Thursday, October 1, 2009

Dani Pedrosa a dat motorul pe avion





Pilotul Red Bull Air Race de origine spaniola, Alejandro Maclean s-a incumetat sa se intreaca cu compatriotul sau, Dani Pedrosa, unul dintre cei mai tritrati rideri de MotoGP din lume, inainte de ultima oprire din Red Bull Air Race World Championship 2009, care se desfasoara intre 3-4 Octombrie la Barcelona. Dupa ce s-au duelat in aer si pe pamant, Pedrosa a lasat motorul si a urcat la mansa avionului.

Pedrosa s-a clasat pe locul al treilea anul trecut in Campionatul Mondial de MotoGP. Pe langa acest podium, pilotul se mai poate mandri si cu un record mondial dobandit in cadrul unui antrenament din cadrul Grand Prix-ului Italian de la Mugello, cand a ajuns la viteza de 349.3km/h – nu foarte departe de viteza pe care pilotii Red Bull Air Race o ating, insa in aer.

Riderul de origine spaniola, care tocmai a implinit 24 de ani pe 25 Septembrie, va concura in acest week-end la Grand Prix-ul din Portugalia. Pedrosa a fost incantat de a se afla la mansa avionului, in postura de co-pilot al lui Alejandro McLean. Cea de a doua provocare a venit odata cu intrecerea motocicletei cu avionul – Pedrosa a gonit pe motor, in timp ce Maclean tura motorul avionului.

Pedrosa a decolat de pe Aeroportul Red Bull Air Race, situat in Sabadell, langa Barcelona, orasul sau natal. Forta avionului si puterea G l-au captivat imediat pe Pedrosa care a invatat chiar si cateva manevre de la Maclean.

Pedrosa a admis ca dupa ce a coborat din avion nu s-a simtit la fel de bine ca atunci cand coboara de pe motocicleta. Loopingurile si forta ajunsa la puterea 6G credem ca si-au spus cuvantul. “Forta G este absolut impresionanta,” a spus Pedrosa imediat dupa zbor. “O simti pana in adancul stomacului”.

Insa actiunea nu s-a terminat aici. Imediat dupa aterizare, Pedrosa a mers si si-a luat motorul lui de 900cc, nu de alta, insa avea o cursa impotriva avionului. Aceasta a fost o alta premiera, aceasta fiind prima cursa de acest gen din istoria motorsportului.

“Cursa” a avut loc pe circuitul din Montmelo pe o linie dreapta de 700 de metri. A fost o lupta stransa, insa avionul lui Maclean, care ajunge la o viteza de peste 400 km/h a fost declarat invingator.

Maclean, unul dintre pilotii care cu siguranta vor avea ceva de spus in viitoarele campionate, se afla in acest moment pe locul 12 in Red Bull Air Race Championship 2009.

Sesiunea de calificari Red Bull Air Race incepe la Barcelona la ora 13:00 (ora locala) Sambata, 3 Octombrie, urmata de intalnirea finala care va incepe Duminica la aceeasi ora.

No comments: