Tuesday, July 29, 2008

Campioana mondialã la ciclism pe sosea, italianca Marta Bastianelli, depistatã pozitiv

Campioana mondialã la ciclism pe sosea, italianca Marta Bastianelli, a fost depistatã pozitiv cu un stimulant la un control antidoping efectuat la începutul lunii iulie.
Bastianelli, în vârstã de 21 de ani, fãcea parte din lotul olimpic al Italiei pentru JO de la Beijing (8-24 august).
Sportiva a fost controlatã pozitiv în timpul unui test efectuat în 5 iulie de Uniunea Ciclistã Internationalã (UCI) la Verbania (Italia), cu ocazia Campionatelor Europene de ciclism Under-23.
"A dat dovadã de o naivitate incredibilã fiind depistatã pozitiv cu flenfluraminã, o substantã care fãcea parte dintr-un produs pentru slãbit. Este obsedatã de greutatea sa si nu mãnâncã decât salatã", a declarat Renato Di Rocco, presedintele Federciclismo (federatia italianã de ciclism).
Sportiva italianã a explicat cã l-a rugat pe farmacistul ei obisnuit sã îi prepare un amestec de ierburi drenant. "Am citit lista produselor folosite si printre ele se afla si benfluorex, care nu figureazã pe lista substantelor interzise. Analizele de laborator au demonstrat contrariul, anume cã acest produs continea un principiu activ aflat la originea testului meu pozitiv. Dar de unde puteam sã stiu eu toate astea?", a declarat campioana mondialã.
Marta Bastianelli a devenit campioanã mondialã la vârsta de 20 de ani, în septembrie 2007, la Stuttgart, devansând-o pe detinãtoarea titlului, olandeza Marianne Vos. Italianca mai are în palmares o medalie de argint la Campionatele Mondiale de juniori din 2004, de la Verona.
"Vom cere imediat contraexpertiza. Problema nu este numai participarea la Jocurile Olimpice, ci si imaginea sportivei si a ciclismului. Eu cred în nevinovãtia ei", a precizat Renato Di Rocco.
Pe de altã parte însã, presedintele Comitetului olimpic italian (Coni), Gianni Petrucci, a fost foarte dur cu sportiva. "Dacã testul pozitiv se confirmã, vom fi inflexibili. Maria Bastianelli a trãdat Coni, federatia si lumea ciclismului", a spus Petrucci.

No comments: