Saturday, December 29, 2007

Accident cumplit la Piatra Neamt

Cele mai cumplite accidente pe partie ii au in centrul atentiei pe paltonarii care se aventureaza pe partie fara sa fie echipati pentru o drumetie montana. Ieri, la Piatra Neamt, a avut loc un incident cumplit. Chiar daca Politia Comunitara patruleaza in zona si administratorul partiei Cozla a pus indicatoare prin care ii avertizeaza pe turisti sa nu coboare pista cu punga sau cu sania, au existat si teribilisti care s-au crezut zmei. Din pacate, pretul platit de ei este mult prea mare. Delia Prisecaru, din Pascani, in varsta de 20 de ani, s-a aventurat cu celofanul pe partie, accidentandu-se extrem de grav. Turista a rupt gardul de sarma si s-a lovit de cativa copaci, alegandu-se cu o fractura de baza de craniu si una de femur. A fost nevoie de interventia unui echipaj SMURD pentru transportarea accidentatei la un spital din Piatra Neamt.

13 comments:

Anonymous said...

Presupun ca e destul de adevarata zicala 'cureti ce ai semanat'.

Dar ce este un 'ciolofan'? In orice dictionar am cautat, n-am gasit nici o referinta la asa ceva. Oare te referi la banalul celofan? Sau 'ciolofan' e un termen folosit de ziaristii bine scoliti in folsirea limbii romane?

Anonymous said...

avand in vedere ca ii cunosc pe cei care s-au accidentat tin sa va spun ca echipajul smurd nu a intervenit sau mai bine spus au ajuns cam dupa o ora, iar faptul ca exista semne sau ca patruleaza careva pe acolo nici vorba, accidentul a avut loc dimineata asa ca nu era nimeni pe acolo.

Bernadeta Szwagiel said...

Da, am comis greseala. Imi pare bine ca mi se fac astfel de observatii, indiferent de tonul lor. Imi pare rau pentru ceea ce a patit fata din Pascani. La cat de grav este accidentul sa mai adaug ceva impotriva paltonarilor. Dar indraznesc sa spun un lucru. Daca lege prevede amenzi pentru cei care vin pe partie neechipati, de ce nu se dau amenzi celor care ar trebui sa ii impiedice pe turistii neechipati sa intre pe partie.

Anonymous said...

Sa ne unim in rugaciune pentru Delia si celelalte fete.Domnul poate face minuni!!!

Anonymous said...

anonymous hu ar iu?:|...nu conteaza...sa ne rugam pt Delia...cum zici si tu..sa fie tare..si D-zeu sa fie cu doctorii..sa faca ceea ce trebuie..celelalte fete au scapat usor;)...

Alexandru Boicu said...

semnele si politia comunitara au aparut abia dupa accident,care de altfel era din pacate inevitabil, la felul cum arata partia...atat timp cat nu au fost instalate plase de protectie, si partia e destul de abrupta...si nimeni din partea celor care o au in grija...
s-a intamplat dimineata, dar tinand cont ca pana acum a fost luminata toata noaptea...putea sa se intample oricand...

Anonymous said...

tot ce trebuie sa facem noi e sa ne rugam pt delia....si domnul poate face minuni...:(

Anonymous said...

Patru fete s-au nenorocit pe pîrtia de pe Cozla
Un accident cumplit ale cărui victime au fost patru fete din Paşcani s-a petrecut, ieri, pe pîrtia de pe Cozla, care, deşi nu este amenajată complet şi n-a fost dată în funcţiune, atrage ca un magnet iubitorii sporturilor de iarnă. Tinerele şi-au asumat riscul nebun de a se da pe derdeluş cu folii de nylon. Au prins viteză foarte mare şi au trecut prin gardul de sîrmă care delimitează pîrtia. Una dintre ele s-a rostogolit într-o rîpă şi s-a lovit de doi copaci, iar celelalte trei au suferit leziuni mai puţin grave. "Cînd am ajuns acolo, am văzut că fata care se izbise de copaci era în stare foarte gravă", a declarat dr. Letiţia Damoc, directoarea Serviciului de Ambulanţă Neamţ. "Avea deja otoragie şi ochi de raton, aşa că am suspectat din start o fractură de bază de craniu şi am trimis-o cu SMURD-ul la spital. Eram doi medici, doi asistenţi şi trei ambulanţiei la patru victime, aşa că ne-am mişcat cît am putut de repede, pentru a le monta gulere cervicale şi perfuzii. Am considerat că este important să nu fie mutate pînă la sosirea noastră pentru că puteau avea traumatisme sau chiar fracturi de coloană, mai ales că se plîngeau că nu-şi mai simt picioarele. Le-am acoperit cu hainele noastre, pentru că le era foarte frig şi le-am transportat cu tărgile, pînă la ambulanţe".

Medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor au stabilit că Delia Prisecaru, în vîrstă de 20 de ani, are într-adevăr fractură de bază de craniu şi o fractură de femur. Fata nu şi-a revenit nici un moment din starea de comă profundă şi doctorii s-au străduit să-i ridice tensiunea care se tot "prăbuşea", apoi au trimis-o la Iaşi. Nimeni nu era foarte optimist în privinţa şanselor ei de supravieţuire, mai ales că sînt foarte rare cazurile în care un om care suferă o astfel de fractură reuşeşte să rămînă în viaţă. Şi atunci are foarte multe sechele. Surorile Raluca Chiriac (19 ani) şi Andreea Chiriac (20 de ani) au avut mai mult noroc. Au scăpat doar cu contuzii şi traumatisme care nu le-au afectat foarte mult starea de sănătate. În schimb, Eliza Luca (16 ani) a suferit o fractură de bazin şi a fost internată de urgenţă.

"Pîrtia nu este un loc pe care să te dai cu celofanul. E curată nebunie să faci aşa ceva. Există panouri avertizoare, dar oamenii le ignoră. Am mai avut un accident, acum două zile, acolo. Accesul este destul de dificil şi pentru noi, fiindcă la baza pîrtiei sînt curţile oamenilor, cu cîini, şi apoi e o porţiune de vreo 10 metri pe care şi alpiniştii ar urca greu, iar sus e atît de aglomerat, încît maşinile noastre abia au putut pătrunde. Am vorbit cu domnul primar, pentru că trebuie făcut ceva neapărat. Trebuie să existe un punct de prim ajutor, o akie pentru transport, oameni care să asigure asistenţa. Vom avea morţi şi răniţi pe această pîrtie, pentru că asta este situaţia şi aşa se întîmplă peste tot în lume. Sporturile de iarnă au şi o doză de risc, dar măcar să încercăm să reducem cît putem de mult aceste riscuri. Trebuie găsită şi o soluţie pentru ca în zona platoului Gospodine să avem un culoar doar pentru maşinile noastre, care să ne asigure cale liberă. O dată pe an dacă avem o intervenţie pe pîrtie, să putem ajunge acolo fără probleme", a mai precizat dr. Damoc.

Pînă va avea loc întîlnirea dintre şefa Ambulanţei şi conducerea Primăriei, pentru a stabili un plan comun de acţiune, primarul s-a gîndit la o soluţie de moment: "Vom mări numărul de poliţişti comunitari care vor patrula în zona pîrtiei şi vor interzice accesul oamenilor, pentru a evita astfel de accidente. Ceea ce s-a întîmplat este o lecţie bună pentru mulţi cetăţeni. Păcat, însă, că preţul poate fi viaţa acestei tinere care nu s-a gîndit la consecinţe cînd s-a hotărît să se dea pe derdeluş. Dar poate o ajută Dumnezeu să trăiască".

Anonymous said...

Doamne fereste de ce s-a intamplat.....
Nu dorim asta nimanui.....
Insa....pot sa existe mii de politisti, caci daca cineva se aventureaza in conditiile in care se vede cu ochiul liber ca e periculos.....nu ajuta la nimic.
La fel de bine se putea da cu sacul de plastic prin padure si sa se izbeasca de vreun copac.
Intr-adevar e tragic ce s-a intamplat.....dar poate doar asa vor fi altii mai atenti si vor veni echipati la munte....sau vor da atentie panourilor avertizoare de pe partii sau de pe orice alta carare montana.

Anonymous said...

tocmai am aflat ca fata care a fost in coma a murit si acum sa vedem cine va fi tras la raspundere pt acest lucru, eu suint din Piatra si am fost pe partie cu cateva zile inainte sa vad cum arata, intr-adevar e foarte periculoasa e foarte abruta si nu are garduri de protectie iar pe partea dreapta sunt stalpii de nocturna in care poti intra oricand daca pierzi controlul mai ales ca partia e in curba spre stanga, iar in partea stanga e o rapa de cativa metrii.
Panorile de avertizare au fost puse a doua zi dupa accident, normal au vazut ca ceva rau s-a intamplat si imediat au pus avertizari sa nu zica cineva ceva si au stins si nocturna noaptea.

Anonymous said...

ESTI SIGUR CA A MURIT????

Anonymous said...

imi pare foarte rau de ceea ce s-a intamplat,dar Domnul stie care este planul lui cu privire la sora noasta DELIA.trebuie sa ne rugam mult pentru ea,si sa-i multumim lui DUMNEZEU ca nu suntem noi in locul ei.

Anonymous said...

multumeste-i lui Dumnezeu ca nu te afli tu in locul celor accidentati!!!!!!!!!!!!!!!!daca erai acum pe un pat de spital sau plecai de pe acest pamant???????esti sigur ca te intalneai cu Creatorul tau sus in fericire??????