Thursday, October 22, 2009

Flacãra olimpicã a JO de la Vancouver a fost aprinsã


Flacãra Jocurilor Olimpice de iarnã de la Vancouver a fost aprinsã, azi, la Olimpia, evenimentul fiind marcat printr-o ceremonie similarã cu aceea folositã pentru JO de varã.
Torta a fost aprinsã de o "mare preoteasã", cu ajutorul unei oglinzi concave ce a capturat razele soarelui, în fata tempului zeitei Hera. La eveniment au fost prezenti presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), Jacques Rogge, si directorul general al comitetului de organizare a JO de la Vancouver, John Furlong.
"Preoteasa", întruchipatã de actrita Maria Nafpliotou si înconjuratã de 20 de "vestale", l-a implorat pe zeul luminii, Apollo, sã aprindã "torta sacrã".
Comitetul Olimpic Elen a acceptat ca pentru aceastã editie a Jocurilor Olimpice de iarnã sã se foloseascã ritualul traditional de la JO de varã, la solicitarea organizatorilor canadieni. Dupã un dans, "vestalele" i-au înmânat torta primului din stafeta cãtre Vancouver, schiorul Vassilis Dimitriadis (foto).
Timp de opt zile, flacãra olimpicã va parcurge 2.180 de kilometri în Grecia, dupã care, la 29 octombrie, va fi înmânatã organizatorilor canadieni, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Atena. Purtatã de 12.000 de persoane ce vor face parte din stafetã, flacãra olimpicã va traversa apoi Canada pentru a ajunge la Vancouver în data de 12 februarie, când va avea loc ceremonia de deschidere a JO de iarnã.

No comments: