Friday, December 14, 2007

Ziua telegondolelor

Spoială la Sinaia. Premierul Tăriceanu va inaugura telegondola, chiar dacă există probleme cu alimentarea electrică, parcarea nu a fost amenajată, iar drumul de acces e plin de noroi. Zi mare şi la Azuga. Şi aici va fi pusă în funcţiune o telegondolă, dar publicul va avea acces la ea abia peste o săptămână.Forfotă mare în acest week-end pe Valea Prahovei. Cine nu şi-a făcut rezervare din timp cu greu a mai găsit un loc de cazare. Ninsorile din ultimele zile, dar şi evenimentele programate la Sinaia şi Azuga au aglomerat staţiunile.
ZUGRÅVEALÅ. Personalităţi de primă mână se vor înghesui astăzi la Sinaia pentru a lua parte la deschiderea oficială a sezonului în ceea ce se doreşte "Perla staţiunilor de schi". Premierul Călin Popescu Tăriceanu va tăia panglica la telegondola ce leagă marginea oraşului de Cota 1.400. Pentru el, autorităţile locale au ordonat asfaltarea de urgenţă a intersecţiei în care se află Hotel Internaţional, aparţinând unui alt membru de marcă al PNL, Radu Ruşanu. Totul e întâmplător, normal! Telegondola va fi inaugurată chiar dacă lucrările nu au fost terminate. Instalaţia va fi pusă în funcţiune cu ajutorul unui generator adus special pentru acest eveniment, deoarece echipa de muncitori nu a reuşit să rezolve probleme legate de alimentarea cu energie electrică. În plus, parcarea ce trebuia amenajată în preajma staţiei inferioare, ce se găseşte la Cota 998, nu a apărut. Iar drumul care face legătura cu centrul staţiunii arată jalnic, mai rău şi decât cel ce duce spre Cota 1.400. În aceste condiţii, schiorii care vor să ajungă în Valea Dorului ar face bine să folosească mai departe telecabinele. Ziua se va încheia la Sinaia cu un concert susţinut de Sandra, Tibi Scobiola Band şi Sistem, cu începere de la ora 17:00.
DISCRET. Tot o inaugurare de telegondolă va avea loc astăzi şi la Azuga, ocazie cu care va avea loc şi festivitatea care va marca deschiderea oficială a sezonului de schi în staţiunea prahoveană. Spre deosebire de Sinaia, unde s-au cheltuit bani publici, la Azuga investiţia este una 100% privată. Numai achiziţionarea instalaţiei de transport a costat aproximat 3,3 milioane de euro. La această sumă se adaugă costurile de montare, la care s-au folosit două elicoptere, unul din Ucraina, celălalt din Norvegia. Fiind vorba despre o telegondolă marca Leitner, cele mai importante lucrări au fost efectuate de echipa care administrează pârtia Kalinderu din Buşteni, acolo se află un telescaun produs tot de firma italiană. Pentru că echipa de muncitori care se va ocupa mai departe de telegondola din Azuga încă nu stăpâneşte bine noua aparatură, firma Romenergo, proprietara instalaţiei, a decis ca după inaugurare să nu mai fie permis accesul publicului până la data de 22 decembrie. Până atunci, schiorii vor folosi doar cele două teleschiuri de la baza pârtiei Sorica.

Teleschi la Predeal
După câteva săptămâni de aşteptare, schiorii care aleg staţiunea Predeal vor putea folosi de astăzi un nou teleschi. Instalaţia a fost montată pe Clăbucet, în locul celor două teleschiuri vechi. Capacitatea de transport este de 900 de persoane pe oră. Sâmbătă seara va fi pornită şi nocturna, care va funcţiona cel puţin până la ora 21:00. Ca să nu se lase mai prejos, primăria din Buşteni a decis să organizeze peste o săptămână deschiderea de sezon. Altfel, trebuie spus că la Vatra Dornei se poate schia în condiţii foarte bune în acest week-end. "N-am mai avut de multă vreme atâta zăpadă. Aşteptăm să vină lumea la schi. Zăpada de acum sigur ţine şi de Sărbători", a declarat Doina Dranca, administratorul pârtiilor Parc din staţiunea suceveană. Serbările Iernii sunt programate să înceapă la Vatra Dornei în luna ianuarie a anului viitor.

1 comment:

bradu de la munte said...

Imi era dor de tine, Taricene!Nu te vad destul in Bucuresti, nu te am in fiecare dimineata in gand in timp de privesc blocat in trafic culoarea verde a semaforului, trebuia sa te vad si la Sinaia! Sa te vad triumfator pe DN 1 alaturi de haita de sepepisti, cum ranjesti tu catre noi, cei care stam pe dreapta pentru a-ti face loc. Ia-l si pe Videanu, ia-l si pe Basescu, luati-va de mana si bucurati-va ca mai suntem pe langa voi. In curand, o sa ne gasiti pe toti in Austria...