Sunday, October 4, 2009

A cucerit lumea cu schiurile şi arma





Legenda biatlonului mondial, rusul Alexander Tikhonov, deţinător a patru titluri olimpice şi 11 mondiale, a trecut de curând prin România. A mai fost pe la noi acum 43 de ani, atunci când a câştigat primul său concurs internaţional. Din Predealul de atunci, astăzi nu a mai recunoscut decât barul Capra Neagră.

David Beckham nu mai are piele ca să-şi facă tatuaje, iar Alexander Tikhonov nu mai are loc pe haină ca să-şi pună decoraţiile. Asta e diferenţa dintre un metrosexual precum starul britanic şi fostul biatlonist rus, de patru ori medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de Iarnă şi de 11 ori campion mondial.

Dacă ieşim acum pe stradă şi întrebăm la întâmplare 10 români despre Tikhonov, opt vor spune că e vorba de o vodcă bună, unul îl va confunda cu vreun balerin de la Kremlin şi poate doar unul, poate măcar el, va spune că este vorba de un mare sportiv rus, vicepreşedinte al Uniunii Internaţionale de Biatlon, cu şanse mari de a ajunge chiar şef peste biatlonul mondial. Anul viitor, în mai, la Sankt Petersburg, are loc congresul în urma căruia ar putea fi ales preşedinte al IBU.

Din păcate, cultura sportivă a românului, agresat din ce în ce mai mult de mirosul de pahar al lui Pulhac, ochelarii lui N'Doye sau amorurile lui Ropotan, a făcut ca prezenţa lui Tikhonov în România să treacă neobservată. S-au bucurat de acest eveniment doar cunoscătorii sporturilor de iarnă, care nu au ratat ocazia de a sta de vorbă, la Râşnov, cu marele rus. Tikhonov nu impresionează deloc prin statură! Dar când dai mâna cu el trăieşti cu impresia că te-ai prins în horă cu istoria şi gloria.

Domnule Tikhonov, ce părere aveţi despre biatlonul românesc?
Alexander Tikhonov: Progresele pe care le-aţi făcut în ultimii ani sunt evidente. Nu e nevoie să le enumăr eu! Se face treabă excelentă în România. Ţineţi-o tot aşa!
Cum a fost privită la nivel mondial Eva Tofalvi după ce a câştigat sezonul trecut o etapă din cadrul Cupei Mondiale?
Eva este o fată extraordinară, un sportiv exemplar. Cei care ştiu foarte bine ceea ce înseamnă biatlon, au privit-o mereu ca pe o biatlonistă de valoare. După victoria din cadrul Cupei Mondiale, adversarele sale au început să se teamă de ea.
Tofalvi a câştigat şi la Grand Prix-ul de la Kamchatka. Nu a fost cam greu pentru Rusia să accepte acest lucru, mai ales că Eva a câştigat etapa de Cupă Mondială de la Hochfilzen - Austria după ce rusoaica Albina Akhatova a fost depistată pozitiv la testul antidoping?
Biatlonul este cel mai popular sport de iarnă pentru că întotdeauna a existat fair-play. Eva Tofalvi şi-a meritat toate victoriile şi trebuie felicitată şi apreciată pentru asta! Pentru mine, sportivele care au fost prinse dopate nu mai există.
Poate câştiga Eva Tofalvi o medalie la Jocurile Olimpice de la Vancouver?
(Face un pas înapoi şi începe să se închine). Să dea Dumnezeu!
Anul viitor, care va fi principalul obiectiv al delegaţiei Rusiei la Vancouver?
Noi ne dorim să câştigăm titlul olimpic cu echipa de hochei. Canada are totuşi avantajul terenul propriu, dar noi facem totul ca să câştigăm.
Dar la biatlon? Poate obţine Maxim Tchoudov titlul olimpic?
Bineînţeles. Orice este posibil! El este la fel de valoros ca adversarii săi.
Să revenim un pic la România.
Da, foarte bine, dar să ştii că nu e prima oară când vin aici!
Serios? Când aţi mai venit?
În urmă cu 43 de ani am fost la Predeal. Atunci am câştigat primul meu concurs internaţional. Am revenit acum, dar n-am mai recunoscut decât un singur lucru.
Ce anume?
Barul Capra Neagră. Oricum, aveţi o ţară absolut superbă. Cred că o să mai vin pe la voi.
Ce vă place atât de tare în România?
Mie îmi place să vânez, chiar dacă nu am nici un trofeu acasă.
Pentru ce mai mergeţi la vânătoare dacă nu împuşcaţi nimic?
Eu împuşc multe animale. Am fost biatlonist, am ţintă bună, dar niciodată nu iau prada cu mine. O împart prietenilor mei. Mie îmi place foarte mult să-i văd pe cei din jurul meu că se bucură. De aceea aş vrea să-i văd şi pe români bucurându-se de rezultatele pe care le obţin la biatlon.

România a câştigat medalia de bronz în cadrul probei de ştafetă mixtă cross juniori, desfăşurată la Campionatul Mondial de Biatlon de Vară care a avut loc la Oberhof - Germania. Echipa noastră a fost formată din Reka Ferencz, Luminiţa Pişcoran, Ştefan Gavrilă şi Roland Gerbacea. "Ne-am îndeplinit obiectivul la această competiţie şi am demonstrat că rezultatele de la Campionatul European din Cehia nu au fost întâmplătoare. Acum trebuie să ne concentrăm pentru sezonul de iarnă. Sperăm să obţinem o medalie şi la Campionatul Mondial care va avea loc anul viitor, în ianuarie, înaintea Jocurilor Olimpice", a declarat Puiu Gaspar, secretarul general al Federaţiei Române de Schi şi Biatlon. Constantin Arghiropol, aflat acum în postura de consultant tehnic al FRSB, este de părere că Reka Ferencz este cea mai valoroasă junioară din România în clipa de faţă. "Ea trebuie urmărită cu mare atenţie pentru că are un potenţial imens. Cu siguranţă că va putea ajunge să concureze în Cupa Mondială. Anul acesta s-a evidenţiat şi Pişcoran, dar rămâne de văzut dacă nu cumva este şi la ea o strălucire de moment aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui Remus Faur în vara anului trecut, atunci când a câştigat titlul european. Oricum, dintre băieţi cel mai valoros este Roland Gerbacea. Mă bucură foarte mult că el are concurenţă acum, de când a apărut Ştefan Gavrilă", este de părere Arghiropol. Acesta consideră că Eva Tofalvi ar schimba cu totul mentalitatea românilor vis-a-vis de sporturile de iarnă în cazul în care va reuşi o clasare pe podium la Jocurile Olimpice de la Vancouver. "Am vorbit cu antrenorul ei, Marton Simon, care mi-a zis că Eva este într-o formă fizică extraordinară. Să dea Dumnezeu să o ţină tot aşa. Ea poate face un rezultat mare în Canada. Eu o ştiu foarte ambiţioasă şi are un antrenor care o cunoaşte foarte bine, ştie ce program să-i facă. Cred că toată lumea îşi doreşte o medalie de la ea. Dacă va reuşi aşa ceva, sporturile de iarnă vor avea o cu totul altă importanţă în România", a adăugat "Arghir".

Baze noi pentru biatlon
Federaţia Română de Schi şi Biatlon intenţionează ca în următorii ani să poată aduce în România Campionatul Mondial de Biatlon pe zăpadă. În prezent se lucrează foarte mult la dezvoltarea infrastructurii sportive. După ce anul trecut au fost finalizate lucrările la baza de la Băile Harghita, FRSB are acum planuri măreţe. În colaborare cu Primăria Râşnov, pe Valea Cărbunari, în imediata apropiere a Centrului de Trambuline, va fi amenajată şi o bază pentru biatlon. În acelaşi timp, va fi pusă la punct şi baza de la Cheile Grădiştei, considerată cea mai modernă din ţară. Din păcate, pista de pe Valea Râşnoavei zace mai departe în paragină.

"România va avea în câţiva ani câteva baze de biatlon la standarde internaţionale. În aceste condiţii, aici s-ar putea organiza un Campionat Mondial care ar duce ţara voastră în prima linie a biatlonului"
Alexander Tikhonov

"Băile Harghita, Predeal, Râşnov şi Cheile Grădiştei vor fi adevărate bijuterii dacă reuşim să ne îndeplinim planurile pe care le avem în acest moment. Scopul nostru este acela de a pune la dispoziţia sportivilor condiţii cât mai bune de pregătire"
Puiu Gaspar - secretar FRSB

"Ne dorim foarte mult ca lângă complexul de trambuline pentru sărituri cu schiurile să avem şi o bază pentru biatlon şi schi fond. În clipa de faţă suntem pe drumul cel bun şi dacă lucrurile vor continua să meargă la fel, în maxim doi ani vom avea o bază sportivă extraordinară la Râşnov"
Adrian Veştea - primar Râşnov

No comments: