Friday, December 14, 2007

JO de iarnă, varianta mini

Localităţile de pe Valea Superioară a Prahovei s-au constituit în microregiunea Bucegi şi vor organiza în anul 2013, împreunăcu municipiul Braşov, Festivalul Tineretului Olimpic European pentru sporturile de iarnă.Comitetul Internaţional Olimpic a acceptat candidatura României pentru organizarea Festivalului Tineretului Olimpic European pentru sporturile de iarnă. Evenimentul ne-a fost atribuit, pentru că nu a mai existat o altă ţară care să-şi dorească această competiţie.
GHEAŢÅ. Pentru a găzdui competiţia din 2013, România trebuie să mai primească anul viitor acceptul final din partea CIO cu ocazia unei adunări excepţionale ce va avea loc la Istanbul. Până atunci, disciplinele s-au împărţit pe localităţi. Astfel, la Braşov vor avea loc competiţiile pe gheaţă, adică patinajul artistic şi de viteză şi meciurile de hochei. Pentru asta va fi construit un patinoar nou şi va fi renovat cel existent acum în cartierul Răcădău. Antrenamentele vor avea loc în Poiana Braşov. Ciudat, dar în Masivul Postăvaru nu se va ţine nici o competiţie.
IEPURI. Federaţia Română de Schi şi Biatlon va construi la Râşnov un complex de trambuline conform normelor Federaţiei Internaţionale de Schi. Această bază va fi folosită pentru întrecerile de Sărituri cu Schiurile cu ocazia FTOE. Staţiunea cea mai solicitată va fi Predealul, pentru că acolo vor avea loc atât proba de slalom special, cât şi concursul de biatlon. Pe pârtia Subteleferic mai trebuie montate doar şase lănci care să asigure zăpada artificială pe toată suprafaţa. Lucrurile sunt ceva mai complicate la circuitul de biatlon, situat pe Valea Râşnoavei. Proprietar este Ministerul Apărării Naţionale, şi pentru ca traseul să corespundă normelor FIS trebuie făcută o investiţie de 1,1 milioane de euro. La Buşteni, pe Valea Cerbului, în apropiere de Cabana Gura Diham, va fi amenajat de la zero circuitul pe care se vor ţine concursurile de schi fond. Vestea nu este foarte îmbucurătoare pentru autorităţile locale din această staţiune, care ar fi crezut că vor beneficia de fonduri pentru amenajarea de pârtii noi în Masivul Bucegi. Primarul Emanoil Savin a promis că, până în 2013, în oraşul pe care îl conduce vor apărea câteva unităţi hoteliere de capacitate mare. "Numai eu o să fac două hoteluri din banii mei", a spus edilul, care va renova cazinoul din Buşteni şi îl va transforma într-o locaţie de lux.

A început cu o glumă
Ideea organizării Festivalului Tineretului Olimpic European a apărut anul acesta, la 14 iunie, atunci când premierul Călin Popescu Tăriceanu a discutat cu autorităţile locale din staţiunile de pe Valea Prahovei formarea unei microregiuni pentru implementarea unui proiect turistic global, nefiind exclusă organizarea în zonă a Jocurilor Olimpice de Iarnă în anul 2022. La această întâlnire, organizată cu ocazia inaugurării lucrărilor la telegondola din Sinaia, a participat şi preşedintele COSR, Octavian Morariu. Liderul mişcării olimpice şi-a promis sprijinul şi a afirmat că organizarea FTOE reprezintă un exerciţiu pentru pasul următor, JO de iarnă din 2022. Sinaia, staţiunea care a dat startul acestei manifestări, va primi în 2013 doar competiţiile pentru snowboard, care vor avea loc în Valea Dorului.

No comments: