ani în elita mondială.

No comments: