Thursday, October 15, 2009

Cavnic: Sambata s-ar putea deschide sezonul de schi


Nordul tarii traieste o iarna autentica! In urma ninsorii de azi-noapte, stratul de zapada la Cavnic - Maramures ajunge la 50 de centimetri. In Pasul Gutai se circula cu dificultate. Sunt posibilitati ca sezonul de schi sa se deschida chiar sambata.


Chiar daca au pierdut batalia cu ucrainienii de peste granita, statiunile din nordul tarii se dovedesc gazde excelente pentru oricine. Inclusiv pentru iarna care s-a mutat aici cu toate bagajele: temperaturi negative, ninsori puternice si vant taios. In pasul Gutai se circula cu dificultate, insa "polul zapezii" ramane, la fel ca si in anii trecuti, statiunea Cavnic, acolo unde stratul de zapada a ajuns la 50 de centimetri grosime in urma ninsorii care a cazut toata noaptea.


LIPSESC DOAR COLINDATORII
Fostului oras minier ii sade tare bine imbracat in straie albe. Zapada nu doar ca lumineaza locul, dar ii da si un aer de sarbatoare. Toate acoperisurile caselor sunt albite de ninsoare, stratul de zapada a ajuns pana la subtiorii gardurilor, iar pe drum se circula cu dificultate.

Pe cosuri iese un fum timid, nascut parca nu din focul de la sobe, ci din sufletul stingher al localnicilor. Ai impresia ca e Craciunul. Lipsesc doar colindatorii si mirosul de sorici. Suntem abia la jumatatea lui octombrie, asa ca maramuresenii te primesc numai cu palinca si slana. Dar bucataria locului satisface pretentiile tuturor oaspetilor. In zona partiilor de schi, care s-ar putea deschide sambata, este la mare cautare "mamaliga schiorului", o delicatesa locala din care nu lipsesc branza, smantana si carnatul de casa.


SEMNE BUNE

Ninsoarea de acum nu reprezinta o surpriza pentru oamenii de pe munte. Asa se intampla in fiecare an. Si nu doar in Maramures, ci si pe Valea Jiului. La Straja, daca pamantul este alb la 15 octombrie inseamna ca urmeaza un sezon excelent, cu zapada atat de Craciun cat si de Paste. In Paring, ninsoarea din octombrie le face vant constructorilor de pe munte. Cabanierii trebuie sa gateze iute orice renovare, altfel, luna viitoare, cand se deschide sezonul de schi, o sa-si primeasca oaspetii prin var si ciment. Materialele astea de constructie bat catre alb, dar nu se iubesc deloc cu schiul si snowboardingul.


STOP JOC

In Maramures, ninsoarea i-a incurcat pana si pe cei care se ocupa de turism, nu doar pe soferii care conduc masini neechipate pentru iarna. La Cavnic, primaria o sa construiasca o falnica telegondola pe o panta sudica. Banii vin de la Ministerul Turismului, iar lucrarea va fi executata de Transgaz Petrosani, aceeasi societate care trebuia sa se ocupe si de preamarirea statiunea Paring. Hunedorenii au trimis deja o echipa de specialisti la Cavnic pentru realizarea unui studiu topografic. Din pacate, munca oamenilor se desfasoara cu dificultate din cauza vremii. La domeniul schiabil Roata, zapada a pus frana lucrarilor executate in vederea montarii instalatiei de nocturna. Firele au fost trase, gropile sunt facute, stalpii au sosit si ei. Administratorul celui mai intins domeniu schiabil din nordul tarii spune ca saptamana viitoare, daca zapada se topeste, va realiza lucrarea, astfel ca in aceasta iarna se va putea schia si noaptea.

No comments: